صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

برنامه‌نویسان ایرانی با چه چالش‌هایی دست و پنجه نرم می‌کنند؟

سال‌های اخیر چالش‌های بسیاری برای اکثر کسب‌وکارها به‌خصوص در حوزه دیجیتال به وجود آمده و یکی از صنایعی که از گزند این محدودیت‌ها در امان نمانده، برنامه‌نویسی است.
کد خبر : 859345

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، سال‌های اخیر تحریم‌ها و فیلترینگ مشکلات و چالش‌های بسیاری را برای اکثر کسب‌وکارها به‌خصوص در حوزه دیجیتال به همراه داشته است. یکی از صنعت‌هایی که از گزند تحریم‌ها و فیلترینگ در امان نمانده، برنامه‌نویسی است. در کشور ظرفیت‌های بسیاری برای ارتقای این صنعت وجود دارد؛ اما گاهی چالش‌های پیش رو موانع بسیاری را برای فعالان این بخش به وجود می‌آورد.

جمعیت ۵ میلیونی برنامه‌نویسان ایرانی

بر اساس آمار‌های اعلام‌شده، ایران اکنون حدود ۵ میلیون برنامه‌‌نویس دارد و روز به روز جمعیت فعالان این عرصه نیز رو به افزایش است. روی کار آمدن فناوری‌های نوینی مانند هوش مصنوعی و ابزارهای آن مزید بر علت است تا با رفع چالش‌ها و همگام با توسعه تکنولوژی پیش برویم تا از این فناوری‌های نوظهور عقب نیفتیم و مانند کشورهای پیشرفته فرصت‌های پیش رو را غنیمت بشماریم. 

در این راستا با برخی از دانشجویان و فعالان برنامه‌نویسی، مهندسی کامپیوتر به گفت‌وگو پرداخته‌ایم تا برخی از اصلی‌ترین‌ چالش‌هایی که با آن مواجه هستند را شناسایی و گردآوری کنیم. شناسایی چالش‌هایی که فعالان این عرصه با آن درگیر هستند، خود گام مهمی برای حل مشکلات آن‌ها به حساب می‌آید.

ایجاد شورای صنفی برای صنعت برنامه‌نویسی

مبین باستانی، دانشجوی کارشناسی کامپیوتر دانشگاه امیرکبیر به خبرنگار آنا می‌گوید: بزرگ‌ترین چالش برنامه‌نویسی تحریم‌ها و فیلتر بودن سایت‌های مورد نیاز است که خیلی با آن روبه‌رو می‌شویم، این مشکل گاهی از سرعت کار کم می‌کند و گاهی اوقات باعث ناتمام ماندن یک پروژه می‌شود. از چالش‌های دیگر این حوزه می‌توان به نبود یک شورای صنفی برنامه‌نویسی اشاره کرد. اگر شورای صنفی برای برنامه‌نویسی ایجاد شود و به تعیین قوانین و مقررات بپردازد در این صورت هرج و مرج نهفته‌ای که در این حوزه وجود دارد به حداقل می‌رسد.

فعالیت استارت‌آپ‌های ایرانی در فضایی بسته

شهریار شریعتی، دانشجوی کارشناسی علوم کامپیوتر نیز می‌گوید: یکی از چالش‌های اصلی عدم کیفیت اینترنت است. خیلی از سرویس‌ها جایگزین ایرانی ندارند یا به پیشبرد پروژه‌های این حوزه کمکی نمی‌کنند. در این مواقع نیاز داریم از محصولات و برنامه‌های خارجی استفاده کنیم؛ اما تحریمی که وجود دارد ما را بیش از پیش دچار مشکل می‌کند. برای استفاده و دانلود ابزارها و زیرساخت‌هایی که برای توسعه نرم‌افزار می‌خواهیم واقعاً با موانع بسیاری درگیر هستیم.
 
وی خاطرنشان می‌کند: باید سرمایه‌گذاری‌های بیشتری روی استارت‌آپ‌های ایرانی انجام شود و در کنار فضای رقابتی با استارت‌آپ‌های خارجی قرار بگیریم تا در فضایی برابر به فعالیت بپردازیم. وقتی با مسئله تحریم و فیلترینگ مواجه هستیم، هیچ رقیبی برای استارت‌آپ‌های ایرانی نیست و در محیط بسته پیشرفت قابل توجهی وجود ندارد. پیشنهادم این است که در فضایی بازتر رقابت کنیم؛ زیرا تحریم و فیلتر ابزار خارجی باعث پیشرفت داخلی نمی‌شود.

 
توجه کردن به دانشجویان؛ کلید حل مشکلات صنعت
 
زینب خورشیدی، دانشجوی مهندسی کامپیوتر دانشگاه تبریز می‌گوید: برنامه‌نویسان نیاز دارند تا در محیط تعاملی قرار بگیرند تا شرکت‌ها و پشتیبان‌ها با ظرفیت آن‌ها آشنا شوند و موقعیت شغلی برای فعالان این عرصه ایجاد شود. توجه کردن به دانشجویان و نخبگان می‌تواند کمک بزرگی به صنعت برنامه‌نویسی و حل مشکلات کشور باشد. دسترسی به برخی سایت‌ها برای انجام پروژه ممکن نیست و برای مجموعه داده و «دیتا ست» به مشکل می‌خوریم. گاهی زمان زیادی برای دانلود «دیتا ست» نیاز است که این زمان پیشبرد پروژه را با تعویق روبه‌رو می‌کند.

بهره‌گیری از سرور و اینترنت جهانی؛ گامی برای رفع‌ چالش‌ها

رامان بیک خرمی، دانشجوی رشته مهندسی ساخت دانشگاه امیرکبیر می‌گوید: با آموزش‌های آنلاین و مباحث تئوریک دانشگاهی نمی‌توان به یادگیری عمیق و مهارت‌آفرینی در صنعت برنامه نویسی دست پیدا کرد. در این راستا نیاز است دانشگاه با صنعت ارتباط بیشتری گرفته و دانشجو در زمان تحصیل نیز با صنعت درگیر شود تا به مهارت‌آموزی هم برسد.

وی اظهار می‌کند: یکی از چالش‌های دیگر این حوزه تحریم‌ها و عدم حمایت‌ لازم از فعالان این عرصه است. خیلی از سایت‌هایی که با سرعت بیشتری پروژه‌ها را به سرانجام مطلوب می‌رساند، فیلتر هستند. این چالش می‌تواند ما را از کل دنیا عقب بیندازد. استفاده از سرورها و اینترنت جهانی می‌تواند راه حل مناسبی برای رفع نیازهای برنامه‌نویسان باشد. ظرفیت‌های خوبی در کشور داریم که اگر مورد حمایت قرار بگیرند می‌توانند ماهواره‌های ایرانی طراحی کنند و سرعت اینترنت را بالا برند. همچنین اگر فیلترها با تناسب انجام شوند، برنامه‌نویسان با مشکلات کمتری مواجه می‌شوند.

محدودیت‌ها کاهش سرمایه را به دنبال دارد

مهرداد جوادی، کارشناس ارشد سنجش از دور دانشگاه شهید بهشتی در این خصوص اظهار می‌کند: از چالش‌های اصلی حوزه برنامه‌نویسی می‌توان به این مورد اشاره کرد که در شرکت‌ها و نهادها بیش از کیفیت به خروجی توجه می‌شود. همچنین فاصله زیادی میان مباحث دانشگاهی و پروژه‌های شرکتی وجود دارد. باید بیشتر از اینکه روی درآمدزایی و ساخت محصول تمرکز شویم بر روی ارائه خدمات باکیفیت توجه داشته باشیم. این محدودیت‌هایی که برای این عرصه وجود دارند، جذب سرمایه را کاهش می‌دهند.

کلام پایانی

با این حال؛ برنامه‌نویسی یکی از علوم اساسی است که برای توسعه هوش مصنوعی و ابزارهای آن بسیار مهم تلقی می‌شود. در این راستا با توجه به اهمیت این صنعت و توسعه روزبه‌روز فناوری‌های نوظهور، نیاز است تا به چالش‌های این عرصه با جدیت بیشتری توجه شود و در جهت رفع مشکلات و موانع پیش رفت.

در این راستا؛ آبان ۱۴۰۱، کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال، آیین‌نامه‌ حمایت از آزادکاران فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال کشور را تصویب کرده است. عملیاتی‌شدن این آیین‌نامه می‌تواند گام مهمی برای توجه به فعالان این صنعت و توسعه این دانش راهبردی در کشور باشد.

انتهای پیام/

زینب خسروی
ارسال نظر