«رابط فنی» نقطۀ اتصال دیپلماسی علمی ایران با کشورهای منطقه
مصیب نعیمی کارشناس مسائل منطقه در گفتوگو با خبرنگار جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا، در خصوص اهمیت توسعه دیپلماسی علمی کشورمان در کشورهای منطقه، گفت: قطعاً روابط علمی، در این برهه از زمان، مهمترین نوع ارتباط است چراکه همه انواع روابط اقتصادی، تقریبا منوط به یک ابتکار علمی یا حتی یک دستاورد علمی است که این امر بین ما و کشورهای منطقه به طور کلی قابل انجام است، مشروط بر اینکه گرایشهای آنجا شناخته شده و نیازهای آن کشور که از ایران قابل تامین است، مبادله شود.
وی افزود: عموماً کشورهای منطقه با توجه به ساختاری که تاکنون داشتند، بیشتر از روشهای فرامنطقهای که معمولا نیمهکاره است یا با سازوکار منطقه سازگار نیست استفاده میکردند درحالیکه تجربه ایران در زمینه علم بهخصوص دانشبنیانها بسیار بالاست.
کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه متاسفانه کشورهای حوزه عربی و منطقه اطلاعات کافی و وافی در مورد توانمندیهای ایران ندارند، اظهار کرد: از این رو دیپلماسی علمی، میتواند توسط کارشناسان خوب یا با معرفی دانشبنیانها به طرفهای ذیربط در منطقه، زمینهساز برداشتن مهمترین گام در گشایش این نوع همکاریها باشد.
نعیمی با بیان اینکه قطعا با توجه به فنی بودن موضوع و حساس بودن آن شاید واسطهها یا دیپلماتها نتوانند آن را خیلی منتقل کنند، تاکید کرد: بهترین و مناسبترین اقدام این است که گروههای علمی طرفین با یکدیگر مراوداتی داشته باشند و از توانمندیهای جمهوری اسلامی ایران مطلع شوند.
وی در خصوص توانمندی ایران برای استفاده از ابزارهای دیپلماسی علمی در راستای تحقق اهداف منافع ملی کشور، گفت: قطعا توانمندیهای علمی ما بسیار بالاست و شاید بخش اعظم نیازهای توسعه منطقه را میتواند تامین کند. یعنی همه آن چیزهایی که دیگران میتوانند از بیرون تامین کنند، ما با تجربه بهتر و با تضمین بیشتر میتوانیم آن کار را انجام دهیم.
کارشناس مسائل منطقه با تاکید بر اینکه در این زمینه نوع ارتباط بسیار مهم است، تصریح کرد: یعنی برای طرف نیازمند در حوزه منطقه، باید نحوه برقراری ارتباط با تخصص مورد نیاز آن در ایران، آسان باشد که در این زمینه باید اقدامی جدی صورت گیرد.
نعیمی گفت: همان طور که تبادل تجاری، فرهنگی، علمی داریم، باید یک وابسته فنی هم داشته باشیم که توانمندیها و اطلاعات خوب ایران را به دیگران انتقال دهد.
وی تاکید کرد: البته شاید با توجه به فنی بودن موضوع، این امر آسان نباشد و بهراحتی نشود دو طرف را به نقطه مشترک رساند یا حداقل طرف مقابل را از کیفیت و میزان موفقیت ایران مطلع کرد، اما شروع این کار با توجه به هزینه کمتری که برای استفاده کننده دارد، قطعا موفق خواهد بود.
کارشناس مسائل منطقه با اشاره به توانمندیهای علمی ایران در زمینههای مختلف، بیان کرد: ایران با توجه به شاکله و مشترکاتی که با کشورهای منطقه دارد، تقریبا بخش اعظم نیازهای تکنیکی، فرهنگی و علمی منطقه را میتواند پاسخ دهد و اگر بخواهیم از آنها یاد کنیم بسیار گسترده است.
نعیمی در این راستا گفت: ساختار بخش «آیتی» (IT)، فنی و الکترونیک ایران با منطقه بسیار مشابه است، در ارتباط با تولیدات فنی و دانشبنیانها، آنها را به مرحله اجرا رساندیم، در زمینه بهداشت و درمان، ساختمان و عمران- همه آنها در این شاکله خوانده میشود- و دامنه این توانمندیها بسیار گسترده است.
وی افزود: دستگاه دیپلماسی باید هر صنف را با بخش مرتبط وصل کند که هم بخشهای علمی ما سردرگم نباشند و هم طرفی که نیازمند است، مجبور نباشد همه بخشهای فنی و علمی ایران را شناسایی کند.
کارشناس مسائل منطقه تاکید کرد: نکته بعدی حائز اهمیت این است که اگر بتوان نمایشگاههای مشترکی در زمینه فناوریهای ایران برگزار شود، بسیار موثر است، اما روی رابطی که توانمندیهای ایران را به طرف مقابل معرفی کند، کمتر کار شده است که حتما باید بیشتر روی آن وقت گذاشته شود.
انتهای پیام/