صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

اثبات شباهت خواب اختاپوس‌ها با خواب انسان در تحقیقات جدید پژوهشگران

پژوهشگران طی تحقیقاتی دریافتند خواب اختاپوس به طرز شگفت‌آوری مانند خواب انسان دومرحله‌ای است زیرا آنها هم در خواب رؤیا می‌بینند.
کد خبر : 856343

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، پژوهشگران موسسه علم و فناوری اوکیناوا (OIST, Okinawa Institute of Science and Technology) با همکاری دانشگاه واشنگتن (University of Washington)، فعالیت مغز، الگو و نمونه پوست اختاپوس‌ها را در یک «دوره خواب شلوغ» (busy sleep period) مطالعه کردند.

این مطالعه بر شباهت‌های قابل‌توجه  بین رفتار خواب اختاپوس و رفتار خواب انسان تأکید می‌کند و اطلاعات جدید هیجان‌انگیزی درباره تاریخچه و هدف خواب ارائه می‌دهد.

اختاپوس‌ها بی‌مهرگانی هستند که مغز بزرگی دارند و طیف وسیعی از رفتار‌های پیچیده را از خود نشان می‌دهند؛ بنابراین آن‌ها برای آزمایش خواب دومرحله‌ای مناسب‌اند.

خواب دو مرحله‌ متفاوت دارد که «رِم» ( REM, Rapid Eye Movement) یکی از این حالات است؛ در این حالت فرد خواب است، اما چشم حرکت می‌کند درحالی‌که پلک‌ها بسته‌اند. همچنین «فعالیت بیدار مانند» (The wake-like activity) در طول خواب در حالت «رِم» در پستانداران نیز رخ می‌دهد.

دکتر لینوی مشولام (Dr. Leenoy Meshulam)، فیزیکدان آماری در دانشگاه واشینگتن (University of Washington)، گفت: «این واقعیت که خواب دومرحله‌ای به‌طور مستقل در موجوداتی که مدت‌ها پیش از آخرین جد مشترک خود مانند اختاپوس‌ها و مهره‌داران، جدا شدند نشان می‌دهد که داشتن یک مرحله فعال و بیدار ممکن است نشانه توانایی و مهارت حل مسائل باشد.»

دانشمندان بررسی کردند که آیا اختاپوس‌ها در این دوره فعال واقعاً خواب بودند یا خیر. آن‌ها پاسخ اختاپوس به یک محرک فیزیکی را تعیین کردند. محققان دریافتند که اختاپوس‌ها در هر دو مرحله آرام و فعال خواب، به تحریک بیشتری نسبت به بیداری نیاز دارند.

پژوهشگران همچنین دریافتند که اگر اختاپوس‌ها را بیدار نگه می‌داشتند یا زمانی که در مرحله فعال خواب بودند مزاحمشان می‌شدند، بیشتر و سریع‌تر وارد خواب فعال می‌شدند. این نشان می‌دهد که مرحله فعال یک مرحله خواب حیاتی است که برای عملکرد صحیح اختاپوس‌ها لازم است.

محققان همچنین فعالیت مغز فعال و خواب اختاپوس را موردمطالعه قراردادند. بعدها، پژوهشگران از یک میکروسکوپ پیشرفته استفاده کردند که نشان داد امواج دوک‌های خواب (این امواج نمایانگر فعالیت مکانیسمی است که حساسیت مغز را در برابر اطلاعات حسی کم می‌کند و در استمرار خواب شخص نقش دارند) در مناطقی از مغز اختاپوس که با یادگیری و حافظه مرتبط است، رخ می‌دهد. این نشان می‌دهد که این امواج عملکرد مشابهی با انسان دارند.

پروفسور سام ریتر (Sam Reiter)، نویسنده ارشد این مقاله که واحد نوروتئولوژی محاسباتی در OIST را رهبری می‌کند، می‌گوید: «انسان‌ها وقتی‌که از خواب بیدار می‌شوند می‌توانند به‌صورت شفاهی گزارش دهند که چه نوع رؤیا‌هایی دیده‌اند؛ در اختاپوس نیز، نمونه و طرح پوستی آن به‌عنوان یک بازخوانی بصری از فعالیت مغز در خواب عمل می‌کند».

انتهای پیام/

ارسال نظر