تکنوپارک در حوزه انرژی راهاندازی میشود/ ارائه تسهیلات به واحدهای فناور برای تجاریسازی محصولات
خبرگزاری علم و فناوری آنا- گروه علم و فناوری، فاطمه منوری؛ پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر ۲۰ سال است که در زمینه علم و فناوری فعالیت میکند تا ایدههای کاربردی محققان به محصول تبدیل شود. در حال حاضر بیش از ۲۴۰ واحد فناور و شرکت دانشبنیان در مرکز رشد فناوری این دانشگاه بهعنوان یک دانشگاه مادر در حوزه مهندسی و رشتههای فنی فعالیت میکنند.
پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر با ترویج فرهنگ کارآفرینی درصدد است تا با شناسایی نخبگان، جذب ایدههای نوین، حمایتهای مادی و معنوی اقدامات لازم برای تبدیل آنها را به شرکتهای دانشبنیان فراهم سازد. دستاوردهای پژوهشی این پارک به ایجاد کسبوکار برای دانشجویان با ایدههای نو کمک ویژهای میکند.
تاکنون این پارک با اتکا به دانش فنی محققان خود توانسته فعالیتهای چشمگیری در راستای شکلدهی دانشبنیانها انجام دهد؛ بنا بر اهمیت فعالیتهای این پارک علم و فناوری درصدد برآمدیم تا با فرهنگ فصیحی، رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفتوگو کنیم. لذا در این راستا از وی دعوت کردیم تا با حضور در خبرگزاری علم و فناوری آنا در خصوص فعالیتهای این پارک، راهاندازی تکنوپارک، تفاهمنامهها در حوزههای مختلف همچون لوازمخانگی و نیروی انتظامی و ...توضیحاتی ارائه شود.
گفتوگوی خبرگزاری علم و فناوری آنا با رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر را در زیر میخوانیم؛
*در ابتدا ضمن خوشامدگویی به خبرگزاری علم و فناوری میخواهیم که در خصوص فعالیتهای پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر توضیحاتی ارائه دهید و بفرمایید که چند شرکت در این پارک مشغول فعالیت هستند؟
فصیحی: دانشگاه صنعتی امیرکبیر بهعنوان یک دانشگاه مادر در حوزه مهندسی و رشتههای فنی فعالیت میکند که دستاوردهای پژوهشی بسیاری قابلیت تجاری شدن در کسبوکار را دارد. این دانشگاه ظرفیت بسیار بالایی از نیروی انسانی و اساتید دارد که باعث میشود دستاوردهای پژوهشی به سمت کسبوکار، نوآوری و بازار حرکت کند.
لازم به ذکر است که این دانشگاه ازاولین دانشگاههایی است که برای ایجاد مرکز رشد اقدام کرد. در طول این سالها از این دانشگاه حمایتهای بسیار زیادی شده و پارک علم و فناوری آن طی دو سال بهعنوان پارک مرکزی رشد و ارتقا و مجوزهای لازم را کسب کرد. در حال حاضر بیش از ۲۴۰ مجموعه در پارک علم و فناوری امیرکبیر مستقر است که تقریباً ۱۰۵ شرکت در دل آن فعالیت میکند.
دانشگاه صنعتی امیرکبیر و پارک دانشگاه در مرکز شهر ساخته شده و فضای آنها محدود است؛ بنابراین حدود یک هکتار از ده هزار متر از فضاهای دانشگاه در اختیار پارک قرار دارد و مجموعه شرکتها و واحدهای فناور در این فضا مستقر هستند؛ اما با همه اینها، تمرکز این پارک بر پیشبرد و راهاندازی گروههای فناور است.
علاوه بر ساختار پارک و مراکز رشد، ۱۸ مرکز نوآوری در این پارک فعالیت میکنند که بسیاری از گروههای نوآور و فناور در آن مستقر هستند؛ این مراکز در دانشکده دانشگاهها تشکیل شدهاند بهطوریکه از ۱۶ دانشکده، تقریباً هشت دانشکده نسبت به ایجاد مراکز نوآوری اقدام کردند و ایدههای تحقیقاتی دانشجویان و اساتید این مراکز قابلیت ایجاد کسبوکار دارند.
همچنین هشت دانشکده در این مراکز، دو مرکز نوآوری در پردیس دانشگاه آزاد، سه مرکز نوآوری در بندرعباس، ماهشهر و در کیش مشغول فعالیت هستند. ماهشهر کانون تمرکز شرکتهای پتروشیمی است؛ بنابراین حوزه نفت و گاز پارک علم و فناوری با تأکید بر موضوع پتروشیمی در مرکز نوآوری ماهشهر فعالیت میکند.
*با توجه به اینکه شعار هر پارک علم و فناوری تبدیل ایده به محصول است، بفرمایید که تاکنون در راستای تبدیل ایده به محصولی که قابلیت ورود به بازار را داشته باشد، اقدام کردهاید؟
فصیحی: مراکز نوآوری اقماری بر پیشبرد و راهاندازی گروههای فناور تمرکز دارد و درنهایت همین امر موجب شده تا ایدههای گروههای فناور منجر به ایجاد کسبوکار شود. تفاوت این مراکز نوآوری در زمینه تخصصی کاری است. برای مثال، مراکز نوآوری مشترک سریع و قدیر بر تیتانیوم و مرکز نوآوری فینووا در بحثهای مالی تمرکز دارد و در راستای افزایش تولیدات و اشتغالزایی مشغول فعالیت هستند.
در راستای تجاریسازی و ورود به بازار موفق شدیم با یک کارخانه تولید لوازمخانگی مذاکراتی داشته باشیم؛ در این راستا، تفاهمنامهای منعقد کردیم که بتوانیم در راستای ارتقا محصولات حوزه لوازمخانگی از دانش محققان پارک بهره ببریم.
رویکرد مشارکتی موجب شد که کار ما با صنعت زودتر به نتیجه برسد و بخشی از کار را به سمت مسئولیت اجتماعی سوق دادیم و در این راستا با فرماندهی انتظامی فراجا و فرماندهی جمهوری اسلامی تفاهمنامههایی منعقد کردیم که درصدد هستیم با توجه به نیاز پلیسها و به کمک فناوری محصولاتی را تأمین کنیم تا به خودایمنی آنها منجر شود.
هدف ما در پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر این است که با استفاده از فنّاوری بتوانیم به رشد تولید و کیفیت تولیدی خاص کمک کنیم و اگر بتوانیم با کمک فنّاوری و حفظ کیفیت هزینهها را در بازار کاهش دهیم، میتوانیم رشد و تولید یک مجموعه را ضمانت کنیم.
*با توجه به اینکه این دانشگاه یک دانشگاه صنعتی است و پیش از این به فعالیت در حوزه نفت و گاز یا انرژی اشاره کردید، بفرمایید که چه اقداماتی در این راستا انجام دادید؟
فصیحی: ما توانستیم در این راستا یک پردیس اختصاصی در حوزه پتروشیمی، نفت و گاز با پژوهشگاه پلیمر راهاندازی کنیم، زیرا دانشگاه پلیمر و دانشگاه صنعتی امیرکبیر در دانشکدههای شیمی، مهندسی شیمی، پلیمر و نفت ظرفیت عظیم و قدیمیای دارد. این ظرفیت در تکمیل فنّاوری و ظرفیتی که دانشگاه پلیمر بهصورت اختصاصی ایجاد کرده منجر به ایجاد یک تفاهم اولیه برای پردیس مشترک در حوزه صنعت پتروشیمی شده است.
یک تکنوپارک در حوزه انرژی با پژوهشگاه مواد و انرژی با توجه به ظرفیتها راهاندازی خواهد شد که ماحصل تفاهم سهجانبه با معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری است. تمرکز اصلی و ویژه در این تکنوپارک، باتریهای لیتیومی است که اقدامات ویژهای توسط مرکز نوآوری ملی صورت گرفته، زیرا بخش عمدهای از ظرفیتها در حوزه انرژی بهویژه موضوع باتریهای لیتیومی در انواع تجهیزات به کار گرفته میشود
همچنین یک تکنوپارک در حوزه انرژی با پژوهشگاه مواد و انرژی با توجه به ظرفیتها راهاندازی خواهد شد که ماحصل تفاهم سهجانبه با معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری است. تمرکز اصلی و ویژه در این تکنوپارک، باتریهای لیتیومی است که اقدامات ویژهای توسط مرکز نوآوری ملی صورت گرفته، زیرا بخش عمدهای از ظرفیتها در حوزه انرژی بهویژه موضوع باتریهای لیتیومی در انواع تجهیزات به کار گرفته میشود.
از سوی دیگر قرار است یک پردیس مشترک در پژوهشگاه مواد و انرژی به نام «تکنوپارک» با مشارکت پارک علم و فناوری پردیس شکل بگیرد که صاحبان این فنّاوری در کنار مزایای قانونی و خدمات به اشتراک گذاشتهشده بتوانند ایدههای خود را به محصول تبدیل کنند.
*پارک فضایی را برای محققان فراهم کرده تا ایدهها به محصول تبدیل شود؛ آیا فقط این فضا برای فناوران کافی است؟ آیا تسهیلات دیگری به آنها اختصاص مییابد؟
فصیحی: پارک علم و فناوری و دانشگاه میتواند خدمات آزمایشگاهی، کارگاهی به اعضای پذیرششده در پارک را ارائه دهد که این میتواند از دستاوردهای این پارک محسوب شود. زمانی که پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر در مجاورت مجموعههای تخصصی مانند پردیس مشترک پژوهشگاه پلیمر قرار می گیرد، اتفاقات خوشایندی رخ خواهد داد، زیرا آنها در یک زمینه خاص بسیار پیشرفته، از لحاظ فنّاوری دانش فنی خوبی و امکانات آزمایشگاهی، کارگاهی و نیروی انسانی بسیار کارآمد هستند و تنها در این زمینه عمیق شده و فعالیت کردند؛ بنابراین ایجاد اشتراک میتواند ثمربخش باشد.
مجموعههای تخصصی مزایای قانونی ندارند و نمیتوانند کسبوکار خود را در فضای مجموعه تخصصی خودشان توسعه دهند، اما زمانی که با یکدیگر همکاری میکنند میتوانند این ظرفیتها را به اشتراک بگذارند. درواقع میتوان با تفاهمنامه، تمام مزایای قانونی پارک علم و فناوری را در فضاهای تخصصی توسعه داد.
محققان و نوآوران از امکانات دانشگاه برای پیشبرد ایده کسبوکار خود میتوانند استفاده کنند. بهبیاندیگر، فناوران، نوآوران و گروههایی که تشکیل میشود، در حال فعالیت هستند و آنها برای پیشبرد ایده، ایجاد کسبوکار و ورود به بازار میتوانند از امکانات دانشگاه صنعتی امیرکبیر استفاده کنند. مزیت دانشگاه صنعتی امیرکبیر در بحث مزایای قانونی مانند معافیتهای مالیاتی، تسهیلات مقرونبهصرفه، فضای کار، خدمات مشاوره، تأمین مالی و حقوقی و آموزش است.
شرکتهای دانشبنیان مستقر در پارک علم و فناوری امکان استفاده از سربازی امریه دارند. شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری در مواردی که قانون اجازه داده میتوانند استفاده کنند و این حداقل دستاورد پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر است. ازآنجاییکه در کنار دانشگاه فعالیت میکنیم، در زمینههای تخصصی، دانش فنی و فنّاوری نیز امکان مشارکت داریم.
*آیا تاکنون نتیجهای هم از این حمایتها در فرآیند تبدیل ایده به محصول محققان پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر حاصل شده است؟
فصیحی: شرکتهای دانشبنیان قادر به ایجاد کسبوکار برای خودشان هستند، اما این شرکتها برای ایجاد کسبوکار خود باید در پارکهای علم و فناوری مستقر شوند و فعالیت کنند. پارکهای علم و فناوری مأموریت دارند تا به گسترش کسبوکارها کمک کنند که درنهایت مسیر رشد اشتغالزایی را به همراه دارد.
۲۴۰ واحد مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر وجود دارد که تقریباً ۲ هزار و ۳۰۰ نفر از واحدها شاغل هستند. این پارک به دلیل اتصال به دانشگاه و استقرار در مرکز شهر متقاضیان بسیار زیادی دارد که امیدواریم با گسترش مشارکتها بتوانیم سرعت پذیرش را افزایش دهیم.
یکی از محصولات شرکتهای مستقر در پارک که وارد بازار شده، ساعت هوشمند است و بیماران مبتلا به پارکینسون برای لرزش دست خود میتوانند به مدت نیم ساعت تا چهار ساعت آن را در دست خود قرار دهند.
*با توجه به اینکه حوزه معدن یکی از حوزههای مغفولمانده در صنعت است، بفرمایید که محققان پارک چه اقداماتی در این زمینه داشتهاند؟
فصیحی: در سال گذشته وزارت نفت نسبت به یک طرح ملی برای احیای چاههای کمبازده اقدام کرد. قرار بر این شد که شرکتهای دانشبنیان در صنعت نفت که نمیتوانند نفت را با روشهای متعارف بهراحتی و با قیمت خوب استخراج کنند، از فنّاوری جدید استفاده کنند. استخراج نفت در چاهها به روش عادی انجام نمیشود؛ بنابراین یک طرحی تعریف شد تا از فنّاوری برای استخراج نفت استفاده کرد. همچنین صاحبان فنّاوری استخراج نفت را با سرمایه خود انجام دادند و سپس با فروش نفت سرمایه ازدسترفته خود را جبران میکنند.
پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر در بحث هوشمندسازی معادن نیز اقداماتی انجام داده است. یکی از بزرگترین طرحهای هوشمندسازی توسط دانشگاه صنعتی امیرکبیر و معدن چادرملو انجام شده که بسیار موفقیتآمیز بوده است.
*در حوزه هوافضا چطور؟
فصیحی: همچنین این پارک در حوزه سلامت، پلیمر و هوافضا پیشرو است؛ شرکتهای دانشبنیان متمرکز بر ساخت و طراحی نمونه هواپیما هستند و به مجموعههایی مانند نفت، خودروساز و مجموعههای دیگر سرویس ارائه میدهند، زیرا زمانی که یک شرکت دانشبنیان موفق به طراحی هواپیما شود و بر مکانیسم علمی ساخت هواپیما تسلط داشته باشند، طبیعتاً برای صنایع دیگر با مشکل مواجه نمیشوند؛ بنابراین یک توان مهندسی عالی در کشور ایجاد شده که از دستاوردهای مهم پارک علم و فناوری محسوب میشود.
*این طور که پیداست شرکتهای دانشبنیان و واحدهای فناور پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر تاکنون به حوزههای مختلفی ورود کردند و قصدشان ورود تکنولوژی به عرصه صنعت بوده است؛ برای سخن پایانی بفرمایید که برنامههای این پارک در راستای توسعه اقدامات دانشبنیانی چیست؟
فصیحی: پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر با در اختیار قرار گذاشتن فنّاوری میتواند به دانشگاهها و شرکتهای دانشبنیان کمک کند تا محصولات خود را به بازار عرضه کنند و بهرهوری خود را افزایش دهند. همچنین این پارک میتواند با کمک مجموعههای دانشبنیان و فناوری بهصورت مستقیم تولیدات خود را افزایش دهد.
یکی از کارهای مهمی که در پارک علم و فناوری موفق به انجام آن شدیم، تقویت ظرفیت کار در کشور و مدیریت افزایش تولید است. طرحهای پیشران فناوری در پارک بر دو یا تعدادی کار بهصورت روزانه و منظم تمرکز دارد و حوزههای هوافضا، ماهواره و هواپیما از طرحهای پیشران این پارک محسوب میشود.
دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دانشگاه تهران بهعنوان ناحیه نوآوری معروف هستند. یکی از ویژگیهای مهم دانشگاه امیرکبیر مجاورت و نزدیکی با وزارتخانههای نفت، جهاد، آموزشوپرورش و وزارت صنعت است که این نزدیکی منجر به افزایش همافزایی و تعامل با همسایگان میشود. توسعه ناحیه نوآوری و شبکه آن را باید مانند شبکه رگ بدن انسان به یکدیگر متصل کنیم و این امر دومین تعریف از طرحهای پیشران است.
همچنین خدمات عمومی زنجیر به سبد خدمات اضافه میشود. این یک خدمت برای بحث تولید بوده که معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان از آن برای بار اول حمایت کرده است.
یکی از اهدافی که در این پارک داریم این است که میخواهیم تعداد ۲۵۰ شرکت را حداقل به ۵۲۰ شرکت برسانیم، زیرا تعداد این شرکتها میتواند تولیدات را افزایش دهد. ما درصدد هستیم تا با افزایش تولیدات این شرکت محصول بهصورت نهایی در اختیار مصرفکننده قرار گیرد. شرکتهای مستقر در پارک محصولاتی تولید کردند که در بازار بسیار مؤثر است.
یکی از رویکردهای جدید پارک علم و فناوری بحث شبکهسازی است. ما سعی میکنیم ظرفیت را بهصورت انتزاعی بهکار نگیریم. درواقع اتصال ایدههای جدید به نیاز و شبکه مسائلی یک رویکرد جدی است که در پذیرش واحدها و ایدهها حائز اهمیت است. درواقع اتصال ایدههای نوین به نیازها و شبکه مسائلی یک رویکرد جدی در دانشگاه صنعتی امیرکبیر محسوب میشود که در پذیرش واحدها بهطور جدی در نظر گرفته میشود.
انتهای پیام/