صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

کشف شگفت‌انگیز محققان درباره قمر اقیانوسی مشتری

مطالعه جدید دانشمندان نشان می‌دهد که «اروپا» قمر اقیانوسی مشتری، یک قمر قابل سکونت است که بیش از ۹۰ درصد جرم آن را سنگ و فلز تشکیل می‌دهد.
کد خبر : 853118

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اسپیس، «اروپا»، چهارمین قمر بزرگ مشتری با پوسته‌ای یخی پوشیده شده است. محققان گمان می‌کنند که پوسته منجمد آن میزبان یک اقیانوس آب شور بوده که بر روی گوشته سنگی آن در حرکت است.

به گفته «کوین ترینه»، نویسنده اصلی این مطالعه و دانشمند علوم سیاره‌ای در دانشگاه ایالتی آریزونا «این سیاره ممکن است آب مایع بیشتری نسبت به زمین داشته باشد.»

مطالعات گذشته نشان می‌دهند که «اروپا» ممکن است قابل سکونت باشد. برای مثال، آتشفشان‌های زیردریایی و دریچه‌های گرمابی ممکن است در انتقال گرمای حیاتی و مولکول‌های بیولوژیکی به اقیانوس کمک کنند. به منظور دانستن اینکه آیا چنین فعالیت بالقوه حیاتی ممکن است در اروپا اتفاق بیفتد، دانشمندان باید ماهیت درونی قمر مشتری و چگونگی تکامل آن به مرور زمان را درک کنند.

ترین معتقد است که «اگرچه اروپا به عنوان یک قمر اقیانوسی بالقوه قابل سکونت شناخته می‌شود، اما بیش از ۹۰ درصد جرم آن را سنگ و فلز تشکیل می‌دهد.»

پس از اینکه فضاپیمای «گالیله» (Galileo) ناسا در سال ۱۹۹۵ به منظومه سیاره مشتری رسید، تجزیه و تحلیل میدان گرانشی اروپا نشان داد که فضای داخلی آن مانند زمین، از یک هسته فلزی و یک گوشته سنگی تشکیل شده است. پژوهش‌های بعدی اغلب بر این فرضیه مبتنی بودند که درون اروپا هنگام شکل‌گیری به این لایه‌ها تقسیم شده است.

به گفته ترین «اکنون ما در کمال تعجب متوجه شدیم که اروپا ممکن است بیشتر عمر خود را بدون یک هسته فلزی کامل گذرانده باشد؛ البته اگر چنین هسته‌ای اصلا وجود داشته باشد.»

پژوهشی که در سال ۲۰۲۱ انجام شد، داده‌های گالیله را بررسی کرد. این مطالعات نشان داد که اروپا ممکن است در نزدیکی مرکز خود کمتر از آن‌چه پیشتر تصور می‌شد، جرم داشته باشد. سپس، این پرسش مطرح می‌شود که آیا اصلا یک هسته کاملا شکل‌گرفته دارد یا خیر؟

یکی از دلایلی که ممکن است «اروپا» هسته کاملی نداشته باشد، این است که به دلیل فاصله بیشتر از خورشید، احتمالا در دمای بسیار سردتر از دمای زمین شکل گرفته است. این بدان معنا است که شاید وقتی عناصر سازنده «اروپا» به هم نزدیک شدند، ذوب نشده و به یک هسته فلزی و گوشته سنگی تبدیل نشده باشند.

ترین و همکارانش با در نظر گرفتن دمای اولیه بین منفی ۷۳ درجه سلسیوس تا ۲۶ درجه سلسیوس، چند مدل‌ رایانه‌ای را در مورد چگونگی تغییر دما در فضای داخلی اروپا طی ۴.۵ میلیارد سال ابداع کردند.

دانشمندان دریافتند که ممکن است حدود ۵۰۰ هزار سال اول پس از تولد «اروپا»، اقیانوس و پوسته یخی آن به دلیل واکنش‌های شیمیایی که آب را به تدریج از گوشته آن بالا برده‌اند، تشکیل شده باشد. اگر هسته فلزی «اروپا» واقعا وجود داشته باشد، احتمالا حداقل یک میلیارد سال پس از تولد آن شروع به شکل‌گیری کرده است. گرمای ناشی از عناصر رادیواکتیو و جریان جزر و مدی ناشی از کشش گرانشی مشتری، ممکن است هسته را در طول عمر «اروپا» به آرامی ذوب کرده باشند.

پژوهشگران معتقد هستند که اروپا ممکن است امروزه به تدریج در حال تقسیم شدن به چندین لایه باشد.

به اعتقاد ترین «تشکیل شدن یک هسته فلزی، به قابل سکونت شدن اروپا کمک می‌کند زیرا تشکیل شدن هسته فلزی می‌تواند یک پالس گرما را به گوشته سنگی برساند. ماموریت برنامه‌ریزی‌شده «اروپا کلیپر» (Europa Clipper) ناسا ممکن است به بررسی گرانش قمر اروپا کمک کند و درک ما را در مورد نحوه توزیع جرم درون آن بهبود ببخشد.»

انتهای پیام/

ارسال نظر