از رفع نیازهای پروتئینی تا اشتغالزایی و آموزش عملی دانشجویان
خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ در اهمیت یک مجتمع دامپروری و کشاورزی همین نکته بس که تولید محصولات متنوع کشاورزی و تأمین پروتئین حیوانی با منشأ دامی و کاهش فقر غذایی انسانها در گرو فعالیت گسترده و همهجانبه در زنجیره تأمین غذاهای دامی برای جمعیت روزافزون بشر است.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه با بهرهوری از مجتمع کشاورزی و دامپروری ۱۰۰ هکتاری با پرورش ۶۰ گاو اصیل در این راستا فعالیت دارد و فرصت مغتنمی ایجاد شده تا علاوه بر آموزش عملی دانشجویان در مسیر رفع نیازهای پروتئینی جامعه اعم از تولید شیر، گوشت، فراوردههای کشاورزی و تأمین امنیت غذایی انسانها نیز تلاش میکند.
مجتمع ۱۰۰ هکتاری دامپروری و کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه یکی از مجمتعهای ارزشمند استان کرمانشاه با فرصتها و چالشهایی در مسیر تولید و توسعه است. در این راستا تلاش میشود تا نسبت به پرورش صحیح دامهای سنگین همت کرده و جایگاه مناسبی در اختیار دام قرار دهد و از امکانات مکانیزه روز بهره ببرد، تغذیه این حیوان ارزشمند و پرسود(گاو) را بهینه کرده و با انتخاب و اصلاح دامهای برتر، دام و تغذیه آن را از هر جهت ارتقا دهد.
از سوی دیگر، در مجتمع دامپروری و کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه تلاش مضاعفی میشود تا پرورش دام کمترین آسیب را به محیط زیست و اقلیم وارد کند و آلودگیهای ناشی از صنعت دامپروری را به حداقل رساند؛ اما این موارد نیازمند تلاش متخصصان دامپروری، کشاورزان و دامداران، دانشجویان و البته حمایت مسئولان دانشگاه و سازمان جهاد کشاورزی استان است.
خبرنگار خبرگزاری آنا در بازدیدی میدانی از مجتمع دامپروری و کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه با غلامرضا مرادی مدیر فنی پرتلاش و کارآفرین این مجموعه که سالهاست در فعالیتهای مرتبط با پرورش دام و تولیدات کشاورزی دانشگاه به صورت عملیاتی مشغول است و سالهای اخیر با حمایت مسئولان موفق شده این مجتمع را از ضرردهی به سودآوری مناسب ارتقا دهد به گفتوگو نشسته که ماحصل آن را در ادامه میخوانیم.
آنا: درباره مجتمع دامپروری و کشاورزی دانشگاه آزاد کرمانشاه و تولیدات آن بگویید.
مرادی: این مجتمع بهطور کلی ۹۶ هکتار وسعت دارد که یک هکتار آن به مجتمع گاوداری نیمه صنعتی و نیمه مکانیزه با تأسیسات و امکانات مناسب و ۶۰ رأس گاو نژاد خارجی اختصاص دارد.
۹۵ هکتار مجتمع نیز به کشت یونجه، جو و ذرت اختصاص داده شده با این توضیح که امسال ۲۲ هکتار زیر کشت جو دیم، ۵ هکتار یونجه، ۵ هکتار کشت ذرت، ۵ هکتار کشت جو آبی و مابقی در تناوب زراعی و آیش قرار گرفته است که از این سطح کشت در سال گذشته ۵۳ تن جو دیم و آبی، ۵۸ تن یونجه و ۴۰۰ تن ذرت علوفهای برداشت کردهایم که نه تنها نیازهای این مجتمع دامپروری را تأمین کرده است؛ بلکه بخشی از آن را نیز به فروش رساندهایم و مطمئنا با بارشهای خوب امسال این میزان خیلی بیشتر از سال گذشته خواهد بود.
آنا: در مجتمع متبوعتان چه نژاد دامهایی و با چه کیفیتی نگهداری میشوند؟
مرادی: در گذشته به دلیل ناهماهنگ بودن تعداد دام با امکانات تولیدی و محصولات پرورشی شاهد ضرردهی کلان مجتمع بودیم. با ۳۵ رأس گاو و حدود ۸۰۰ میلیون تومان بدهی، این مجتمع گاوداری را تحویل گرفتم و امروز با حمایت و پیگیریهای انجام شده تعداد دامها را به تعادل رسانده و اکنون ۶۰ رأس گاو «هلشتاین فریزین» به ترتیب ۱۵ گاو نر پروراری و مابقی گوساله، گاو شیری و تلیسه غیر آبستن در این مجتمع با تولید گوشت و شیر نگهداری میشود.
اکنون روزانه ۴۵۰ تا ۵۰۰ لیتر میانگین تولید شیر در مجتمع دامپروری و کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه بوده و علاوه بر این که جلو ضرردهی را گرفتیم، مجتمع به سودآوری مناسب نیز رسیده است.
آنا: اکنون با چه مشکلاتی در مسیر تولید درگیر هستید؟
مرادی: یکی از مهمترین مشکلات فعلی، فرسودگی ادوات، وسایل و امکانات کشاورزی است و اگر بخواهیم در مسیر صنعتی شدن کامل و مکانیزه حرکت کنیم باید این امکانات در بازه زمانی مشخص بهروزرسانی شود. به عنوان مثال بعضی از ادوات نزدیک به ۳۰ سال قدمت دارد که کارایی وسیله و تولید را پایین میآورد و اگر این وسایل با ادوات و امکانات روز تعویض شوند در زمان کار، تولید بیشتر، کاهش هزینهها، کاهش مصرف سوخت و درآمدزایی بیشتر بسیار تأثیرگذار است.
از اردیبهشت ۱۴۰۱ نه تنها این واحد دامپروری بلکه هیچ واحد و مجتمع دامپروری یک ریال یارانه دریافت نمیکنند و اگر به سوددهی رسیدهایم همه ناشی از پیگیری، نظم و همدلی ایجادشده در مجتمع است.
آنا: در مورد مشکلات مجتمع متبوعتان بیشتر توضیح دهید.
مرادی: خرید ادوات بهروز مانند دستگاه «چیزل چهار کاره یا بذر کار یا دستگاه برداشت یونجه چهار بشقابه یا تراکتورهای جدید یک نیاز اساسی برای ماست که جلوی استهلاک، مصرف سوخت و هزینه کار کارگر بیشتر و بسیاری از موارد دیگر را میگیرد و راندمان تولید را بالا میبرد یعنی تولید بیشتر و درآمد زایی بیشتر که امیدواریم به این مساله توجه ویژه صورت گیرد مساله بعدی خرید مواد غذایی مصرفی دامها مثل کنسانتره، سویا و مواد ریز مغزی است که متاسفانه برخی بازرسان و ناظران بدون اطلاع کارشناسی با این خریدها مخالفت میکنند بدون این که بدانند اگر میخواهیم طبق برنامه استاندارد پرورش دام، دامهای ما زایش مناسب و تولید شیر و گوشت خوبی داشته باشند باید در زمانهای مناسب نسبت به خرید و تامین این مواد غذایی اقدام کنیم که با کم لطفی مواجه هستیم.
مجتمع دامپروری و کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه از دو سیلوی ۱۰۰۰ تنی و ۳۰۰ تنی علوفه برخوردار بوده که زیرزمینی است و زمان بارندگی با واردشدن آب در این سیلوها کیفیت سیلوی دام کاهش پیدا میکند و باید این سیلوها به روزمینی اصلاح شود که هزینه چندانی هم ندارد.
مسئله بعدی نیاز مجتمع به یک باسکول تناژی مناسب است که برای مجتمع کاملاً ضروری است و میتواند علاوه بر توزین محصولات و نظارت بر ورود و خروج توسط این باسکول تناژی برای روستائیان نیز از آن بهره برد و درآمدزایی مناسب نیز خواهد داشت؛ بنابراین باید نسبت به تهیه آن نیز اقدام شود.
پیگیری انتقال گاز به مجتمع انجام شده و روزهای اخیر این اتفاق مهم در مجتمع خواهد افتاد.
آنا: و سخن پایانی...
مرادی: مجتمع ۱۰۰ هکتاری دامپروری و کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه فرصت بسیار مناسبی برای تولید و رفع نیازهای پروتئینی استان، اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم چند خانواده و استفاده بهینه از فرصتهای عملی آموزشی برای دانشجویان و استادان است؛ بنابراین باید به حمایت و نیازهای مجتمع توجه شود.
در صورتی که نیازهای دامپروری حتی به مرور و با زمانبندی و اختصاص به مرور بودجه از محل تولیدات مجتمع رفع شوند، مطمئنا نه تنها سودآوری مناسبی خواهد داشت؛ بلکه به راحتی میتوان آن را توسعه داد و حرف اول را در منطقه بزنیم.
گفتگو از مهران هوشیار
انتهای پیام/