احمد بخشایش اردستانی کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری علم و فناوری آنا، در خصوص مطالبات رهبر معظم انقلاب از دستگاه دیپلماسی،گفت: معمولا دو نظر در این راستا وجود دارد، برخی اعتقاد دارند که سیاست خارجی ادامهی سیاست داخلی است، یعنی کسانی که در سیاست داخلی تصمیمگیر هستند، در سیاست خارجی هم تصمیم میگیرند.
وی افزود: اگر سیاست داخلی ما موثر باشد، طبیعتاً سیاست خارجی ما هم تاثیر بسزایی خواهد داشت.
استاد دانشگاه آزاد تاکید کرد: برخی دیگر اعتقاد دارند، بین سیاست داخلی و خارجی یک فاصله وجود دارد، چون سیاست خارجی مربوط به خارج از کشور و سیاست داخلی مربوط به مباحث مدیریت داخلی، پارلمان شهری و... است.
بخشایش با بیان اینکه اگر به هر منظر از این دو زاویه نگاه کنیم، برای تحقق سیاست خارجی، آرمان و شاخص داریم،تاکید کرد: بهترین شاخص برای تحقق سیاست خارجی، منافع ملی است؛ منافع ملی ستاره راهنما است.
وی با بیان اینکه مثلا برخوردهای ما در رابطه با کشورهای عربی، ایدئولوژی است،خاطرنشان کرد: شاه ژاندار منطقه بود و کشورهای عربی به حرف ایران گوش میدادند و زمانی که انقلاب شد، ما باید از لحاظ داخلی استحکام پیدا میکردیم اما کشورهای عربی گفتند چون ما از دریچه آمریکا به ایران نگاه میکنیم، حاضر نشدند سلطه منطقهای ایران را بپذیرند.
نماینده ادوار مجلس اضافه کرد: ایران برای آنکه سلطه منطقهای خود را نشان دهد و کشورهای عربی را متوجه کند که هنوز قدرتمند است، دست به تشکیل جبهه مقاومت زد. جبهه مقاومت درست است که «رنگ و لعاب» ایدئولوژیک دارد اما میتواند منافع ملی را تامین کند.
بخشایش گفت: همین مثال را میتوانیم برای انگلیس هم مطرح کنیم، زمانی که انگلیسیها که وارد هند شدند، منافع ملی آنها اقتضا میکرد که سالهای سال بر هند تسلط و از نفوذ و توسعهی هند و منطقه خاورمیانه به نفع خود استفاده کند.
وی با بیان اینکه ایران هم چنین سیاستی را دنبال میکند، اظهار کرد: اما نگاه ایران نسبت به کشورهایی مانند افغانستان و ترکیه غیر ایدئولوژی است.
استاد دانشگاه آزاد با اشاره به اینکه الزامات سیاست خارجی، بیشتر در راستای جبهه مقاومت قابل تحقق است،گفت: دنیا و سایر کشورها به دلیل آنکه ایران، قوی و نو ظهور شده است ناراحت هستند.