انتقال دارو به داخل بدن با ساخت پچهای پوستی
به گزارش خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، محققان دانشگاه امایتی ماساچوست موفق به توسعه یک نوع پچ پوستی با تکنولوژی بالا شدهاند که از صدا برای تحویل دارو استفاده میکند و میتواند به طور کامل جایگزین قرصها شود.
براساس یافتههای به دست آمده، این پچ چسبنده میتواند دارو را سریعتر به بدن برساند و با فناوری پیشرفتهای که دارد قادر است، راهی آسانتر و سریعتر برای رساندن دارو به بدن باشد.
پژوهشگران این مطالعه میگویند، این پچ امواج صوتی بدون درد ساطع میکند که کانالهای کوچکی را در پوست باز میکند و به مسکنها و سایر داروهای ذخیره شده در داخل پچ اجازه میدهد به سرعت وارد بدن شوند. این سیستم«پچ سونوفورسیس فراصوت قابلهمانندسازی» (cUSP) نام دارد و حاوی هیدروژلی است که به پوست بدن میچسبد. در داخل این پچ چهار مبدل وجود دارد که به یک سیم مسی وصل شدهاند و میتوانند رسانای جریان الکتریکی باشند. در بالای هر مبدل حفرهای قرار گرفته که حاوی مولکولهای داروی محلول در مایع است و زمانی که مبدلها انرژی دریافت میکنند، میلرزند و در مایع میلیونها حباب میسازند. این کار ریزجهشهایی از مایع را بهوجود میآورد که کانال های کوچکی را در پوست باز میکنند و مسیر انتقال دارو هموار میشود.
به گفته محققان، توسعه این پچ پوستی میتواند به ارائه درمانهایی برای بیماریهای پوستی کمک کند و همچنین مسکنها، هورمونها و شلکنندههای عضلانی را سریعتر به بدن وارد کند؛ افراد به جای اینکه منتظر بمانند تا داروها از طریق معده در قالب یک قرص جذب شوند یا به آرامی طی چندین ساعت جذب شوند، میتوانند با استفاده از پچ پوستی روند درمان خود را کوتاهتر کنتد.
دادههای به دست آمده از یک کارآزمایی نشان داد، پچ جدید منجر به جذب ۲۶ برابر بیشتر دارو توسط پوست نسبت به سایر انواع روشهای انتقال دارو شده است. از آنجاییکه پوست میتواند مستقیم دارو را به موقعیتی که نیاز است برساند و مسیر معده را دور بزند، از دیرباز به عنوان یک مسیر تسهیلکننده برای تحویل دارو در نظر گرفته میشد؛ ضمن اینکه بخش قابل توجهی از دوز دارو توسط معده تجزیه میشود و روند از دست رفتن بخشی از دارو در انتقال پوستی رخ نمیدهد. با این حال، لایه بیرونی پوست به این دلیلکه به عنوان یک مانع برای محافظت در برابر ارگانیسمهای مضر تکامل یافته، سخت است. بنابراین روشهای پیش از توسعه این پچ پوستی که از تکههای پوستی برای رساندن داروها به جریان خون مانند درمان جایگزینی هورمونی استفاده میکردند، کنار گذاشته میشوند. در همین حال، انفجار پوست با امواج صوتی باعث باز شدن کانالهای متعدد ریزی در پوست میشود که امکان عبور داروهای مایع از آن را فراهم میکنند.
اکنون محققان موسسه فناوری ماساچوست (MIT) در ایالات متحده، فناوری اولتراسوند را در یک تکه پوستی تقطیر کردهاند. برای مطالعه اخیر، پژوهشگران تلاش کردند از طریق پچ پوستی نوعی ویتامین ب موسوم به نیاسینامید را که در بسیاری از کرمهای ضدآفتاب و مرطوبدهندهها وجود دارد به بدن خوک برسانند؛ نتیجه این بود که cUSP توانست ۲۶ برابر بیشتر از پچهایی که از پالسهای فراصوت استفاده نمیکنند، مولکولهای دارو را به بدن بفرستد.
مجله Advanced Materials در ماه مارس گزارش داد، پچ پوستی تازه توسعه داده شده توانست در عرض ۳۰ دقیقه دارو را به بدن جانور مورد مطالعه برساند و ایندرحالیست که پچهای ریزسوزنی برای انتقال همین دارو به ۶ ساعت زمان نیاز داشتند.
محققان در حال پالایش پچ هستند تا بتواند داروهای بیشتری از جمله مسکنهای قوی نظیر فنتانیل را از طریق آن به بدن بیمار منتقل کنند.
محققان این پژوهش یادآودی کردند، دستگاههای مشابه میتوانند داروهای هورمونی یا داروهایی را برای درمان سرطان ارائه دهند و انجام آزمایش گستردهتر بر روی داوطلبان انسانی برنامه ریزی شده است.
مارسل دی ماتاس، دانشمند داروسازی و پژوهشگر افتخاری در دانشگاه منچستر گفت: تحویل دارو از طریق پوست مدتهاست جذاب و سودمند بوده است. مسیر استفاده از امواج اولتراسوند به عنوان وسیلهای برای ترویج عبور داروها از روی پوست به وضوح رقابت سختی را برای پیشرفتهای اخیر مانند میکروسوزنها فراهم میکند.
انتهای پیام/