صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۲۴ - ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۲
گفتگو/ نخبگان چه نقشی در مقابله با جنگ ترکیبی دارند؟

استانداری‌ها میز مشترک بین دولت و دانشگاه‌ها را تشکیل دهند

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: استانداری‌ها در سراسر کشور به‌عنوان نمایندگان عالی دولت، در بخش‌های مختلف می‌توانند با تشکیل میز مشترک، نخبگان را شناسایی و جذب کنند.
کد خبر : 846336

سید مصطفی ابطحی عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری علم و فناوری آنا، در پاسخ به این سؤال که سازوکار تشکیل میز مشترک بین دولت و دانشگاه چگونه باید باشد؟ گفت: یکی از وظایف مهم دولت که مورد تأکید رهبر معظم انقلاب است و دائماً ایشان به دولت و دولت‌مردان تذکر داده‌اند این است که سازوکاری برای ارتباط وسیع، محکم و ناگسستنی با منظومه نخبگان کشور طراحی کنند.

وی بیان کرد: نخبگان، مؤلفه‌ی مهم قدرت نرم نظام جمهوری اسلامی ایران هستند و به‌عنوان کسانی که سال‌های سال در حوزه‌های مختلف تخصصی، تلاش‌های علمی و اجرایی داشتند می‌توانند به پیشبرد اهداف نظام جمهوری اسلامی کمک کنند؛ بنابراین برقراری ارتباط بین دولت به‌عنوان کانون تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر ازیک‌طرف و از سوی دیگر، نخبگان به‌عنوان بازوان علمی که انباشت عظیمی از سرمایه‌های علمی، اجتماعی و مدیریتی را دارند بسیار ضروری است که اگر این اتفاق رخ دهد نظام جمهوری اسلامی قادر خواهد بود از وضیعت فعلی به وضعیت مطلوب‌تری برسد.

این کارشناس سیاسی تأکید کرد: برای حل‌وفصل مسائل کشور نیازمند ارتقا سطح حکمرانی نظام هستیم و ارتقا این سطح حکمرانی از طریق ارتباط دولت با نخبگان امکان‌پذیر است. ایجاد سازوکار لازم برای بهره‌برداری حداکثری از ظرفیت بی‌پایان زیست‌بوم نخبگان به‌منظور فراهم‌سازی فرصت اثرگذاری نخبگان، یک امر بسیار مهم و ضروری است. 

ارتباط دولت با نخبگان ضریب مقابله با جنگ ترکیبی را ارتقا می‌دهد

ابطحی با بیان اینکه دغدغه‌های رهبر معظم انقلاب در ارتباط مستحکم با نخبگان قابل پاسخگویی است،اظهار کرد: اگر این ارتباط برقرار و مستحکم شود، ضریب اقتدار و امنیت ملی کشور برای مقابله با جنگ ترکیبی و شناختی دشمن نیز ارتقا پیدا خواهد کرد و ارتباط با شبکه نخبگانی و بهینه‌سازی آن‌ها باعث رشد و پیشرفت کشور و امیدآفرینی برای حل نظام مسائل می‌شود.

وی تصریح کرد: برای تشکیل منظومه اندیشه‌ورز در دولت و حاکمیت باید تصمیمات پژوهش‌محور و کلیه تصمیمات به تائید منظومه نخبگانی برسد. اگر این مسئله تقویت و تحقق عملی پیدا کند، ما از دو آسیب و خطر جدی در امان خواهیم بود.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد گفت: اولین آسیب عدم ارتباط با نخبگان این است که نخبگان کشور به مسائلی که موردنظر نظام سیاسی نیستند خواهند پرداخت. به این معنا که امروز نخبگان به مسائلی می‌پردازند که قابلیت بهره‌برداری برای حل مسائل کشور را ندارند و این آسیب بزرگی است که نخبگان، وقت، انرژی و دانش خود را صرف مباحثی می‌کنند که برای حل مشکلات کارایی ندارند.

ابطحی اضافه کرد: آسیب دوم این است که گاهی دولت‌ها سیاست‌هایی را اتخاذ می‌کنند که فاقد پشتوانه نظری و نخبگانی است. این دو آسیب زمانی برطرف می‌شود که نخبگان دانش، توانایی، تخصص و اندیشه خود را صرف مسائل کشور کنند و از طرفی دیگر، نظام سیاسی نیز با پشتوانه نخبگی، سیاست‌های دقیق، درست و سنجیده‌تری برای حل مشکلات اتخاذ می‌کند.

لزوم استفاده دقیق دولتی‌ها از ظرفیت نخبگان

استاد دانشگاه آزاد با اشاره به جذب نخبگان متذکر شد: اگر ما نخبگان را جذب کنیم، خواهیم توانست تعلق‌خاطر ملی و حس ایران‌دوستی آن‌ها را تقویت و از بروز گسست‌هویتی و خروج آن‌ها از کشور جلوگیری کنیم. با جذب حداکثری آن‌ها در خدمت مصالح و منافع نظام و کشور می‌توانیم با تهدیدات فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و محیطی دشمن مقابله کنیم. البته این مشروط به این است که دولت‌مردان در راستای ارتقا همدلی اجتماعی و بهره‌مندی از ظرفیت بی‌پایان نخبگان، تلاش‌های سازمان‌دهی شده و دقیقی را انجام دهند.

ابطحی ادامه داد: می‌توانیم نخبگان در استان‌های مختلف را شناسایی کنیم تا در حل مسائل منطقه‌ای، محله‌ای و استانی کمک کنند. زیرا که آن‌ها با اقتضائات بومی و محلی آگاه‌اند و می‌توانند مسئولان را در تنظیم سیاست‌ها کمک کنند. اگر چنین اتفاقی رخ دهد در این صورت ما با یک همراهی نخبگانی با سیاست‌های دولتی مواجه شده و گسست دولت و نخبگان برطرف خواهد شد.

وی تاکید کرد: منظور از نخبگان، لزوماً نخبگان دانشگاهی نیستند. در کشور افراد زیادی وجود دارند که دانشگاهی نیستند، اما کارآفرین اقتصادی و مدیراجرایی سطح بالا هستند و به درک درستی از مسائل رسیده‌اند که راهکار‌های لازم را برای حل مشکلات دارند؛ بنابراین نخبگان ابزاری، اجرایی و مدیریتی هم می‌توانند به دولت کمک کنند.

استانداری‌ها میز مشترک بین دولت و نخبگان را تشکیل دهند

استاد دانشگاه آزاد بیان کرد: یکی دیگر از جا‌هایی که می‌شود میز دولت و نخبگان را تشکیل داد، استانداری‌ها هستند؛ بنابراین دانشگاه‌ها، نخبگان علمی و پژوهشی را در ارتباط با دولت همراه کنند و استانداری‌ها در سراسر کشور به‌عنوان نمایندگان عالی دولت، در بخش‌های مختلف می‌توانند نخبگان ابزاری، مدیریتی و اجرایی را شناسایی و جذب کنند. دو مرکز دانشگاه و استانداری‌ها در سراسر کشور بهترین مراکز برای همراه کردن نخبگان هستند.

وی در پایان گفت: بسیار از نخبگان ایرانی در خارج از کشور زندگی می‌کنند، اما دلشان با ایران و نظام است که به دلایل مختلف در خارج از کشور حضور دارند. این‌ها افراد متخصص، متنفذ و بعضاً متمولی هستند که می‌توانند سرمایه‌های علمی، مالی، اقتصادی و اجتماعی و نفوذ معنوی و شخصیتی خود را در اختیار نظام قرار دهند و برای جذب نخبگان ایرانی خارج از کشور نیز باید چاره اندیشی کرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر