صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۰۰ - ۲۱ فروردين ۱۴۰۲
در راستای یادگیری از تجارب؛

دلایل کلیدی برای استخدام مشاوران در شرکت کدامند؟

بهره‌گیری از تجربه‌های مشاوران می‌تواند یک تجربه ارزشمند برای سازمان‌ها باشد.
کد خبر : 841006

به گزارش خبرنگار گروه خانه خلاق خبرگزاری آنا، کسب تجربه‌های متنوع در کسب‌وکار یک موضوع انفرادی نیست و استفاده از تجربه مشاوران حرفه‌ای مانند یک میانبر عمل می‌کند که افراد کمی از آن استفاده می‌کنند. صاحبان کسب‌وکار‌های بزرگ باید بدانند که مشاوران نقش بسیار مهمی در توسعه و گسترش تجارت دارند.

صاحبان مشاغل و مدیران باید برای رشد کسب‌وکار خود با یک مشاور تجاری قابل اعتماد کار کنند و از تجربه‌های مشاوران یاد بگیرند. برخی از افراد فکر می‌کنند که عاقلان برای کسب‌وکار خود از مشاور بهره نمی‌گیرند، اما افرادی که بسیار عاقل و حرفه‌ای هستند از نحوه کار مشاوران و مهارت‌های مشاور کسب‌وکار برای شرکت خود استفاده می‌کنند و آن را بسیار ارزشمند می‌دانند. آن‌ها درتلاشند تا با اخذ چنین مهارت‌هایی به جایگاه بالایی در کسب‌وکار خود برسند.

استفاده از کمک‌های خارجی و مشاوران می‌تواند یک تجربه ارزشمند برای هر سازمانی باشد. در واقع مشاوران با مجموعه‌ای از مشتریان کار می‌کنند، چندین شرکت را مدیریت می‌کنند یا در هیئت‌مدیره فعالیت دارند. مشاوران نمایی از اکوسیستم کسب‌وکار به توسعه‌دهندگان ارائه می‌دهند. آن‌ها با استفاده از مهارت مشاوران می‌توانند به این بینش برسند که چه چیزی برای تجارتشان مفید و سازنده است.

کسب‌وکار‌های فناورانه می‌توانند از مشاوران غیر فناوری بهره‌مند شوند. راه‌اندازی یک کسب‌وکار به‌ندرت تنها به فناوری مربوط می‌شود. استخدام، نام تجاری، بازاریابی، فروش، توسعه کسب‌وکار، موقعیت‌یابی، قیمت‌گذاری، ساخت قیف‌های موفق، روابط عمومی، شبکه، امور حقوقی و مالی در میان عوامل دیگر وجود دارد.

همکاری با یک کسب‌وکار برای مشاوران بسیار مهم است، زیرا نداشتن یک کسب‌وکار واقعی موجب می‌شود تا آن‌ها بی‌اعتبار شوند. در برخی موارد مشاوران با شرکتی متشکل از هزار کارمند فعالیت می‌کنند که به پیشینه‌ای مشابه به عنوان یک بنیانگذار کسب‌وکار نیاز دارد. این امر بسیار پیچیده است و تنها تعداد کمی از مردم تا به حال این کار را انجام داده‌اند.

مهارت‌های برتر مشاوران تجاری که کسب‌وکار‌ها می‌توانند از آن بهره‌مند شوند، عبارتند از: ۱. مهارت‌های تفکر خلاق ۲. مهارت‌های حل مسئله ۳. مهارت‌های ارتباطی ۴. مهارت‌های مذاکره ۵. مهارت‌های فروش و بازاریابی ۶. مهارت‌های مدیریت مالی ۷. مهارت‌های برنامه ریزی استراتژیک ۸. مهارت‌های مدیریتی ۹. مهارت‌های مدیریت زمان ۱۰. مهارت‌های روابط عمومی

شرکت‌ها برای بهبود کارایی می‌توانند از خدمات مشاوره‌ای مشاوران تجاری قابل اعتماد استفاده کنند که می‌تواند به ارائه بینش در زمینه‌هایی با تمرکز بالا در کسب‌وکار‌ها کمک کند.

انتهای پیام/۳۰۰۴/

انتهای پیام/

ارسال نظر