صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۵۷ - ۲۰ فروردين ۱۴۰۲
آنا گزارش می‌دهد؛

چگونه تغییر شکل جوامع با توسعه هوش مصنوعی محقق می‌شود؟

این‌روزها هوش مصنوعی و ابزار‌های آن در دنیای فناوری بیش از هر بحث دیگری مطرح هستند، این فناوری نوظهور با توسعه خود می‌تواند شکل جوامع را تغییر دهد.
کد خبر : 840759
به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، این‌روزها هوش مصنوعی (AI) و ابزار‌های آن در دنیای فناوری بیش از هر بحث دیگری مطرح هستند. درک هوش مصنوعی همانند هر تکنولوژی جدید دیگری در ابتدا ممکن است گیج‌کننده باشد و حتی متخصصان هوش مصنوعی هم به‌سختی خود را با تحولات لحظه‌ای آن همراه کنند.

هوش مصنوعی شاخه‌ای از علوم رایانه است که هدف اصلی‌ آن تولید ماشین‌های هوشمندی است که توانایی انجام وظایفی مبتنی بر هوش انسانی را داشته باشد. هوش مصنوعی در حقیقت نوعی شبیه سازی هوش انسانی برای کامپیوتر است. در واقع ماشینی است که به گونه‌ای برنامه نویسی شده که همانند انسان فکر کند و توانایی تقلید از رفتار انسانی را داشته باشد.

مشکلات حل‌نشدنی با هوش مصنوعی در حال حل شدن هستند، افرادی که هیچ دانشی از کدنویسی، آهنگسازی یا طراحی ندارند، به کمک AI و در عرض چند ثانیه وب‌سایت و آهنگ می‌سازنند و طرح‌های هنری شگفت‌انگیز می‌سازند. شرکت‌های بزرگ نیز درحال سرمایه‌گذاری‌های چند میلیارد دلاری در پروژه‌های هوش مصنوعی هستند و مایکروسافت هم با آوردن چت‌بات ChatGPT به بینگ، در تلاش است مدل جستجو اینترنت را دگرگون کند و شاید حتی تا چند وقت دیگر ساختار کل اینترنت به نحو دیگری تغییر کند. این فناوری می‌تواند با تاثیر بر جوامع، شکل آن را تغییر دهد که در ادامه به بررسی این موارد می‌پردازیم.

**تاثیر هوش مصنوعی بر محیط‌های کسب و کار

هوش مصنوعی احتمالا اولین تاثیر خود را بر روی محیط‌های کسب و کار می‌گذارد. نسل جدید سیستم‌های هوش مصنوعی زایا مثل ChatGPT و Midjourney می‌توانند کار‌هایی همچون نگارش یا طراحی انجام دهند. این در حالی است که تاکنون تصور می‌شد ربات‌ها جایگزین افرادی می‌شوند که کار‌های غیر تخصصی و فیزیکی انجام می‌دهند و افرادی که در مشاغل ذهنی و فکری مشغول هستند از این قاعده مستثنی هستند.

با توجه به توانایی فوق‌العاده هوش مصنوعی در فعالیت‌هایی مانند تولید محتوا، نویسندگی، ایده‌یابی، برنامه نویسی و ...، نگرانی‌هایی برای جایگزین شدن این ابزار و کاهش نیاز به نیروی انسانی وجود دارد. این مهم‌ترین دغدغه‌ای است که این روز‌ها در صنایع مختلف مطرح می‌شود. در این مدت هوش مصنوعی نشان داد که در شرکت‌های حقوقی مفید بوده و می‌تواند قرارداد‌ها را بررسی کند یا به تحقیق درباره موضوعات قضایی بپردازد. برخی از شرکت‌های رسانه‌ای هم از همین ابتدا بخشی از کار خبرنگاران و نویسندگان را به سیستم‌ها سپرده‌اند. شرکت‌های تولیدکننده فیلم و آژانس‌های تبلیغاتی هم از هوش مصنوعی می‌توانند برای تولید موسیقی بهره بگیرند.
 
شرکت خالق چت‌بات ChatGPT، آماری درباره‌ شغل‌هایی که تحت تأثیر هوش مصنوعی قرار می‌گیرند، منتشر کرده است. این آمار در نگاه اول نگران‌کننده‌ است. پژوهشگران OpenAI با استفاده از مدل زبانی جدید GPT-۴ و نظر نیرو‌های متخصص، پیامد مدل‌های هوش مصنوعی را بر مشاغل بازار ایالات متحده موردبررسی قرار داده‌اند. پژوهشگران OpenAI تأکید می‌کنند که تحقیقات جدید آن‌ها پیش‌بینی دقیق آینده نیست، با این‌حال می‌گویند که مدل‌های زبانی GPT روی حداقل ۱۰ درصد از فعالیت‌های کاری ۸۰ درصد از نیرو‌های کار ایالات متحده اثر خواهند گذاشت. در همین حین تخمین زده شده است که این مدل‌های هوش مصنوعی بالغ‌بر ۵۰ درصد از فعالیت‌های کاری ۱۹ درصد از کارکنان را تحت تأثیر قرار دهند.
 
با این حال؛ این نگرانی‌ها در تحولات عصر صنعتی هم وجود داشت. زمانی تصور می‌شد ماشین‌آلات باعث حذف نیروی انسانی از صنعت شوند، اما برخلاف تصور عموم، پیشرفت تکنولوژی و اتکا به آن منجر به کاهش حجم و سختی کار، بهبود کیفیت محصولات و ظهور مشاغل و کسب‌وکارهای جدیدی شد.
 
 
**خودکارسازی فرایند‌های تصمیم‌گیری

شرکت‌ها و سازمان‌ها بیش از پیش به‌دنبال استفاده از هوش مصنوعی برای خودکارسازی فرایند‌های تصمیم‌گیری هستند. شرکتی به نام DoNotPay که در زمینه آموزش هوش مصنوعی فعالیت دارد، مدعی شده است که نرم‌افزار آن‌ها می‌خواهد در ماه فوریه ۲۰۲۳ در دادگاه از یک نفر دفاع کند. فعلاً اطلاعاتی درباره مدعی علیه یا محل دادگاه منتشر نشده است، اما در این پرونده پای مرگ و زندگی در میان نیست و موضوع آن تخلف رانندگی با سرعت غیرمجاز است. البته برخی از فرایندهای تصمیم‌‌گیری‌ با هوش مصنوعی می‌تواند پیامد‌های جبران‌ناپذیری بر زندگی افراد جامعه داشته باشد.
 
سیستم‌های AI امروزی برای این که بتوانند پیش‌بینی کنند، اطلاعات زیادی را تحلیل می‌کنند. این سازوکار باعث می‌شود این سیستم‌ها در برخی موارد بسیار مؤثر عمل کنند. اما مطالعات نشان داده است که این فناوری می‌تواند مستعد تکرار بسیاری از سوگیری‌ها و تبعیض‌های موجود در جامعه باشد. بااین‌حال؛ بدیهی است که سیستم‌های هوش مصنوعی هرگز نباید به‌تنهایی مسئول اتخاذ تصمیم‌های اساسی باشند.
 
بیشتر بخوانید:
 
**اطلاعات نادرست یا تولید بدافزار توسط ChatGPT

با رواج هوش مصنوعی یکی از دغدغه‌های متخصصان و فعالان حوزه فناوری نشر اطلاعات نادرست یا سواستفاده از این تکنولوژی توسط افراد سودجو است. با توجه به این که تشخیص محتوا‌های واقعی از جعلی خیلی دشوار شده است، می‌توان حدس زد که در آینده کمتر اطلاعاتی قابل اطمینان باشد. جالب اینکه «سم آلتمن»، مدیرعامل OpenAI سازنده ChatGPT پیش از این هشدار داده که هوش مصنوعی می‌تواند برای ترویج گسترده اطلاعات نادرست استفاده شود.
 
به تازگی یک محقق امنیتی ادعا کرده که با استفاده از هوش مصنوعی ChatGPT بدافزار روز صفری ساخته است که می‌تواند به استخراج داده از سیستم قربانیان بپردازد. او می‌گوید بدافزارش تقریباً غیرقابل‌شناسایی است و همین مسئله ماجرا را بسیار ترسناک‌تر می‌کند. «ارون مولگرو»، محقق امنیتی شرکت Forcepoint، در پستی در وب‌سایت این شرکت توضیح داده که چگونه صرفاً با استفاده از هوش مصنوعی ChatGPT یک بدافزار روز صفر خطرناک ساخته است. او می‌گوید اگرچه OpenAI محدودیت‌هایی را روی هوش مصنوعی خود قرار داده است، اما همچنان می‌توان این محدودیت‌ها را دور زد و نرم‌افزار‌های مخرب تولید کرد.

بدافزاری که مولگرو ساخته است، صرفاً یک نمونه آزمایشی بوده و قرار نیست در دسترس عموم قرار بگیرد. او با این پروژه قصد داشته است که نشان دهد تدابیر حفاظتی ChatGPT تا چه اندازه می‌تواند ضعیف باشد و قابلیت‌های آن چگونه توسط افراد خرابکار مورد سوءاستفاده قرار بگیرد. با این حال؛ باید تدابیری اتخاذ شود تا افراد سودجو نتوانند با استفاده از هوش مصنوعی به اهداف خود برسند.
 
 
**پررنگ شدن بحث حفاظت از نوآوری و ثبت اختراع

ظهور هوش مصنوعی باعث می‌شود تا به بررسی مجدد قوانین مربوط به مالکیت فکری پرداخته و قوانین جدیدی وضع شود. منظور از حقوق مالکیت فکری هوش مصنوعی این است که بتوان با قانون‌گذاری از فرآورده‌ها و اختراعات هوش مصنوعی حمایت کرد و حقوق خالقان این محصولات را تا حد ممکن حفاظت کرد.

با این حال؛ بدیهی است که با شدت گرفتن سرمایه‌گذاری‌ها و افزایش رقابت برای عرضه محصولات و فناوری‌های جدید، بحث حفاظت از نوآوری و ثبت اختراع به شدت پررنگ می‌شود که نیاز به تصمیم‌گیری‌های سریع از سوی مراجع مربوطه دارد. مقاومت در برابر این فناوری روبه‌افزایش است، برخی افراد و شرکت‌ها شکایت‌هایی را در این زمینه ثبت کرده‌اند تا حدومرز‌ها مشخص شود.

انتهای پیام/۱۱۰/

انتهای پیام/

زینب خسروی
ارسال نظر