صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۸:۰۰ - ۱۴ فروردين ۱۴۰۲
یک فوق تخصص ریه هشدار داد

احتمال سقط جنین در بانوان معتاد به قلیان

فوق تخصص بیماری‌های ریوی با بیان اینکه بیماری‌های انسدادی مزمن ریه، سرطان و ... از عوارض مصرف قلیان است، گفت: همچنین در خانم‌ها احتمال نازایی، سقط جنین، تولد نوزدان نارس و کم‌وزن را در افزایش خواهد داد.
کد خبر : 839770

گروه جامعه خبرگزاری آنا، قلیان، این وسیله کم خرج، اما پرخطر این روز‌ها پای ثابت تفریح بسیاری از جوانان و خانواده‌های ایرانی است. مصرف‌کنندگان به این دلیل در بین انواع دخانیات موجود در بازار به قلیان روی آورده‌اند که آن را کم‌خطرترین نوع مواد دخانی می‌دانند، غافل از این‌که آنچه کشیدن قلیان با آن‌ها می‌کند به‌مراتب ناگوارتر از سیگار است.

به‌طور طبیعی، حجم دود استنشاقی در کشیدن قلیان خیلی بیشتر از سیگار است. کشیدن قلیان با لوله آب، دودی برابر ۵۹ عدد سیگار را تولید می‌کند. مصرف قلیان منحصر به گروه سنی، طبقه اجتماعی، زمان و مکان خاصی نمی‌شود و تبعات آن متوجه شمار بسیاری از افراد است.

قلیان حاوی مقداری زیادی مونوکسید کربن است. مونوکسید کربن با کاهش مقدار اکسیژنی که خون می‌تواند حمل کند، روی قلب تأثیر می‌گذارد. این بدان معناست که به قلب، ریه‌ها، مغز و دیگر ارگان‌های حیاتی بدن اکسیژن کافی برای انجام وظایفشان نمی‌رسد. به علاوه نیکوتین باعث افزایش فشار خون و افزایش نرخ ضربان قلب هم می‌شود. با گذشت زمان این عوامل باعث افزایش فوق‌العاده ساییدگی و پارگی در سیستم قلبی عروقی می‌شود. افرادی که قلیان مصرف می‌کنند، بیشتر در معرض بیماری‌هایی نظیر حمله قلبی، فشار خون بالا، لختگی خون، سکته قلبی، خونریزی، آنوریسم و اختلالات دیگر در سیستم قلبی عروقی قرار می‌گیرند.
در واقع مصرف دخانیات احتمال مرگ را سه برابر می‌کند. کشیدن سیگار با افزایش لخته خون، کاهش کلسترول خوب خون (HDL)، افزایش تری‌گلسیرید و آسیب رساندن به عروق خونی بزرگ‌ترین عامل سکته قلبی است. با افزایش مصرف سیگار احتمال سکته قلبی هم افزایش می‌یابد.

در همین راستا با موضوع تأثیرات مصرف قلیان بر بدن با یکی از متخصصان این حوزه به گفتگو پرداختیم که نتیجه را باهم می‌خوانیم:

محمدرضا زاهد پورانارکی با بیان اینکه مصرف دخانیات آسیب‌های جبران‌ناپذیری به بدن وارد می‌کند، اذعان کرد: دود سیگار و قلیان بر عملکرد ریه تأثیر می‌گذارد و به‌دلیل استنشاق سطح بالای مونوکسید کربن، این افراد در معرض خطر ابتلا به مشکلات تنفسی و ریوی قرار دارند.

وی با بیان اینکه در حال حاضر متأسفانه شاهد مصرف بیش از حد قلیان در بانوان هستیم، عنوان کرد: آمار پژوهش‌ها نشان می‌دهد که بانوان بیشتر از آقایان قلیان مصرف می‌کنند و خطر استنشاق این ماده دخانی در خانم‌ها به‌دلیل تفاوت در هورمون‌هایی که دارند بیشتر است.

فوق تخصص بیماری‌های ریوی با بیان اینکه بیماری‌های انسدادی مزمن ریه، سرطان و ... ازجمله عوارض مصرف قلیان است، عنوان کرد: همچنین در خانم‌ها احتمال نازایی، سقط جنین، تولد نوزدان نارس و کم‌وزن را افزایش خواهد داد.

زاهد پورانارکی با بیان اینکه یک پُک قلیان معادل یک تا پنج بسته سیگار به بدن آسیب می‌رساند، عنوان کرد: مصرف تنباکوی فاسد، کهنه و غیرمجاز سبب ایجاد توکسین در بدن شده و بسیار مضر است.

وی با بیان اینکه مواد سمی دود قلیان می‌تواند در عروق مانده و باعث انسداد آن‌ها و در نتیجه بیماری‌های قلبی شود افزود: کشیدن سنگین قلیان با سطح بالای تری‌گلیسیرید که یک عامل اصلی برای پیشرفت بیماری قلبی کرونری است، ارتباط دارد همچنین می‌تواند باعث تغییر در ضربان قلب و ایجاد آریتمی قلب شود.

این پزشک متخصص با بیان اینکه به‌دلیل مرطوب بودن راه‌های هوایی و مجرای خروج دود، قلیان می‌تواند عامل مهمی در رشد میکروب و قارچ باشد، اذعان‌کرد: تحقیقات نشان می‌دهد که کشت مواد داخل لوله قلیان حاوی صد‌ها نوع قارچ و میکروب بوده و به راحتی با دود، وارد دستگاه تنفس شده و ایجاد عفونت‌های مزمن می‌کند.

انارکی در ادامه گفت: ابتدا شخص متوجه بیماری خود نمی‌شود، ولی سال‌های بعد به‌دلیل نفوذ این قارچ و میکروب در لایه‌های مختلف ریه، مبتلا به بیماری‌هایی مثل برونشیت، آمفیزم ریه و سرانجام آسم ایجاد خواهد شد، این در حالی است که شخص هنگامی به بیماری خود پی می‌برد که متأسفانه چاره‌ای جز تحمل بیماری تا آخر عمر نخواهد داشت.

وی با بیان اینکه درصد قابل توجهی از افرادی که دخانیات مصرف می‌کنند، دچار بیماری‌های عروقی و سکته خواهند شد و تحت عمل جراحی قرار می‌گیرند اذعان کرد: تحقیقات نشان می‌دهد که ۹۰ درصد افرادی که مواد دخانی مانند سیگار و قلیان مصرف می‌کنند مبتلا به انواع سرطان‌ها به‌خصوص سرطان ریه می‌شوند.

این پزشک متخصص در پاسخ به خبرنگار این رسانه مبنی بر اینکه برخی افراد معتقدند که از تنباکو‌های میوه‌های سبک استفاده می‌کنند و به این دلیل کمتر دچار مشکل و آسیب خواهند شد، آیا این فرضیه درست است؟ اظهار کرد: اصلاً نمی‌توان این فرضیه را قبول کرد چراکه به هر حال فرد دود قلیان را استنشاق می‌کند و از طرفی تنباکو‌های طعم‌دار که در قلیان‌های میوه‌ای استفاده می‌شود، خود نیز عامل بروز بیماری است، زیرا تنباکو‌ها معمولاً از میوه‌های کپک‌دار تهیه می‌شود.

انارکی با بیان اینکه مصرف دخانیات ازجمله سیگار و قلیان بر تمام ارگان‌های بدن اثر می‌گذارد، عنوان کرد: تحقیقات نشان می‌دهد که سرطان دهان، مری، معده، مثانه، بیماری‌های قلبی، عروقی و ریوی در سیگاری‌ها و قلیونی‌ها بیشتر از سایر افراد جامعه است.

حال با توجه به آنچه گفته شد دود حاصل از سوختن تنباکوی قلیان حاوی مقدار زیادی مواد سمی است که مصرف این مواد عامل مهمی در بروز سرطان ریه و بیماری‌های قلبی و عروقی است. از طرفی در هر بار مصرف قلیان دود بسیار زیادی در مقایسه با کشیدن یک نخ سیگار وارد بدن می‌شود و میزان نیکوتین دریافتی به اندازه‌ای است که ایجاد اعتیاد می‌کند.

تحقیقات نشان می‌دهد که خطر انتقال بیماری‌های عفونی و بیماری‌های واگیر و هپاتیت (ب) از طریق دهان و دستان آلوده همچون سل به دلیل استفاده مشترک افراد از قلیان، وجود دارد.

بر اساس بررسی‌های انجام‌شده توسط معاونت سلامت و دبیرخانه کشوری کنترل دخانیات، هر فرد مصرف‌کننده قلیان از نظر مواجهه و استنشاق دود در هر وعده، معادل ۱۰۰ نخ سیگار یا بیشتر، دود دریافت می‌کند.

مواد سمی قلیان نه تنها کمتر از سیگار نیست بلکه بعضی مواد خطرناک ازجمله قیر یا دوده (سرطان‌زا)، مونواکسید کربن (آلاینده) و نیکوتین (ایجادکننده وابستگی) موجود در دوده آن از سیگار بیشتر است. با مصرف قلیان بیش از ۶۰۰ ماده سمی و مهلک وارد ریه فرد مصرف‌کننده و اطرافیان خواهد شد.

از طرفی همان طور که می‌دانید در مقایسه با یک نخ سیگار دود قلیان مقدار بیشتری آرسنیک، سرب و نیکل دارد. ۳۶ بار بیشتر از سیگار حاوی تار و ۱۵ بار بیشتر از سیگار حاوی مونواکسیدکربن است.
دود حاصل از تنباکو، حاوی مواد شیمیایی خطرناکی است که مسبب انواع سرطان است. این مواد توسط آن تصفیه نمی‌شوند همچنین تنباکو‌های میوه‌ای نیز دارای تار و مواد سرطان‌زا هستند.

انتهای پیام/

ارسال نظر