عسل خوب چه ویژگی هایی دارد
به گزارش خبرگزاری آنا، آیا می دانید عسل ارگانیک خوب چطور تولید می شود؟ زنبور عسل برای تهیه یک کیلوگرم عسل ناگریز است 120 تا 150 هزار بار شهد حمل کند و برای فراهم نمودن آن 10 میلیون گل را بازدید کرده ومسافتی معادل 7 بار دور زمین پرواز کند.
زنبور عسل یکی از زیباترین موجودات آفرینش است که دارای ویژگی های ممتاز و متفاوتی از سایر موجودات خلقت است.
تغذیه زنبور عسل همواره با مرگ موجودی دیگر همراه بوده، اما تغذیه زنبور عسل کوچکترین خللی در زندگی هیچ موجود دیگری بوجود نمی آورد بلکه حیات دیگری به هزاران موجود می بخشد.
زنبور عسل بویایی قویی دارد. هر زنبور عسل حدود 170 تا شاخک دارد و از این ویژگی برای پیدا کردن گل ها وگیاهان مختلف در هنگام پیدا کردن غذا و همچنین ارتباط گرفتن درون کندو استفاده می کند.
زنبور عسل تنها حشره ایی است که غذای انسان را تولید می کند و عسل هم تنها غذایی است که شامل همه مواد غذایی از جمله آنزیم ها، مواد معدنی، ویتامین ها، پروتئین و آب است.
زنبور عسل از معدود حشراتی است که اجتماعی است و نمی تواند به تنهایی و خارج از مجموعه خودش زندگی کند. اگر هر کندویی را ما بررسی کنیم حود 40 هزار تا هفتاد هزار زنبور دارد.
آنچه زنبور عسل به کندو می رساند شهد است نه عسل، عسل باید توسط زنبورهای کارگر ساخته شود. زنبور عسل از شهد گل ها، عسل خوشمزه و خراب نشدنی درست می کند که بو و طعمش درست همان گلی است که شهد از آن جمع آوری شده است.
زنبور عسل برای اینکه معده کوچکش را پر کند ناگریز است شهد موجود در 1000 تا 1500 گل راجمع کند. مقدار شهدی که زنبور در هر بار می تواند حمل کند بسیار کم است چون معده زنبور به اندازه سر یک سنجاق است و اگر بخواهد یک انگشتانه را پر از شهدکند باید حدود 600 بار معده خود را پر کند و در داخل انگشتانه بریزند.
زنبور عسل برای تولید انرژی و تحرک به دو ماده اصلی گرده و شهد نیاز دارد، شهد که فاقد پروتئین و حاوی مواد قندی برای تحرک، گرم کردن و تولید انرژی است و گرده گل دارای مواد پروتئینی است که رشد بدن زنبور را امکان پذیر می کند.
شهد و گرده را زنبور در گل ها در فصل بهار و تابستان جستجو و پیدا می کنند.
زنبور عسل تا وقتی مشغول جمع آوری شهد یک گل است از نوع دیگر گل تغدیه نمی کند.
عسل چیست؟
در ویکی پدیا در توضیح عسل گفته شده مایعی شیرین و گران قیمت که توسط زنبور عسل تولید می شود. زنبورها عسل را از تراوش شهد گل ها از طریق بیرون راندن ازمعده، فعالیت آنزیمی و بخار آب فرآوری میکنند. زنبورها، عسل را در جایی از جنس موم به نام کندو ذخیره می کند عسل از کلونیهای زنبورهای عسل وحشی یا از کندوهای زنبورهای پرورشی جمع آوری میشود.
انواع عسل
از انواع عسل می توان از عسل بهاره و عسل پاییزه عسل تک گل و چند گیاه و عسل تغذیه ایی، عسل طبیعی و عسل مخلوط نام برد.
مجموعاً حدود 48 نوع عسل در جهان موجود است که عبارتند از:
عسل کنار، عسل گل وحشی، عسل آویشن، عسل توپلو، عسل چند گل، عسل گون، عسل کوهستان، عسل ریحان، عسل گشنیز، عسل جعفری، عسل آجیل ماکادمیا، عسل صنوبر، عسل پالمتو، عسل آفتاب گردان، عسل سیاه دانه، عسل گل پنبه، عسل زول، عسل زرشک عسل سیب، عسل لیندن، عسل آفتاب گردان، عسل سنبل، عسل چهل گیاه، عسل آووکادو، عسل بلوبری، عسل درخت ترشک، عسل شکوفه پرتقال، عسل یونجه، عسل مرکبات، عسل مریم گلی، عسل اکالیپتوس، عسل سنبل، عسل اوبپین، عسل بلوبری، عسل خلنگ، عسل قاصدک، عسل بلوط، عسل کولزا، عسل بابونه، عسل اکلیل کوهی، عسل اسپرس، عسل اسطوخودوس، عسل سرطلایی، عسل هدر، عسل پونه ی کوهی
عسل های طبیعی دارای رنگ و طعم مختلف و دلپذیری دارند، رنگ و طعم عسل بستگی به گیاهانی دارد که زنبور عسل از شهد آن تغذیه می کند.
انواع عسل بر اساس نوع تغذیه
عسل ها را بر اساس نوع تغذیه می توان به به سه دسته تقسیم کرد که تغذیه مهمترین فاکتور در طبقه بندی عسل است و کیفیت آن را مشخص می کند.
زنبور ها را از نظر تغذیه به سه دسته طبقه بندی می کنند.
- عسل طبیعی: که زنبور از شهد گل ها و گیاهان تغذیه می کند و تنها منبع تغذیه زنبور گیاه است که عسل طبیعی به دو دسته عسل تک گل و عسل چهل گیاه یا چند گیاه تقسیم می شوند.
عسل تک گل: به عسلی گفته می شود که که شهد غالب منطقه ایی که زنبور عسل تغذیه می کند از یک نوع گل باشد (بیش از 50 درصد) عسل بدست آمده تک گل است مثل عسل کنار، عسل آویشن، عسل مرکبات و....
عسل چند گیاه یا چهل گیاه: به عسلی گفته می شود پوشش منطقه ایی گیاه خیلی متنوع است و زنبور عسل از گیاه های مختلفی برای تغذیه استفاده کرده است. این عسل ها معمولاً در فصل بهار است که درختان وگیاهان شکوفه می کنند.
عسل تغذیه ایی: در این نوع عسل زنبور به جای تغذیه از شهد گل ها، از آب شکر و مواد قندی استفاده می کند، این نوع عسل کیفیت بسیار پایینی دارد.
عسل تقلبی: به صورت کاملاً مصنوعی در کارخانه تولید می شود و زنبور هیچ دخالتی در آن ندارد. از غلظت شیره برخی میوه ها و حرارت دادن مواد گلوکزی ساخته می شود.
خواص عسل
عسل مرغوب و با کیفیت تشکیل شده از قندهایی چون فروکتوز، گلوکز، ساکاروز، مواد معدنی همچون پتاسیم، منیزیم، کلسیم، گوگرد، آهن و فسفات و ویتامین هایی همچون B1 ،B2 ،B3 ،B3 ،B5 ،B6
عسل میکروب کش و ضد عفونی کننده است و چهار پنجم عسل را کربوهیدرات تشکیل داده است.
هر 100 گرم عسل حاوی 330 کیلو کالری انرژی است.
دارای آنزیم دیاستاز است که باعث آب شدن چربی های اطراف قلب می شود.
عسل وقتی با آب مخلوط شود بعد از 7 دقیقه وارد جریان خون می شود و مولکول های قندش آزاد می شود و عملکرد مغز بهبود می یابد.
خوردن عسل در تسکین سرفه و گلو درد موثر است و باعث بهبود سرما خوردگی می شود.
عسل دارای آنتی اکسیدان است و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند و از بروز سرطان پیشگیری می کند.
مانع از چین و چروک های ناشی از پیری می شود. باعث بهبود زخم های گوارشی می شود.
عسل حساسیت و آلرژی را کاهش می دهد، باعث تظیم فشار خون می شود.
خاصیت ملینی دارد و مانع یبوست می شود و با مصرف آن باعث کاهش کلسترول خون می شود.
پوست را پاکسازی می کند و شوره سر را از بین می برد و رشد مو را بهبود می بخشد.
رفلاکس معده را درمان می کند و باعث بهبود مشکلات گوارشی می شود و حالت تهوع را بهبود می بخشد.
عسل تنها ماده غذایی است که اگر رطوبت به آن نرسد فاسد نمی شود و تا هزاران سال قابل نگهداری است ولی باید به این نکته توجه داشت که در طولانی مدت خواص خود را به مرور از دست می دهد.
تقویت لثه و برطرف کننده آفت دهان می باشد.
سطح PH عسل اسیدی است و مانع رشد باکتری می شود.
نکته ایی که باید توجه داشت این است که از عسل نباید در رژیم غذایی کودکان زیر یکسال استفاده کرد چرا که می تواند باعث یک نوع حساسیت نادر و شدید شود.
راهکار تشخیص عسل طبیعی
یکی از راه های تشخیص طبیعی بودن عسل این است که عسل باید خام باشد و حرارت ندیده باشد و عسلی که طبیعی باشد شکرک می زند ولی شکرک زدن عسل تضمین 100 درصدی برای طبیعی بودن عسل نیست.
یکی دیگر از راه های تشخیص عسل طبیعی برگه آزمایش، از آزمایشگاه های معتبر می باشد.
آگاه باشید که هیچ روش خانگی تست عسل نمی تواند معیاری برای تشخیص عسل طبیعی باشد.
فروش عسل با موم هم تضمین کننده اینکه عسل ما طبیعی باشد نیست.
عسل برطرف کننده ناراحتی های کبدی و طحال می باشد و بسیار انرژی زا و مقوی است و تقویت کننده حافظه است.
کیفیت عسل به عواملی مثل آب و هوا، میزان بارندگی درمنطقه ایی که زنبورستان مسقر است هم بستگی دارد. زمان برداشت عسل هم جزء موضوعات مهم برای کیفیت عسل است.
ویژگی های عسل مرغوب
یک عسل خوب، بارزترین ویژگی آن طبیعی بودنش است، که دو راه برای تشخیص طبیعی بودن عسل وجود دارد. یکی آزمایش عسل در یک آزمایشگاه معتبر و دیگری خرید عسل از زنبورداری که می شناسیم و به آن اطمینان داریم.
باید به این موضوع توجه کنیم که سنجیدن ساکاروز به تنهایی تضمین کننده طبیعی بودن عسل نیست، بلکه باید فاکتورهایی همچون، پرولین، ساکاروز، دیاستاز، نسبت فروکتوز به گلوکز و HMF را نیز سنجید.
پرولین نوعی اسید آمینه در شهد و گرده می باشد که مقدار معینی از آن در عسل نشان دهنده طبیعی بودن عسل است.
ساکاروز یک نوع قند است که مقدار کمی در عسل طبیعی وجود دارد که اگر در آزمایش از حد معین بیشتر بود نشان دهنده تقلبی بودن عسل است.
حداکثر میزان ساکاروز باید 5 باشد و هرچه این مقدار کمتر باشه عسل دارای کیفیت بالاتری است که در بین عسل ها، عسل کنار جزء استثناها می باشد که دارای ساکاروزی حدود 8 تا 12 است و با گذشت زمان مقدار ساکاروزش کاهش می یابد.
دیاستاز یک نوع آنزیم است که توسط زنبور به عسل وارد می شود که مقدار معینی از آن در عسل نشان دهنده طبیعی بودن عسل است.
نسبت فروکتوز به گلوکز باید حدود 0/9 باشد و هرچه این عددبیشتر باشد نشان از کیفیت بالای عسل است.
عسل خام باشد و حرارت ندیده باشد.
و خوب بسته بندی شده باشد که رطوبت به آن نفوذ نکند.
چگونه عسل طبیعی بخریم
از آنجایی که نمی شود با هر بار خرید عسل را به آزمایشگاه برد باید از یک فروشنده مطمئن خرید خود را انجام دهیم، فروشنده ایی که طبیعی بودن عسل را به شرط بازگشت وجه تضمین کند.
انتهای پیام/