صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۹:۱۰ - ۰۶ فروردين ۱۴۰۲
دانستنی‌های گردشگری؛

معرفی جنگل‌های هیرکانی و قدمت آن

جنگل‌های هیرکانی با قدمتی در حدود ۴۰ میلیون سال از جمله مهم‌ترین منابع طبیعی در جهان، محسوب می‌شوند.
کد خبر : 836999

به گزارش خبرگزاری آنا، جنگل‌های وسیع که در ایران و آذربایجان قرار دارد و از جمله مهمترین جنگل‌ها شناخته می‌شود، جنگل‌های هیرکانی هستند که نقشی موثر در شکل‌گیری چرخه زندگی دارند و حتی در فهرست میراث طبیعی یونسکو، نیز به ثبت رسیده اند.

در واقع از عمر جنگل‌های هیرکانی ۴۰ میلیون سال می‌گذرد و در زمان‌های بسیار دور، این مناطق شاهد زندگی موجودات نخستین بوده است.

این جنگل گونه‌هایی منحصربه‌فردی از گیاهان و جانوران را در خود جای داده است که حتی برخی از آن‌ها منقرض شده اند.

همانطور که می‌دانید جنگل‌ها از جمله مهم‌ترین منابع طبیعی در جهان، محسوب می‌شوند و منابع اصلی برای تامین اکسیژن و هوای پاک هستند.

جنگل‌های هیرکانی را می‌توان از جمله برجسته‌ترین ظرفیت‌های شمال ایران دانست که می‌توان از آن برای جذب گردشگران خارجی استفاده کرد. 

اما درباره جنگل‌های هیرکانی می‌توان اینطور گفت که طبق پژوهش‌های زمین‌شناسان و دانشمندان در حوزه خاک، قدمت جنگل‌های هیرکانی را در حدود دوره سوم زمین‌شناسان یا ۴۰ میلیون سال پیش تخمین زده‌اند.

نام هیرکان از کجا گرفته شده است؟

«هیرکان» در واقع گویش قدیمی کلمه «گرگان» است که در گذشته استانی بزرگ در شمال ایران محسوب می‌شده است و در جمهوری آذربایجان نیز منطقه‌ای با این نام وجود دارد.

از سوی دیگر «جرجان» نیز نام دیگر گرگان است که در سالیان قبل به جنگل‌های شمال گفته یم شود و طبق اسناد موجود و خوانش کتیبه‌های ایران باستان که متعلق به دوره هخامنشیان بوده است نام این منطقه در گذشته «ورکان» بوده است؛ اما در حال حاضر با توجه به اشتراک بین کشور‌های ایران و آذربایجان، دو کشور روی نام «هیرکان» برای این جنگل‌های بی نظیر به توافق رسیده‌اند.

قدمت بالای جنگل‌های هیرکانی ایران و آذربایجان و تنوع گیاهان آن، سبب ثبت این گنجینه طبیعی در فهرست میراث طبیعی یونسکو در سال ۲۰۱۹ میلادی شده است.

جنگل‌های هیرکانی کجاست؟

اگر بر روی نقشه نگاهی به گستره وسیع جنوب دریای خزر و شمال رشته کوه البرز داشته باشید جنگل‌های هیرکانی را خواهید دید که در ۶ استان شمالی ایران پراکنده است.

در واقع جنگل‌های هیرکانی از گیلداغ در جمهوری آذربایجان آغاز می‌شوند و پس از گذشت از استان‌های آذربایجان شرقی، اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان و سمنان، تا خراسان شمالی امتداد پیدا می‌کنند.

مساحت جنگل‌های هیرکانی نزدیک به دو میلیون و ۱۲۵ هزار هکتار است که در حدود ۲ میلیون هکتار آن در ایران و ۲۰ هزار هکتار در جمهوری آذربایجان قرار گرفته است.

جنگل‌های هیرکانی ایران در ۶ استان قرار گرفته‌اند؛ اما به‌دلیل هم مرزی جنگل‌های گلستان و خراسان شمالی، می‌توان، استان خراسان شمالی را هفتمین استان داخل ایران هم مرز با جنگل‌های هیرکانی در شمال ایران دانست.

اما با این همه وسعت جنگل‌های هیرکانی تنها یک درصد از مساحت ایران را تشکیل می‌دهند و تنها ۱۰ درصد از این جنگل‌ها حفاظت‌شده هستند.

اهمیت جنگل‌های هیرکانی

جنگل‌های هیرکانی یکی از مهم‌ترین ذخایر طبیعی جهان محسوب می‌شود که در طول سال‌های متمادی، به‌دلیل گسترش روند شهرنشینی و نا آگاهی از خطرات نابودی جنگل‌ها، بخش‌های زیادی از آن آسیب جدی دیده است.

 

انتهای پیام/

ارسال نظر