صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۰۳ - ۰۱ اسفند ۱۴۰۱
به همت پژوهشگران محقق شد؛

رفع نیاز صنعت پتروشیمی با تولید الکل چرب ایرانی

پژوهشگران پژوهشکده تکنولوژی تولید جهاددانشگاهی موفق به تولید ماده راهبردی الکل چرب شده اند؛ الکل چرب ماده اولیه تولید ظروف یکبار مصرف است و در صنعت پتروشیمی بسیار کاربرد دارد.
کد خبر : 832989

به گزارش گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، رحیم امیری سرپرست سازمان جهاددانشگاهی خوزستان به دستاورد‌های علمی و پژوهشی این مجموعه اشاره کرد و در این خصوص گفت: هم اکنون در پژوهشکده تکنولوژی تولید در سه حوزه “شیمی”، “برق و الکترونیک” و “مکانیک” فعالیت داریم. ودر حوزه مکانیک طرح‌های پژوهشی زیادی انجام داده ایم، اما شاخص‌ترین آن‌ها که اکنون مهمترین دستاورد ملی نیز محسوب می‌شود، دانش فنی و تولید انبوه مته‌های حفاری PDC و Rock Bits است.

وی افزود: در بخش شیمی نیز طرح‌های پژوهشی زیادی انجام داده ایم، اما اکنون یکی از شاخص‌ترین آن‌ها ساخت فیلتر بخارات روغن (الکترواستاتیک) است که یکی از طرح‌های پژوهشی برتر وزارت نیرو محسوب می‌شود. مهمترین دستاورد حوزه برق و الکترونیک این مجموعه نیز سیستم پایش کاتدی است.

وی خاطرنشان کرد: همچنین متناظر با گروه‌های پژوهشی مان یک سری خدمات تخصصی نیز داریم. مرکز خدمات تخصصی مهندسی بازرسی از جمله این مراکز است که پژوهشگران این مجموعه اکنون پیرامون دانش فنی چندین هزار قطعه و تجهیز صنعت نفت کار‌های پژوهشی انجام داده اند و با مهندسی معکوس موفق به تولید آن شده اند. اخیرا نیز موفق به تدوین دانش فنی و تولید انبوه فیلتر‌های کاترپیلار شده اند و توانسته اند بخشی از نیاز کشور را تامین و مشکل داخلی دکل‌های حفاری در خصوص فیلتر ماشین‌های کاترپیلار را برطرف کنند.

امیری اظهارداشت: مرکز خدمات تخصصی شیمی مان نیز رویکردش را به سمت فناوری تولید انبوه برده است. اکنون در حوزه پزشکی نیز دو محصول ژل سونوگرافی (ژل اولتراسونیک) و ایزوتن تولید کرده است؛ این دو محصول تمام مراحل قانونی شان را طی کرده اند و با اخذ مجوز‌های لازم در حال تولید انبوه هستند.

وی گفت: علاوه بر این در حوزه نفت و گاز نیز دانش فنی ضد خوردگی‌ها را تدوین کرده ایم و به نتیجه رسانده ایم. اکنون نیز پژوهشگران این حوزه کار ویژه‌ای پیرامون الکل چرب در حال انجام دارند؛ الکل چرب ماده اولیه تولید ظروف یکبار مصرف است. این ماده راهبردی در صنعت پتروشیمی ماهشهر بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. طی مقطعی قرار بر واردات این تکنولوژی بود، اما به دلیل مباحث تحریم‌ها این کار تحقق نپذیرفت.

سرپرست سازمان جهاددانشگاهی استان خوزستان بیان کرد: اهمیت این موضوع موجب شد تا پژوهشگران این حوزه کار فناورانه و مهندسی معکوس و تولید این ماده را آغاز کنند، اما متاسفانه مواد موثره آن نیز وارد نمی‌شد. در نتیجه تصمیم گرفتیم با همان مواد موجود در مجموعه پتروشیمی ماهشهر چرخه تولید الکل چرب را راه اندازی کنیم تا نیازمان به خارجی کمتر شود. انشاالله طی ماه‌های آینده نیز خبر‌های خوشی پیرامون این مساله خواهیم شنید و نیاز جدی صنعت مان در این حوزه برطرف خواهد شد.

امیری به دیگر برنامه‌های آتی این مجموعه اشاره کرد و در این خصوص گفت: در حوزه برق و الکترونیک نیز پروژه‌های خوبی پیرامون بحث جریان ساز‌ها روی سیستم‌های هوشمند تعریف شده است که به امید خدا طی یک سال آینده دستاورد‌های خوبی در این زمینه کسب خواهیم کرد. همچنین در حوزه تجهیزات پزشکی نیز پروژه‌های خوبی مخصوصا در خصوص کیت‌های آزمایشگاهی تعریف شده است که می‌تواند نیاز داخلی مان را برطرف کند. در حوزه مکانیک نیز اقدامات خوبی پیرامون تعمیرات مته‌های ” پی دی سی” در حال انجام است که نتایج آن در آینده نزدیک اعلام می‌شود.

وی عنوان کرد: همچنین در بخش فناوری نیز سه موضوع” کنترل پنل‌های سر چاهی”، ” سامانه‌های نرم افزاری” و ” مدیریت اطلاعات و سیستم مدیریت اطلاعات (ام آی اس) ” را تعریف کرده ایم. در این حوزه‌ها نیز از توان متخصصان خارج از مجموعه برای تکمیل زنجیره ارزش مان استفاده خواهیم کرد.

وی به مشکلات اجرایی این طرح‌ها پرداخت و گفت: اکنون برای اجرای این طرح‌ها با دو مساله اصلی مواجه هستیم. اصلی‌ترین مساله مان مربوط به فاز تست و آنالیز نمونه هاست. ابتدا باید محصول باید ساخته و پس از آن تست شود که معمولا صنعت پیرامون این مساله سخت اعتماد می‌کند. برخی از این تست‌ها ریسک پایین و خطرپذیری کمی دارند در نتیجه همکاری‌های لازم با بخش صنعت صورت می‌گیرد، اما برخی دیگر میزان خطر پذیری زیادی دارند که مورد قبول واقع نمی‌شوند.

وی اظهارداشت: در حوزه تولید انبوه نیز بحث امکان برون سپاری این فناوری‌ها و جذب سرمایه مطرح است یعنی چالش قانونی و تامین منابع مالی وجود دارد. سرمایه‌ها باید به این بخش سرازیر شود تا فرایند تولید تکمیل و بحث تجاری ساز رخ دهد. چالش بعدی نیز مربوط به بحث واردات مواد اولیه و خرید برخی تجهیزات برای اجرای پروژه هاست. اکنون جدا از مقررات و قوانین سخت گیرانه، اعمال تحریم‌ها محدودیت زیادی برای واردات کالا ایجاد کرده است که یک مقدار میزان هزینه‌ها را افزایش می‌دهد.

انتهای پیام/

ارسال نظر