سهم اندک محیط زیست از بودجه با وجود کاهش سریع تنوع زیستی ایران
سید علی اکبر کاظمینی فعال محیط زیست و دبیر تشکلهای مردم نهاد استان فارس در گفتگو با خبرنگار آنا، درباره اهمیت گرامیداشت روزهای ملی و بینالمللی همچون روز جهانی تالابها، گفت: یکی از اهداف برگزاری آئینهای گرامیداشت برای چنین روزهایی، کنار هم قرار گرفتن تمامی ذینفعان و ذیمدخلان و شکلگیری نگاه و تفکر مشترک به منظور جهتدهی تصمیمگیریها و تصمیمسازیها به سمت توسعه پایدار است.
وی افزود: بنابراین انتظار میرود مسئولان و تصمیمگیران سایر بخشها در چنین مراسمهایی بیش و پیش از گوینده بودن، شنونده صحبتها و دیدگاههای کارشناسان و متخصصان محیط زیست باشند و در مرحله بعد نیز پیگیری و تلاش خود را معطوف اجرایی شدن دیدگاهها و راهکارهای ارائه شده، نمایند.
کاظمینی با تاکید بر جایگاه و نقش نمایندگان مجلس شورای اسلامی در سوق دادن کشور به سمت توسعه پایدار، تصریح کرد: از آنجایی شکلگیری تفکر محیط زیستی در افراد منجر به تلاش برای حفظ محیط زیست و در نهایت دستیابی به توسعه در شکل و قالب درست با رعایت تمامی اصول میشود، حضور نمایندگان در چنین آئینهایی به شرط آنکه شنونده دغدغهها و راهکارهای دلسوزان و کارشناسان عرصه محیط زیست، در توقف یا حتی پیشگیری از بسیاری تخریبها و آلودگیها موثر خواهد بود.
دبیر تشکلهای مردم نهاد فارس ادامه داد: نمایندگان یا مسئولان سایر دستگاهها به ویژه دستگاههایی که مسئولیت توسعه و عمران کشور را بر عهده دارند باید شنونده فعالِ نظرها و راهکارها و دغدغههای کارشناسان محیط زیست باشند و مطالبه و فعالیت خود را به نحوی تنظیم و تدوین کنند که عمران و توسعه کشور در همراهی با تلاشهایی که برای حفظ محیط زیست و منافع بلند مدت کشور صورت میپذیرد، باشد.
کاظمینی با اشاره به سهم اندک سازمان حفاظت محیط زیست در بودجه کشور، گفت: نمایندگان باید افزایش بودجه محیط زیست، درخواست برای توقف یا عدم آغاز پروژههای مخرب محیط زیست و مطالبه برای حفظ محیط زیست را به دستور کار ثابت نطقهای پیش از دستور و جلسات علنی و غیر علنی مجلس اضافه کنند و با این اقدام عملی، همراهی و حمایت خود از خادمان و دلسوزان عرصه محیط زیست کشور را اعلام نمایند.
وی اظهار کرد: در غیر این صورت و با ادامه روند تخریب و از دست رفتن اکوسیستمهای مختلف همچون جنگلها و تالابها، شاهد تشدید چالشها و معضلهای کنونی همچون آلودگیهای هوا، خاک و آب و آثار این تخریبها بر اقتصاد، اشتغال، بهداشت، سلامت و تمامی حوزههای دیگر کشور خواهیم بود.
دبیر تشکلهای مردم نهاد فارس با یادآوری این موضوع که آمارها بیانگر سرعت گرفتن کاهش تنوع زیستی ایران است، تاکید کرد: از بین رفتن تنوع زیستی محصول تخریب و از دست دادن زیستگاهها بر اثر اقدامات ناپایداری همچون جادهکشیهای غیر اصولی، گسترش بیضابطه شهرها، نادیده گرفتن توان اکولوژیک است.
کاظمینی با اشاره به قرار گرفتن ایران بر کمربند خشک و نیمه خشک کره زمین، افزود: از همین رو در ایران، آب و هر آنچه مستقیم یا غیر مستقیم با آب پیوند خورده، دارای اهمیت و ارزشی چند برابری است و بنابراین تخریب و از دست رفتن اکوسیستمهایی همچون جنگلها و تالابها در ایران میتواند به معنای نابودی و تخریب چرخه آب و حرکت به سمت خشکتر شدن و افزایش چالشهای ناشی از آن هم باشد.
وی ادامه داد: بنابراین حتی اگر بخواهیم نگاهی خودخواهانه و انسانمحور هم داشته باشیم باید برای حفظ داشتههای ارزشمند محیط زیستی خود تلاش کنیم.
کاظمینی افزود: به طور نمونه یکی از اقدامهای مهم در مسیر حفظ تالابها، تأمین و تخصیص حقآبه آنهاست و ضروری است بازگویی اهمیت تخصیص حقآبه تالابها و پیگیری این مطالبه از سوی مسئولان، فعالان و اصحاب رسانه محیط زیست تا زمانی که تمامی دستاندرکاران درباره این مهم به یقین برسند و آن را از تکالیف مهم و اولویت دار خود بدانند، ادامه یابد.
وی با مرور دو دهه فعالیت محیط زیستی خود و همراهانش در استان فارس، گفت: افزایش آگاهی عموم مردم از خدمات و ارزشهای محیط زیست و تالاب و آثار این خدمات بر ابعاد مختلف زندگی آنها باید در اولویت اقدامهای فعالان این عرصه قرار گیرد، زیرا به همان نسبتی که مطالبه برای حفظ محیط زیست و تالاب افزایش یابد، درخواست یا اقدام برای فعالیتهای مخرب محیط زیست و تالاب، کاهش پیدا میکند.
کاظمینی در پایان با مرور فعالیت ستاد ملی هماهنگی و مدیریت تالابهای کشور در این سالها، گفت: بیشک تداوم فعالیتهای ستاد و تقویت جایگاه آن همراه با رفع کاستیهای موجود، در ایجاد
انتهای پیام/