تشخیص شکل قابل درمان فشار خون بالا با یک نوع اسکن جدید
به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، یک کارآزمایی بالینی نشان داده است که نوع جدیدی از اسکن پزشکی میتواند ندولهای خاص غده فوق کلیوی را که مسئول ترشح بیش از حد هورمونهای مرتبط با فشار خون بالا هستند، شناسایی کند. این اسکن اولین ابزار تشخیصی ساده را برای آنچه که علت فشار خون بالا در ۱۰ ٪ از افراد تصور میشود ارائه میدهد.
فشار خون بالا اغلب توسط عوامل محیطی، ژنتیکی و سبک زندگی ایجاد میشود، اما برای برخی افراد میتواند به دلیل یک مسئله هورمونی ایجاد شود. فشار خون بالا که به عنوان «آلدوسترونیسم اولیه» شناخته میشود، میتواند ناشی از تولید بیش از حد هورمونی به نام آلدوسترون در غده فوق کلیوی باشد.
تخمین زده میشود که بین ۵ تا ۱۰ درصد موارد فشار خون بالا ناشی از اختلال عملکرد هورمونی است و میتوان آن را از طریق یک عمل جراحی ساده برای برداشتن گرههای مشکل ساز غده فوق کلیوی برطرف کرد. اما آلدوسترونیسم اولیه در بیماران به دلیل عدم وجود یک تست تشخیصی ساده به ندرت تشخیص داده میشود.
این آزمایش جدید از مولکولی به نام «متومیدیت» استفاده میکند که تمایل دارد به طور خاص در گرههای غده آدرنال که سطوح بیش از حد آلدوسترون تولید میکنند، جمع شود. متومیدیت مورد استفاده در آزمایش با یک ردیاب رادیواکتیو برچسب گذاری شده است، بنابراین هنگامی که بیمار از طریق توموگرافی کامپیوتری (CT) تصویربرداری میشود، تنها گرههای او که بیش از حد آلدوسترون تولید میکنند روشن میشوند.
موریس براون یکی از نویسندگان این مطالعه میگوید: «این ندولهای تولیدکننده آلدوسترون بسیار کوچک هستند و به راحتی در سی تی اسکن معمولی نادیده گرفته میشوند. هنگامی که برای چند دقیقه پس از تزریق ما میدرخشند، به عنوان علت فشار خون بالا آشکار میشوند که اغلب میتوان آن را درمان کرد.
در یک مطالعه جدید، محققان با استفاده از نتایج یک کارآزمایی بالینی، صحت این سی تی اسکن تشخیصی را آزمایش میکند. بیش از ۱۰۰ بیمار مبتلا به آلدوسترونیسم اولیه تایید شده بالینی انتخاب شدند و مشخص شد که اسکن ساده به اندازه روشی پیچیدهتر که به عنوان نمونه برداری از ورید آدرنال در تشخیص بیماری موثر است.
براساس یافتهها این سی تی اسکن به عنوان روشی جدید برای تشخیص موارد فشار خون بالا قابل استفاده است که میتوان آن را با جراحی درمان کرد. با این حال، این فناوری با یک مانع بزرگ روبرو است که قبل از اینکه بتوان آن را به طور گسترده گسترش داد، باید بر آن غلبه کرد.
ردیابهای رادیویی کربن ۱۱ مورد استفاده در این تحقیق نیمه عمر بسیار کوتاهی در حدود ۲۰ دقیقه دارد. این بدان معناست که مولکولهای رادیواکتیو مورد استفاده در سی تی اسکن باید در محل ایجاد شده و بلافاصله مورد استفاده قرار گیرند. اکثر مراکز بهداشتی بزرگ برای سنتز ردیابهای رادیویی سیکلوترون ندارند.
اکنون یک آزمایش جدید برای آزمایش شکل متفاوتی از متومیدیت در حال انجام است که نیمه عمر رادیواکتیو دو ساعته دارد. اگر این ردیاب جدید به همان اندازه موثر باشد، این آزمایش را برای اکثر بیمارستانهایی که امکانات اسکن PET دارند، بسیار قابل دسترستر خواهد کرد.
محققان بر این باورند که این آزمایش جدید به زودی به طور گسترده در دسترس خواهد بود و برای اولین بار به پزشکان و بیماران راهی ساده برای تشخیص یک نوع فشار خون که میتواند با جراحی درمان شود ارائه میدهد.
براون میگوید: «تاکنون ۹۹ درصد از افراد مبتلا به آلدوسترونیسم اولیه به دلیل دشواری و در دسترس نبودن آزمایشها هرگز تشخیص داده نشدهاند.»
این مطالعه جدید در Nature Medicine منتشر شده است.
انتهای پیام/