صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۶:۵۶ - ۲۰ دی ۱۴۰۱
رئیس دانشگاه آزاد شهرقدس در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا مطرح کرد؛

دانشکده موضوعی «غذا‌های فراسودمند» در مسیر تصویب

عبدالله قاسمی پیربلوطی با بیان اینکه دانشکده موضوعی غذا‌های فراسودمند در مسیر تصویب قرار دارد، گفت: تاکنون ۲ هزار دانشجو برای مرحله دفاع از برنامه علمی صنعت و تجارت موضوع انتخاب کرده‌اند.
کد خبر : 824537

گروه استان‌های خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس سال ۱۳۸۰ در ساختمانی استیجاری واقع در میدان شهرقدس با ایجاد ۱۲ رشته تحصیلی در مقاطع کاردانی و کارشناسی و جذب ۶۰۰ نفر دانشجو فعالیت خود را آغاز کرد. سپس با در اختیار گرفتن زمینی به متراژ ۸ هکتار شروع به ساخت دانشکده و ساختمان‌های مورد نیاز خود کرد و از نخستین ساختمان‌های آن می‌توان به دانشکده علوم انسانی کنونی، ساختمان اداری و ساختمان دانشکده کشاورزی نام برد.

با افزایش تعداد دانشجو تعداد ساختمان‌های واحد شهرقدس افزایش پیدا کرد و اکنون ۱۶ ساختمان اعم از دانشکده علوم پایه، فنی و مهندسی، مسجد، سوله ورزشی، سلف سرویس، بانک ملی و … در بزرگ‌ترین مجتمع آموزشی غرب استان تهران ساخته شده است.

واحد دانشگاهی شهرقدس اکنون با حدود ۲۲ هزار دانشجو در مقاطع تحصیلی کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی فعال است. واحد‌های دانشگاهی ملارد و صفادشت نیز از آذر ۱۳۹۶ با محور واحد شهرقدس به عنوان واحد مادر فعالیت می‌‌کنند و عبدالله قاسمی پیربلوطی (از
دانشمندان دو درصد برتر دنیا در سه دوره اخیر) سرپرستی مجموعه واحد‌های غرب استان تهران (شهرقدس، صفادشت و ملارد) را از سال ۱۳۹۸ برعهده دارد.

برج فناوری دکتر قریب سال ۱۳۹۹ با راه‌اندازی سرای فناوری‌های منطقه‌ای، استقرار تعدادی شتاب‌دهنده و استارت‌آپ با حضور دکتر طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت خود را با محور دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس آغاز کرد. این ظرفیت ازجمله دستاوردهای علمی واحد شهرقدس در حوزه‌های صنعتی، فرهنگی، اقتصادی، علمی و … در سال‌های اخیر است.

خبرگزاری آنا به همین مناسبت در یکی از روزهای سرد زمستانی میزبان رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس، صفادشت و ملارد بود و همراه داود فیض‌افرا معاون فرهنگی دانشجویی این دانشگاه، موضوعات مختلفی ازجمله هسته‌های فناور، طرح پایش، طرح‌های درون و برون‌دانشگاهی، وحدت حوزه و دانشگاه، سامانه پژوهشیار، مدرن‌سازی رشته علوم انسانی، طرح‌های دانش‌بنیان، مدرسه اشتغال، کرسی‌های آزاداندیشی و ... مطرح و در گفت‌وگو با وی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

گزیده‌ای از گفت‌وگوی قاسمی پیربلوطی با خبرنگاران آنا:

۳۰ درصد از صنعت استان تهران در شهرک‌های همجوار واحد شهرقدس قرار دارد

معرفی ۳۰ دانش‌آموخته‌ رشته برق دانشگاه آزاد شهرقدس به یک شرکت دانش‌بنیان

استقبال مهارت‌آموزان از آموزشگاه طلا و جواهرسازی

درآمدزایی ۵۰۰ میلیون تومانی واحد شهرقدس از دوره‌های کوتاه‌مدت

ارائه بازاریابی دیجیتال به دامداران در شهرقدس

واحد شهرقدس تا پایان سال بالاترین میزان نشریات دانشگاهی کشور را خواهد داشت

۳۰ درصد از سرفصل‌های رشته کشاورزی باید مبتنی بر غذاهای فراسودمند باشد

دانشگاه‌های پیشرفته دنیا به علوم انسانی برگشت پیدا کرده‌اند

گالری هنری با  موضوع صنایع خلّاق به‌زودی راه‌اندازی می‌شود

مشروح گفت‌و‌گوی خبرگزاری آنا با دانشمند دو درصد برتر جهان در پی می‌آید:

**فعالیت بیش از ۴۰ شرکت، استارت‌آپ و شتاب‌دهنده در سرای نوآوری قریب

آنا: دانشگاه آزاد اسلامی شهرقدس با وجود مرکز رشد فناوری‌های نوین در صنایع کوچک، سرای نوآوری دکتر قریب در حوزه صنعت، شتاب‌دهنده‌ها و ... به توسعه صنایع منطقه‌ای کمک می‌کند. حال با توجه به اینکه بیش از ۲ سال و نیم از راه‌اندازی سرای نوآوری دکتر قریب می‌گذرد، چه دستاوردی طی مدت سپری شده از راه‌اندازی این سرا داشته‌اید و در حوزه شتاب‌دهی به توسعه صنایع منطقه‌ای چه فعالیت‌هایی صورت گرفته و چه برنامه‌هایی دارید تا برنامه‌های پیش رو را تسریع بخشد؟

قاسمی پیربلوطی: با توجه به منویات مقام معظم رهبری و شعار سال ۱۴۰۱ به «تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین» که چند سال است با محور «اقتصاد» حضرت آقا شعار سال را برمی‌گزینند، اقتصادی که به‌عنوان چالش فعلی کشور مطرح شده و به تبع یکی از سیاست‌های مهم دانشگاه آزاد اسلامی، اسناد بالادستی و سند تحول و تعالی که از سوی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ابلاغ شده، آن است که دانشگاه باید در ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، دانش‌بنیان و فناوری تأثیرگذار باشد.

بنابراین با توجه به زیرساخت‌های موجود در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس که از سوی همکاران پرتلاشم ایجاد شده است، یکی از آنها مرکز رشد واحدهای فناور با نام توسعه صنایع منطقه‌ای بوده و در این راستا سرای نوآوری دکتر قریب نیز در مسیر توسعه صنایع منطقه‌ای راه‌اندازی شد.

در سرای نوآوری دکتر قریب بیش از ۴۰ شرکت، استارت‌آپ و شتاب‌دهنده در حال فعالیت هستند؛ ازجمله شتاب‌دهنده‌ای که در حوزه گیاهان دارویی (با 50 درصد سهام دانشگاه) فعالیت می‌کند و صندوق نوآوری و شکوفایی دانشگاه نیز در سرا مستقر شده است.

در سرای دکتر قریب بیش از ۴۰ شرکت، استارت‌آپ و شتاب‌دهنده در حال فعالیت هستند؛ ازجمله شتاب‌دهنده‌ای که در حوزه گیاهان دارویی (با ۵۰ درصد سهام دانشگاه) فعالیت می‌کند که یکی از شرکت‌های بزرگ مستقر در آنجاست و صندوق نوآوری و شکوفایی دانشگاه آزاد اسلامی در سرای نوآوری مستقر شده و به تمام واحد‌های دانشگاه آزاد اسلامی تسهیلاتی را (به صورت قرض‌الحسنه و با تنفس یکساله) پرداخت می‌کند.

۴۰ واحد فناور در مرکز رشد در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس مشغول فعالیت هستند و در نمایشگاه عصر امید ۳۷ شرکت از این دانشگاه حضور داشتند که بسیار فعالانه در مسیر شناساندن اهداف و محصولات خود کار کردند و در هفته پژوهش از مدیران شرکت‌های فناور تجلیل کردیم و تسهیلات لازم را به این شرکت‌ها اعطا خواهیم کرد.

مقرر شده شرکت‌های فعال در عصر امید معرفی شده و تسهیلات لازم را دریافت کنند، به‌عنوان مثال یکی از شرکت‌ها در حوزه کشت‌بافت کار می‌کنند؛ بنابراین زیرساخت‌هایی در اختیار آنان قرار دادیم و تاکنون قرارداد ۵۰۰ میلیون تومانی با جهاد دانشگاهی منعقد کرده‌اند و در زمینه تولید گل زینتی ارکیده کار می‌کنند.

آنا: چرا صنایع منطقه‌ای برای محور فعالیت مرکز رشد و سرای نوآوری انتخاب شد؟

قاسمی پیربلوطی: اینکه چرا صنایع منطقه‌ای انتخاب شد، به دلیل اینکه حدود ۳۰ درصد از صنعت استان تهران در ناحیه شهرقدس به‌خصوص شهرک‌های زاگرس و گلبرک همجوار با دانشگاه آزاد استان شهرقدس واقع شده و با یک‌هزار واحد صنعتی و یک‌هزار واحد صنفی مشغول فعالیت هستند.

از سویی ۴۰۰ واحد صنعتی در ملارد و صفادشت و ۲۵۰ تا ۳۰۰ واحد صنعتی نیز در شهریار داریم. عمدتاً فعالیت این شرکت‌ها در حوزه تولید قطعات خودرو به‌خصوص بورد‌های خودرو فعال هستند.

دوم فعالیت صنایع منطقه‌ای در حوزه شن و ماسه است، ماشین‌آلات خُردآیشی یعنی ماشین‌آلاتی که در راستای صنعت شن و ماسه تولید می‌کنند. صنایع تبدیلی غذایی به‌خصوص در صفادشت و قارچ را در ملارد و ظروف یک بار مصرف را در شهریار داریم و به تناسب اینها در سه تا چهار حوزه مشغول فعالیت هستیم.

نخست در طرح پایش یا نظام موضوعات که تاکنون استقبال بسیار خوبی از سوی دانشجویان دکتری و استادان راهنما در سامانه پژوهشیار که با بیش از ۲ هزار عنوان ارائه شده، صورت گرفت.

از اولویت‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس در حوزه صنایع منطقه‌ای صنعت خودرو است؛ چراکه برنامه علمی دانشگاه برای شهرقدس صنعت و تجارت است؛ بنابراین یکی از موضوعات مهم در حوزه پژوهش، پژوهش‌هایی است که در راستای حل چالش و مشکلات باشد که یکی از مهم‌ترین راه‌هایی که ما را به دانشگاه نسل سوم و چهارم برساند، همین راه است.

دومین موضوع طرح پویش است که ما را به دانشگاه نسل چهارم که دانشگاه کارآفرین است، نزدیک می‌کند، دانشگاه کارآفرین باید در قبال دانشجو و دانش‌آموخته خود دغدغه‌مند باشد و مکلف است برای آن‌ها ایجاد شغل کند.

آنا: در حوزه طرح «پویش» چه موفقیت‌هایی کسب کرده‌اید؟

قاسمی پیربلوطی: در قالب طرح پویش تاکنون موفقیت‌های خوبی را کسب کرده‌ایم، به‌عنوان مثال چند سال بود که رشته‌های مهندس مکانیک و برق اصلاً تعطیل شده بود؛ البته در رشته برق هفت تا ۱۰ دانشجو داشتیم و با یکی از شرکت‌های بسیار خوب دانش‌بنیان وزارت دفاع که در بزرگراه فتح واقع شده و در حوزه تولید قطعات ABS خودرو کار می‌کند، نشستی داشتیم تا مشارکت داشته باشیم و در این راستا دوره‌هایی گذاشتیم و غربالگری انجام دادیم و منجر به این شد که ۳۰ دانش‌آموخته رشته برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس در قالب طرح پویش به آن‌ها معرفی شوند و اکنون قرارداد منعقد شده و دانش‌آموختگان در حال فعالیت هستند و بسیار هم موفق بودند.

این موضوع موجب شد رشته‌هایی مانند مهندسی مکانیک و مهندسی برق که رشته‌های فنی بسیار خوبی است، احیا شود. مثال دیگر اینکه با سایر شرکت‌های معتبر ازجمله یک شرکت لبنی و یکی در حوزه تولید ماکارونی و ... قرارداد منعقد کردیم و تعدادی از فارغ‌التحصیلان نه‌ تنها در رشته‌های صنایع غذایی، بلکه در صنایع مختلف مانند بازاریابی دیجیتال، حسابداری امور مالیاتی و ... هم معرفی شدند که اکنون در صنعت مشغول به کار هستند.

**دغدغه‌مند اشتغال دانشجویان هستیم

آنا: آماری از تعداد دانشجویانی که در طرح پویش ثبت‌نام کرده‌اند، ثبت شده است؟

قاسمی پیربلوطی: هرکس در قالب طرح پویش مراجعه کرده، اگر واقعاً علاقه‌مند باشد، می‌تواند در طرح پویش فعالیت کند؛ چراکه یکسری به کار مهارتی علاقه‌مند نیستند و دنبال کار دفتری هستند، اما هر فردی علاقه‌مند بوده در قالب دوره‌های سه تا چهار ماهه با توجه به انعقاد قرارداد دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس با کارخانه‌ها، شرکت‌ها و صنایع دوره‌های مهارتی را گذرانده‌اند و در نهایت جذب شده‌اند.

اما براساس آمار تاکنون ۵۰۰ دانشجو در طرح پویش ثبت‌ نام کرده‌اند که بیشتر این دانشجویان ترم آخری یا در شرف دانش‌آموختگی بوده‌اند و این افراد را به صنایع و کارخانجات معرفی کردیم و اکنون در حال فعالیت هستند.

موضوع مهارت نکته‌ بسیار حائز اهمیتی است و یکی از مهم‌ترین معضلاتی که دانشجویان با آن مواجه هستند آینده شغلی‌شان است و ما تلاش داشتیم در قالب طرح پویش آن را رفع کنیم.

وقتی با دانشجویان صحبت می‌کردیم، به آنها آمار می‌دادیم و اطلاع‌رسانی می‌کردیم که خود دغدغه‌مند هستیم و تا جایی که بتوانیم موضوع اشتغال را برای شما مهیا می‌کنیم؛ اما این موضوعی است که نیاز به تبلیغات گسترده‌تر و فرهنگ‌سازی دارد تا بتوانیم در قالب مهارت‌ها کار را پیش ببریم.

براساس دستور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در راستای مهارت‌ها، دو فعالیت بسیار خوب در حال انجام است؛ نخست اینکه با بخش خصوصی که مجوز فنی و حرفه‌ای دارد، آموزشگاه طلا و جواهرسازی را در کارگاه‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس  راه‌اندازی کرده‌ایم و در حال ثبت‌ نام هستیم که استقبال بسیار خوبی صورت گرفته است.

این مدارس در قالب مدرسه عالی مهارتی هستند که ذیل مجموعه سما فعالیت می‌کنند. دومین موضوع که باز مورد تأکید رئیس دانشگاه  بوده، آشپزی است که آن را به شدت دنبال می‌کنیم.

بهمن ۱۴۰۱ دو رویداد بسیار مهم داریم که دکتر طهرانچی رصد و هر روز این رویدادها را پیگیری می‌کند، نخست کنفرانس بین‌المللی و ملی گیاهان دارویی است که همراه با ورکشاپ‌ها و کارگاه‌های آموزشی به صورت مهارتی هستند و دوم هم جشنواره غذا یا خوراک‌های دارویی که با مجموعه تلویزیونی «دستپخت» در این راستا همکاری می‌کنیم و داوری و اطلاع‌رسانی‌ را این مجموعه تلویزیونی انجام می‌دهند و این فتح بابی برای آموزشگاه آشپزی خواهد بود.

این موضوع جذابیت بسیار بالایی دارد و کسی که به عنوان شِف یا سرآشپز این مهارت‌ها را کسب کند، بلافاصله با حقوق بسیار بالا حذب می‌شود، در این راستا نیاز به یک مجموعه بین‌المللی مدرن و مکانیزه داریم، بخشی از آن به عنوان غذاهای ملی و بخشی هم به عنوان غذاهای بین‌المللی است و در این راستا جلسه‌ای با معاون وزیر گرجستان داشتیم؛ چراکه یک دانشگاه آشپزی بسیار خوب دارند.

در بازدیدی که معاون وزیر علوم از واحد شهرقدس داشت مقرر شد با آنها در در بخش بین‌الملل حوزه آشپزی همکاری داشته باشیم و در راستای پژوهش‌های برون‌دانشگاهی هم در حوزه آشپزی فعالیت خواهیم داشت.

به‌عنوان مثال دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملارد که شاید بودجه پژوهشی‌اش در سال به ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان نرسد، یک هیئت علمی داریم که تاکنون ۵۰۰ میلیون تومان طرح برون‌دانشگاهی از وزارت نیرو جذب و اجرا کرده است.

نقطه عطف هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملارد براساس تعهد در قبال بودجه و درآمد خارج از شهریه بوده که با محور پژوهشی است که یکی‌ از آن دوره‌ها، کوتاه‌مدت بود.

**از دریافت شهریه ۴ میلیاردی تا درآمد ۵۰۰ میلیونی با دوره‌های کوتاه‌مدت مهارتی

آنا: درآمدزایی شما از دوره‌های کوتاه‌مدت چقدر بوده است؟

قاسمی پیربلوطی: در دوره‌های کوتاه‌مدت واحد صفادشت شهریه دریافت شده از دانشجویان در طول ترم ۳ تا ۴ میلیارد تومان است، در حالی که موفق شدیم فقط از دوره‌های کوتاه‌مدت ۵۰۰ میلیون تومان درآمدزایی کنیم؛ چراکه دانشگاه آزاد اسلامی واحد صفادشت توانست مجوز لازم را از معاونت غذا و دارو برای آموزش‌های کنترل کیفی غذا و مجوز دیگری هم از سازمان فنی و حرفه‌ای استان تهران اخذ کند که این موضوع کار را خیلی تسهیل کرد و مدارک ارائه شده به آموزش‌دیدگان با اعتبار بین‌المللی است.

دوره‌های کوتاه‌مدت برگزارشده در دانشگاه آزاد اسلامی در واحدهای شهرقدس، صفادشت، ملارد مهارتی و موفقیت‌آمیز بوده و درآمد‌های خارج از شهریه خیلی خوبی در این زمینه کسب کردیم و این اتفاق در حوزه‌های مختلف طرح پویش، پایش، برون‌دانشگاهی و کوتاه‌مدت رخ داده است.

آنا: دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس، صفادشت و ملارد در حوزه نشر علم چه اقداماتی داشته است؟

قاسمی پیربلوطی: در رتبه‌های بین‌المللی «سایمگو» و رتبه‌های بین‌المللی مربوط به نشر مقالات علمی بین‌المللی رشد بسیار خوبی داشتیم که البته باید بیشتر فعالیت کنیم.

مجله دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس به‌نام «Nanostructure  Chemistry» دو سال متوالی به عنوان بهترین مجله علمی کشور انتخاب شده است؛، چراکه ضریب تأثیر آن در دو سال رشد بسیار خوبی داشته، سال گذشته از نظر کیفی Q2 بود که امسال به Q1 که بالاترین سطح کیفیت مجلات است ارتقا پیدا کرد.

ضریب تأثیر«Nanostructure  Chemistry» سال گذشته ۳ بود؛ اما سال جاری به ۷ ارتقا پیدا کرده و مجله باکیفیتی بوده که توسط انتشارات اشپرینگل منتشر می‌شود، طی یک سال گذشته تعداد مقالات آپلود شده و درآمد بسیار بالایی مربوط به اشپرینگل بوده است.

آنا: به موضوع سامانه پژوهشیار(برنامه علمی) برگردیم، آمار عناوینی که در این سامانه بارگذاری می‌شود، چقدر است؟

قاسمی پیربلوطی: درخت علمی که برای برنامه‌های علمی طراحی شده نامحدود و تعداد آن بسیار زیاد است. شاید نزدیک ۴ یا ۵ هزار عنوان و شاید هم بیشتر، اما ۲ هزار و ۲۰۰ تا ۳۰۰ عنوان مورد استقبال دانشجویان دکتری در رشته‌های مختلف قرار گرفته است.

۶ حوزه دانشی داریم که یک نفر را به‌عنوان رئیس شورا گمارده‌ و سعی کرده‌ایم از سایر واحد‌ها انتخاب کنیم، به‌عنوان مثال از دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، اصفهان و ... در شورای دانشی عضو جذب کرده‌ایم. به‌عنوان مثال شورای دانشی فنی، کشاورزی، صنایع غذایی، هنر و معماری، علوم انسانی به‌خصوص با محور تجارت و بازرگانی و بازاریابی و در حوزه فنی رشته عمران و کامپیوتر داریم و از افرادی استفاده کرده‌ایم که ارتباط بسیار خوبی با صنایع دارند.

تاکنون ۲ هزار دانشجو از برنامه علمی صنعت و تجارت موضوع انتخاب کرده‌اند. به عنوان مثال چهار موضوع در حوزه بازاریابی دیجیتال داشته‌ایم تا در زمینه بازاریابی دیجیتال به یک شرکت لبنی کمک کنیم. در زمینه صنایع غذایی هم دو مورد بازاریابی دیجیتال داشتیم که که یک مورد آن انجام شده و دیگری در شرف انجام است، اما دانشجویان مراحل چاپ مقاله و ... را انجام می‌دهند تا بتوانند دفاع شان را انجام دهند؛ چراکه طرح تقریباً یک طرح علمی و نو است و تا مرحله دفاع هنوز زمان دارد.

**دانشجو در اروپا براساس «Research Proposal» دکتری می‌گیرد

آنا: بسیاری از مخترعان و افرادی که رساله دارند از بروکراسی‌های اداری می‌نالند که مانع کاربردی شدن رساله می‌شوند و فرآیند گرفتن مجوز چند سال طول می‌کشد، در این حوزه چه اقداماتی انجام داده‌اید؟

قاسمی پیربلوطی: این معضل را فقط در ایران داریم. در اروپا یک دانشجو اگر دکتری می‌گیرد بر پایه «ریسرچ» (Research Proposal) است، صرفاً استاد راهنما پروژه‌ای از صنعت، جامعه و خدمات از دانشجوی دکتری گرفته و و سه تا چهار سال حقوقی هم به او می‌دهد و در نهایت دانشجوی ایرانی با حضور در انگلیس روی موضوعی کار می‌کند که شاید اصلاً ما در ایران چنین مشکل و موضوعی نداشته باشیم، اما دانشجو براساس مشکل، صنعت و چالش آنجا اجرا می‌کند.

پیشنهاد کرده‌ایم ۲۰ تا ۳۰ درصد سرفصل رشته‌های کشاورزی، علوم دامی و خود صنایع غذایی براساس مجوزی که وزارت علوم داده، تغییر یابد و به سمت غذا، امنیت غذایی و غذا‌های فراسودمند حرکت کنیم.

به اعضای هیئت علمی و دانشجویان دکتری پیشنهاد می‌‌کنم به سمت نظام موضوعات حرکت کنند و اکنون نظام موضوعات خوبی در کشور ایجاد و ناحیه‌بندی شده است. صنعت چرم در تبریز، فرش در کاشان، فولاد و صنایع بزرگ در اصفهان و خوراسگان و نجف‌آباد، ورامین در حوزه کشاورزی و امنیت غذایی و بسیاری از نظام موضوعات دیگر که در حوزه بهداشت، پزشکی و ... طرح شده است؛ بنابراین محدودیتی وجود ندارند، دانشجوی کشاورزی می‌تواند در نظام موضوعات ورامین کار کند و براساس اولویت‌های وزارت جهاد کشاورزی، اولویت‌های بخش خصوصی کشاورزی و ... نظام موضوع رساله خود را با نظر استاد راهنما انتخاب کند و باید به این سمت برود. حال خروجی کار اگر شد «پتنت» یا «مقاله» چه بهتر.

موضوعی که مهم است، اینکه سرمایه کشور باید در راستای رفع مشکلات باشد؛ بنابراین نظام موضوعات طرح بسیار خوبی است که اگر به‌درستی انجام شود می‌تواند بسیار کارآمد باشد، به شرطی که از طرف دولت، بخش خصوصی و صنعت استقبال شود.

آنا: از اتفاقات خوب آینده در چشم‌انداز دانشگاه بگویید.

قاسمی پیربلوطی: چند برنامه بسیار مهم برای آینده داریم؛ نخست مدرسه عالی مهارتی که توسعه آن در رشته‌های مختلف بسیار مهم است، به‌عنوان مثال در رشته حقوق در مدرسه عالی مهارت خلأ وجود دارد، چرا دانش‌آموخته ما برای دوره‌های وکالت، قضاوت و ... باید به بخش خصوصی مراجعه کند، مبالغ هنگفتی بدون دریافت کارایی بدهد؟

بنابراین با توجه به اینکه معاونت سما به مجموعه و مدارس دانشگاه اضافه شده، باید مهارت‌محوری به سه مدرسه مدارس عادی واحد شهرقدس اضافه شود، از سویی از دیگر برنامه‌های دانشگاه، آشپزی، حقوق و رشته‌های دیگر است.

یکی از محوری‌ترین موضوعاتی که پیگیری می‌کنیم، توسعه رشته‌های پزشکی‌ است. با توجه به اینکه آمایش سرزمینی از طریق وزارت بهداشت هم صورت گرفته، توسعه رشته‌هایی مانند پرستاری، مامایی، بهداشت و ... یکی از برنامه‌های بسیار مهم است که باید انجام دهیم.

سومین موضوع هم حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان‌ است که مقرر شده به آنان تسهیلات بدهیم و با توجه به اینکه سه تا چهار سال است از آنها حمایت می‌کنیم، دیگر موقع و فصل برداشت است و باید به مرحله ظهور و تولید برسند که می‌تواند نقطه عطف بسیار مهمی برای دانشگاه و بخشی از درآمدهای خارج از شهریه و کارآفرینی را در پی داشته باشد.

آنا: وضعیت فعالیت مرکز تحقیقات گیاهان دارویی واحد شهرقدس چگونه است؟

قاسمی پیربلوطی: در مرکز تحقیقات گیاهان دارویی در چند حوزه مشغول فعالیت هستیم. نخست در حوزه تولید و نشر علم و دوم کارآموزی، کارورزی و مهارت که استقبال دانشجویان نیز بسیار خوب است.

در بخش آموزش‌های کوتاه‌مدت و مهارتی با چند مؤسسه خوب قراردادهای خوبی منعقد کرده‌ایم؛ ازجمله پژوهشگاه ژنتیک و بایوتکنولوژی، شرکت‌های معروف داروسازی یا صنایعی که در این زمینه کار می‌کنند.

دانشجویانی در زمینه طرح‌های برون‌دانشگاهی و رساله‌ها به مرکز مراجعه می‌کنند که با صنایع ارتباط دارند و در قالب نظام موضوعات تعریف می‌شود. از سویی پنج واحد فناور و شتاب‌دهنده در سرای دکتر قریب استقرار دارند و یکی از آن‌ها ۲۰ محصول تولید می‌کند که فضایی هم در دانشگاه برای فروش محصولات دارویی، آرایشی و بهداشتی در اختیار آن‌ها قرار داده‌ایم.

در این راستا تفاهم‌نامه و همکاری خیلی خوبی با دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی داریم و مقرر شده فعالیت‌های مشترک با مرکز انجام دهیم.

آنا: در حوزه علوم انسانی و تبدیل آن به یک حوزه مدرن چه اقدامات و برنامه‌ای داشته‌اید تا در سطح جامعه گسترش پیدا کند؟

قاسمی پیربلوطی: اگر به دانشگاه‌های پیشرفته در دنیا نگاه کنید (که به قول خودشان دارای تکنولوژی هستند و فناوری‌های بالایی را طی کرده‌اند)، به علوم انسانی برگشت پیدا کرده‌اند، علومی که مربوط به فرد است، مباحث معنوی، روحی و انسانی و اصل کار همان عقلانیت بوده که در نهایت به علوم انسانی برگشت یافته‌اند.

اکنون علوم به هم نزدیک شده‌اند، علومی که در راستای هنر است (که هنر وسعت بسیار زیادی دارد) اکنون به کمک دانشکده علوم انسانی آمده است، همین معاونت موضوعی که دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان علوم انسانی و هنر راه انداخته، کار زیبایی بود که این علوم را کنار هم قرار داده و دانشگاه نسل پنجم نیز همین است، یعنی دانشگاهی که از ابزارهای مختلف و به‌روز مانند ابزار تکنولوژی و فناوری، رسانه و ... در راستای علوم انسانی استفاده می‌کند.

یکی از فعالیت‌هایی که باید انجام دهیم، راه‌اندازی دانشکده تخصصی است، دانشکده‌ای که با رشته‌های خاصی محوریت داشته باشد، به‌خصوص رشته‌های بین‌رشته‌ای؛ اما در مجموع در حوزه علوم انسانی نیاز به تلاش و فعالیت بیشتر است تا از آن نگاه سنتی خارج شویم.

**تغییر نگرش از کشاورزی به سمت امنیت غذایی و غذاهای فراسودمند

آنا: به دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس هم دانشکده موضوعی علوم انسانی سپرده شده است؟

قاسمی پیربلوطی: علوم انسانی خیر، اما پیشنهادی که دادیم و مراحل نهایی آن در حال انجام است، بخش کشاورزی به بخش غذا و امنیت غذایی و غذا‌های فراسودمند تغییر پیدا کند، یعنی ۲۰ تا ۳۰ درصد سرفصل رشته‌های کشاورزی، علوم دامی و خود صنایع غذایی براساس مجوزی که وزارت علوم داده، تغییر یابد و به سمت غذا‌های فراسودمند حرکت کنیم.

در این راستا دانشکده موضوعی غذا‌های فراسودمند برای تصویب به شورای گسترش سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی ارجاع شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر