صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
مستندی که از یک صعود غیرممکن می‌گوید؛

۱۰ کیلو کاهش وزن به خاطر «آقا نعمت»

سازنده مستند «آقا نعمت» از نحوه رسیدن به سوژه این اثر و چگونگی ساخت آن می‌گوید.
کد خبر : 817030

گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، سید مرتضی حسینی ـ علی تک‌روستا سازنده مستند «آقا نعمت» به تهیه‌کنندگی مریم نقیبی است که در زمره آثار متقاضی حضور در شانزدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» قرار دارد.

تک‌روستا در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری آنا درباره چگونگی ساخت این اثر اظهارداشت: مدت زیادی بود که قصد داشتم مستندی بسازم که درون‌مایه اصلی آن امیدبخشی و تزریق انگیزه به مخاطب باشد؛ چراکه احساس می‌کردم جامعه امروز ما و چه  بسا همه جوامع دنیا این روز‌ها بیش از هرچیز به امید و انگیزه برای غلبه بر موانع نیاز دارند.

این فیلمساز افزود: در چنین وضعیتی بود که یکی از دوستانم پیشنهاد کرد که به کوهنوردی برویم؛ در حالی که حدود ۱۰ سال بود که به کوهنوری نرفته بودم و آمادگی هم نداشتم. به هرحال این پیشنهاد را پذیرفتم و با دوستانم به قله دماوند رفتیم. از آنجایی که آمادگی بدنی لازم را نداشتم در ارتفاع ۴۲۰۰ متری در جان‌پناه ماندم و دوستانم به مسیر ادامه دادند.

** جرقه‌ای برای ساخت یک مستند

وی عنوان کرد: در آنجا مشغول استراحت بودم که متوجه شدم یکی از افراد حاضر برای فرد دیگری تعریف می‌کرد که از جان‌پناه تا قله را در کمتر از دو ساعت صعود کرده و زمان بازگشتش هم یک ساعت طول کشیده است، این در حالی بود که سایر کوهنوردان، مسیر آن جان‌پناه تا قله را حدود هفت ساعت و برگشت را هم در چهار ساعت طی می‌کنند. یعنی رفت و برگشت به قله حدود ۱۰ دساعت زمان می‌برد.

این مستندساز گفت: شنیدن این حرف برای من خیلی جالب بود. از کیسه خواب بیرون آمدم و با آن فرد که خودش را «آقا نعمت» معرفی کرده مصاحبه کردم. در همان صحبت‌های اولیه متوجه شدم که او در زندگی خودش مشکلات و چالش‌های عجیبی دارد، اما هنگام کوهنوردی بمب انگیزه و اراده است. «آقا نعمت»  معتقد است اگر امیدواری به باور ذهنی انسان‌ها تبدیل شود، عبور از مشکلات به عنوان سوژه فلیم مستند به دنبال آن بودم یعنی مواجهه یک فرد عادی و پرانگیزه با چالش‌های زندگی.


علی تک‌روستا (سمت راست) در کنار«آقا نعمت»

وی افزود: حدود یک سال همراه آقا نعمت بودم و تا جایی که امکان داشت به او نزدیک شدم تا دنیای او را کشف و درونیات او را درک کنم. آقا نعمت تصمیم داشت کار بزرگ و تقریباً غیرممکنی را انجام دهد. هدفش این بود که در یک صعود زمستانی قله دماوند را از چهار جبهه فتح کند؛ آن هم در شرایطی که دمای هوا حدود ۳۰ درجه زیر صفر بود. آن‌چه در این مستند خواهیم دید تلاش آقا نعمت برای فراهم کردن این صعود و موانع و چالش‌هایی است که با آن مواجه می‌شود. البته همه این مراحل با اطلاع و هماهنگی فدراسیون کوهنوردی است و حتی یک ناظر مستقل برای این صعود درنظر گرفته شده بود. در این بین، اتفاقاتی می‌افتد که به نظرم تماشای آن در قالب مستند می‌تواند برای مخاطبان جذابیت بیشتری داشته باشد.

 ** سختی‌های آقای کارگردان در همراهی با آقا نعمت

تک‌روستا افزود: در این میان، من به عنوان کارگردان مستند، چه در مراحل مربوط به دریافت مجوز این اقدام و چه در زمان آغاز صعود، پابه‌پا و همراه آقا نعمت بودم. این همراهی الزاماتی داشت که یکی از آن‌ها آمادگی جسمانی من بود. بنابراین تمرینات سختی را آغاز کردم. در طول ساخت مستند، یک روز در میان ۳۰ کیلومتر پیاده‌روی سریع داشتم و ۱۰ کیلوگرم وزن کم کردم.

وی گفت: باتوجه به این موارد، می‌توانم بگویم  پشت‌صحنه و روند ساخت این اثر خودش قابلیت ساخت یک مستند مستقل دیگر را هم دارد. ضمن اینکه بخشی از تلاش خستگی‌ناپذیرآقا نعمت برای دریافت مجوز صعود از فدراسیون کوهنوردی و فدراسیون ورزش‌های همگانی هم در این مستند وجود دارد، اما امکان گنجاندن قسمت‌های عمده‌ای از این تلاش‌ها و موانع پیش‌رو در این مستند ۷۸ دقیقه‌ای فراهم نبود و از این حیث است که می‌گویم می‌توان از روند ساخت «آقا نعمت» مستند دیگری ساخت.

تک‌روستا افزود: ما در مستند «آقا نعمت» مکان‌هایی را در مسیر کوهنوردی می‌بینیم که تاکنون دیده نشده‌اند. مستند آقا نعمت می‌تواند پایه تولید یک فیلم داستانی مهیج نیز باشد. نکته‌ای که من همیشه می‌گویم این است که متاسفانه فیلمسازان ما چه  در سینمای داستانی و چه مستند، خیلی به دنبال ساخت سوژه‌های این‌چنینی نیستند و به اصطلاح نمی‌خواهند دردسر‌های آن را به جان بخرند در حالی که از نگاه من، مستندساز خودش یک هنرمند و بازیگر است. در مستند‌های مختلف خارجی هم شاهد هستیم که مستندساز کاملاً درگیر سوژه می‌شود و در نهایت شاهد یک اثر جذاب و مخاطب‌پسند هستیم.


لازم به یاد آوری است، عوامل مستند «آقا نعمت» عبارتند از تهیه‌کننده: مریم نقیبی، کارگردان: علی تک روستا، تدوینگر: کامران جاهدی، تصویربردار: علی تک روستا، صداگذاری و ترکیب صدا: آرش قاسمی، آهنگساز: افشین عزیزی، اصلاح رنگ و نور: یحیی محمد علیی، مجری طرح: مرکز فرهنگی میثاق، عکاس: امید یکه فلاح و علی زنده رود، مدیر تولید: ونداد یوسفی و جعفر میرزاخانی، ناظر کیفی: یاسر فریادرس.

انتهای پیام/

ارسال نظر