صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۳۵ - ۰۱ آذر ۱۴۰۱
گزارش آنا/

فناوری VAR خطای داوری در فوتبال را به صفر می‌رساند؟

داوران با استفاده از فناوری‌ هوشمند ویدئویی می‌کوشند خطای انسانی در مسابقات فوتبال را به حداقل برسانند ولی به نظر می‌رسد خطاهای داروی در فوتبال هیچگاه به پایان نمی‌رسد.
کد خبر : 816078

به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، این روز‌ها و در ایام جام جهانی ۲۰۲۲ فوتبال تیم‌های ملی ۳۲ کشور برای رقابت با یکدیگر در قطر گرد هم آمده‌اند. پیش‌بینی شده است حدود ۵ میلیارد نفر در سراسر جهان این رقابت‌های هیجان انگیز و نفس‌گیر را تماشا کنند؛ هزاران تماشاگری که در محل برگزاری مسابقات جام جهانی ۲۰۲۲ حضور دارند و میلیارد‌ها نفری که از طریق تلویزیون و فضای مجازی این رقابت‌ها را دنبال می‌کنند بدون شک به جریانات اتفاق داده در پی قضاوت‌های داوران واکنش خوب یا بد نشان خواهند داد.

برای اطمینان از عادلانه و دقیق بودن تصمیمات سخت، فیفا نه تنها بر روی بهترین داوران انسانی، بلکه در جدیدترین و بهترین ابزار‌های فناوری نیز سرمایه گذاری کرده است. پخش مجدد ویدیو‌ها می‌تواند به کاهش اشتباهات آشکار و مغفول مانده انسانی کمک کند، اما بسیاری از طرفداران فوتبال این پرسش را مطرح می‌کنند که با این ابزار‌های الکترونیکی بازبینی، خطای داوری به طور کل ریشه‌کن می‌شود؟

گروهی از محققانی به دنبال پاسخی دقیق برای پرسش فوق هستند و مطمئن نیستند در دنیای آشفته و پیچیده فوتبال، قضاوت انسان با تمام خطاپذیری‌اش، همیشه حاکم خواهد بود؟

**کمک داور ویدیویی یا (VAR) چیست؟

سیستم کمک داور ویدیویی (VAR) شامل گروهی از افراد است که در حال تماشای چند زاویه مختلف ویدیوی مسابقه هستند تا به داوران در تصمیم‌گیری سخت کمک کنند. این فناوری برای اولین بار در جام جهانی فوتبال ۲۰۱۸ مورد استفاده قرار گرفت و از آن زمان در بسیاری از مسابقات در سراسر جهان استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید:

جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، فرصت رونمایی از جدیدترین فناوری هوشمند/ وقتی فناوری لذت تماشای فوتبال را دوچندان می‌کند

آشنایی با معماری‌های دوست‌داشتنی و شگفت‌انگیز سال ۲۰۲۱/ تکنولوژی‌های نوین در معماری موج می‌زنند

در جام جهانی 2022، گروه VAR تنها می‌تواند در چهار نوع موقعیت شامل گل‌ها و سایر رویداد‌های تغییردهنده بازی درگیر شود. گروه VAR به طور مداوم خطا‌های واضح و آشکار مربوط به موقعیت‌های مختلف را بررسی می‌کنند. هنگامی که آن‌ها چنین خطایی یا حادثه‌ای دید داور پنهان مانده است، تشخیص دهند، به داور اطلاع می‌دهند.

گروه VAR همچنین به ابزار‌های اضافی برای ارزیابی اینکه آیا توپ به طور کامل از خط دروازه عبور کرده است و نیز سیستم نیمه خودکاری که بازیکنان و توپ را برای تعیین آفساید بودن هر بازیکنی ردیابی می‌کند، دسترسی دارند.

**مناطق خاکستری

فناوری‌هایی از این قبیل می‌توانند ابزار قدرتمندی باشند و در تمام زمینه‌های ورزشی به شدت مورد استفاده قرار می‌گیرند، با این حال آن‌ها همیشه در تنش با پیچیدگی ذاتی حوادث دنیای واقعی خواهند بود.

در برخی تصمیمات مثلا درباره خطای دست این فناوری چندان قابل اتکا نیست؛ ویدیو به تنهایی نمی‌تواند واقعا تعیین کند که آیا تماس بین توپ و بازوی بازیکن در زیر شانه وجود داشته است یا خیر.

در بازی اوایل سال جاری در یکی از مسابقات تیم فوتبال منچسترسیتی مرتکب خطلا شد اما تیم VAR و داور مسابقه خطا را اعلام نکردند، زیرا شواهد قطعی وجود نداشت. با این حال، پس از بازی، هیئت داوری Professional Game Match Officials Limited اعتراف کرد که خطایی وجود داشته است. این مناقشات در زمینه‌های واضح‌تر کمتر رایج است. فناوری‌های مشابهی که در تنیس استفاده می‌شوند به ندرت مورد بحث قرار می‌گیرند، زیرا توپ یا داخل و یا خارج است؛ هیچ منطقه خاکستری وجود ندارد.

**تفسیر و تردید

استفاده از VAR در زمینه‌های ذهنی سوالاتی را در مورد اینکه ادعای چه کسی درست است، حقیقت چیست و چگونه اطلاعات را تفسیر می‌کند، ایجاد می‌کند. به عنوان مثال، هنگامی که یک داور خطا می‌کند و تیم VAR توصیه می‌کند که تصمیم خود را بررسی کنند، داور ممکن است چیزی را ببیند که از دست داده است و باید در نظر می‌گرفت. این سیستم به این صورت است که باید کار کند، با این حال، بررسی ممکن است باعث شود داور در تصمیم اولیه خود تردید کند، زیرا بسیاری از حوادث قابل تفسیر هستند و در ذهن ثبت می‌شوند.

در مسابقات جام جهانی فوتبال چهار نفر در گروه VAR حضور خواهند داشت، این بدان معناست که تعداد ناظران VAR برابر تعداد مقاماتی است که شخصاً بر بازی نظارت می‌کنند.

**مسائل زمینه‌ای

در برخی موقعیت‌ها، گروه VAR ممکن است قطعه‌ای از فیلم را به صورت نمایش آهسته به داور ارائه دهد. این فیلم معمولاً فقط چند ثانیه است و امکان مشاهده دقیق موقعیت مشکوک را برای داور فراهم می‌کند.

در ماه سپتامبر در مسابقه بین نیوکاسل یونایتد و کریستال پالاس یک گل به ثمر رسید و تیم VAR بلافاصله از داور خواست تا حادثه‌ای را که درست قبل از گل رخ داده بود، بررسی کند. داور قسمتی از فیلم را مرور کرد و پس از بررسی آن را به عنوان خطای بازیکن مهاجم روی دروازه‌بان تعبیر و گل را مردود اعلام کرد؛ با این حال این قطعه نشان نمی‌داد که مهاجم خودش توسط یک مدافع هل داده شده است و به همین دلیل با دروازه‌بان برخورد کرد. مقامات رسمی ناظر بر رقابت‌های حرفه‌ای بعد‌ها پذیرفتند که این تصمیم اشتباه بوده، اما همچنان گل به حساب نمی‌آید. حوادثی از این قبیل نشان می‌دهند که چگونه فقدان زمینه می‌تواند منجر به تغییر تصمیمات نادرست شود، زیرا پخش مجدد لزوما نمایش وفاداری از عمل نیست.

**مشکلات فنی

علاوه بر مولفه انسانی، فناوری سهم عادلانه‌ای از مسائل دارد. در یکی بازی‌های سری آ ایتالیا بین یوونتوس و سالرنیتانا در ماه سپتامبر، یک گل بر اساس تصمیم VAR مردود اعلام شد، اما مشخص شد که دوربین‌های VAR یک بازیکن مهم را از چارچوب خارج کرده بودند و گل باید تایید می‌شد.

یکی دیگر از شکست‌های مشهور فناوری در بازی لیگ برتر ۲۰۲۰ بین استون ویلا و شفیلد یونایتد رخ داد. در این مسابقه در یکی از صحنه‌ها توپ از خط دروازه عبور کرد اما به دلیل مسدود شدن دوربین‌های خط دروازه توسط بازیکنان، در سیستم تصمیم‌گیری گل ثبت نشد. مسئولان مسابقه، چون اخطار خودکاری را که در صورت به ثمر رسیدن گل انتظار داشتند، دریافت نکردند، آن را حساب نکردند.

آنچه این مثال‌ها نشان می‌دهند این است که فناوری برای ارائه پاسخ به مسائل ذاتاً ذهنی تلاش می‌کند. بنابراین، در طول این جام‌جهانی، زمانی که یک بازیکن از تماس در محوطه جریمه حداکثر استفاده را می‌کند و همه به VAR و داور روی می‌آورند تا تصمیم درستی در مورد پنالتی بگیرند، باید اذعان کرد که VAR ممکن است تنها کمکی جزئی داشته باشد. هر تماس به صورت ۵۰-۵۰ قابل بحث است و ممکن است در نهایت این فناوری نیز نتیجه درست را ارائه ندهد.

باید به این موضوع توجه کرد که این تصمیمات اعلامی از سوی تیم در دنیای آشفته و پیچیده فوتبال، قضاوت انسان با تمام خطاپذیری‌اش، همیشه حاکم خواهد بود VAR در خلاء صورت نمی‌گیرد. بین روند بازی، بازیکنان و مربیان با اعتراض و تلاش برای تاثیرگذاری بر تصمیمات، تماشاگران پرشور و تشویق و اعتراض و نیز پویایی تیم VAR و تیم داوران در زمین، تعامل شدیدی وجود دارد.

در مسابقاتی به بزرگی و اهمیت جام جهانی عواقب هر اشتباه بسیار زیاد است و تیم VAR به شدت در کانون توجه هستند و در هر صحنه ممکن است نتیجه استفاده از ابزارهای هوشمند بر اساس عدالت نباشد.

انتهای پیام/4144

انتهای پیام/

ارسال نظر