صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۹:۴۸ - ۲۸ آبان ۱۴۰۱

طب سنتی عناب را در چه زمانی تجویز می‌کند؟

طب سنتی برای عناب مصارف خاصی را در نظر گرفته و برای درمان بیماری‌های مختلف نحوه مصرف خاصی را معرفی کرده است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
کد خبر : 815485

به گزارش خبرگزاری آنا، در میان گیاهان و میوه‌های موجود در اطراف ما عناب یکی از میوه‌های پرخاصیتی است که طب سنتی نیز نگاه خاص و ویژه‌ای بر آن دارد و سفارشات و نسخ مختلفی را برای مصارف آن در منابع مختلف آورده است.

اما چه ویتامین‌هایی در آن نهفته شده و یا حتی چه عوارضی برای عناب آورده شده است؛ این‌ها موضوعاتی است که در ادامه به تشریح آن خواهیم پرداخت.

عناب؛ زاده شهرستان شاهرخت

عناب درختچه‌ای خزان پذیر که به صورت مستقیم یا کج و معوج رشد کرده و ارتفاعی بین ۵ تا ۱۰ متر پیدا می‌کند، برگ‌های بیضی شکل آن کشیده، بدون کرک و سبز براق بوده و حاشیه‌هایش دندانه‌دار است و گل‌هایش سبز متمایل به زرد و بسیار کوچک است که قطرشان به ۵ میلی‌متر می‌رسد و دارای ۵ گلبرگ ناپیدا است. میوه‌های درخت آن بیضوی شکل و سفت بوده و طولشان به ۲–۳ سانتی‌متر می‌رسد. عُنّاب نارس سبز و لغزنده بوده و طعمی شبیه به سیب دارد که پس از رسیدن به رنگ قرمز تیره درآمده و چروک می‌خورد.

عناب بومی مناطق گرمسیر و خشک است و برگ‌های کوچک سبزرنگ، بدون کرک و تخم‌مرغی شکل آن در زمستان می‌ریزد. میوه عناب ابتدا سبز و گرد بوده و پس از رسیدن به رنگ قرمز و زیتونی شکل درآمده و چروک می‌خورد.

 زادگاه طبیعی آن در آسیای جنوبی مابین لبنان، جنوب غرب افغانستان، شمال هندوستان، شبه جزیره کره و جنوب و مرکز چین است و قدیمی‌ترین و بیشترین درخت عناب در ایران در شهرستان شاهرخت قرار دارد.

ارزش غذایی عناب

میوه عناب منبع خوبی از ویتامین C و حاوی مقادیر قابل ملاحظه‌ای مواد معدنی است و همچنین دارای پروتئین، کربوهیدرات و مواد معدنی کلسیم، فسفر، آهن، کاروتن، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و فلور است. در ضمن حاوی پکتین (به عنوان کلسیم پکتات) به عنوان فیبر محلول مؤثر در کاهش چربی و قند خون است. محتوای چربی کل میوه عُنّاب بسیار کم است. نسبت اسید‌های چرب اشباع نشده به کل چربی در میوه عناب بالا است.

ویتامین‌های نهفته در عناب

عناب منبع بسیار خوبی از ویتامین C و حاوی مقادیر قابل ملاحظه‌ای مواد معدنی است، همچنین دارای پروتئین، کربوهیدرات و مواد معدنی کلسیم، فسفر، آهن، کاروتن، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و فلور است.

خواص عناب از دیدگاه طب سنتی

افرادی که زخم معده و ورم روده دارند عناب را با هسته سائیده بعد از غذا یک قاشق چای خوری میل کنند.

جوشانده عناب نرم کننده سینه است. برای گرفتن نتیجه بهتر، همراه انجیر، کشمش و خرما استفاده شود.

افرادی که زخم معده و ورم روده دارند عناب را با هسته سائیده بعد از غذا یک قاشق چای خوری میل کنند.

برای رفع خارش بدن جوشانده عناب را با شکر شیرین کنید، میل شود.

افرادی که بواسیر دارند صبح ناشتا یک استکان آب جوشانده عناب به مدت ۴ روز میل کنند.

شربت عناب برای درد سینه، سرفه و فشار خون مفید می‌باشد. طرز تهیه شربت عناب: ۲۰۰ گرم عناب در یک لیتر آب پخته سپس دانه‌های آن را گرفته با ۷۵۰ گرم شکر مخلوط نموده بپزید تا شربت شود.

افرادی که سردرد یا سرگیجه دارند به مدت ۱۴ روز، روزی ۵ دانه عناب میل کنند.

برای درمان کهیر و خارش‌های پوستی ۱۰ تا ۵۰ عدد عناب (بستگی به سن فرد و شدت بیماری آن دارد) کمی کوبیده در آب جوشانده صاف نموده صبح ناشتا میل شود.

عناب، انجیر، کشمش و خرما، از هر کدام ۵۰ گرم در یک لیتر آب جوشانده صاف نموده روزی ۳ فنجان میل شود؛ یک شربت خوب مخصوص سرفه و سینه درد و خلط آور و ملین.

افرادی که دارای سنگ کیسه صفرا هستند می‌توانند عرق بیدمشک و عرق کاسنی را از هر کدام ۱۰۰ گرم و ۵۰ گرم عناب را در آن‌ها خیس کرده و سپس صاف کنند روزی ۳ بار هر بار ۲ قاشق غذا خوری قبل از غذا میل کنند.

افرادی که کمر درد دارند به مدت ۷ روز، روزی ده دانه عناب ابتدا مکیده سپس میل کنند.

اگر سنگ مثانه دارید ۳۰ عدد عناب را در یک لیوان آب شب خیس کرده صبح ناشتا میل کنید به مدت هفت روز.

برای درمان سردرد ۳۰ عدد عناب و ۵ گرم تخم گشنیز را در یک لیوان آب جوش دم کرده صبح ناشتا میل شود.

برای درمان خارش پوست ۵۰ عدد عناب را با یک لیوان آب جوشانده صاف کرده، صبح ناشتا با سکنجبین مخلوط نموده میل شود. عناب خشک شده را با عسل مخلوط کرده در محل خارش و کهیر بمالید.

نگاهی به فواید و خواص عناب

  • آرام‌بخش

میوه عناب آرامبخش، ضد سرطان، ضد بیماری‌های تنفسی، تب بر، مسکن، اشتها آور، بند آورنده خون و مقوی است.

این میوه دارای موادی است که می‌تواند بی خوابی و کم خوابی را بهبود بخشد. 

  • نرم کننده و درمان گرفتگی صدا 

عناب به دلیل داشتن لعاب زیاد، نرم‌کننده سینه است و جوشانده عناب برای سرفه و درد سینه و گرفتگی صدا مفید است.

  • ترمیم زخم‌ها و تب بر

تبدیل ریشه این گیاه به پودر و درنهایت جوشانده آن برای زخم‌ها و دمل‌های کهنه مفید هستند.

 آب عناب با کاهو برای درمان سرطان مفید هستند؛ برگ‌های آن بند آورنده خون و تب بر هستند.

 از طرف دیگر از برگ‌های آن بعنوان بند آورنده خون استفاده می‌کنند.

  • فواید عناب برای درمان پوسیدگی دندان‌ها

عناب دندان‌ها را در برابر پوسیدگی مقاوم می‌سازد و از این رو برای درمان دندان درد بهتر است عناب را سائیده و آن را در محل کرم خوردگی دندان بگذارید.

  • فواید پوست و ریشه درخت عناب

دم کرده ریشه عناب رشد و تقویت موی سر را زیاد می‌کند.

جوشانده پوست درخت عناب، داروی ضد اسهال است.

ریشه گیاه عناب در درمان سوء هاضمه مفید است.

عوارض عناب چیست؟

خوشبختانه، عناب هیچ عارضه جانبی نداشته، اما برخی افراد برای استفاده از عناب باید احتیاط کنند.

مصرف عناب باعث کاهش شدید قند شده لذا به افراد دیابتی توصیه نمی‌شود.

مصرف زیاد عناب می‌تواند در موارد نادر باعث خواب آلودگی، اسهال، کاهش اشتها، نفخ و ضعف شود.

چون عناب باعث سفت شدن خون می‌شود لذا مصرف آن برای افراد با غلظت خون بالا توصیه نمی‌شود.

افراد سرد مزاج در مصرف اعتدال داشته باشند.

عناب هضمی سخت دارد بنابراین افراد با ناراحتی معده از مصرف زیاد آن پرهیز کنند.

انتهای پیام/

برچسب ها: طب سنتی
ارسال نظر