صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۴۷ - ۱۹ آبان ۱۴۰۱
تحقیقات نشان داد؛

غذا‌های فرآوری شده عامل یک پنجم مرگ‌های زودرس

تحقیقات صورت گرفته نشان داد، از هر پنج مرگ زودرس حداقل یک مورد مستقیماً با غذا‌های فوق فرآوری شده مرتبط است.
کد خبر : 813845

به گزارش خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری آنا، تحقیقات صورت گرفته نشان داد، از هر پنج مرگ زودرس حداقل یک مورد مستقیماً با غذا‌های فوق فرآوری شده مرتبط است.

براساس داده‌های موجود، این عامل بیش از ۱۰ درصد از مرگ و میر‌ها را در میان بزرگسالان ۳۰ تا ۶۹ سال به خود اختصاص داده است.

غذا‌های فوق فرآوری شده از گوشت گرفته تا غلات و کیک را شامل می‌شود؛ غذا‌های فرآوری نشده یا با فرآوری حداقل، مواد غذایی کاملی هستند که در آن‌ها ویتامین‌ها و مواد مغذی هنوز سالم و دست نخورده مانده است. یعنی غذا در حالت طبیعی (یا تقریبا طبیعی) خود قرار دارد.

این مواد غذایی ممکن است با حذف قسمت‌های غیرقابل خوراکی، خشک کردن، خرد کردن، بو دادن، جوشاندن، انجماد یا پاستوریزه کردن، تغییرات حداقلی را برای مناسب کردن آن‌ها برای نگهداری بی‌خطر داشته باشند. غذا‌های فرآوری نشده یا حداقل فرآوری شده مثل هویج، سیب، مرغ خام، خربزه و آجیل خام غیرنمکی هستند.

فرآوری، مواد غذایی را از حالت طبیعی آن خارج می‌کند. غذا‌های فرآوری شده اساساً با افزودن نمک، روغن، شکر یا مواد دیگر ساخته می‌شوند.

ماهی و یا سبزیجات کنسرو شده، میوه‌های موجود در شربت و نان‌های تازه پخت شده مثال‌هایی از این نوع غذا هستند. بیشتر غذا‌های فرآوری شده حاوی دو یا سه ماده هستند.

بعضی از مواد غذایی بسیار فرآوری شده یا فوق فرآوری شده هستند. آن‌ها مواد افزودنی زیادی مانند شکر، نمک، چربی و رنگ‌های مصنوعی یا مواد نگهدارنده دارند. غذا‌های فوق فرآوری شده بیشترآن‌هایی هستند که از مواد استخراج شده از غذا‌ها مانند چربی‌ها، نشاسته‌ها، قند‌های اضافه شده و چربی‌های هیدروژنه ساخته شوند. ممکن هم هست که فرآوری شده‌ها حاوی مواد افزودنی مانند رنگ‌های مصنوعی، طعم دهنده‌ها یا تثبیت کننده‌ها باشند. نمونه‌هایی از این غذا‌ها عبارتند از وعده‌های غذایی یخ زده، نوشابه‌ها، هات داگ و کالباس، فست فود، کوکی‌های بسته بندی شده، کیک و میان وعده‌های شور.

مطالعه اخیر که اولین مطالعه در نوع خود است نشان داده، که از هر پنج مرگ زودرس یک مرگ به طور مستقیم با مصرف غذا‌های فوق فرآوری شده مرتبط است.

غذا‌های پرکالری مانند پیتزا، کیک و هات داگ اغلب مملو از شکر، نمک و چربی هستند که خطر چاقی، بیماری قلبی و سایر بیماری‌های مزمن را افزایش می‌دهند.

محققان در برزیل تخمین زدند که در سال ۲۰۱۹، مرگ حدود ۵۷ هزار نفر برزیلی بین ۳۰ تا ۶۹ سال به مصرف تنقلات بسیار فرآوری شده نسبت داده شده است. این تقریباً ۲۲ درصد از مرگ و میر‌های ناشی از بیماری‌های قابل پیشگیری در آن گروه سنی و ۱۰ درصد از کل مرگ‌های زودرس را تشکیل می‌دهد.

کارشناسان می‌گویند در کشور‌های پردرآمد مانند ایالات متحده، کانادا و انگلیس که مصرف غذا‌های ناسالم بیشتر است تأثیر تخمین زده شده حتی بیشتر خواهد بود.

ادواردو نیلسون، نویسنده ارشد این مطالعه و متخصص تغذیه در دانشگاه سائوپائولو گفت: مصرف غذاهی فرآوری شده با پیامد‌های بسیاری از بیماری‌ها مانند چاقی، بیماری‌های قلبی عروقی، دیابت، برخی سرطان‌ها و سایر بیماری‌ها مرتبط است و آمار ابتلا به این نوع از بیماری‌ها نشان‌دهنده میزان قابل توجه اثر آن‌ها بر سلامتی است. 

وی افزود: طبق اطلاعات ما، هیچ مطالعه‌ای تا به امروز تاثیر بالقوه این نوع از مواد غذایی را بر مرگ‌های زودرس تخمین نزده است. 

این مطالعه که در مجله آمریکایی پزشکی منتشر شد، از داده‌های یک نظرسنجی ملی رژیم غذایی برای تخمین دریافت غذای فرآوری شده بر اساس جنسیت و سن استفاده کرد.

آن‌ها سپس از تجزیه و تحلیل‌های دانشگاه کمبریج استفاده کردند که خطر مرگ را در افرادی که مقادیر زیادی از این نوع مواد غذایی مصرف می‌کردند با افرادی که غذا‌های فرآوری شده نسبتا جایی در رژیم غذایی آن‌ها نداشت مقایسه کرده است و درنهایت محققان یافته‌های به دست آمده را برای جمعیت کشور برزیل به کار گرفتند.

محققان دریافتند، کاهش مصرف غذا‌های ناسالم و بیش از حد فرآوری شده به میزان ۱۰ تا ۵۰ درصد می‌تواند از ۲۹۳ هزار مرگ زودرس سالانه در برزیل جلوگیری کند.

نیلسون، محقق ارشد این مطالعه گفت: حتی کاهش مصرف (UPF غذا‌های فوق فرآوری شده) به میزان یک دهه، مرگ‌های زودرس مرتبط با آن‌ها را تا ۲۱ درصد کاهش می‌دهد.

پزشکان مدت‌هاست که می‌دانند رژیم‌های غذایی که عمدتاً از غذا‌های فرآوری شده تشکیل شده‌اند، با بیماری‌های مزمن بیشتر و طول عمر کوتاه‌تر مرتبط هستند.

انتهای پیام/

ارسال نظر