صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۰۰ - ۲۰ آبان ۱۴۰۱
آنا گزارش می‌دهد؛

وقتی پهپادهای دانش‌بنیان مشکلات کشاورزان را برطرف می‌کند/ رقیبی قدرتمند برای نمونه‌های خارجی

یک شرکت دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه شریف موفق به طراحی و تولید پهپاد‌های کشاورزی شده است که می‌تواند هزینه‌های کشاورزان را به میزان چشمگیری کاهش دهد.
کد خبر : 813258

به گزارش گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، تا چند وقت پیش از پهپاد‌ها فقط در زمینه‌های نظامی استفاده می‌شد، اما امروزه کاربرد‌های فراوانی دارند. یکی از مواردی که از پهپاد و هلیشات‌ها استفاده می‌شود در زمینه کشاورزی مدرن است. جالب توجه است که بدانید تعداد کشاورزانی که برای مزارع خود از پهپاد کشاورزی استفاده میکنند در حال رشد سریعی است، زیرا به کشاورزان اجازه می‌دهد تا با حداقل هزینه محصولات خود را تحت نظر بگیرند.
این پهپاد‌های کشاورزی خدماتی همچون محلول‌پاشی و بذرپاشی انجام می‌دهند که باعث تولید محصولات کشاورزی با قیمت کمتر، کیفیت بالاتر و در نتیجه بهره وری بیشتر می‌شود. در گذشته که به روش‌های سنتی سم پاشی مزارع انجام می‌گرفت، مشکلات فراوانی گریبان گیر کشاورزان بود. به عنوان مثال در روشی که توسط سم پاش عملیات محلول پاشی انجام می‌شد، به دلیل تماس مستقیم با سم، سلامتی این افراد بسیار به خطر می‌افتاد و پس از مدتی مجبور به رها کردن شغل خود می‌شدند؛ و یا در روش دیگر سم پاشی با تراکتور‌ها تراکتور‌ها انجام می‌شد، ۲۰ تا ۳۰ درصد محصول زیر چرخ‌های تراکتور آسیب می‌دید و به کشاورز ضرر مالی وارد می‌شد، به همین دلیل در بسیاری از موارد کشاورز از سم پاشی مزرعه منصرف می‌شد.

**مزایای استفاده از پهپاد‌های کشاورزی

سمپاشی با پهپاد مزایای قابل توجه و حائز اهمیتی دارد که در ادامه به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

• تجزیه و تحلیل

از پهپاد کشاورزی میتوان در تجزیه و تحلیل زمین‌های کشاورزی و خاک به کار رفته در زمین استفاده کرد. به طوریکه نقشه‌های ۳ بعدی با دقت بسیار بالا را ثبت و آن را در اختیار کشاورزان قرار میدهد.

• کاشتن بذر

اگرچه هنوز کاشت بذر با پهپاد در جامعه به امری متداول تبدیل نشده است، اما برخی از تولید کننده پهپاد کشاورزی مدل‌هایی را مخصوص این کار طراحی کرده اند. این سیستم‌ها میتوانند دانه‌های بذر را با غلاف‌های خود به زمین شلیک کنند و دانه‌ها و مواد مغذی را در خاک‌های آماده شده بکارند. همچنین این روش هزینه کاشت بذر را کاهش داده و در زمان کوتاه تری این کار را انجام دهید.

• نظارت

یکی از مشکلاتی که کشاورزان دارند عدم توانایی نظارت بر زمین‌هایی با وسعت بالا است؛ که با توجه به شرایط آب و هوایی جدید و غیر قابل پیش بینی با وجود این مشکل افزایش ریسک و هزینه نگهداری از محصولات در حال رشد بیشتر میشود. در این شرایط استفاده پهپاد کشاورزی و تصاویر ثبت شده توسط آن‌ها راه حل منطقی است. میتوانید با قرار دادن تصاویر به صورت یک فیلم کوتاه پشت سر هم فرآیند دقیق رشد محصولات و تغییرات به وجود آمده را میتوانید مشاهده کنید. نظارت دقیق بر زمین‌های کشاورزی با استفاده از پهپاد ناکارآمدی تولید مشخص می‌شود و میتوان محصولات را بهتر مدیریت کرد.

• سم پاشی

این پهپاد‌ها می‌توانند ارتفاع خود از سطح زمین و محدوده جغرافیایی را تغییر دهند، همچنین پهپاد‌های سمپاشی مزارع دارای ویژگی اسکن کردن و برآورد فاصله پهپاد تا زمین هستند که باعث میشود در هر لحظه مقدار مناسبی از مایعات سموم آفت کش را به سمت زمین پخش کند. استفاده از این روش باعث افزایش بهره وری در فرآیند سم پاشی میشود و میزان سم نفوذ کرده در آب‌های زیر زمینی را کاهش میدهد. همچنین سم پاشی مزارع با استفاده از پهپاد سمپاشی نسبت به روش‌های سنتی در زمان کمتری انجام میشود.

• آبیاری

پهپاد‌هایی که مجهز به سنسور حرارتی یا مادون قرمز هستند میتوانند به راحتی بخش‌هایی از زمین را که خشک شده اند، آبیاری کنند. با توجه به این نکته به قسمت‌های مشخص شده در مزارع رسیدگی می‌شود و آبیاری آن‌ها با دقت و به موقع انجام میشود..

• ارزیابی سلامت محصولات

برخی از پهپاد‌ها از طریق تابش نور مادون قرمز محصولات کشاورزی را اسکن میکنند و بعد از آن دستگاه‌های نور داخلی مقادیر نور سبز و نزدیک به مادون قرمز منعکس شده از گیاهان را مشخص می‌کنند. اطلاعات به دست آمده از پردازش‌های انجام شده برای تصاویر چند طیفی مورد استفاده قرار میگیرند. وضعیت سلامت محصولات را اعلام میکنند؛ که علاوه بر این مقایسه تصاویر در بازه‌های زمانی مختلف میتوان سلامت گیاهان را پیش بینی کرد و در صورت تشخیص بیماری، در یک فرآیند برنامه ریزی شده درمان گیاه میتوان آغاز کرد.

**کاهش هزینه  و مشکلات کشاورزان

در حال حاضر یک شرکت دانش بنیان با ساخت پهپاد محلول پاش کشاورزی توانسته است بسیاری از مشکلات کشاورزان را برطرف کند.
پهپاد کشاورزی این شرکت دانش بنیان، می‌تواند با کاهش هزینه در امور سم پاشی و کاشت به کشاورزان کمک کند؛ این پهپاد‌ها توانایی حمل سم، کود مایع و انواع آفت کش‌های محصولات کشاورزی را با ظرفیت‌های ۱۰ و ۲۰ لیتری دارند.
همچنین دارای سرعت و قدرت بالایی هستند به طوریکه با پاشش یکنواخت روی کل زمین قادرند با ۱۰ لیتر محلول هر هکتار را محلول پاشی کنند وسرعت کار در مقایسه با روش سنتی ۱۰ برابر افزایش می‌یابد، مثلا در روش سنتی حداکثر تا ۵ هکتار را می‌توان در روز محلول پاشی کرد، اما با استفاده از این پهپاد‌ها تا ۵۰ هکتار در روز قابل محلول پاشی است؛ این سرعت پاشش به مبارزه با آفات و بیماری‌ها در زمان طلایی کمک به سزایی می‌کند.

**صرف جویی در مصرف آب

همچنین این پهپاد‌ها کمک شایانی به صرفه جویی در مصرف آب و سم می‌کنند به طوریکه ۹۸ درصد در مصرف آب و ۳۰ در صد در مصرف سم صرفه جویی می‌شود. همچنین به صورت خودکار با سامانه‌های ماهواره‌ای حرکت می‌کنند و همه نقاط زمین را بطور یکنواخت پوشش می‌دهند و هیچ نقطه‌ای چند بار سم پاشی نمی‌شود و از دست نمی‌رود. در این پهپاد‌ها میزان پاشش با سرعت پهپاد تنظیم می‌شود که این امر باعث یکنواختی توزیع سم در هر هکتار می‌شود.

**پهپادهای ایرانی همتراز نمونه خارجی

این پهپاد‌ها بومی سازی شده، همتراز پهپاد‌های خارجی است به طوریکه پهپاد بومی سازی شده ۲۵ درصد از نمونه خارجی ارزان‌تر است و با این خودکفایی از خروج ارز ۱۰تا ۱۵ هزار دلاری به ازاء هر پهپاد می‌توان جلوگیری کرد که این موضوع باعث کارآفرینی بیشتر و خروج ارز کمتر می‌شود. عمده استفاده از این پهپاد‌ها در استان‌های خوزستان و فارس است.
متد طراحی این پهپاد‌ها «بچ پروداکت» است، به این معنا که باتوجه به نیاز مشتری مدل خاصی طراحی می‌شود. حتی ویژگی گرده افشانی که در نمونه‌های خارجی این محصول وجود ندارد در نمونه داخلی دیده می‌شود و با توجه به نیاز مشتری روی پهپاد این قابلیت قرار می‌گیرد.
باتوجه به شرایط آب و هوایی و رشد جمعیت ساکن در کره زمین استفاده از محصولات کشاورزی افزایش پیدا میکند؛ بنابراین در شرایط انتظار میرود در آینده کشاورزان بیشتری از تکنولوژی پهپاد کشاورزی استفاده کنند و از این طریق بازدهی کار خود را افزایش دهند.

انتهای پیام/

ارسال نظر