چرا اینستاگرام با ایران همکاری ندارد؟ / استاندارد دوگانه غولهای فناوری غرب برای کاربران ایرانی
گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، امروزه کمتر کشوری در دنیا وجود دارد که نسبت به امنیت و حاکمیت سایبری خود بیتفاوت باشد. در کنار این مساله کشورهای مختلف از اروپا گرفته تا آسیا، روزانه قوانین و مقررات متنوعی برای تضمین امنیت ملی خود برای پلتفرمهای فراملی به تصویب رسانده و هرگونه تعلل و تاخیر در اجرای آن را با جرایم سنگین و حتی قطع آن خدمات پیگیری میکنند. در این میان پلتفرمهای جهانشمول نیز رسما این قاعده را پذیرفتهاند که باید پاسخگوی نیازها، پرسشها، چالشها و مقررات هر کشور باشند؛ لذا لزوم تعامل ارایهدهندگان خدمات فراملی با ملتها، نه تنها مسئلهای غریب و نوین در دنیا محسوب نمیشود، بلکه همواره رو به افزایش نیز هست.
اکنون، اما باید به طرح این پرسش مهم و اساسی پرداخت که اصولا چرا شبکههای اجتماعی نظیر اینستاگرام، توییتر، تلگرام و ... بر خلاف روال مرسوم در دنیا، به شکل انحصاری با کشور ما تعامل و همکاری لازم را ندارند؟
شاید در نگاه نخست مشکلات تحریمی بهانه این معضل و معذوریت پلتفرمهای عمدتا آمریکایی برای پاسخگویی به ایران تلقی شود. اما این احتمال به دلیلی کاملا روشن و ساده، قطعا نادرست است. اگر پلتفرمی نظیر اینستاگرام برای ارایه خدمات به ایران و کاربران ایرانی با محدودیتهای تحریمی دولت آمریکا مواجه بود، اصولا نباید امکان استفاده هیچ کاربر ایرانی از بستر خود را میداد.
مصداق این مدعا آن است که اکنون سرویسهای متعددی از سوی شرکت گوگل به روی کاربران ایرانی مسدود است و تقریبا به هیچ وجه امکان دسترسی به آن خدمات فراهم نیست. حتی اپلیکیشن چینی تیکتاک هم برای کاربران ایرانی مسدود است و دلیل آن نیز تحریمهای آمریکا و نگرانی از دست دادن بازار این کشور اعلام شده است.
اما این استاندارد دوگانه از سوی غولهای فناوری آمریکایی که به موجب آن برخی خدماتشان مسدود و برخی دیگر باز هستند، روی دیگری هم دارد.
بر اساس این استاندارد قدیمی، دوگانه و مغرضانه، به شکل روشن و آشکار، هر گونه خدماتی که به موجب آن امکان دسترسی ایرانیها به داده سایر کاربران خارجی و ابزارهای توسعه فناوری و کسبوکار فراهم باشد، برای ایرانیها ممنوع است.
از طرف دیگر هرگونه خدماتی که به موجب آن امکان خروج داده و رصد و دسترسی به اطلاعات کاربران ایرانی را فراهم کند کاملا آزاد و در دسترس است! لذا هر مسئول و کاربر ایرانی باید در خصوص این رویه غیرمعمول و روی دیگر این سکه کمی تامل کند.
چراکه فارغ از رصد حجم عظیمی از دادهها و اطلاعات کاربران ایرانی، سوال اینجاست که وقتی در خصوص نقض آشکار مسایل انسانی، اخلاقی و اجتماعی بر بستر شبکه اجتماعی اینستاگرام نیز، همچنان شاهد بیتفاوتی و عدم همکاری این شبکه با ایران هستیم، یک احتمال پررنگ میشود و آن اینکه اینستاگرام تعمدا و گویی در قالب یک ماموریت نانوشته، به بستری برای ترویج خسارت و مشکلات در ایران تبدیل شده است.
یادداشت از سعید همتی
انتهای پیام/4144
انتهای پیام/