به «ونیز» نرفتیم، حق هنر ایرانزمین پایمال شد!
به گزارش خبرنگار حوزه هنرهای تجسمی گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، جشنواره دوسالانه ونیز یا «بینال» ونیز نمایشگاهی از آثار هنری معاصر است که هر دو سال یکبار در شهر ونیز ایتالیا برگزار میشود. دوسالانه ونیز سال ۱۸۹۵ برای ارائه هنر جدید از سراسر دنیا تأسیس شد و به تدریج این ایده در آن شکل گرفت که هر کشور با شکلدادن به یک غرفه خاص، هنر خود را بیان کند. با جهانیشدن جشنواره، آثار ارائه شده در این جشنواره منحصر به هنرهای تجسمی نماند و امروز فیلم، موسیقی، تئاتر و معماری را هم شامل میشود. پنجاه و نهمین دوره از بینال هنر ونیز که به عنوان طولانیترین و مهمترین نمایشگاه بینالمللی هنر معاصر شناخته میشود از ۲۳ آوریل۲۰۲۲ (سوم اردیبهشت۱۴۰۱) آغاز شده است و تا ۲۷ نوامبر(۶ آذر۱۴۰۱) ادامه خواهد داشت. این نمایشگاه در ابتدا برای سال ۲۰۲۱ برنامهریزی شده بود، اما به دلیل همهگیری ویروس کرونا به تعویق افتاد.ایران تاکنون از پنجاه و نه دوره بینال ونیز، در هشت دوره از آن شرکت داشته است. بعد از انقلاب اسلامی، ایران در این رویداد مهم حضوری پررنگ داشته، اما امسال به خاطر جا به جاییهای مختلفی که در عرصه مدیریت فرهنگی هنری کشور ایجاد شده است از این رقابت باز ماندهایم.
مهناز ارجمندخواه، نقاش ایرانی متولد سال ۱۳۶۰ در رشته نقاشی به تحصیل پرداخته است. وی ۱۴ سال در این زمینه سابقه فعالیت دارد و در این مدت موفق به کسب مقامهای مختلفی در رویدادهای هنری گوناگون شده است و در نمایشگاهها و گالریهای بسیاری از جمله نمایشگاه انفرادی گالری مه و ماهی، نمایشگاه گروهی موزه هنرهای معاصر، نمایشگاه گروهی نیدرا ارت (ترکیه)، نمایشگاه گروهی ١٠٠ اثر ١٠٠ هنرمند گالری گلستان، نمایشگاه مه و ماهی برج میلاد و نمایشگاه مه و ماهی آنلاین ایتالیا و... شرکت کرده است. در روزهایی که بسیاری از هنرمندان از عدم حضور ایران در جشنواره دوسالانه ونیز اظهارنظرهایی دارند، با این هنرمند جوان به گفتوگو پرداختهایم که در ادامه از نظر میگذرانید.
به «ونیز» نرفتیم، حق هنر ایران زمین پایمال شد!
ارجمندخواه درباره عدم حضور ایران در جشنواره دوسالانه ونیز گفت: به نظر من کمکاری و بی مسئولیتی معاونت هنری وزارت ارشاد و نهاد های مرتبطبا هنرهای تجسمی و نهادهای مربوطه که وظیفه مستقیم به اجرای این طرح را دارند، عدم حضور ایران در این جشنواره مهم را رقم زده است. سازمانی که مسئول برگزاری جشنواره دوسالانه ونیز هست آیا به غیر استفاده ازچنین فرصتهایی، وظیفه دیگری هم دارد؟ مدیران معاونت هنری برای چه اموری حقوق می گیرند و به چه موضوعاتی رسیدگی می کنند که از این مورد مهمتر بوده است؟ با شرکت نکردن به جشنواره دوسالانه ونیز، حق هنر ایران زمین پایمال شد؛ ما در هنر عرصههای بسیار غنی داریم که باید در جشنوارههای هنری حضور پررنگ داشته باشیم.
وی در پاسخ به این پرسش که برخی غیبت ایران در دوسالانه ونیز را تصمیمی صحیح و مناسب قلمداد میکنند، چون حضور ایران در ادوار گذشته این دوسالانه را بدون دستاورد روشنی برای هنر کشور دانستهاند، اظهار کرد: دستاورد روشن این است که در عرصه هنر در دنیا مطرح شده و بتوانیم به روز باشیم. هنرمند در چالش و رقابت قرار گیرد، تجارت هنر پررنگتر شود. در حقیقت همچون برکهای راکت نباشیم و عقبنشینی نکنیم، پر شور حرکت کرده تا هنر و هنرمند ایرانی را در سراسر دنیا مطرح کنیم. برای دوسالانه آینده باید با برنامه صحیح و مناسب جبران شود.
بیشتر بخوانید:
- گالریدارها از هنرمندان تازهکار هم حمایت کنند/ به نقاشان جوان فرصت دهید تا خودشان را نشان دهند
- جامعهای که غم نان دارد به نگارگری نمیپردازد/ مافیایی که فرهنگ کشور را تحت تأثیر هجمه قرار میدهند
- گرانی ابزار نقاشی سفارشها را کاهش میدهد/ با خریدن قلم نوری نمیتوان نقاش دیجیتال شد
مجموعهداران دنیا خواهان هنر ایران زمین هستند
این نقاش در ادامه بیان کرد: در دورههایی که ایران در این دوسالانه حاضر بوده است، در نگاه بینالمللی دیده شد. هنر شرق منحصر به فرد است. مجموعهداران از سراسر دنیا خواهان هنر ایران زمین هستند و این تجارت موفق هنری دستاورد ما در این دوسالانه محسوب میشود. فرصتها را نباید به راحتی از دست داد. از مسئولان این حوزه در خواست حمایت از هنر و هنرمند ایرانی را دارم.
ارجمندخواه با اشاره به اینکه هدف همه هنرمندان رشد و پیشرفت کشور در هر شرایطی است، خاطرنشان کرد: پیشنهاد سادهای برای حمایت از هنرمندان دارم؛ در کنار موزه هنرهای معاصر، هر جمعه هنرمندان گردهم جمع شوند و آثار خود را برای فروش بیاورند. این گردهمایی به صورت رایگان و بدون واسطه باشد همانند تمام کشورهای دنیا. فرصتی در اختیار هنرمندان قرار داده شود که در خیابان (گالری خیابان) گپ و گفتوگوی هنری بین اقشار مردم داشته باشند و آنها بدون واسطه و دلال هنری با هنرمندان تعامل پیدا کنند.
انتهای پیام/۱۱۰/
انتهای پیام/