صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۸:۲۹ - ۰۷ مرداد ۱۴۰۱
دانش‌آموخته مهندسی شیمی بررسی کرد؛

اثر رزین بر تغییر کشش بین سطحی نفت سینتیک و محلول آبی

فارغ‌التحصیل مقطع دکتری مهندسی شیمی اثر رزین بر تغییر کشش بین سطحی نفت سینتیک و محلول آبی در حضور نمک‌های دوظرفیتی و تک‌ظرفیتی در غلظت‌های متفاوت را بررسی کرد.
کد خبر : 665965

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ شهرام پژمان‌نیا دانشجویان مقطع دکتری رشته مهندسی شیمی گرایش پدیده‌های انتقال و فرآیندهای جداسازی به عنوان نخستین فارغ‌التحصیلان دکتری مهندسی شیمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد امیدیه از رساله خود دفاع کرد و فارغ‌التحصیل شد.


موضوع رساله شهرام پژمان‌نیا با عنوان «بررسی اثر رزین (به عنوان یک سورفکتانت طبیعی) بر تغییر کشش بین سطحی نفت سینتیک و محلول آبی در حضور نمک‌های دوظرفیتی و تک‌ظرفیتی در غلظت‌های متفاوت» بود که در گروه مهندسی شیمی به مدیریت مصطفی نریمانی و با راهنمایی سیدنورالدین حسینی و مشاوره ناصر اخلاقی اولقی دفاع شد. داوری رساله هم با حضور علیرضا عظیمی و معصومه میرزایی انجام شد.


شهرام پژمان‌نیا در تشریح چکیده رساله دکتری خود با عنوان «بررسی اثر رزین بر تغییر کشش بین سطحی نفت سینتیک و محلول آبی در حضور نمک‌های دوظرفیتی و تک‌ظرفیتی در غلظت‌های متفاوت» اظهار کرد: محققان همواره به دنبال روش‌هایی هستند که بتوانند نفت خام بیشتری را تولید کنند؛ اما از آنجایی که نفت خام از هزاران جزء پیچیده تشکیل شده، انجام هرگونه تحقیق در رابطه با برهم کنش هر یک از اجزای نفت خام به‌ویژه رزین و آسفالتین -که به سورفکتانت های طبیعی نیز مشهور هستند- در حضور نمک‌های متفاوت از ارزش بالایی برخوردار است.


وی ادامه داد: این مطالعه(رساله دکتری) به منظور یافتن تأثیر بخش رزینی نفت خام (با غلظت ۸-۱ درصد وزنی) استخراج شده از نفت خام و نمک‌هایی شامل NaCl، MgCl۲، KCl و CaCl۲ در مشخصه ۰ تا ۴۵ هزار PPM -که مشخصه شوری کم و بالا را پوشش می‌دهد- طراحی شده است. در این راستا، کشش بین سطحی اندازه‌گیری شده برای محلول‌های متفاوت نشان داد که با حل‌شدن رزین در تولوئن، کشش بین سطحی در مقایسه با محلول تولوئن فاقد رزین کاهش یافته است.


دانش‌آموخته مهندسی شیمی گرایش پدیده‌های انتقال و فرآیندهای جداسازی افزود: نتایج مطالعه نشان داد که حضور رزین می‌تواند مانند یک ماده فعال‌کننده سطحی منجر به کاهش کشش بین سطحی شود؛ علاوه بر این، بررسی‌ها نشان می‌دهد که برای غلظت کم رزین (۱درصد وزنی)، حضور CaCl۲ منجر به بهترین رفتار کاهش کشش بین سطحی می‌شود در حالی که برای غلظت رزین ۴درصد وزنی، KCl منجر به بهترین رفتار کاهش کشش بین سطحی می‌شود.


پژمان‌نیا گفت: با انتخاب محلول‌های بهینه از هر نمک، آزمایش‌های سیلاب‌زنی انجام گرفت که نتایج حاکی از امکان افزایش ضریب بازیافت نفت خام تا ۱۴ درصد بر مبنای نفت خام درجاست. نکته قابل توجه در این آزمایش‌ها هنگامی مشاهده شد که در پایان با استفاده از محلولی که بالاترین ضریب بازیافت نفت خام را منجر شده بود، آزمایش‌های سیلاب‌زنی با خیساندن انجام شد. نتایح حاکی از آن بود که اضافه‌کردن مرحله خیساندن به سیلاب‌زنی منجر به افزایش ضریب بازیافت نفت خام به ۱۸ درصد می‌شود که می‌تواند به دلیل تأثیر بر تغییر آب دوستی سطح سطحی باشد.


انتهای پیام/۴۰۶۲/

انتهای پیام/

ارسال نظر