وام ودیعه مسکن و مشکلات پیش روی مستأجران
محمد صادق پور/گروه اقتصاد خبرگزاری آنا؛ معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی روز چهارشنبه یازدهم خرداد ماه اعلام کرد؛ ثبتنام متقاضیان دریافت وام ودیعه مسکن از روز پنجشنبه دوازدهم خرداد ماه در سامانه جامع طرحهای حمایتی مسکن وزارت راه و شهرسازی آغاز میشود و به این ترتیب ثبتنام متقاضیان تسهیلات کمک ودیعه مسکن از ۱۲ خرداد از طریق ثبت درخواست در سامانه طرحهای حمایتی مسکن کلید خورد.
بیشتر بخوانید:
آغاز ثبتنام از متقاضیان دریافت وام ودیعه مسکن از فردا
بر اساس اعلام معاونت مسکن و ساختمان، پیرو تصمیم دولت برای پرداخت تسهیلات کمک ودیعه اجاره مسکن در سال ۱۴۰۱ به مستأجران، ثبتنام برای دریافت این تسهیلات از ساعت ۱۰ صبح روز پنجشنبه ۱۲ خرداد ماه از طریق سامانه وزارت راه و شهرسازی به نشانی http://saman.mrud.ir آغاز شد.
پرداخت ۴۰ هزار میلیارد تومان از طریق معرفی وزارت راه و شهرسازی بهمنظور حمایت از مستأجران
همچنین قرار است به موجب مصوبه شورای پول و اعتبار و از محل تسهیلات ماده ۴ قانون جهش تولید مسکن بهمنظور حمایت از مستأجران در سال جاری تا سقف ۴۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات کمک ودیعه مسکن از طریق معرفی وزارت راه و شهرسازی توسط بانکهای عامل پرداخت شود. سقف تسهیلات کمک ودیعه مسکن در تهران، مراکز استانها و سایر نقاط شهری به ترتیب ۱۰۰، ۷۰ و ۴۰ میلیون تومان مصوب و به شبکه بانکی کشور ابلاغ شده است. نرخ سود تسهیلات ودیعه مسکن ۱۸ درصد و طول دوره بازپرداخت هم پنجساله است.
پروسه ثبتنام و دریافت این تسهیلات به این صورت است که متقاضیان ابتدا باید وارد سامانه amlak.mrud.ir شوند، در مرحله بعد متقاضی باید کد ملی و شماره موبایل خود را وارد کند. در گام بعدی افراد باید اطلاعات محل سکونت (شهر و استان) و برخی از اطلاعات شخصی خود را وارد کنند. پس از ثبتنام در سامانه املاک و اسکان، افراد برای ارائه درخواست وام ودیعه مسکن باید به سامانه جامع طرحهای حمایتی مسکن به نشانی saman.mrud.ir مراجعه و درخواست خود را در این سامانه ثبت کنند.
نکته مهم این است که ثبتنام وام ودیعه مسکن نیازی به مراجعه حضوری ندارد و کل فرایند باید بهصورت آنلاین انجام شود. پس از ثبتنام اولیه، اطلاعات افراد بررسی میشود و در صورتی که افراد واجد شرایط دریافت وام باشند، متقاضی به بانک ارجاع میشود.
۸۰ درصد دستمزد کارگران برای اجاره مسکن هزینه میشود
یکی از بزرگترین مشکلات مستأجران در خصوص اجاره مسکن و دریافت تسهیلات ودیعه مسکن این است که اولاً بسیاری از مستأجران، جزو خانوارهای کمدرآمد محسوب میشوند و علاوهبر اینکه برای پرداخت اجاره مسکن دچار مشکل میشوند، توان پرداخت اقساط این وام را هم ندارند.
بررسیهای آماری نشان میدهد که اقشار کمدرآمدی مانند مستمریبگیران، بازنشستگان و کارگران اگر مستأجر باشند از دو سال گذشته تاکنون برای پرداخت اجاره مسکن با بحرانهای خیلی جدی روبهرو شدهاند.
با وجود اینکه دولت پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن و همچنین تسهیلات ساخت مسکن برای اقشار کمدرآمد را در دستورکار دارد؛ ولی وام این دو طرح برای این اقشار دو مشکل بزرگ دربر دارد، نخست اینکه این تسهیلات بازپرداختهای زیاد و اقساطی چند میلیون تومانی دارد و اقشار کم درآمد توان پرداخت این میزان قسط را ندارند.
بررسیها نشان میدهد که از میان طبقه کارگر که اتفاقاً بخش بزرگی از جامعه مستأجران را تشکیل میدهند، برای وام مسکن اقدامی نکردهاند، چراکه می دانند در صورت دریافت این تسهیلات، در تأمین سایر هزینههای زندگی ازجمله خوراک هم با مشکل مواجه میشوند.
جالب اینکه در پژوهشهای یکی از استادان دانشگاهی مشخص شده که در دهه ۹۰ شمسی تعداد مستأجران و افراد نیازمند مسکن، بیش از دو برابر شده است و سهم مسکن در سبد هزینه خانوار در سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۴۰۰ هم از ۲۱ درصد به حدود ۴۰ درصد رسیده است که این عدد برای تهران حدود ۵۰ درصد شده و در دهکهای پایین جامعه و افراد آماده ازدواج به ۷۰ تا ۸۰ درصد هم میرسد. همچنین بیشتر افراد به سن ازدواج رسیده و خانوارها درگیر تأمین مسکن، اجارهبهای مسکن و یا اقساط وام مسکن خود هستند.
علاوهبر این شاخص دسترسی به مسکن که تا سال ۱۳۹۰ حدود ۱۲ سال بود اکنون به ۳۴ سال رسیده؛ و این به این معنی است که اگر هر خانوار ۳۴ سال تمام درآمدهای خود را ذخیره کند، میتواند خانهدار شود. در حالی که این زمان در کشورهای پیشرفته زیر ۱۰ سال است و ایران جزو ۶ کشور پایین جهان در شاخص دسترسی به مسکن قرار دارد. همچنین در کشورمان سهم مسکن در اقتصاد خانوار بیش از ۳۶ درصد از درآمد خانوار را تشکیل میدهد در حالی که این رقم در دنیا حدود ۱۵ درصد است.
کارشناسان برای حل مشکلات مسکن خانوارها چند راهحل پیشنهاد کردهاند که «تأمین مسکن ارزان برای کارگران» و «اجاره به شرط تملیک» از جمله راهکارهاست.
آمارهای خط فقر مسکن که پیش از این از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارائه شده، نشان میدهد که در تهران، ۸۱ درصد شهروندان فاقد مسکن مقرون بهصرفه هستند و این به این معنی است که فقط ۱۹ درصد تهرانیها مسکن مناسب و متناسب با درآمدشان دارند.
۴۵ درصد دریافتی مستمریبگیران صرف بازپرداخت وام ودیعه مسکن میشود
همانطور که اشاره شد، یکی دیگر از مشکلات اصلی مستأجران، ناتوانی در بازپرداخت اقساط وام ودیعه مسکن است، اکنون با نرخهای جدید اعلامشده تسهیلات ودیعه مسکن، مبلغ اقساط وام ودیعه ۱۰۰ میلیون تومانی ماهانه ۲ میلیون و ۵۳۹ هزار و ۳۴۲ تومان است. سود این تسهیلات بیش از ۵۲ میلیون تومان است و این یعنی بانک در پایان دوره بازپرداخت بیش از ۱۵۲ میلیون از مستأجر بازپس میگیرد. مبلغ اقساط ماهانه وام ودیعه مسکن ۷۰ میلیون تومانی ماهانه ۱ میلیون و ۷۷۷ هزار و ۵۳۹ تومان است. سود این وام ۳۶ میلیون و ۶۵۲ هزار تومان است. بانک در پایان دوره ۵ ساله ۱۰۶ میلیون و ۶۵۲ هزار تومان باز پس میگیرد. همچنین اقساط ماهانه وام ۴۰ میلیون تومانی ودیعه مسکن مبلغ ۱ میلیون و ۵۷۳ هزار تومان است. سود این وام ۲۰ میلیون و ۹۴۴ هزار تومان است.بانک در پایان از متقاضی ۶۰ میلیون و۹۴۴ هزار تومان باز پس میگیرد.
بنابراین یک مستمریبگیر حداقل بگیر که در تهران زندگی میکند، باید بیش از ۴۵ درصد حقوق ۵ میلیون و ۵۸۰ هزار تومانی خود را برای بازپرداخت اقساط وام ودیعه مسکن هزینه کند.
انتهای پیام/۴۱۰۳/
انتهای پیام/