صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۷ - ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
آنا گزارش می‌دهد؛

معماری هم هوشمند شد/ طراحی و ترسیم نقشه ساختمان در ۳ دقیقه

یک محقق ایرانی با استفاده از فناوری هوش مصنوعی، پلتفرمی برای طراحی و محاسبه دقیق و سریع نقشه‌های ساختمانی توسعه داده است.
کد خبر : 654576

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، تکنولوژی تغییرات زیادی را در دنیا ایجاد کرده است. روزگاری تکنولوژی جزئی از زندگی بود اما در حال حاضر تکنولوژی خود زندگی است. زندگی در دوران‌های مختلف معنای متفاوتی داشته و حال به مرحله هوشمندسازی رسیده، به همین دلیل فناوری‌های مانند اینترنت اشیا، هوش مصنوعی و خودروهای هوشمند به سرعت در حال گسترش هستند. ماجرای هوشمندسازی به صنعت ساختمان نیز کشیده و روبات‌ها و هوش مصنوعی در حوزه‌های مختلف این صنعت به کار گرفته می‌شود. لابراتوار معماری و هوش مصنوعی که در مرکز رشد و نوآوری دانشگاه علوم تحقیقات تهران مستقر است گامی نوآورانه در صنعت ساختمان برداشته و پلتفرم هوشمندی برای طراحی و ترسیم نقشه ساختمان توسعه داده که از سرعت و دقت بالایی برخوردار است.


رضا باباخانی، پژوهشگر دوره دکترای معماری در دانشگاه علوم تحقیقات تهران و مؤسس و مدیر لابراتوار معماری و هوش مصنوعی می‌گوید؛ «در حوزه ساختمان بخشی به نام طراحی و ترسیم وجود دارد. در حال حاضر طراحی نقشه‌ها و محاسبات آنها زمان زیادی می‌برد و فاکتورهای یثادث همچون تناسب ابعاد پنجره‌ها با ابعاد فضا، زاویه تابش نور، مسائل اقلیمی و مسائل روابط فضایی باید در طراحی در نظر گرفته شود. این عوامل باعث شده که مهندسان همواره به دنبال راهی برای سرعت بخشیدن به طراحی‌های ساختمانی باشند. پس از پنج سال تحقیق به این نتیجه رسیدم که با استفاده از هوش مصنوعی می‌توان نقشه‌های ساختمانی را با دقت و سرعت بالا طراحی و محاسبه کرد. این پلتفرم در دنیا نمونه‌ای ندارد و برای اولین بار ساخته شده است.»




بیشتر بخوانید:


کاهش ۵۰ درصدی وزن سازه بتنی با فناوری ایرانی/ سنگینی وزنه ایران‌ساخت‌ها در برابر محصولات خارجی




به گفته وی «ایده اصلی از من نبوده و مقاله و نمونه کار ۱۰۰ نفر در دنیا را مطالعه کردم، با دانشمندانی که در قید حیات بودند ارتباط برقرار کردم تا رفع ایراد کنم. درنهایت پلتفرم هوشمند طراحی و ترسیم نقشه‌های ساختمانی مبتنی بر داده‌کاوری و هوش مصنوعی را تولید کردم این پلتفرم در اصل نمونه‌ای بی‌نظیر از هوش مصنوعی است که می‌تواند نقشه را در عرض ۳ دقیقه و حداکثر ۵ دقیقه طراحی و ترسیم کند. این در حالی است که یک مهندس معمار برای رسم یک نقشه حداقل باید یک هفته زمان بگذارد. معمار یک نوع نقشه را به شما نشان می‌دهد اما این پلتفرم تمامی حالات ممکن را به کاربر نشان می‌دهد. درواقع این پلتفمر نوعی هوش مصنوعی معمار است که شامل سه بخش طراحی، نظارت و اجرا می‌شود.»


تجسم ساختمان پیش از ساخت


مؤسس و مدیر لابراتوار معماری و هوش مصنوعی بیان می‌کند «در نسخه فعلی این پلتفرم، بخش طراحی فعال است. در آینده روی بخش نظارت نیز کار می‌کنیم. در حوزه اجرا نیز از پرینترهای سه‌بعدی می‌توان کمک گرفت. این پلتفرم هوشمند پلان ساختمان را طراحی و در نرم‌فازار اتوکد ترسیم می‌کند و حتی میزان هزینه ساخت سازه را نیز برآورد می‌کند. این پلتفرم قادر به انجام طراحی سه‌بعدی در فضای مجازی است، یعنی پیش از ساخت سازه می‌توان عینک سه‌بعدی را به چشم زد، داخل ساختمان شد و فضای آن را رویت کرد. این کار از روش‌های دیگر نیز قابل انجام است اما هزینه بسیار بالایی دارد. این در حالی است که هوش مصنوعی می‌تواند با دقت و سرعت بالایی و هزینه پایینی این کار را انجام دهد. پلتفرم‌های هوش مصنوعی مانند انسان‌ها به طور مرتب در حال توسعه و ارتقا هستند. امیدوارم سرمایه لازم برای ادامه راه این پلتفرم جذب شود تا به مرحله استفاده برسد.»



باباخانی می‌گوید؛ «تمامی هزینه‌های توسعه این پلتفرم تاکنون به صورت شخصی پرداخت شده، حتی کدنویسی این پلتفرم را خودم انجام داده‌ام. معماری با هوش مصنوعی یک مسئله میان‌رشته‌ای است، یعنی برنامه‌نویس باید معمار باشد یا معمار از شبکه هوش مصنوعی سردر بیاورد. براساس اعلام دفتر زاها حدید، یکی از معماران بزرگ مشهور دنیا، یک معمار باید زبان برنامه‌نویسی، پایتون و یادگیری ماشینی بلد باشد. این امر نشان می‌دهد که جایگاه معمار در حال تغییر است. معمار تا دیروز موظف بود که نقشه ساختمان را خودش بکشد اما امروز باید از الگوریتم‌ها برای ترسیم نقشه استفاده کند. این فناوری در ۵ یا ۱۰ سال آینده نقشی کلیدی در حوزه معماری ایفا می‌کند و حال ایران نیز به دانش فنی آن دست یافته است. استفاده از این پلتفرم نه‌تنها هزینه بلکه زمان انجام کار را نیز کاهش می‌دهد. این پلتفرم هوشمند معماری ثبت اختراع شده چراکه باید صنعتی و نوآورانه باشد و نمونه جهانی دیگری نداشته باشد. این فناوری می‌تواند ایران را به الگوی معماری در جهان تبدیل کند. بسیاری سوال می‌کنند که چرا کشورهای دیگر به این فناوری دست پیدا نکرده‌اند؟ چون در حال حاضر مرزهای دانش برداشته شده است. یک فرد با زمان کافی و آموزش مناسب و به کمک اینترنت به لبه‌های فناوری دست پیدا کند. شاید در برخی حوزه‌ها عقب‌تر از کشورهای دیگر باشیم اما در حوزه‌های بسیاری نیز قوی هستیم.»


وقتی هوش مصنوعی معماری را آسان می‌کند


به گفته وی «در معماری زمان بسیار مهم است، در برخی موارد پیش از این که عمر اقتصادی پروژه تمام شود، به فرسودگی می‌رسد. یعنی اگر سازه را تخریب و از ابتدا بسازی سود می‌کنی. پلتفرم هوشمند معماری میزان مصالح مورد نیاز، تعداد کاشی‌ها و... را محاسبه کرده و نشان می‌دهد. این محاسبات اگر به صورت دستی انجام شود، چند ماهی زمان می‌برد و حتی از نظر اقتصادی نیز امکان‌پذیر نیست چراکه انجام آن به نیروی انسانی و تجهیزات نیاز دارد بنابراین بخش بزرگی از هزینه باید صرف این محاسبات شود. هوش مصنوعی این محاسبات را به صورت دقیق و با سرعت بالایی انجام می‌دهد. هوش مصنوعی تمامی کارها پیش‌بینی و مدل‌سازی می‌کند. هوش مصنوعی معماری که من توسعه داده‌ام می‌تواند آزمون نظام مهندسی را نیز پاس کند و عضو این نظام شود. فعالیت آن محدودیت جغرافیایی ندارد و در تمام ایران می‌تواند نقشه ساختمانی طراحی و ترسیم کند.هیچ محدودیتی را نمی‌توان بر این هوش مصنوعی معمار اعمال کرد.»




بیشتر بخوانید:


ارائه خدمات شهر هوشمند در یک قدمی کلان شهرهای ایران/ وقتی دانشگاه آزادی‌ها دست‌ به کار می‌شوند




پژوهشگر دوره دکترای معماری در دانشگاه علوم تحقیقات تهران توضیح می‌دهد «یکی از تبعات ظهور سیستم‌های هوش مصنوعی بیکاری است که می‌تواند جامعه معماری را تحت تاثیر قرار می‌دهد. البته می‌تواند شغل‌های جدید و سطح بالاتری ایجاد کند. برای مثال گیت‌های عوارضی بین شهری به صورت سه شیفت کار می‌کردند اما امروزه با دوربین‌های هوشمند جایگزین شده‌اند. این شغل حذف شد اما شغل سطح بالاتری به وجود آمد. حال یکسری افراد در دفتری می‌نشینند و دوربین‌ها را کنترل می‌کنند یا الگوریتم‌های دقیق‌تری را برای این دوربین‌ها توسعه می‌دهند. هدف ما با توسعه این پلتفرم هوشمند معماری این است که سطح شغل افراد بالاتر برود و کلیدی‌تر شود. ماشین‌ها می‌توانند نقشه‌کشی را به صورت دقیق‌تر، قوی‌تر، درست‌تر و سریع‌تر انجام دهند. انسان‌ها نیز می‌توانند الگوریتم‌ها و ماشین‌های مرتبط به آن را توسعه دهند.»



مؤسس و مدیر لابراتوار معماری و هوش مصنوعی بیان می‌کند «برای اجرای این پلتفرم هوشمند معماری به ابرکامپیوتر نیازی نیست. نمونه تقریبا مشابهی از هوش مصنوعی معمار محققان دانشگاه هاروارد در سال ۲۰۱۸ توسعه داده‌اند، نمونه سطح پایین‌تری نیز در سال ۲۰۱۴ در کشور چین توسعه یافت. پلتفرم ما کامل‌ترین مدلی است که تاکنون گواهی ثبت اختراع گرفته است. موارد قبلی موفق به ثبت اختراع نشده بودند چراکه به مرحله صنعتی نرسیده بودند و فناوری پایینی داشتند. البته در صورتی که من هم توسعه این سیستم را متوقف کنم، مدل جدیدتری در سال ۲۰۳۰ توسعه می‌یابد که ساختار به روزتری دارد. نمونه دانشگاه هاروارد با الگوریتم تپه‌نوردی از نوع تکاملی ساخته شده بود، در این حالت سیستم پس از مدتی استفاده سردرگم می‌شود، چرا؟ هوش مصنوعی نیز مانند ژنوم انسان قابلیت جهش دارد. در این حالت الگوریتم به صورت تصادفی تولید می‌کند، بدین ترتیب در نقشه ساختمان آشپزخانه در محلی قرار می‌گیرد که نباید باشد یا ابعاد پنجره درست درنمی‌آید. پلتفرم معماری هوشمند ما طی پنج دقیقه نقشه ساختمان را طراحی و ترسیم می‌کند. در این سامانه از روش‌های برداری استفاده شده که ترکیبی از الگوریتم‌های تکاملی با یادگیری ماشینی است که به نوعی نوآوری تلقی می‌شود.»


انتهای پیام/۴۰۲۱


انتهای پیام/

ارسال نظر