صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۰ - ۲۱ بهمن ۱۴۰۰
فناوری در هفته‌ای که گذشت/ ۷۴؛

ایران در خط مقدم تحقیقات سلول‌های بنیادی/ صنعت فضایی بومی؛ تجلی دستیابی دانشمندان ایرانی به لبه دانش

اتفاقات بسیاری طی هفته گذشته در جهان علم و فناوری رخ داد و شرکت‌های بزرگ و کوچک با معرفی محصولات جدید طرفداران خود را نیز غافلگیر کردند.
کد خبر : 640631

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، جهان علم و فناوری با سرعت زیادی در حال تغییر و پیشرفت است و هر لحظه خبری تازه از اکتشافات بشر و تولید محصولات پیشرفته منتشر می‌شود. از ابتدای هفته تاکنون خبرها و گزارش‌های مختلفی در این حوزه به اطلاع خوانندگان رسیده که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌کنیم:



سویه جدید ویروس ایدز کشف شد/ رازهای برملاشده از بیماری خطرناک


کشف جدید از انجام پروژه‌ای به‌نام «BEEHIVE»، نشئت گرفت. این پروژه ارتباطی میان اپیدمیولوژی و تکامل اچ‌آی‌وی در اروپا است و در سال ۲۰۱۴ آغاز شد. این پروژه به محققان کمک کرد تا درک کنند که جهش‌های ژنتیکی چگونه در ویروس اچ‌آی‌وی تأثیر می‌گذارد.


محققان سویه جدید ویروس اچ‌آی‌وی را در ۱۷ بیمار شناسایی کردند. همچنین آن‌ها گروهی از جهش‌های ژنتیکی را در این بیماران شناسایی کردند. تحقیقات بیش‌تر درباره تجزیه‌وتحلیل سویه جدید اچ‌آی‌وی، ۹۲ فرد دیگر را با این سویه جدید نشان داد. این سویه جدید «وی‌بی» (virulent subtype B)، نامیده می‌شود.


این تحقیقات نشان داد افراد مبتلا به این سویه جدید بین ۳.۵ تا ۵.۵ برابر بیش‌تر از افراد دیگر مبتلا به این ویروس دچار وضعیت حادتری می‌شوند. یکی دیگر از ویژگی‌های این سویه جدید این است که در آن سلول‌های سیستم‌ ایمنی ضعیف‌تر می‌شود. در این صورت ویروس سریع‌تر به سیستم ایمنی می‌تواند آسیب وارد کند و درنهایت افراد بسیار سریع مبتلا به ویروس ایدز می‌شوند.



پشه‌ها از چه رنگ‌هایی بیزار هستند؟ / راهکار جدید دانشمندان برای مقابله با پشه‌های بیماری‌زا


پشه‌ها یکی از فراوان‌ترین و مرگبارترین عوامل انتقال بیماری در جهان هستند و سالانه هزاران نفر در سراسر دنیا جان خود را بر اثر گزیدگی پشه‌ها از دست می‌دهند. حالا دانشمندان راه‌حلی برای دور کردن این حشرات کشف کردند.


گروهی از محققان دانشگاه واشنگتن در مطالعات اخیر خود دریافتند پشه‌ها بیشتر به سمت رنگ‌های قرمز، نارنجی، سیاه و فیروزه‌ای جذب می‌شوند و رنگ‌های سبز، بنفش، آبی و سفید را نادیده می‌گیرند. طبق بررسی‌های انجام‌شده پوست انسان‌ها اغلب سیگنال‌هایی به رنگ‌های قرمز و نارنجی ارسال می‌کند و همین موضوع سبب می‌شود پشه‌های بیماری‌زا به سمت بدن جذب شوند. البته پشه‌ها برای شناسایی محیط اطراف خود بیشتر از حس بویایی استفاده می‌کنند و درواقع بوی گازهای مختلف نظیر کربن دی‌اکسید این حشرات را به سمت منبع انتشار بو جذب می‌کند. چنین گازهایی در چشم پشه‌ها به رنگ‌های قرمز و نارنجی نمایان می‌گردد و از این طریق این حشرات حس بینایی و بویایی خود را به طور همزمان برای شناسایی طعمه به‌کارگیری می‌کنند.




بیشتر بخوانید:


پشه‌ها از چه رنگ‌هایی بیزار هستند؟ / راهکار جدید دانشمندان برای مقابله با پشه‌های بیماری‌زا




هوش مصنوعی، همگام با بشر تا ریشه‌کن کردن آفات/ فناوری به یاری کشاورزان می‌شتابد


کشاورزی شامل فرآیندهای بسیار پیچیده هستند که اغلب آن‌ها به‌صورت دستی کار می‌کند. با تکمیل فناوری‌های پذیرفته‌شده، هوش مصنوعی می‌تواند پیچیده‌ترین و معمول‌ترین وظایف را برای افراد تسهیل کند. با استفاده از هوش مصنوعی می‌توانند داده‌های بزرگ را روی یک پلتفرم دیجیتال جمع‌آوری و پردازش کنند و بهترین مسیر را نیز ارائه دهند. ترکیب هوش مصنوعی و کشاورزی می‌تواند بسیار مفید واقع شود. هوش مصنوعی می‌تواند انتخاب محصول را برای کشاورزان تسهیل کند.


کشاورزان به کمک هوش مصنوعی می‌توانند بفهمند که چه محصولی بیش‌ترین سود را نیز خواهد داشت. کشاورزان می‌توانند از تحلیل پیش‌بینی برای کاهش خطاها در فرآیندهای تجاری و به حداقل رساندن ضرر و زیان از هوش مصنوعی استفاده کنند. هوش مصنوعی با جمع‌آوری داده‌ها درباره رشد گیاهان می‌تواند به تولید محصولاتی کمک کند که کمتر مستعد ابتلا به بیماری هستند و با شرایط آب‌وهوایی شهر مربوطه سازگار هستند. سیستم‌های هوش مصنوعی می‌تواند تجزیه‌وتحلیل‌های شیمیایی خاک را نیز انجام دهند و تخمین‌های دقیقی از مواد مغذی از دست رفته ارائه دهند.



پدیده سه خورشید چه زمانی رخ می‌دهد؟


در شرایطی که زاویه زمین نسبت به خورشید به گونه‌ای باشد که این ستاره در نزدیکی افق قرار گیرد نور خورشید در مسیر عبور خود به وسیله کریستال‌های برف یا یخ شکسته شده و در نتیجه از دید ناظر زمینی سه خورشید در آسمان مشاهده می‌شود. معمولاً در هنگام رخ دادن پدیده خورشید مجازی خورشید واقعی در وسط قرار دارد و عکس‌های خورشید در سمت چپ و راست آن قرار می‌گیرند. این پدیده به‌ندرت رخ می‌دهد زیرا وجود کریستال‌های یخی و ابرهای سیروس برای ایجاد خورشید کاذب ضروری است.


چنین حالتی تنها مختص به خورشید نیست و در شرایطی خاص احتمال مشاهده سه ماه نیز در آسمان وجود دارد. البته پدیده سه ماه(MOONDOG) بسیار نادر است و تنها در وضعیتی رخ می‌دهد که قمر زمین کامل باشد.



ایران در خط مقدم تحقیقات سلول‌های بنیادی/ سلول‌های جادویی به ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده کمک می‌کنند


سلول‌های بنیادی مادر تمام سلول‌ها هستند و توانایی تبدیل به تمام سلول‌های بدن را نیز دارند؛ بنابراین این سلول‌ها در بدن نقشی کلیدی دارند و می‌توانند به بافت‌های آسیب‌دیده که بیش‌تر آن از بین رفته است، پیوند زده شود. این سلول‌ها می‌توانند جایگزین سلول‌های آسیب‌دیده شوند و به ترمیم آن بافت کمک کنند. تحقیقات سلول‌های بنیادی در دهه ۱۹۵۰، آغاز شد. پیشرفت‌های انجام شده در این زمینه ثابت کرده است که سلول‌های بنیادی برای ترمیم بافت در مهندسی بافت و پزشکی همچنین در درمان بیماری‌های ژنتیکی و سرطان کاربرد دارد. به‌لطف علوم سلول‌های بنیادی توسط دانشمندان ایرانی به‌نظر می‌رسد که در ایران این پیشرفت بسیار نزدیک است تا دیگر درباره از دست دادن بافت‌های حیاتی نگرانی نداشته باشیم.


تحقیقات روی سلول‌های بنیادی جنینی که در ایالات متحده نیز بسیار بحث‌برانگیز است، توسط رهبر معظم انقلاب نیز مورد استقبال قرار گرفت. در تحقیقات گسترده نشان داده شده است که سلول‌های بنیادی توانایی قابل توجهی برای تبدیل‌شدن به انواع سلول‌های مختلف را نیز دارند و به‌عنوان یک سیستم ترمیم برای سلول‌ها با عملکردهای تخصصی کار می‌کند. دانشمندان از مرکز سرطان دانشگاه هاروارد می‌گویند؛ اسلام با علوم مدرن سازگاری زیادی دارد. همچنین سیاست‌هایی که امکان دارد در نظام سیاسی آمریکا به‌عنوان لیبرال طبقه‌بندی شوند، برای سیاستمداران ایرانی عقل سلیم به‌ نظر می‌رسد.




بیشتر بخوانید:


ایران در خط مقدم تحقیقات سلول‌های بنیادی/ سلول‌های جادویی به ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده کمک می‌کنند





چگونه از ذخیره‌سازی خودکار تصاویر در حافظه گوشی جلوگیری کنیم؟


حافظه اغلب گوشی‌هایی که در آن‌ها اپلیکیشن شبکه اجتماعی یا پیام‌رسان نصب است به سرعت اشباع شده و در نتیجه سرعت عملکرد دستگاه افت می‌کند. برای جلوگیری از ذخیره‌سازی عکس و ویدئوهای موجود در پیام‌رسان‌ها باید تنظیمات این برنامه‌ها را تغییر داد. در تمامی اپلیکیشن‌های پیام‌رسان‌ها و شبکه اجتماعی بخشی مخصوص تنظیم محل ذخیره‌سازی اطلاعات وجود دارد. برای دسترسی به این بخش ابتدا باید وارد قسمت تنظیمات شد و پس از آن به بخش storage and data رفت. در این محل گزینه‌ای به نام media auto download وجود دارد که دارای چند زیرمجموعه است. وقتی هرکدام از این زیرمجموعه‌ها را لمس می‌کنید تنظیماتی مربوط به دانلود خودکار نمایش داده می‌شود. در واقع کاربر می‌تواند از این بخش به برنامه اجازه دهد که تنها زمان اتصال به وای‌فای تصاویر را دانلود یا هنگام برقراری اتصال به اینترنت از طریق سیم‌کارت داده‌ها را در حافظه گوشی ذخیره کند. گزینه‌ای نیز برای خودداری از دانلود خودکار تعریف شده که با فعال کردن آن هیچ محتوایی به صورت خودکار از اپلیکیشن پیام‌رسان و شبکه اجتماعی در حافظه گوشی ذخیره نمی‌شود.



صنعت فضایی بومی؛ تجلی دستیابی دانشمندان ایرانی به لبه دانش/ ماهواره‌های ایرانی تا ثریا می‌روند


اکنون دیگر اهمیت صنعت فضایی بر هیچ کس پوشیده نیست و میلیاردها انسان در سراسر دنیا می‌دانند فضاپیماهای متعددی در هر لحظه از شبانه‌روز در اطراف کره زمین می‌چرخند و اطلاعات زیادی را جمع‌آوری و به مراکز تحقیقاتی مخابره می‌کنند. با وجود چالش‌های زیادی که برای توسعه صنعت فضایی در ایران وجود داشته است، دانشمندان ایرانی در بیش از سه دهه گذشته پروژه‌های بااهمیتی را در این حوزه اجرا کرده و دستاوردهای ارزشمندی را ارائه داده‌اند.


با توجه به اهمیت بالای صنعت فضایی در حوزه‌های مختلف علوم و کاربردهای گسترده این صنعت در ارائه خدمات متنوع جوانان و نخبگان ایرانی از همان سال‌های ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی فعالیت در عرصه فضایی را آغاز کردند. در شرایط تحریم‌های ظالمانه غرب امکان واردات هر نوع تجهیزات کاربردی در ماشین‌های فضایی را با مشکلات زیادی همراه ساخته است، دانشمندان توانمند کشورمان با اتکا به ظرفیت‌های داخلی ده‌ها ماهواره را طراحی و با موفقیت به مدار کره زمین پرتاب کردند.




بیشتر بخوانید:


صنعت فضایی بومی؛ تجلی دستیابی دانشمندان ایرانی به لبه دانش/ ماهواره‌های ایرانی تا ثریا می‌روند





قوی‌ترین ماهیچه بدن چیست؟


ماهیچه‌ها یکی از مهم‌ترین بخش‌های بدن و لازمه حفظ تعادل در هنگام حرکت کردن هستند. بخش زیادی از وزن بدن به دلیل وجود ماهیچه‌ها است و به طور کلی سه دسته ماهیچه در بدن انسان وجود دارد که عبارتند از ماهیچه اسکلتی، ماهیچه صاف و ماهیچه قلب. قدرت ماهیچه‌های مختلف بدن متفاوت است و بعضی از ماهیچه‌ها نسبت به بقیه بسیار قوی‌تر هستند.


ماهیچه‌های اسکلتی بیش از ۴۰ درصد و ماهیچه‌های صاف حدود ۱۰ درصد از کل وزن بدن را تشکیل می‌دهند. طبق بررسی دانشمندان زبان قوی‌ترین ماهیچه بدن است و روی این عضو هزاران رگ و عصب وجود دارد که امکان چشیدن مواد غذایی مختلف را برای انسان‌ها امکان‌پذیر می‌سازد. بزاق دهان همواره زبان را مرطوب نگه داشته تا امکان شناسایی طعم و مزه مواد غذایی مهیا باشد. در حقیقت مرطوب بودن زبان ضروری است و اگر این عضو بدن خشک شود نمی‌تواند وظایف خود را به‌درستی انجام دهد. ماهیچه‌ها با تبدیل انرژی شیمیایی مواد غذایی به انرژی مکانیکی امکان حرکت اعضای مختلف بدن را فراهم می‌کنند. پزشکان به عموم مردم توصیه می‌کنند برای سالم نگه داشتن و تقویت ماهیچه‌ها ورزش کنند.



آب قبل از پیدایش زمین کجا بود؟


دانشمندان یکی از قدیمی‌ترین شهاب‌سنگ‌ها را با استفاده از روشی نوین و نوآورانه تجزیه‌وتحلیل کردند تا به وجود آب قبل از پیدایش زمین پی ببرند. بر اساس یافته‌های دانشمندان از دانشگاه پاریس و انرژی اتمی فرانسه و دانشگاه پاو، آب قبل از پیدایش زمین ظاهرا وجود داشته است. همان‌طور که می‌دانید تقریبا ۷۰ درصد از سطح زمین را آب تشکیل داده است.


دانشمندان با حمایت موزه ملی تاریخ طبیعی، دنباله‌ای از ترکیب ایزوتوپی آب را تا زمان آغاز پیدایش منظومه شمسی مطالعه کردند. ایزوتوپ به اتم‌های یک عنصر که عدد اتمی یکسان ولی عدد جرمی متفاوت دارند، گفته می‌شود؛ بنابراین دانشمندان ایزوتوپ‌های آب را به‌طور کامل تجزیه‌وتحلیل کردند. همچنین دانشمندان مناطقی را که زمین و سیارات در آن تشکیل شده بودند، نیز بررسی کردند.




بیشتر بخوانید:


آب قبل از پیدایش زمین کجا بود؟





مشکلات قلبی در بیماران مبتلا به کووید-۱۹ افزایش می‌یابد


این روزها یکی از معضلات بزرگ جامعه همه‌گیری کووید-۱۹ در سراسر جهان است. اغلب مردم همچنان خطر ابتلا به کرونا را جدی تلقی نمی‌کنند و این امر سبب انتشار بیش‌تر کرونا در روزهای آتی می‌شود. از آن‌جایی که سرعت انتشار این ویروس بسیار بالاست، مردم جامعه برای جلوگیری از انتشار آن باید مشارکت بیش‌تری داشته باشند. محققان همچنان در حال بررسی این بیماری هستند. تجزیه‌وتحلیل گسترده سوابق بهداشتی نشان داده است که بیماران بهبودیافته کووید-۱۹ در سال‌های آتی دچار مشکلات قلبی‌عروقی می‌شوند. بر اساس یافته‌های منتشرشده، افراد بهبودیافته ۵۵ درصد احتمال دارد که حتی پس از بهبودی کامل مشکلات قلبی جدی را نیز تجربه کنند.



مسافران ماه در تاریکی مطلق تمرین می‌کنند/ تدابیر سختگیرانه ناسا برای سفر به قمر زمین


ناسا به‌تازگی تصویری جالب از تمرین‌های فضانوردان این سازمان به منظور کسب آمادگی پیش از سفر به فضا منتشر کرده است. در این تصویر دو فضانورد در اعماق دریا خودشان را برای سفر به ماه آماده می‌کنند. ناسا با اجرای چنین تمرین‌هایی قصد دارد شرایط جوی قطب جنوب ماه را برای فضانوردان شبیه‌سازی کند.


پیاده‌روی روی ماه به آموزش گسترده نیاز دارد و ناسا سال‌ها برای آماده‌سازی فضانوردان پیش از سفر احتمالی به قمر زمین از استخر مخصوصی در این سازمان فضایی استفاده می‌کرد. با توجه به برنامه‌ریزی گسترده ناسا برای اعزام فضانوردان به ماه در قالب پروژه آرتمیس مدیران این سازمان تصمیم گرفتند برنامه سختگیرانه‌تری برای آماده‌سازی فضانوردان حاضر در این مأموریت در نظر بگیرند و تمرین در اعماق دریا را جایگزین حضور در استخر مخصوص این سازمان کردند. به نظر می‌رسد تاریکی مطلق و فشار بالای آب در اعماق دریا تا حد زیادی شبیه به شرایطی است که فضانوردان در ماه با آن روبه‌رو می‌شوند.




بیشتر بخوانید:


مسافران ماه در تاریکی مطلق تمرین می‌کنند/ تدابیر سختگیرانه ناسا برای سفر به قمر زمین





فناوری یادگیری ماشینی میوه‌ها و سبزیجات را خوشمزه‌تر می‌کند


در جوامع امروزی بسیاری از مردم نسبت به طعم نامطلوب برخی از میوه‌ها و سبزیجات انتقاد دارند و معتقدند میوه‌هایی که در گذشته می‌خوردند طعم بسیار لذیذتری داشت. طعم و مزه از جمله مهم‌ترین عواملی است که باعث موفقیت شرکت‌های فعال در صنایع غذایی می‌شود و از همین رو گروهی از محققان دانشگاه فلوریدا فناوری یادگیری ماشینی را به گونه‌ای توسعه دادند که با چشیدن طعم میوه‌ها و سبزیجات میزان دقیق مواد شیمیایی موجود در این خوراکی‌ها را تعیین کرده و با ارائه اطلاعاتی دقیق به شرکت‌های تولید کننده مواد غذایی امکان پرورش میوه‌ها و سبزیجاتی خوشمزه‌تر را فراهم می‌کند.


محققان در جریان این پروژه به نتیجه‌ای جالب دست پیدا کردند. بیش از یک قرن است که پرورش‌دهندگان انواع میوه و سبزیجات برای ارزیابی طعم محصولات خود روی شیرینی و ترشی تمرکز کرده‌اند ولی محققان دانشگاه فلوریدا اعلام کردند تاکنون نیمی از عواملی که باعث خوشمزگی میوه‌ها می‌شود نادیده گرفته می‌شد. به عنوان مثال در زغال اخته تنها ۴۰ درصد انواع اسیدها و شکر وجود دارد و مابقی آن را مواد آلی دیگر تشکیل می‌دهند. در این مطالعه علاوه بر زغال اخته ده‌ها میوه و سبزی دیگر نیز مورد بررسی قرار گرفتند.


انتهای پیام/۳۰۰۴/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر