شفق قطبی مشتری از فورانهای آتشفشانی «آیو» ایجاد میشود
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از «ساینس آلرت»، شفق قطبی مشتری، متمایزترین در منظومه شمسی است. همچنین نورهای اطراف آن هزار برابر درخشانتر از شفق زمین هستند. مطالعه جدید نشان میدهد که این نورهای قطبی ماورایی از منبعی منحصربهفرد یعنی گدازه فضایی نشئت میگیرد.
آیو یکی از قمرهای سیاره مشتری و همچنین نزدیکترین قمر از اقمار گالیلهای مشتری به این سیاره است. قمر مشتری آیو از نظر آتشفشانی فعالترین در جهان محسوب میشود. جیمز اودوناگو، ستارهشناس، گفت: قمر مشتری آیو بیش از ۴۰۰ آتشفشان فعال خود را بهطور منظم و گدازههایی را به ارتفاع ده هزار کیلومتر پرتاب میکند. این گدازهها به مدار مشتری پرتاب میشود و تبدیل به پلاسما میشود.
پلاسمای تبدیلشده به گدازه فضایی در میدان مغناطیسی قدرتمند مشتری به قطبهای سیاره هدایت میشود. در این حالت، ذرات باردار الکتریکی با گازهای موجود در اتمسفر برای ایجاد نورهای شفق قطبی تعامل دارند. مأموریت جونو ناسا پس از رسیدن به سیاره غولپیکر در سال ۲۰۱۶، این نظریه را بهطور کامل رد کرد. فضاپیمای جستوجوگر مشتری هیچ نشانهای از جریان الکتریکی در قطبها پیدا نکرد.
دانشمندان مشاهداتی را از تلسکوپ فضایی هابل که درخشندگی شفقهای مشتری را نیز ترسیم کرده بود، جمعآوری کردند و آنها را با اندازهگیریهای جونو از میدان مغناطیسی سیاره و جریانهای الکتریکی که از آن عبور میکند، مقایسه کردند. جاناتان نیکولز، ستارهشناس از دانشگاه لستر که هدایتکننده این مطالعه هستند، در بیانیهای مطبوعاتی نتایج رابطه میان فورانهای آتشفشانی آیو، جریانهای الکتریکی در میدان مغناطیسی مشتری و شفق قطبی را نیز تأیید میکند.
انتهای پیام/۳۰۰۴/پ
انتهای پیام/