گرانی کمر برنج را شکست/ قیمت برنج در حوالی ۱۰۰ هزار تومان
به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی، صنعت تعاون گروه اقتصادی خبرگزاری آنا قیمت برنج ایرانی یک سال گذشته با افزایش محسوسی مواجه شده است بهطوریکه قیمت برنج در پایان تابستان سال جاری حدود ۵۰ هزار تومان بود، اما در روزهای گذشته از ۹۰ هزار تومان نیز عبور کرده است، درحالیکه در مدت مشابه سال گذشته قیمت برنج در حوالی ۳۰ تا ۳۵ هزار تومان قرار داشت.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران برنج ایرانی در دیماه امسال نسبت به ماه مشابه سال قبل ۶۸.۵ درصد گران شده درحالیکه در سال جاری تاکنون چنین درصد افزایش قیمتی برای برنج ثبت نشده بود. قیمت هر کیلو برنج ایرانی که در دیماه پارسال بهطور متوسط ۳۳.۷ هزار تومان قیمت داشته در آذرماه سال جاری به ۵۱.۶ هزار تومان رسیده است اما در دیماه متوسط قیمت تا ۵۷ هزار تومان پیش رفته و حتی تا بیش از ۶۴ هزار تومان هم نرخ رسمی برای آن ثبت شده است. برنج ایرانی نسبت به آذرماه امسال بیش از ۱۰ درصد گران شده است.
این گرانی به برنجهای خارجی نیز سرایت کرده است قیمت برنج خارجی نیز در دیماه پارسال هر کیلو بهطور متوسط ۲۳.۷ هزار تومان بوده و در آذرماه امسال به متوسط تا ۳۰ هزار تومان رسیده است. در دیماه برنج خارجی در هر کیلو بهطور متوسط بیش از ۲۸.۸ هزار تومان و تا ۳۳.۳ هزار تومان هم قیمت خورده است. بر این اساس برنج خارجی وارداتی نسبت به آذرماه ۳.۴ و در مقایسه با دیماه پارسال ۲۱.۸ درصد افزایش قیمت دارد.
توزیع انبوه برنج در دستور کار قرار است
اسماعیل قادریفر، مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی با اشاره به افزایش قیمت برنج میگوید «با تصمیماتی که در قرارگاه امنیت غذایی گرفتهشده، طی هفته پیش رو با توزیع انبوه برنج و سیبزمینی، بازار کنترل خواهد شد.»
بیشتر بخوانید:
بازار آرامی در شب عید و ماه رمضان خواهیم داشت
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی علت گرانی برنج را کاهش ۳۰ درصدی تولید آن در یک سال اخیر و همینطور غفلت دولت قبل در کنترل بازار دانست چراکه با وجود کاهش بارندگیها میشد بازار را بهگونهای تنظیم کرد که کشور دچار کمبود نشود. به گفته قادریفر، مسئولان وزارت جهاد کشاورزی دولت سیزدهم زمانی کار خود را شروع کرده بودند که سوءمدیریتهای قبلی بر بازار حاکم شده بود.
سوءمدیرت دولت باعث دلال بازی شده است
قادریفر بیان میکند «به علت همین سوءمدیریت که از دولت قبل بهجای مانده، هماکنون تمام برنج تولیدشده در شمال کشور در اختیار واسطهها است و هیچ برنجی نزد برنجکاران نمانده و واسطهها با سوءاستفاده از غفلت دولت قبل، اقدام به دپوی برنج و گرانی آن کردهاند».
وی میگوید «در خصوص عرضه برنج در برخی نقاط کشور مانند تهران و قم مشکلاتی وجود داشت که با تصمیم قرارگاه امنیت غذایی عرضه ۱۰ هزار تن برنج از روز گذشته بهصورت هوشمند و از طریق سامانههای اینترنتی و دیجیتال آغازشده است. قیمت این برنجها پایینتر از سطح بازار است و قیمتها را پایین میآورد.»
کمبود برنج مشهود است
محمد بهرامینسب، فعال اقتصادی در گفتوگو با خبرگزاری آنا، درباره دلایل افزایش قیمت برنج در بازار اظهار میکند «میزان تولید برنج در کشور به دلیل کاهش بارندگی کمتر از پیشبینیهای صورت گرفته بود و از وی دیگر با افزایش قیمت برنج در هند، بسیاری از واردکنندگان نتوانستند در زمان برداشت محصول خرید خود را انجام دهند و نیاز کشور تأمین نشد».
وی ادامه میدهد «کمبود برخی از گونههای برنج در هند در کنار مشکلات واردکنندگان، باعث شده که بازرگانان نتواند در زمانی که برنج در بازار وجود دارد، خرید خود را انجام دهند و در این مقطع زمانی نیز پیدا کردن برنج بسیار سخت است».
افزایش قیمت برنج ادامه دارد
به گفته وی؛ با توجه به مشکلات مربوط به واردات برنج، روند افزایشی قیمتی برنج ادامه خواهد یافت اما برخی از مشوقها مانند تغییر تعرفه میتواند بخشی از واردات را تأمین کند».
بهرامی نسب ادامه میدهد «دولت با قیمتگذاری دستوری بازار را تعادل خارج کرده است و از سوی دیگر با واردات برنج خود را در قامت رقیب بخش خصوصی در بازار حضور دارد این دو مورد میتواند بزرگترین ضربه را به اقتصاد کشور وارد کند، دولت میتواند باسیاست گذاری صحیح علاوه بر هدایت نقدینگی نسبت به کنترل نیاز در بازار اقدام کند».
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/