ایران در خط مقدم تحقیقات سلولهای بنیادی/ سلولهای جادویی به ترمیم بافتهای آسیبدیده کمک میکنند
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، سلولهای بنیادی مادر تمام سلولها هستند و توانایی تبدیل به تمام سلولهای بدن را نیز دارند؛ بنابراین این سلولها در بدن نقشی کلیدی دارند و میتوانند به بافتهای آسیبدیده که بیشتر آن از بین رفته است، پیوند زده شود. این سلولها میتوانند جایگزین سلولهای آسیبدیده شوند و به ترمیم آن بافت کمک کنند. تحقیقات سلولهای بنیادی در دهه ۱۹۵۰، آغاز شد. پیشرفتهای انجام شده در این زمینه ثابت کرده است که سلولهای بنیادی برای ترمیم بافت در مهندسی بافت و پزشکی همچنین در درمان بیماریهای ژنتیکی و سرطان کاربرد دارد. بهلطف علوم سلولهای بنیادی توسط دانشمندان ایرانی بهنظر میرسد که در ایران این پیشرفت بسیار نزدیک است تا دیگر درباره از دست دادن بافتهای حیاتی نگرانی نداشته باشیم.
سلولهای بنیادی؛ مادر تمام سلولها
بر اساس مطالعه مشترک اخیر دانشگاه هاروارد و مؤسسه فناوری ماساچوست، اگرچه توجه جهان به برنامه هستهای در حال پیشرفت ایران متمرکز شده است، اما دانشمندان ایرانی در تحقیقات سلولهای بنیادی جنینی به خط مقدم حرکت کردهاند. تاریخ تحقیقات سلولهای بنیادی در ایران به اولین پیوند سلولهای بنیادی خونساز باز میگردد. از سال ۱۹۹۴، محققان ایرانی چندین مقاله را مرتبط به سلولهای بنیادی منتشر کردهاند. مطالعات سلولهای بنیادی در ایران تا سال ۲۰۰۴ به وجود آمده است. از اوایل سال ۲۰۰۵، محققان ایرانی نیز در مهندسی بافت و احیاکننده شرکت کردند. محققان ایرانی بهطور مداوم درحال انتشار مقالات ارزشمند در این زمینه هستند.
تحقیقات روی سلولهای بنیادی جنینی که در ایالات متحده نیز بسیار بحثبرانگیز است، توسط رهبر معظم انقلاب نیز مورد استقبال قرار گرفت. در تحقیقات گسترده نشان داده شده است که سلولهای بنیادی توانایی قابل توجهی برای تبدیلشدن به انواع سلولهای مختلف را نیز دارند و بهعنوان یک سیستم ترمیم برای سلولها با عملکردهای تخصصی کار میکند. دانشمندان از مرکز سرطان دانشگاه هاروارد میگویند؛ اسلام با علوم مدرن سازگاری زیادی دارد. همچنین سیاستهایی که امکان دارد در نظام سیاسی آمریکا بهعنوان لیبرال طبقهبندی شوند، برای سیاستمداران ایرانی عقل سلیم به نظر میرسد.
بیشتر بخوانید:
درمان سرطان با جوانسازی سلولهای بنیادی ممکن میشود
فناوری نانوذرات لیپیدی در سلولدرمانی کاربرد دارد
روشنفکران علمی ایرانی باز هم در جهان زبانزد عام و خاص هستند
مقام معظم رهبری بارها از راهاندازی ایران در زمینه سلولهای بنیادی و پیشتاز علم جهانی اسلام صحبت کردهاند و همچنین تاکید کردند که دستاوردهای علمی برای غرور ملی ایران بسیار حائز اهمیت است. فرار مغزها که باعث کند شدن پیشرفت ایران در علم شد باز نتوانست مانع دانشمندان ایرانی شود. دانشمندان ایرانی در زمینههای خاص مانند تحقیقات سلولهای بنیادی پیشرفت بسیار زیادی کردند. ایران افراد متعهد و پرشور زیادی در زمینه علم دارد؛ بنابراین هیچ عاملی نمیتواند در پیشرفت علم ایران تزلزلی ایجاد کند. در سال ۲۰۰۸، شبکه خبری بینالمللی گزارش داد که دولت ایران قصد دارد ۲.۵ میلیارد دلار تنها در تحقیقات سلولهای بنیادی در یک دوره پنجساله سرمایهگذاری کند.
در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی تحقیقات و فناوری سلولهای بنیادی ایران شروعی نسبتا قوی داشت که از برکات مذهبی، حمایتهای سیاسی و مردمی و همچنین تلاشهای علمی از سوی سازمانها و دانشگاهها و سازمانهای تحقیقاتی غیر دولتی و عمومی بهره برد. همچنین ایرانیان در این زمینه برای ایجاد بازار پویا که متشکل از شرکتها و سازمانهای استارتآپ دولتی، خصوصی و آزمایشهای بالینی و سلولدرمانی در جهان اسلام پیشگام بودند. افراد برای انجام این تحقیقات با چالشهای جدیدی از جمله کمبود مالی نیز مواجه هستند. برای اصلاح این وضعیت، جامعه علمی و سایر ذینفعان باید اهداف بلندمدت مشترکی را بهخوبی دنبال کنند. تحقیقات سلولهای بنیادی در ایران بهسرعت در حال رشد و پیشرفت است. از سال ۲۰۰۷، تعداد مقالههای منتشر شده در موسسات تحقیقات افزایش پیدا کرد. همچنین گسترش و سازماندهی همکاریهای بینالمللی برای غنیسازی این تحقیقات نیز ضروری است.
بیشتر بخوانید:
آینده حوزه سلامت در گروی پزشکی بازساختی/ سلولهای بنیادی درمان دردهای بشر میشود
کلید مبارزه با کچلی/ سلولهای بنیادی از ریزش مو جلوگیری میکنند
تولید سلولهای کبد و قلب از سلولهای بنیادی
هدف اصلی این تحقیقات، ارتقای سلامت جامعه است. ایران در علم و فناوری سلولهای بنیادی پیشرو است. «کورتیکوبازال دژنراسیون»، نوعی بیماری نادر، پیشرونده و تخریبکننده سیستم عصبی مرکزی است. این بیماری مزمن اندامهای مختلف عامل اصلی مرگومیر در سراسر جهان است. پیوند عضو برای این بیماران که از نارسایی عضو رنج میبرند، مرحله نهایی است. با این حال تعداد محدود اعضای اهدایی یکی از موانع پیوند اعضا است. علاوه بر این، عوارض پس از پیوند یکی دیگر از موانع پس از پیوند اعضا است. همچنین سلولدرمانی یک روش درمانی جایگزین برای این بیماران است. دانشمندان ایرانی در مؤسسه تحقیقاتی رویان پروتکلهای پیشرفتهای برای تولید سلولهای کبد و قلب از سلولهای بنیادی انسان ایجاد کردهاند. دانشمندان ایرانی در تلاشند تا این پروتکلها را بهشدت افزایش دهند و سلولهای کافی برای تمامی صنعتها و کلینیکها تولید کنند. همچنین آنها بهطور مداوم این پروتکلها را نیز بهروزرسانی میکنند.
ایران یکی از پیشگامترین کشورهای جهان و دومین کشور بر اساس دانش و فناوری سلولهای بنیادی است. دانشمندان ایرانی در این حوزه شرکتهای متعددی ثبت کردند که تاکنون ۵ محصول سلولی را در سازمان غذا و داروی ایران تایید کردهاند. همچنین دستورالعملهای نظارتی بهگونهای تنظیم شده است که باعث ارتقا و پیشرفت سلولهای بنیادی در سالهای آینده میشود. کارآزماییهای بالینی مختلف پیوند سلولهای «اتولوگ» و «آلوژنیک» در بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد، دیابت و اختلالات عروقی، کبدی، پوستی، چشمی، استخوانی، غضروفی و عصبی در ایران انجام شده است. ایران تاکنون ۱۱۹ کارآزمایی بالینی در سایت کلینکال ثبت کرده است. طی پیوند اتولوگ، بیمار بافت پیوندی یا مغز استخوان خود را نیز دریافت میکند. همچنین در پیوند آلوژنیک، بیمار بافت پیوندی را از فردی غیر از خود دریافت میکند.
انتهای پیام/۳۰۰۴/پ
انتهای پیام/