صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۱۳ - ۱۷ بهمن ۱۴۰۰
۵-روایت آنا از انقلاب مردمی؛

انحلال ساواک با حضور بختیار تصویب شد/غرش فانتوم‌های جنگی در آسمان تهران

«غرش فانتوم‌های جنگی در آسمان تهران به گوش رسید، در پی تشکیل جلسه مجلس و حضور بختیار، فانتوم‌ها و هلیکوپترهای نیروی هوایی با هدف کنترل اوضاع بر فراز تهران مانور دادند.
کد خبر : 639419

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری آنا، تاریخ‌نگاری به عنوان یکی از ابعاد و مظاهر فرهنگ و تمدن حائز اهمیت بسیار است، زیرا شناخت و دریافت وجوه مختلف هر فرهنگ و تمدنی، بدون بررسی تاریخ انواع هنرها و دانش‌هایی که در آن تمدن ظهور کرده یا تکامل یافته ممکن نخواهد بود. مطالعه سیر تاریخ‌نگاری یعنی شناخت زمینه‌ها، انگیزه‌ها، دیدگاه‌ها، انواع شیوه‌های تاریخ‌نگاری، آثار و منابع تاریخی، مورخان و علاقمندان به تاریخ را قادر می‌سازد تا به درک دقیق‌تری از تاریخ دست یابند و با اعتماد، اطمینان بیشتر به نقد و سنجش اخبار و منابع تاریخی بپردازد.


در این گزارش نیز طبق روال گزارش‌های قبلی به وقایع‌نگاری تاریخ ایام دهه فجر و مشخصا وقایع ۱۷ بهمن سال ۵۷ پرداخته‌ایم.


آخرین نفس‌های رژیم پهلوی


**صبح روز ۱۷ بهمن ماه سال ۱۳۵۷ غرش فانتوم‌های جنگی در آسمان تهران به گوش رسید، در پی تشکیل جلسه مجلس و حضور بختیار، فانتوم‌ها و هلیکوپترهای نیروی هوایی با هدف کنترل اوضاع بر فراز تهران مانور دادند.


**بختیار به هنگام سخنرانی در مجلس شورا گفت: دولت موقت بازرگان را تا وقتی که شوخی و حرف است، تحمل می‌کنم ... من در مقام نخست‌وزیر قانونی مملکت می‌مانم تا انتخابات آزاد آینده را انجام دهم، یک کشور دو نخست‌وزیر نمی‌خواهد. بختیار در این روز سعی داشت با عوام‌فریبی به مردم ثابت کند که هنوز در تحقق وعده‌های خود کوشاست. بختیار خطاب به یکی از فرماندهان ارشد ارتش، اظهار داشت: این محل‌های خالی را که در هیئت دولت می‌بینید، من مخصوصا خالی نگاه داشته‌ام تا با تعدادی از افراد که آقای مهندس بازرگان معرفی می‌کند، پر کنم و من با آقایان مشغول مذاکره هستم.



**طرح‌های انحلال ساواک و دستگیری نخست‌وزیر و وزیران دولت از سال ۱۳۴۱ تا آن سال که متهم به سوء‌استفاده از قدرت بودند با حضور بختیار در مجلس تصویب شد.


**دکتر سعید، رئیس مجلس شورا در جلسه امروز مجلس اظهار کرد: بازگشت حضرت‌ آیت‌الله‌العظمی خمینی، مرجع عالیقدر تشیع را به خاک وطن از طرف خود و عموم نمایندگان خوش آمد می‌گویم. لوایح محاکمه وزرای سابق و انحلال ساواک، در جلسه مجلس شورا به تصویب رسید. حجت‌الاسلام والمسلمین صادق خلخالی از سوی امام اعلام کرد که اجازه نمی‌دهیم حتی یک نفر از همافران آسیب ببینند، این در حالی است که عده‌ای از همافران پادگان شاهرخی در همدان، در بازداشت به سر می‌برند.


برنامه‌های امام


**امام در این روز بر خلاف روزهای گذشته، برنامه‌های عمومی و دیدارهای زیادی نداشتند، پس از انحلال ساواک، امام خمینی (ره) در جمع مردم حضور یافته و ضمن ایراد سخنرانی، مردم را به کلمه دعوت کردند. مردم نیز آن شب را در خیابان‌ها سپری کردند تا به بختیار نشان دهند که حکومت نظامی را شکسته‌اند.



**امام خمینی (ره) در سخنان خود گفتند: کار عاقلانه و مفید به حال کشور این است که بختیار و ارتش در مقابل انقلاب اسلامی، عکس‌العملی مثبت داشته باشند. در پاسخ به پیام‌های تشکر از سوی مردم و یا شخصیت‌ها و گروه‌های مختلف به مناسبت ورود حضرت امام به کشور، از سوی ایشان پیام تشکری خطاب به عموم انتشار یافت.


۱۷بهمن از علما چه خبر بود؟


**از سوی آیت‌الله مرعشی نجفی به مناسبت انتصاب مهندس بازرگان به نخست‌وزیری، پیام تبریکی ارسال شد.


**حجت‌الاسلام فلسفی پس از هشت سال ممنوعیت از سخنرانی، در حضور امام و مردم دیدارکننده از ایشان، سخنرانی کرد.


هیجانات انقلابی


**مردم زاهدان، اعم از شیعه و سنی که به پشتیبانی دولت مهندس بازرگان دست به راهپیمایی زده بودند، از سوی چماق به دستان مورد هجوم قرار گرفتند. در این حادثه، شصت و دو نفر کشته یا زخمی شدند.


**در مراسم فارغ‌التحصیلی دانشجویان دانشکده افسری، افسران جوان از سوگند وفاداری به شاه معاف شدند.



**با فراخوان راهپیمایی عمومی، در تأیید دولت بازرگان از سوی جامعه روحانیت تهران، مردم ایران حکومت مهندس بازرگان را تأیید کردند و موج راهپیمایی، شهرها را فرا گرفت.


**میرفندرسکی وزیر امورخارجه، گفت: حضور ایران در پیمان سنتو در چهارچوب سیاست خارجی ایران قابل توجیه نیست.


**خبرگزاری فرانسه: جبهه ملی از مقامات و سازمان‌های حاکمه و تمام مردم خواست تا از دولت بازرگان حمایت کنند. بازرگان در اولین مصاحبه خود به‌عنوان نخست وزیر دولت موقت، برنامه و وظایف دولت خود را تشریح کرد.


انتهای پیام/۴۰۱۳/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر