بیاعتنایی نخستوزیر انگلیس به خشم عمومی/ «پارتی گیت» به عمر سیاسی جانسون پایان خواهد داد؟
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، تقریباً دو سال پیش چنین روزهایی بود که ویروس کووید-۱۹ کشورهای جهان را یکی پس از دیگری فتح میکرد و طولی نکشید که مسئولان سازمان بهداشت جهانی سطح گسترش ویروس کرونا را به پاندمی ارتقاء دادند و تمامی دولتها را مجبور به اعمال قرنطینههای سفتوسخت کردند.
در این میان انگلیس در میان کشورهایی بود که به یکی از کانونهای گسترش این ویروس بدل شده بودند. علاوه بر ضرر و زیان اقتصادی، تابهحال بیش از ۱۶.۵ میلیون انگلیسی به کرونا مبتلا شدهاند و بیش از ۱۵۶ هزار نفر از مبتلایان هم جان خود را از دست دادهاند.
پایین آمدن محبوبیت محافظهکاران در افکار عمومی انگلیس
این آمار نهتنها پرده از نقاط ضعف سیستم بهداشت و درمان انگلیس برداشت و خط بطلانی بر ادعاهای مقامات این کشور مبنی بر سطح بسیار بالای ایمنی بهداشتی کشید بلکه نشان از ضعف مدیریت کلان در کشور هم داشت.
مانند هر کشور دیگری، انگلیس نیز بر اساس دستورالعملهای سازمان بهداشت جهانی شروع به اعمال پروتکلهای بهداشتی کرد. مهمترین بخش این پروتکلها مربوط میشد به محدودیتهای کرونایی اعم از تعطیلی کسبوکارها، مراکز دانشگاهی و آموزشی، مراکز ورزشی و تفریحی، ممنوعیت تجمع و حتی ممنوعیت بیرون آمدن از منزل و بسیاری محدودیتهای دیگر که دولت انگلیس به نخستوزیری بوریس جانسون در رأس اولویتهایش برای مقابله با این بیماری قرار داده بود.
گروهی متشکل از ۲۰ نماینده حزب محافظهکار نتیجه گرفتند که باید برای برکناری بوریس جانسون نامههای درخواست انتخابات رهبری جدید را ارسال کنند
شکی نیست که قرنطینههای کرونایی علاوه بر تأثیر منفی بر معیشت خانوارهای انگلیسی از بابت روحی و روانی هم مردم را تحتفشار قرار داده بود. مردم انگلیس روزها و شبهای بسیاری را پشت درهای بسته منازل خود در تنهایی سپری کردند. نه خبری از دیدوبازدید خانوادگی و فامیلی بود و نه کودکان و نوجوانان میتوانستند به علائقی که سالها به آنها عادت کرده بودند بپردازند. اما مردم تحمل کردند تا واکسنهای ضدویروس کرونا وارد بازار شد و محدودیتها بهتدریج برداشته شدند تا مردم بتوانند به زندگی عادی خود بازگردند.
اما آیا دولتمردان انگلیس هم خود را مانند مردم عادی به اجرای قوانین قرنطینهای کرونا متعهد میدانستند؟ پاسخ این سؤال یک «خیر» بزرگ است. آقای بوریس جانسون و اطرافیانش که مجری قانون ازجمله قوانین کرونایی بودند بر اساس تحقیقات بهعملآمده خود از ناقضان بیپروای محدودیتهای کرونایی بودهاند.
اولین موردی که مدتی قبل به سر خط خبرهای منابع رسانهای رفت «میهمانی حدود یکصد نفرهِ در باغ پشتی شماره ۱۰ خیابان داونینگ استریت» محل اقامت جانسون بود.
ماجرا به روز بیستم ماه مه سال ۲۰۲۰ بازمیگردد زمانی که مارتین رینولدز، منشی خصوصی بوریس جانسون، برای بیش از یکصد نفر از کارکنان داونینگ استریت دعوتنامهای ایمیلی ارسال کرده بود تا در روز ۲۰ مه «نوشیدنیهایی با فاصله اجتماعی در باغ شماره ۱۰» بنوشند.
بیشتر بخوانید:
این تجمع بیش از یکصد نفره درست زمانی برگزار شده بود که مردم کشور از ملاقات با بیش از یک نفر دیگر در خارج از منزل منع شده بودند و برای این کار از نظر قانونی مجازات در نظر گرفته شده بود. در پی افشای این رسوایی، بوریس جانسون در ۲۱ دیماه سال جاری به دلیل برگزاری آن مراسم معذرتخواهی کرد.
مجلس عوام انگلیس در خصوص این تخلفات شروع به تحقیق و تفحص کرد. کل قضیه قانونگریزی جانسون و تحقیقات در خصوص این موضوع "پارتی گیت" نام داده شد. رسانهها از دستکم پنج میهمانی مشابه تجمع روز ۲۰ ماه مه سال ۲۰۲۰ خیر دادهاند اما به نظر میرسد بر اساس آخرین گزارشی که مجلس عوام تهیهکرده تعداد اینگونه میهمانیها به ۱۲ مورد هم برسد.
"سو گری"، عضو ارشد تشکیلات دولتی بریتانیا مأمور تهیه گزارشی در خصوص تخلفات بوریس جانسون شد. گزارش سو گری بر مدیریت نامناسب دفتر نخستوزیری تأکید دارد و ترجیح میدهد که درنهایت پرونده برای بررسی و اعمال قانون به پلیس واگذار شود.
در این گزارش مصرف الکل در محل کار بالاترین مسئول اجرایی کشور موردانتقاد شدید قرار میگیرد. وی در گزارش خود تصریح میکند که به دلیل دخالت پلیس در پرونده نمیتوانسته بهراحتی دست به انتشار نتایج تحقیق درباره ۱۲ مهمانی و رویداد دفتر نخستوزیر بزند.
روز دوشنبه همین هفته بار دیگر بوریس جانسون به دلیل نادیده گرفتن قانون معذرتخواهی کرد و قول داد که در عملکرد خود تغییراتی بدهد. وی در نامهای به مجلس عوام بهصورت رسمی معذرتخواهی کرد اما بههیچوجه تمایلی برای استعفا به دلیل این رسوایی از خود نشان نداد. وی این موضوع را چهارشنبه هفته گذشته هم اعلام کرده بود که قصد استعفا را ندارد.
اگرچه جانسون تابهحال تحت پیگرد قانونی قرار نگرفته و قصد استعفا هم ندارد اما محبوبیت وی و حزب محافظهکار بهشدت به دلیل این رسوایی کاهش یافته است. درواقع این اتهامات جانسون را با فشار سیاسی کمسابقه و درخواست برای کنارهگیری از مقام نخستوزیری روبرو کرده است.
«کییر استارمر»، رهبر حزب کارگر بریتانیا، حزب اصلی مخالف، وقتی مطمئن شد که «آب بهشدت گلآلود شده» شروع کرد به گرفتن ماهی و آقای جانسون را «مردی بیشرم» توصیف کرد که همچنان حاضر نیست بعد از یافتههای گزارش گری استعفا بدهد. به نظر میرسد که بوریس جانسون محبوبیت خود نزد همحزبیهایش را هم ازدستداده زیرا بعضی از اعضای حرب حاکم محافظهکار به دنبال برکناری او از رهبری حزب هستند.
این رسوایی نزد برخی از اعضا حزب محافظهکار بهقدری غیرقابل تحمل بود که حاضر شدند به جبهه سیاسی مخالف بپیوندند. کریستیان ویکفورد، از نمایندگان حزب حاکم محافظهکار در مجلس عوام از عضویت حزب استعفا کرد و به حزب کارگر - حزب مخالف - پیوست.
حدود نیمی از ۲۰ نماینده جدید مجلس عوام از حزب محافظهکار صبح چهارشنبه نامهای حاوی عدم اعتماد به رهبری بوریس جانسون به حزب تسلیم کردند.
بیشتر بخوانید:
احتمال حذف بوریس جانسون توسط همحزبیهایش
جانسون عذرخواهی کرد
گروهی متشکل از ۲۰ نماینده حزب محافظهکار که برای اولین بار در انتخابات ۲۰۱۹ انتخاب شدند جلسهای تشکیل دادند و نتیجه گرفتند که باید برای برکناری بوریس جانسون نامههای درخواست انتخابات رهبری جدید را ارسال کنند. طبق مقررات حزب محافظهکار، اگر ۵۴ نماینده حزب نامهای برای تغییر رهبری تسلیم کنند، انتخابات رهبری برگزار میشود.
در فضای سیاسی انگلیس معروف است که بوریس جانسون، که استاد جان به در بردن از مخاطرات است، شاید بتواند بازهم از این معرکه جان به در ببرد و بزرگترین بازگشت سیاسی را رقم بزند
اما برخی از دیگر اعضای حزب محافظهکار نظر دیگری داشتند. جیمز هیپی، وزیر دفاع، در حمایت از جانسون از همکاران خود در حزب محافظهکار خواست که "درایت به خرج دهند" و افزوده است که اکنون زمان مناسبی برای تغییر رهبر کشور نیست.
هیپی مدعی شد که کارکنان دفتر بوریس جانسون مقصر برگزاری این رویدادها هستند و افزود که نخستوزیران «واقعاً صاحب برنامه روزانه خود نیستند و این برنامه توسط کارکنان دفتر نخستوزیری تهیه میشود.»
آیا بوریس جانسون از معرکه «پارتی گیت» جان سالم به در میبرد؟
لرد مارلند، خزانهدار سابق حزب محافظهکار و از حامیان آقای جانسون، نیز گفته است که نمایندگان مجلس باید «متوجه باشند که دنبال چه هستند زیرا در حال حاضر، احتمالاً حتی فکر گزینه دیگری برای بوریس را نمیشود کرد.»
کانر برنز، وزیر امور ایرلند شمالی نیز از جانسون حمایت کرد و از حزب خواست از آقای جانسون حمایت کند.
وی گفت: «بوریس در انتخابات ۲۰۱۹ کرسیهایی را برای ما به دست آورد که هرگز تصور نمیکردیم به دست محافظهکاران بیفتد.»
لازم است در خصوص یک ویدئو کوتاه از زندگی شخصی جانسون هم صحبت به میان بیاید تا بیشتر در مورد این سیاستمدار انگلیس بدانیم. بهار سال ۱۳۹۹ بود که در ویدئویی کوتاه حضور بوریس جانسون در سوپرمارکتی که صاحبش فردی ایرانی-انگلیس بود به نمایش گذاشته شد. بوریس جانسون با دوچرخه و بدون همراه یا بادیگارد به خرید رفته بود. وی با مردم عادی بدون تکبر صحبت میکرد و عکس میگرفت و به سؤالات ساده آنها پاسخ میداد.
مخاطب در مقابل خود گزارش «پارتی گیت» را دارد که بر اساس مستندات اثبات کرده است که جانسون خود و اطرافیانش را تافته جدا بافته از عموم مردم انگلیس میداند. در ضمن آن ویدئوی خرید از سوپرمارکت نیز در مقابل مخاطب است که جانسون را فردی ساده و مردمی نشان میدهد. داستان شبیه ماجرای قسم روباه و دم خروس شده است. قضاوت بماند به عهده خود مخاطب!
در فضای سیاسی انگلیس معروف است که بوریس جانسون، که استاد جان به در بردن از مخاطرات است، شاید بتواند بازهم از این معرکه جان به در ببرد و بزرگترین بازگشت سیاسی را رقم بزند.
انتهای پیام/۴۱۵۵/پ
انتهای پیام/