آب در مریخ وجود دارد؟
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از نیواطلس، نتایج مطالعات جدید حاکی از وجود دریاچههای آب مایع زیر کلاهکهای یخی قطبی مریخ است. با این حال برخی پژوهشها این یافتهها را رد میکنند. حال دو مطالعه مستقل جدید به نتایج متضادی رسیدهاند که به بحثهای وجود یا عدم وجود دریاچههای آب در مریخ دامن میزند.
در سال ۲۰۱۸ دانشمندان در حال تجزیه و تحلیل دادهها از ابزار راداری در مدارگرد مریخ اکسپرس ESA بودند که متوجه سیگنالهای عجیبی شدند که منبع آن در نزدیکی قطب جنوبی سیاره سرخ بود. یک منطقه به طور خاص بهعنوان نقطهای روشن در این تصویر راداری مشخص شده بود که نمایهای مطابق با دریاچههای زیر یخچالهای طبیعی ایجاد میکرد که در قطب جنوب و گرینلند سیاره زمین دیده میشود.
این سیگنال محل دریاچهای از آب مایع به وسعت ۲۰ کیلومتر را نشان میداد که ۱. کیلومتر زیر کلاهک یخی قرار داشت. این آب با وجود دمای منفی ۶۸ درجه سانتیگراد به دلیل وجود مقادیر زیاد نمک منیزیم و کلسیم مایع باقی مانده بود. نتایج مطالعه دیگری نشان داد که مایع بودن آب این دریاچه به دلیل وجود اتاقک ماگمایی زیر آن بود.
در سال ۲۰۲۰ دانشمندان بخش وسیعتری از اطلاعات مدارگرد مریخ اکسپرس را بررسی کرده و متوجه سه دریاچه دیگر در این منطقه شدند که زیر سطح مریخ قرار داشت. با این حال تمام دانشمندان از فرضیه وجود دریاچه در سیاره سرخ موافق نیستند و حتی مطالعاتی در این خصوص نیز انجام شد. بر اساس یافتههای یک مطالعه، انعکاسهای راداری این چنینی در این منطقه از مریخ رایج هستند و عمق این منطقه برای وجود دریاچه آب مایع مناسب نیست. مطالعه دیگری نشان داد که رسوبات خاک رس، مواد معدنی حاوی فلز و یخ شور میتواند سیگنالهای مشابهی ایجاد کند.
حال دو مطالعه جدید به این بحث جنجالی پیوستهاند. در مطالعه اول نمکهایی که مانع از یخ زدن آب دریاچه میشود و نحوه واکنش آنها به رادار بررسی شد. یافتهها حاکی از آن است که این نمکها سیگنالهای راداری مشابهی ایجاد میکنند. شاید دریاچه عمیقی در مریخ وجود نداشت باشد اما نمکها میتوانند بین دانههای یخ و خاک اشباع شده باشند.
در مطالعه دوم محققان نقشه راداری مریخ را با افزودن یک صفحه یخی جهانی تغییر دادند تا دریابند که این امر چه تأثیری بر سیگنالهای مناطق متفاوت میگذارد. یافته حاکی از آن بود که انعکاسهای درخشان شبیه به دریاچه آب مایع در سراسر سیاره قابلمشاهده هستند. بررسی دقیقتر نشان داد که بسیاری از این نقاط روشن با دشتهای آتشفشانی مطابقت دارند. به گفته این تیم، سنگهای تولید شده از جریانهای ماگمای غنی از آهن میتواند بازتاب مشابهی در زمین داشته باشد.
وجود دریاچههای آب مایع در مریخ داستان جالبی است اما شواهد رد این فرضیه هر روز بیشتر و بیشتر میشود.
انتهای پیام/۴۰۲۱/پ
انتهای پیام/