صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

پاکسازی هوا در ۱۰ ثانیه/ محیط‌های بسته به لطف دستگاه ایرانی عاری از ویروس کرونا می‌شوند

محققان ایرانی موفق به توسعه دستگاه تصفیه هوای مخصوصی برای فضاهای بسته مانند آسانسور شده‌اند که هوا را طی ۱۰ ثانیه عاری از ویروس کرونا می‌کند.
کد خبر : 635021

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، شیوع کرونا در جهان باعث مرگ افراد بسیاری شد. از آنجایی که کووید-۱۹ از طریق هوا منتقل می‌شود استفاده از ماسک، تصفیه هوا و ضدعفونی یا شست‌وشوی دست‌ها و صورت از بهترین روش‌ها برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری به شمار می‌رود. انتشار و انتقال ویروس در محیط‌های بسته بیشتر از مکان‌های دیگر است، به همین دلیل محققان از ابتدای همه‌گیری کرونا به دنبال راهی ایمن برای تصفیه هوا در این محیط‌ها بودند. حال یک دانشمند ایرانی به نام جواد شریفی موفق به ساخت دستگاه ایمن‌ساز هوا شده که هوای محیط‌های بسته مانند آسانسور را در ۱۰ ثانیه عاری از ویروس کرونا می‌کند.




بیشتر بخوانید:


کیت استخراج ژنوم کرونا بومی‌سازی شد




شریفی می‌گوید؛ «آسانسورها فضای بسته و کوچکی دارند و افراد مختلفی در آن رفت و آمد می‌کنند بنابراین یکی از محیط‌های پرخطر برای انتشار و انتقال ویروس کرونا به شمار می‌رود. در چنین فضای بسته‌ای تهویه مناسب وجود ندارد، از سوی دیگر سیستم انتخاب طبقات در اکثر آسانسورها به صورت دکمه‌ای بوده و لمسی نیست و افراد مختلفی به آن دست می‌زنند که این امر پنل طبقات را به مرکزی سرشار از میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا تبدیل می‌کند. پس از بررسی سامانه‌های تهویه هوا آسانسورها ایده ساخت سیستم ایمن‌ساز هوا برای این محیط شکل گرفت. سیستم‌های تهویه هوایی که روی آسانسورها نصب می‌شوند کارایی مناسبی ندارند.»


آسانسوری عاری از کرونا در ۱۰ ثانیه


به گفته این دانش‌آموخته رشته هوافضا دانشگاه صنعتی امیرکبیر «اغلب سیستم‌های تهویه هوا در آسانسورها فن‌هایی معمولی هستند که دمنده هوا به داخل هستند. بنابراین تصمیم گرفتیم سیستمی طراحی کنیم که بتواند هوای آسانسور را در مدت کوتاهی تخلیه کند. بدین ترتیب اگر ویروس کرونا از رفت‌ و آمد افراد ناقل یا مبتلا به کووید-۱۹ در آسانسور باقی مانده باشد، از بین می‌رود و احتمال انتقال و انتشار ویروس به طور قابل‌توجهی کاهش می‌یابد. فنی استفاده شده در این سیستم پرقدرت است و در ۱۰ ثانیه هوای موجود در کابین آسانسور را تخلیه می‌کند.»


وی توضیح می‌دهد؛ «همچنین در این سیستم از فیلتر هوا استفاده شده که می‌تواند ذرات درشت‌تر را از هوا جذب کند. در این سامانه می‌توان از اشعه فرابنفش نیز استفاده کرد. اشعه استفاده شده در این سیستم کمترین ضرر را برای انسان دارد. این دستگاه خارج از کابین آسانسور نصب می‌شود، بنابراین اشعه فرابنفش تابشی به داخل کابین ندارد. درواقع این سیستم به جای فن آسانسور قرار می‌گیرد، هوای داخل کابین را بیرون می‌کشد، آن را با فیلتر و اشعه فرابنفش تصفیه کرده و به داخل چاله آسانسور می‌فرستد. بدین ترتیب در صورت رفت و آمد فرد بیمار یا ناقل کرونا به آسانسور، احتمال انتقال و انتشار ویروس در محیط آسانسور کمتر می‌شود.»


شریفی می‌گوید؛ «هوایی که تحت تاثیر اشعه فرابنفش وارد کابین نمی‌شود چراکه استنشاق هوای یون‌دار می‌تواند منجر به بروز مشکلات تنفسی برای افراد شود. این سیستم با هدف استفاده در ساختمان‌های شلوغ مانند بیمارستان‌ها و ادارات ساخته شد. امکان شخصی‌سازی سیستم ایمن‌ساز هوا برای مشتریان وجود دارد و با توجه به نیاز محیط می‌توان از فیلتر و اشعه فرابنفش به صورت همزمان یا جداگانه در سامانه استفاده کرد. سیستم کنترلی برای این دستگاه تصفیه هوا طراحی شده که زمان توقف آسانسور، مدت زمان باز بودن درها و حضور شخص درون کابین را تشخیص می‌دهد.»


دستگاهی برای تمام محیط‌های بسته


به گفته این محقق ایرانی «هوای ورودی به داخل کابین هوای آزادی است که منافذ آسانسور و باز و بسته شدن در آن وارد محیط می‌شود. فرض بر این است که تمام افراد ناقل ویروس هستند بنابراین هوای داخل آسانسور باید به طور مرتب تصفیه شود تا احتمال انتشار بیماری کاهش یابد. تشخیص زمان مکش هوا به سیستم کنترل بستگی دارد. این سیستم کنترل تصمیمات را بر اساس عوامل مختلفی می‌گیرد که یکی از آنها زمان حرکت آسانسور است. این سیستم در زمان توقف آسانسور غیرفعال می‌شود. همچنین دستگاه ایمن‌ساز هوا مجهز به سنسورهای سنجشی است که ذرات موجود در هوا را آنالیز می‌کند. در صورتی که هوایی که در حال تخلیه است، سرشار از ذراتی بیماری‌زا باشد، سیستم هشدار می‌دهد تا شخصی وارد آسانسور نشود. وقتی ذرات موجود در هوا به حد نرمال برسد، سیستم اعلام می‌کند که آسانسور برای ورود ایمن است.»


شریفی با اشاره به این که دستگاه ایمن‌ساز هوا تنها مخصوص به آسانسور نیست، می‌گوید؛ «نمونه اولیه برای آسانسور ساخته شد و در دانشکده مهندسی نفت دانشگاه صنعتی امیرکبیر آزمایش شد. نمونه‌های بعدی برای فضاهای دیگر مانند اتاق طراحی و ساخته می‌شوند و به صورت دستگاه تهویه عمل کرده و هوای داخل اتاق را تصفیه می‌کنند. در این حالت هوای محیط به بیرون منتقل نمی‌شود و در فضای داخلی پاکسازی می‌شود. طراحی و ساخت این دستگاه‌ها هنوز کامل نشده بنابراین مشخص نیست که از چه فناوری‌هایی در آن استفاده می‌شود. در حال مذاکره برای جذب سرمایه‌گذار هستیم تا محصول به تولید انبوه و تجاری‌سازی برسد، این امر به دلیل عدم رغبت مردم به استفاده از دستگاه‌های تصفیه هوا و قیمت تمام شده بالای محصول هنوز به نتیجه نرسیده است.»




بیشتر بخوانید:


خطر ابتلا به کرونا در کودکان کم‌تر از بزرگسالان/ کودکان زیر ۱۲سال نیز باید واکسینه شوند؟




ویروس‌ها کوچک‌ترین ذرات در میان میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا به شمار می‌روند و اندازه آنها یک تا ۶ میکرون است. قارچ‌ها و باکتری‌ها نسبت به ویروس‌ها درشت‌تر هستند بنابراین فیلتر هوای این دستگاه ایرانی به راحتی می‌تواند آنها را جذب کنند. دستگاه مشابهی در آلمان و آمریکا طراحی و ساخته شد که در فاز آزمایشگاهی قرار دارند. این دو نمونه برخلاف محصول ایرانی سیستم کنترل هوشمند ندارد بنابراین قادر به تشخیص زمان شروع فعالیت نیستند.


انتهای پیام/۴۰۲۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر