صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۸:۲۸ - ۲۶ دی ۱۴۰۰
دانستنی‌های علمی/ ۳۷۶؛

تمام دریاها خطوط ساحلی دارند؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد که تنها یک دریا در دنیا وجود دارد که خطوط ساحلی ندارد.
کد خبر : 634977

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، خطوط ساحلی مرز خشکی‌ها با دریاهای آزاد و دریاچه‌ها به شمار می‌روند که به لحاظ تنوع جغرافیایی، زمین‌شناسی و هیدرودینامیکی در شرایط و ترازهای مختلف قرار گرفته و به شکل‌های متنوعی دیده می‌شوند.


اقیانوس‌ها بخش وسیعی از آب‌های آزاد به شمار می‌روند اما اغلب دریاها از یک سو با خشکی همسایه هستند. برخی از دریاها به طور کامل با خشکی‌ها احاطه شده‌اند مانند دریای مدیترانه و دریای سیاه. مرز میان خشکی و آب در برخی دریاها محوتر است و برای درک این امر که دریا کجا به اقیانوس تبدیل می‌شود باید زنجیره‌ای از جزایر را نقطه به نقطه دنبال کرد. به طور کلی دریاها دارای سواحل هستند، انسان در این آب‌ها می‌توان قایقرانی کند و پارو بزند.


البته استثناها همواره وجود دارند، در خصوص دریاها نیز تنها یک دریا از قاعده داشتن خطوط ساحلی مستثنا است: دریای سارگاسو. این دریا که در سمت غربی اقیانوس اطلس قرار دارد هیچ مرزی زمینی ندارد، درعوض با چرخاب اطلس شمالی احاطه شده است. این چرخاب مانند حلقه‌ای به‌هم‌پیوسته از جریان‌های آبی است که سارگاسو را محاصره کرده است.


این چرخاب، آب‌های سارگاسو را آرام و شفاف نگه می‌دارد، البته طی سال‌های اخیر زباله‌های پلاستیکی که از اطراف وارد این دریا می‌شوند شفافیت سارگاسو را خدشه‌دار کرده‌اند. به همین دلیل این دریا نام دیگری پیدا کرده است: زباله‌دان بزرگ اطلس شمالی. چرخاب اطلس شمالی یکی از پنج چرخاب اصلی در تمام اقیانوس‌هاست که نقش مهمی در گردش دماشوری دارد که آب شور را از دریای مدیترانه به غرب و سپس به سمت شمال می‌برد و پدیده آب عمیق اطلس شمالی را به وجود می‌آورد.


انتهای پیام/۴۰۲۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر