صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۰ - ۲۳ دی ۱۴۰۰
جهان فناوری در هفته‌ای که گذشت/ ۷۰؛

اختلال در خواب؛ متهم ردیف اول در قتل‌های ناخودآگاه/ تأمین قطعات، از نان شب فعالان صنعت مخابرات هم واجب‌تر است

طی هفته‌ای که گذشت اتفاقات زیادی در جهان فناوری روی داد و شرکت‌های بزرگ و کوچک با معرفی محصولات جدید طرفداران خود را غافلگیر کردند.
کد خبر : 634184

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، تغییرات در جهان فناوری به‌سرعت در حال وقوع است و هر لحظه خبری تازه از محصولات پیشرفته و اتفاقات مختلف منتشر می‌شود. از ابتدای هفته تاکنون خبرها و گزارش‌های گوناگونی در حوزه فناوری به اطلاع خوانندگان رسیده است که در ادامه به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:



بال آینه اولیه تلسکوپ فضایی «جیمز وب» گشوده شد


آینه اصلی جیمز وب در حال شکل‌گیری نهایی است. امروز اولین بال از دو بال آینه اصلی با موفقیت مستقر شد. ۱۳ روز از پرتاب جیمز وب می‌گذرد. در روز سیزدهم بال آینه اصلی تلسکوپ به‌طور کامل مستقر و روی هم چفت شده است. بال چپ آینه اولیه تلسکوپ به‌طور کامل گشوده شد. هر بال تلسکوپ جیمر وب، سه قسمت از ۱۸ بخش آینه را در خود جای می‌دهد. پس از استقرار رادیاتور در ۷ ژانویه، با موفقیت بال آینه روی پورت جیمز وب مستقر شد. رادیاتور، تله‌ای در پشت تلسکوپ فضایی است که گرما را از ابزارهای علمی وب به فضا می‌تاباند. هر پنل جانبی جیمز وب، سه بخش آینه اصلی را در خود جای می‌دهد. همچنین این پنل طوری طراحی شده است که به عقب تا شود تا مقطع عرضی وب برای پرواز کاهش پیدا کند.


«CES» علاقه‌مندان به فناوری را غافلگیر کرد


افراد کم‌بینا همواره برای مطالعه کردن مشکلات زیادی دارند از همین رو مهندسان یکی از شرکت‌های حاضر در نمایشگاه CES ۲۰۲۲ به هر نوع عینکی متصل شده و سرویس‌های مختلفی را به کاربران ارائه می‌دهد. این گجت پوشیدنی می‌تواند اشیاء و چهره‌هایی را که در زاویه دوربین آن قرار دارد شناسایی کرده و همچنین در هنگام مطالعه متن مورد نظر کاربر را بخواند و از طریق بلندگوی خود آن را بیان کند. این ابزار کاربردی دارای ویژگی «خواندن هوشمند» (Smart Reading) است که با استفاده از آن به سرعت اطلاعاتی از قبیل شماره تلفن و واژگان خاص را در متون مختلف پیدا و اعلام می‌کند.


یکی از کاربردی‌ترین محصولات معرفی شده در CES ۲۰۲۲ دستگاه اسکن بدن Withing است. فعالیت طولانی‌مدت با رایانه و ابزارهای هوشمند موجب کم‌تحرکی میلیون‌ها انسان در سراسر دنیا شده است به همین دلیل مهندسان شرکت‌های مختلف فناوری می‌کوشند با معرفی محصولات متنوع حجم فعالیت‌های بدنی کاربران را افزایش داده و با استفاده از دستگاه‌هایی پیشرفته وضعیت جسمانی آن‌ها را کنترل کنند. دستگاه Withing خدمات مختلفی از قبیل سنجش ضربان قبل را ارائه می‌دهد. این دستگاه با بررسی میزان فعالیت بدنی انجام شده در طول روز و وزن خالص کاربران به طور دقیق وزن چربی‌های اضافه بدن را محاسبه کرده و تمامی اطلاعات لازم را روی گوشی کاربران ارائه می‌دهد.



هدفون نامرئی ساخته شد


این اسپیکر امواج اولتراسوند را به صورت بی‌صدا در هوا انتقال می‌دهد که در آستانه گوش کاربر به پاکت‌های صدای تبدیل می‌شود، بدین ترتیب برای کاربر تجربه‌ای شبیه به استفاده از یک جفت هدفون ایجاد می‌کند. به گفته شرکت سازنده این دستگاه، تنها کاربر می‌تواند صدای این دستگاه را به شکل سه‌بعدی بشنود و افراد دیگر تنها قادر به شنیدن صدای زمزمه مانندی هستند. حسگرهای حرکتی این دستگاه امکان تشخیص چهره را فراهم می‌کنند، بدین ترتیب «نووِتو ان. وان» (Noveto N۱) می‌تواند گوش کاربر را ردیابی کند و مطمئن شود که صدا به مکان مورد نظر می‌رسد.


فضاپیمای چینی راز کلبه اسرار آمیز در ماه را افشا کرد


ماه‌نورد یوتو ۲ اولین بار تصویر این شی عجیب را از فاصله ۸۰ متری ثبت و به اداره ملی فضایی چین ارسال کرد. سازمان فضایی چین نیز پس از انجام بررسی‌های اولیه این تصویر را در فضای مجازی منتشر و اعلام کرد به سرعت کاوشگر یوتو ۲ را به سمت این شی مرموز هدایت می‌کند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن راز آن را کشف کند. در میان گمانه‌زنی‌های انجام شده تا پیش از مشخص شدن ماهیت این شی عجیب تعدادی از رسانه‌ها آن را کلبه بیگانگان در ماه نامیدند. پائول برن، اخترشناس مطرح دانشگاه واشنگتن می‌گوید «به دلیل زاویه ماه‌نورد از تخته سنگ رویت شده در قمر زمین ابتدا تصور می‌شد شی‌ء بسیار بزرگ در ماه شناسایی شده است ولی پس از بررسی‌های دقیق‌تر مشخص شد این تکه سنگ نه تنها بیش از اندازه بزرگ نیست بلکه کوچک‌تر از بسیاری از صخره‌های موجود در ماه است.»




بیشتر بخوانید:


فضاپیمای چینی راز کلبه اسرار آمیز در ماه را افشا کرد




اختلال در خواب؛ متهم ردیف اول در قتل‌های ناخودآگاه/ در ذهن قاتلان خوابگرد چه می‌گذرد؟


وقتی فرد به طور کامل در حالت REM نیست و عضلات در حالت شل قرار دارند و فلج نیستند. از سوی دیگر فرد در حالت غیر REM نیست و می‌تواند رویا ببیند. در این حالت برخی از فرایندهای مغز فعال هستند در حالی که برخی دیگر در حالت آفلاین قرار دارند.» حال سوال اینجاست که چرا پدیده خطا در تغییر اغلب منجر به رفتاردهای عجیب و غریب و خشونت‌آمیز می‌شود؟ دلیل این امر مانند بسیاری از پدیده‌های مرتبط به آسیب‌شناسی عصبی به حالت واقعی مربوط می‌شود.


ساختارهای مغز مانند هیپوتالاموس که خواب را تنظیم می‌کند، در کنار مغز میانی قرار دارد؛ محلی که رفتارهای اولیه تکامل می‌یابد. بنابراین وقتی تکانه الکتریکی جرقه می‌زند، مغز میانی بیدار می‌شود اما نواحی مرتبط به اخلاق مانند قشر پیشانی در حالت آفلاین باقی می‌مانند. بدین ترتیب هیچ مانعی برای مهار رفتارهای خشونت‌آمیز انسان در زمان خوابگردی وجود ندارد.



بستنی؛ داروی بیماران مبتلا به اُمیکرون


مقامات سازمان بهداشت جهانی می‌گوید؛ اُمیکرون در مقایسه با سویه‌های قبلی، علائم خفیف‌تری برای بیمار ایجاد می‌کند. اکثرا افرادی که ریه‌شان در برابر این بیماری درگیر می‌شود، بیشتر در معرض خطر مرگ هستند. درحالی‌که علائم این سویه بسیار خفیف است، اما شایع‌ترین علائمی که بیماران مبتلا به اُمیکرون دارند، شامل گلودرد است که تمایل افراد به غذا، تقریباً غیر ممکن می‌شود.


افرادی که گلودرد شدید دارند، بیشتر تمایل به میل غذاهای گرم و مایعات دارند، زیرا خوردن آن بسیار راحت است. بر اساس گفته دکتر باب، شیک‌های پروتئینی و بستنی را نیز می‌توانند افراد به لیست غذاهای خود اضافه کنند. دکتر باب می‌گوید؛ افراد اگر دیابت ندارند می‌توانند بستنی را به‌راحتی میل کنند، زیرا خوردن آن بسیار آسان است. توصیه‌های دکتر باب با دلایل بسیار خاصی تأیید می‌شود که در واقع بدن افراد را در طول دوره بیماری سالم نگه‌ می‌دارند. بستنی گلوکز و همچنین پروتئین بدن را نیز فراهم می‌کند؛ بنابراین افراد می‌توانند وزن خود را نیز کنترل کنند.


رفع نیازهای مخابرات به همت شرکت‌های ایرانی/ تأمین قطعات، از نان شب فعالان صنعت مخابرات هم واجب‌تر است


تجهیزات الکترونیکی کاربرد بسیار گسترده‌ای در صنعت مخابرات و فناوری اطلاعات دارد و شرکت‌های فعال در این حوزه برای اجرای پروژه‌های خود نیازمند قطعات الکترونیکی با کیفیت و مطابق با استانداردهای بین‌المللی هستند. اگرچه مهندسان جوان و پرتلاش ایرانی در شرایطی که کشور تحت شدیدترین تحریم‌های ظالمانه غرب قرار دارد توانسته‌اند بخش قابل توجهی از نیاز صنعت مخابرات را تأمین کنند ولی به دلایلی نظیر نبود فناوری لازم برای ساخت قطعاتی مانند تراشه‌های هوشمند فعالان صنعت فناوری اطلاعات و مخابرات ملزم به واردات تجهیزات مورد نظر خود هستند. به اعتقاد اکثر کارشناسان تأمین تجهیزات الکترونیکی از کشورهای مختلف نه تنها به معنای عدم حمایت از تولید ملی نیست بلکه بستر لازم برای توسعه فناوری را فراهم می‌کند.



ورزش با زوال عقل مبارزه می‌کند


محققان در مطالعه جدید خود از بافت مغز پس از مرگ، سرنخ‌هایی به‌ دست آوردند درباره این‌که چگونه ورزش در سنین بالا سلامت مغز را نیز بهبود می‌بخشد و از زوال عقل جلوگیری می‌کند. پروتئین‌های پیش‌سیناپسی، به‌عنوان مولکولی برای حمایت از عملکردهای سالم مغز شناسایی شده است. اکنون تحقیقات جدید نشان می‌دهد، در اواخر عمر فعالیت بدن با سطوح بالاتر پروتئین‌های پیش‌سیناپسی مرتبط است.


تحقیقات جدید بر مجموعه‌ای از پروتئین‌های شناخته‌شده که در حفظ پروتئین‌های پیش‌سیناپسی نقش دارد، به‌دقت تمرکز می‌کند. در مطالعه‌ سال گذشته منتشر شده است که فعالیت بدنی، باعث همبستگی بین پروتئین‌های «پیشینپتیک»، کاهش تجمع پروتئین‌های سمی مرتبط با زوال عصبی و کاهش شناختی می‌شود. محققان در این مطالعات یافتند، میان فعالیت بدنی و افزایش پروتئین‌های پیشینپتیک در اواخر عمر نوعی همبستگی وجود دارد.


ماسکی که مانع از مرگ زودرس می‌شود


آلودگی هوا عامل اصلی مرگ‌ومیر زودرس در سراسر جهان است. درواقع در سال ۲۰۲۰ سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که آلودگی هوا بزرگ‌ترین تهدید زیست‌محیطی علیه حیات انسان است که منجر به ۷ میلیون مرگ زودرس در سال می‌شود. قرنطینه ناشی از شیوع کرونا به طور موقت سطوح آلودگی را بهبود بخشید اما میزان آلودگی هوای جهان را نیز مشخص کرد. حال شرکت «AIRXÔM» ماسک نوینی توسعه داده که شبیه به فناوری‌های مفهومی دنیای علمی تخیلی است. شرکت سازنده ادعا می‌کند که نخستین ماسک محافظ تنفسی فعال را در جهان ساخته که مجهز به منبع تغذیه است. این ماسک ذرات میکرو و نانو را فیلتر می‌کند و محافظت تقریبا کاملی را در برابر ویروس‌های موجود در هوا مانند «SARS COV ۲» (سارس-کوو-۲)، باکتری‌ها و ترکیبات آلی فرار مانند مونوکسید نیتروژن، تولوئن و بنزن برای کاربر فراهم می‌کند.


پست پشتوانه اقتصاد دیجیتال و تسهیل‌کننده خدمات عمومی است


وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «امروز سالروز قتل میرزا تقی‌خان فراهانی یا همان امیرکبیر است. مفهوم دانش و توسعه در ایران دوره معاصر با نام امیرکبیر پیوند خورده و دارالفنون از یادگارهای اوست. بی‌راه نگفته‌ایم اگر بگوییم امیرکبیر پیشگام ارتباطات نوین در ایران بوده است. با دستور امیر پستخانه‌ تأسیس شد و برای حفاظت محموله‌های پستی در تمامی راه‌های کشور قراول‌خانه‌ ساخت. چاپارهای پستی از تهران به اصفهان، آذربایجان، مازندران، کرمان، خراسان، استرآباد و کرمانشاه در رفت‌وآمد بودند و محموله‌های پستی را به دست صاحبانشان می‌رساندند. هنوز داغ قتل امیرکبیر بر سینه شیفتگان پیشرفت و توسعه ایران سنگینی می‌کند.»


اثر هوش مصنوعی باید در تولید ناخالص داخلی مشاهده شود/ جایگاه نامطلوب کشور در حوزه هوش مصنوعی


هوش مصنوعی یک فناوری افقی است که می‌تواند در همه صنایع و در همه جا کاربرد داشته باشد. یکی از کاربردهای اصلی هوش مصنوعی، افزایش بهره‌وری است. هم اکنون اصلی‌ترین راه برای بهره‌وری با توجه به گستردگی داده‌ها، استفاده از هوش مصنوعی است. ما در حال حاضر با لحاظ کردن شروطی می‌توانیم به کمک هوش مصنوعی میزان بهره‌وری را بهبود دهیم. با توجه به تبادلات فضای مجازی که طی سالیان اخیر نیز شاهد آن بوده‌ایم، در آینده این مسئله بیشتر به وقوع می‌پیوندد.


هوش مصنوعی ضمن اینکه می‌تواند با انجام محاسبات پیچیده‌ای در افزایش بهره‌وری نقش بسزایی داشته باشد، در بسیاری از موارد نیز در ترکیب با علم رباتیک می‌تواند در برخی از شاخه‌ها مانند مسائل نظامی، بحران، محیط زیست و همچنین اعمال و انجام کارهای سخت جایگزین انسان شود و خطرات احتمالی حوادث را از بین ببرد. در مجموع، هم اکنون دلایل زیادی وجود دارد که هوش مصنوعی را به عنوان یکی از فناوری‌های آینده مطرح می‌کند.



کوچک‌ترین آزمایشگاه جهان ساخته می‌شود


«فلوجنت» شرکتی پیشرو در حوزه میکروسیال‌هاست و حالا از «OMI» رونمایی کرده که کوچک‌ترین آزمایشگاه جهان به شمار می‌رود. OMI که کوچک‌تر و جمع‌وجورتر از یک جعبه کفش است، می‌تواند از اندام‌های زنده مانند پوست، ریه و حتی مغز تقلید کند. این گجت با استفاده از فناوری اندام روی تراشه، واکنش انسان به محرک‌های متفاوت را پیش‌بینی می‌کند.


این گجت آزمایشگاهی در مدل‌های قابل‌حمل و متصل توسعه داده شده و می‌تواند به درک بهتر پیری کمک کند، همچنین می‌تواند ابزار مورد نیاز انسان برای دستیابی به پیشرفت‌های قابل‌توجه در حوزه‌هایی مانند شخصی‌سازی روش‌های درمانی، توسعه داروهای جدید و مطالعه بیماری‌های عفونی باشد. در این گجت آزمایش‌ها ساده، خودکار و قابل‌اعتماد هستند و با استفاد از OMI نیاز به آزمایش روی حیوانات به طور قابل‌توجهی کاهش می‌یابد.



اولین پیوند قلب خوک به انسان در جهان انجام شد + فیلم


عمل پیوند موفقیت‌آمیز قلب خوک به انسان در ایالات‌متحده در ۸ ساعت انجام شد. در این عمل تاریخی ژنتیک قلب خوک را که اصلاح کردند، به قلب انسان پیوند زدند. بیماری که قلب خوک به آن پیوند زده شده درحال حاضر، هنوز زنده است و اندام خوک را به‌اصطلاح پس نزده است. این بیمار ۵۷ ساله در مرکز پزشکی دانشگاه مریلند به‌شدت تحت‌نظر است.


این پیوند قلب، دستاوردی خارق‌العاده است که با تلاش بسیاری از دانشمندان در سراسر کشور به‌ دست آمده است. مهم‌ترین گام‌های اخیر دانشمندان به این لحظه مهم ختم شده است و علم پزشکی در ویرایش ژنی بسیار پیشرفت کرده است. دانشمندان ژن‌های خوک را برای ارائه اندام به انسان ویرایش کردند.




بیشتر بخوانید:


اولین پیوند قلب خوک به انسان در جهان انجام شد + فیلم




تشخیص زودهنگام سرطان با آزمایش خون جدید


آزمایش جدید آکسفورد، روش متفاوتی را در پیش گرفته است. به‌ جای نشانگرهای زیستی، متابولیت‌های خون را نیز شکار می‌کند. متابولیت‌ها، مولکول‌های کوچکی هستند که در نتیجه فرآیندهای متابولیسم یا سوخت‌وساز تولید می‌شوند. این مولکول‌ها را می‌توان با استفاده از تکنیکی به‌نام «متابولومیک رزونانس مغناطیسی هسته‌ای» (MMR)، شناسایی کرد. در این روش نمونه‌های خون با استفاده از میدان‌ها معناطیس و امواج رادیویی بررسی می‌شود.


افراد سالم، افراد مبتلا به سرطان و سرطان متاستاتیک، همگی دارای پروفایل‌های متفاوتی از متابولیت‌های خون هستند و الگوریتم‌های تیم می‌تواند تعیین کند که نمونه یک بیمار با کدام پروفایل هم‌خوانی دارد. از مزیت‌های این آزمایش خون جدید این است که مخصوص هیچ نوع سرطان خاصی نیست و انواع سرطان‌ها، تومورها و متاستازها را به‌دقت و زود تشخیص می‌دهد.



چقدر طول می‌کشید تا یک دایناسور سر از تخم درآورد؟


شواهد علمی که تاکنون کشف شده نشان می‌دهد که تمام دایناسورها با تخم‌گذاری تولیدمثل می‌کردند. برخی گونه‌ها مانند ساروپودهای غول‌پیکر و گردن‌دراز در یک لانه کوچک ده‌ها تخم می‌گذاشتند و آنها را رها می‌کردند تا بچه دایناسورها خودشان از تخم بیرون بیایند. دایناسورهایی مانند رپتورهای پردار که از اجداد نزدیک پرندگان به شمار می‌روند، تخم‌های بزرگ‌تر اما کمتری می‌گذاشتند، در لانه می‌مانند و روی تخم‌ها می‌نشستند تا از آنها محافظت کنند. حال سوال اینجاست که چقدر طول می‌کشید تا یک دایناسور از تخم بیرون بیاید؟ دیرینه‌شناسان تا این اواخر پاسخی برای این پرسش نداشتند.


مدت زمان بیرون آمدن از تخم در خزندگان امروزی مشابه دایناسورهاست و معمولا چند ماه طول می‌کشد. این در حالی است که جوجه‌های پرندگان بسیار سریع‌تر، معمولا دوماهه و حتی در عرض دو هفته، از تخم سر درمی‌آورند. پرندگان امروزی از نسل دایناسورها هستند اما آنها به نظر می‌رسد سرعت جوجه‌ریزی پرندگان نسبت به اجدادشان سریع‌تر شده است.


انتهای پیام/۳۰۰۴/پ



انتهای پیام/

ارسال نظر