صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۵۵ - ۱۵ دی ۱۴۰۰
آنا گزارش می‌دهد؛

محافظ خورشیدی تلسکوپ پرچمدار جدید ناسا بر فراز فضا/ «جیمز وب» به نقطه عطف مأموریت خود رسید

تلسکوپ فضایی «جیمز وب» محافظ خورشیدی خود را که اندازه زمین تنیس است، به‌طور کامل گشود.
کد خبر : 632804

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، تلسکوپ فضایی جیمز وب که جامعه علمی سال‌ها انتظار پرتاب آن را می‌کشید؛ اکنون در حال اتمام مأموریت خود است. اجزای این تلسکوپ فضایی در حال باز شدن است و دیگر زمان زیادی از آن باز شدن کامل آن باقی نمانده است . مشتاقان و علاقه‌مندان به علم نجوم و فضا چشم‌انتظار این هستند که جیمز وب مأموریت خود را با موفقیت کامل به اتمام برساند. کار تلسکوپ فضایی جیمز وب قدرتمند بسیار دشوار است، زیرا مسئولیت تلسکوپ‌های پیشین از جمله تلسکوپ فضایی هابل و اسپیترز به‌عهده آن است. این تلسکوپ فضایی پس از پرتاب، بیش از ۱.۵ میلیون کیلومتر را به‌سختی طی می‌کند تا به مقصد نهایی خود یعنی نقاط لاگرانژ۲ برسد و گزارشی در خصوص جزئیات مأموریت این تلسکوپ قدرتمند تهیه کردیم.


باز شدن لایه‌های خورشیدی زمان‌بر است


تلسکوپ فضایی جیمز وب برخلاف تلسکوپ فضایی هابل مدام به دور زمین می‌چرخد و هر ۹۰ دقیقه در سایه زمین قرار می‌گیرد که این باعث می‌شود تا جیمز وب دیدی بدون مانع از جهان هستی داشته باشد. یکی از مشکلات این تلسکوپ این است که دور از دسترس است و امکان دارد برای تعمیر و سرویس آن کمی با مشکل مواجه شوند. بر اساس گفته ناسا، تلسکوپ فضایی جیمز وب روز سه‌شنبه ۴ ژانویه، مصادف با ۱۴ دی، محافظ خورشیدی خود را که به اندازه زمین تنیس است به‌طور کامل مستقر کرد. انجام این مرحله نقطه عطفی برای موفقیت مأموریت جیمز وب برای مطالعه هر مرحله از تاریخ کیهانی است.




بیشتر بخوانید:


تلسکوپ جیمز وب روی سکوی پرتاب قرار گرفت


تصاویر جذاب فضایی در روز پرتاب تلسکوپ «جیمزوب» را از دست ندهید




یک منبع آگاه در مرکز کنترل رصدخانه در «بالتیمور» گفت: تمام پنج لایه محافظ خورشیدی به‌طور کامل باز شده است. بالتیمور شهری در ایالت مریلند در کشور آمریکا است و اعضای تیم تشویق جیمز وب در این شهر مستقر هستند. دستگاه بادبادکی شکل به طول ۲۱ متر همچون چتر آفتابی عمل می‌کند و این دستگاه بادبادکی شکل نشان می‌دهد تمام ابزار وب در سایه هستند تا بتوانند سیگنال‌های مادون قرمز ضعیف را از دوردست کیهان شناسایی کنند.


باز شدن لایه‌های خورشیدی بسیار زمان‌بر بود و هر یک از لایه‌ها در طی دو روز باز شدند. به دلیل این‌که تلسکوپ برای قرار گرفتن در مخروط دماغه موشک، بسیار بزرگ بود، باید به سبک اوریگامی تاشده حمل می‌شد. در نهایت باز شدن اجزای این تلسکوپ کاری پیچیده و چالش برانگیز است. این استقرار تاکنون ترسناک‌ترین استقراری بود که ناسا انجام داده است.



چالش‌برانگیزترین مرحله؛ استقرار محافظ خورشیدی


توماس زوربوخن، معاون و مدیر اداره مأموریت علمی ناسا در بیانیه‌ای گفت: این اولین بار است که کسی سعی می‌کند تا تلسکوپی به این بزرگی را در فضا مستقر کند. موفقیت و چالش‌برانگیزترین مرحله یعنی استقرار محافظ خورشیدی، نشان‌دهنده نبوغ انسانی و مهارت مهندسی بشر است که جیمز وب را نیز قادر می‌سازد تا به اهداف علمی خود دست پیدا کند.


هیلای استوک، متخصص استقرار محافظ نورثروپ گرومن، شرکت هوافضا، طی تماسی به خبرنگاران گفت این لحظه، واقعا لحظه‌ای فوق‌العاده همراه با شادی و آرامش بود. قدرتمندترین تلسکوپ فضایی ساخته شده تاکنون و جانشین هابل یعنی تلسکوپ فضایی جیمز وب در یک موشک آریان ۵ از گویان فرانسه در ۲۵ دسامبر منفجر شد و اکنون بیش از نیمی از نقطه مداری خود از زمین فاصله دارد.




بیشتر بخوانید:


روی خوش فضا به «جیمز وب» میلیارد دلاری/ دوران بازنشستگی «هابل» از راه می‌رسد


خواب ابدی در یک قدمی «هابل» / «جیمز وب» جانشین مناسبی است؟




فناوری مادون قرمز در تلسکوپ فضایی جیمز وب به آن اجازه می‌دهد تا اولین ستاره‌ها و کهکشان‌هایی را که ۱۳.۵ میلیارد سال پیش شکل گرفته‌اند، ببینند و به اخترشناسان بینش جدیدی از اولین دوره کیهان می‌دهد. نور مرئی و فرابنفش ساطع‌شده از اولین اجرام نورانی در اثر انبساط کیهان کشیده شده است و امروزه به شکل مادون قرمز می‌رسد که جیمز وب برای تشخیص آن با وضوح بی‌سابقه‌ای تجهیز است.


تقریبا ۵ ماه تا راه‌اندازی کامل جیمز وب


مأموریت جیمز وب شامل مطالعه سیارات دوردست برای تعیین منشأ، تکامل و قابلیت سکونت آن‌ها می‌شود. این محافظ خورشیدی به‌طور دائم میان تلسکوپ و خورشید، زمین و ماه قرار خواهد گرفت. سمت رو به‌ خورشید تلسکوپ برای تحمل دمای ۱۱۰ درجه سانتی‌گراد ساخته شده است. هر لایه متوالی سردتر از لایه بالای آن است و همچنین به ابزار حساس تلسکوپ اجازه می‌دهد تا در دمای منفی ۳۸۰ درجه فارنهایت کار کند. این لایه‌ها از مواد سبک وزن به نام کپتون ساخته شده است و با سیلیکون تصفیه شده پوشانده شده است. همچنین با پارچه‌های ریپستاپ ویژه به یکدیگر برای محدود کردن آسیب‌های ناشی از شهاب‌سنگ متصل شده است.


پارچه‌های ریپستاپ، اغلب از نایلون ساخته شده است و از تکنیک ویژه‌ای استفاده می‌کند که باعث مقاومت در برابر پارگی می‌شود. جیمز وب طی چند هفته به مقصد فضایی خود، معروف به دومین نقطه لاگرانژ خواهد رسید، اما همچنان حدود پنج ماه و نیم دیگر از راه‌اندازی کامل آن باقی مانده است. مراحل بعدی این تلسکوپ قدرتمند شامل استقرار بال‌های آینه‌ای ثانویه و اولیه، تراز کردن اپتیک یا نورشناسی تلسکوپ و مدرج کردن یا کالیبره کردن ابزار علمی آن است.


انتهای پیام/۳۰۰۴/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر