صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
تماشای مستند| ۲۲

«ژنرال» و نگاهی موشکافانه به یک عملیات نجات/ حاج قاسم حقیقتی غیرقابل انکار است!

مستند «ژنرال» نگاهی دارد به عملیات نجات شهر اربیل عراق توسط سردار سلیمانی، شهری که در محاصره داعش بود و چند ساعت تا سقوط فاصله داشت.
کد خبر : 631645

به گزارش خبرنگار سینمایی گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، حاج قاسم سلیمانی، بدون شک یکی از تاثیرگذارترین چهره‌های نظامی، سیاسی و اجتماعی ایران در سال‌های اخیر بوده است، سرداری که نامش نه فقط دلگرمی مردم ایران، که برای محرومان و مظلومان منطقه نیز اسم بزرگی بود و خیلی‌ها ایران را به نام و آوازه او می‌شناختند. یکی از مهم‌ترین دلایل این وجهه بین‌المللی سردار سلیمانی، حضور موثر در کشورهای منطقه و انجام عملیات‌های نظامی موفقیت‌آمیز بود، عملیات‌هایی که شاید مردم ایران بسیاری از آنها را ندانند، اما مردم سوریه، عراق، لبنان و... اهمیت آنها را با گوشت و پوستشان لمس کردند.


بعد از ظهور و بروز پدیده وحشتناک داعش در کشورهای غربی ایران، سردمداران نظامی منطقه برای مقابله با این گروه تروریستی پا به میدان گذاشتند و در شهرها و پایگاه‌های نظامی مختلف با این گروه درگیر شدند. اما بسیاری از این عملیات‌ها با شکست مواجه می‌شد و این شکست‌ها باعث قدرت گرفتن بیش از اندازه داعش در شهرهای مختلف عراق و سوریه شده بود. اما زمانی که به درخواست همین کشورها حاج قاسم سلیمانی به‌عنوان پرچمدار عملیات‌های نظامی علیه داعش به منطقه وارد شد، ورق کاملا برگشت و پس از این ورود ایشان به شمار پیروزهای جبهه مقاومت اضافه شد.



داستان عملیات نجاتِ «ژنرال»


در طول دو سال گذشته، مستندهای ریز و درشتی در رابطه با عملکرد سردار سلیمانی در عملیات‌های مختلف داخلی و خارجی ساخته شد، مستندهایی که جایگاه بین‌المللی این ژنرال ایرانی را در خارج از مرزهایمان به تصویر می‌کشید و نشان می‌داد که ایشان چه نقش غیرقابل انکاری در پیشبرد مناسبات نظامی، سیاسی و اجتماعی داشتند. از جدیدترین مستندهای اینچنینی که به یکی از مهم‌ترین عملیات‌های سپاه قدس و فرماندهی حاج قاسم مربوط می‌شود مستند «ژنرال» است، اثری به کارگردانی مهرداد یوسفی که در پانزدهمین دوره جشنواره سینما حقیقت نیز به نمایش درآمد و با فیلم‌های اختصاصی، گفت‌وگوها و فضاسازی‌ها مناسبی که داشت، یکی از آثار قابل دفاع به نمایش درآمده در بخش شهید آوینی جشنواره بود.


با توجه به اینکه در رابطه با نقش پررنگ سردار سلیمانی در سوریه، تاکنون صحبت‌ها زیادی شده است و اطلاعات بیشتری در دسترس است، به نظر می‌رسید «ژنرال» هم قرار است از زاویه دیگر به همین حضور اشاره کند، اما برخلاف تصور موضوع مستند مهرداد یوسفی به نجات شهر اربیل مربوط می‌شد، شهری در اقلیم کردستان عراق که در محاصره سنگین نیروهای داعشی قرار داشت و طبق ادعای بسیاری از دولتمردان عراقی و همتایان‌شان در دیگر کشورها، امیدی به مقاومتش در مقابل این محاصره نبود. در گفت‌وگوهای اختصاصی این مستند می‌بینیم که چهره‌های سیاسی کردستان عراق همچون مسعود بارزانی چطور شرایط سختی را که در آن گیر کرده بودند، روایت می‌کنند از هر کشوری هم که کمک می‌گیرند دست رد به سینه آنها می‌زند.


ایران تنها کشوری است که کردستان عراق را تنها نمی‌گذارد. مسعود بارزانی زمانی که مشغول روایت این اتفاق در قاب دوربین مستند «ژنرال» است، چشمانش کاملا برق می‌زند، گویا به یاد آن روزهای سخت افتاده است. روزی که وزارت خارجه ایران شماره تلفن همراه سردار سلیمانی را به‌عنوان تنها راه نجات اربیل، به آقای بارزانی می‌دهد و سردار پای تلفن به او می‌گوید «کاک مسعود، تا اذان صبح اربیل را نگه دار، ما می‌آییم». و همین اتفاق هم رخ می‌دهد و سردار سلیمانی با حضورش در فرودگاه اربیل، جان تازه‌ای به کالبد بی‌رمق مدافعان این شهر می‌دهد.




بیشتر بخوانید:


«کمیته» موفق در سوژه‌یابی، ناکام در رفع ابهام از یک ابهام
«شورش علیه سازندگی»؛ روایتی یکدست از زمان از دست‌رفته
عاشقانه‌ای برای زادگاه جنگ‌زده در ارتفاع ۱۸هزارپایی
رمزگشایی از انتقام سخت در مستند «اخراج»
نقد بی‌توجهی ساختاری به فرودستان در «بیجه»
«انیمیشن ایرانی» تاریخ پویای ۷۰ سال پویانمایی در ایران
«عابدان کُهنز»؛ یک سند تصویری تربیتی و الگویی برای کار تشکیلاتی با عطر شهادت

اراده «چشم‌ها و دست‌ها» برای ادامه امیدوارانه زندگی
واکاوی جدای بحرین از ایران در مستند «آسوده بخواب کوروش»
مستند «۱۹۱۹»؛ روایتی از یک قرارداد ننگین که اجرایی نشد





حاج قاسم، مردی که زیاد می‌دانست


چیزی که در این مستند هویداست، مسئله تنهایی ترسناک مردم اربیل بود، مردمی که جانشان برای دولتمردان و سیاسیون دیگر کشورها اصلا اهمیتی نداشت و آنها را به‌عنوان تلفات جنگی حساب می‌کردند، اما در این میان کسی همچون ژنرال سلیمانی پا به میدان می‌گذارد و با استراتژی‌های نظامی و تسلیحاتی که در اختیار گروه‌های مقاومت قرار می‌دهد، محاصره داعش را می‌شکند و یکی از سخت‌ترین شکست‌های این گروهک تروریسیتی را به آنها وارد می‌کند. به واسطه همین حضور است که حاج قاسم در میان مردم اربیل، به چهره‌ای محبوب و دوست‌داشتنی تبدیل شده است، چون اگر او نبود دقیقا مشخص نیست چه فاجعه‌ای در این شهر رخ می‌داد و جان و مال و ناموس چند صد هزار نفر به یغما می‌رفت.


تاثیرگذاری نقش حاج قاسم سلیمانی در داخل و خارج از ایران، انکارناپذیر است، او شخصیتی کاریزماتیک داشت که با توانمندی‌هایش ترکیب شده بود. در میان تمام سردمداران نظامی کشورهای منطقه، کسی در هوش، ذکاوت، تاکتیک‌شناسی و شجاعت سردار سلیمانی ذره‌ای شک نداشت، چون ده‌ها عملیات نظامی برای اثبات تک به تک این موارد وجود دارد و هیچکدام از این نکات، چیزی نیست که برای اثبات آنها، نیاز به مدرک و ادله محکمه پسند باشد.


حضور فیزیکی سردار سلیمانی در خط مقدم و پس از پیروزی‌ها در میان مردم، کاملا ملموس است. هزاران عکس و صدها دقیقه فیلم و فایل صوتی از عملکرد این سردار آسمانی در خارج از مرزهای ایران وجود دارد که می‌تواند حقانیت او را ثابت کند. حقانیت این مسئله که اگر کسی مثل سردار سلیمانی در خاورمیانه نبود، قطعا این منطقه جولانگاه گروهک‌های تروریستی پرورش یافته از طرف غرب می‌شد.




بیشتر بخوانید:


محافظانی که تا آخرین لحظه پا پس نکشیدند
«بچه‌های زمین خاکی» همراه با امید در اوج ناامیدی
«سمفونی حمید»؛ سایه سنگین مرد سربه‌زیر
بررسی فاجعه مرگ پرندگان میانکاله در «پرواز بی‌بازگشت»

بازخوانی «حماسه ملبورن» از زبان حماسه‌سرا
داستان مردی که «هوای» کارگران را دارد
تلخی‌های جنگ ۴ ساله بوسنی در مستند «داماد بوسنی»
زندگی و زمانه روح‌الله از چشم «بانو قدس ایران»
«زمستان است» روایتی تاریخی از خیابان لاله‌زار تهران
نقش جاسوس انگلیسی در کودتای ۲۸ مرداد به روایت «کودتای ۵۳»





پژوهش‌های باوسواس


یکی از ویژگی‌های خاص مستند «ژنرال» که آن را در میان مستندهای سیاسی – نظامی چند سال اخیر، به اثری خاص تبدیل می‌کرد، حجم گسترده و دقیق اطلاعاتی است که به مخاطب می‌دهد. طوری که می‌توان گفت سازندگان این مستند زمان زیادی را برای بخش پژوهش صرف کرده‌اند و دستشان از بابت ملزومات تصویری، صوتی و مکتوبِ اطلاعاتی حسابی باز است. برخی از بخش‌هایی که در این مستند می‌بینیم ویدئوهایی است که خود نیروهای داعشی، در زمانی که اربیل را به محاصره درآورده بودند منتشر کردند، نیروهایی که برای ایجاد رعب و وحشت تولید شدند و داعشی‌ها با آنها قصد خودنمایی داشتند. استفاده از تصاویر اختصاصی و مطالب رسانه‌های دیگر، بیانگر رصد دقیق رسانه‌ای دقیق این رویداد توسط تیم پژوهش این مستند است.


ماجرای حضور سردار سلیمانی به همراه ۷۰ نفر از نیروهایش در اربیل عراق که به شکست محاصره این شهر انجامید، یکی از رویدادهای خاص نظامی – سیاسی در سال‌های اخیر بود، رویدادی که البته خیلی‌ها تلاش کردند آن را جور دیگری به نمایش بگذارند و واقعیت‌های مربوط به حضور سردار سلیمانی در این شهر را وارونه‌نمایی کنند. با این وجود اما گروه سازنده مستند «ژنرال» تمام تلاش خود را انجام داده تا اسناد واقعی این رویداد را سنجش کند و در نسخه نهایی، حقیقت را به تماشاگر بگوید، حقیقتی که هرچقدر هم عده‌ای به دنبال کتمان آن باشند، اما با اسناد کافی قابل اثبات است.


صحبت‌های مربوط به مقامات مهم کردستان عراق و شخصیت‌های سیاسی که به طور کامل در جریان آزادسازی اربیل بودند، به اندازه کافی همه چیز را مشخص می‌کند. شاید برخی به دلیل ملاحظات سیاسی و ترس از دست دادن ارتباط با غرب، سعی در تغییر واقعیت داشته باشند، اما همان افراد نیز پس از آزادسازی این شهر، کاملا مخلصانه به نقش حاج قاسم اذعان داشتند و به دور از سیاسی‌بازی حقیقت را گفتند، و حقیقت چیزی نیست که بتوان با ضرب و زور سیاست آن را مخفی کرد. همانطور که ماه هرگز پشت ابر نمی‌ماند، حقیقت نیز در نهایت آشکار می‌شود و این مسئله‌ای است که از آن گریزی نیست.


انتهای پیام/۴۱۷۳/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر