صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
تماشای مستند| ۲۱

«چند قدم آن طرف‌تر» اما همراه/ محافظانی که تا آخرین لحظه پا پس نکشیدند

مستند «چند قدم آن طرف‌تر» اثری در رابطه با گروه محافظان حاج قاسم سلیمانی است، گروهی که چالش‌های زیادی را تجربه کردند و در آخر همراه حاج قاسم به شهادت رسیدند.
کد خبر : 631402

به گزارش خبرنگار حوزه سینمایی گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، در طول ۲ سالی که از شهادت حاج قاسم سلیمانی گذشته است، آثار نمایشی متعددی در رابطه با سبک زندگی، عملیات‌ها و کارهای مهم سردار سلیمانی تولید شده است، آثاری که اکثر آنها در حوزه مستند بوده و هرکدام هم از زاویه نگاه خود به این سوژه ورود کرده است. برخی تمرکز را روی یک رویداد خاص گذاشته‌اند و عملکرد سردار در آن رویداد را بررسی کرده‌اند، و برخی دیگر نگاهی کلی‌تر داشتند و جدا از بررسی عملکرد حاج قاسم، نتایج آن در ماه‌ها و سال‌ها بعد را نیز زیر ذره‌بین قرار داده‌اند.


در پانزدهمین دوره جشنواره سینما حقیقت نیز، بودند آثاری که این ویژگی‌ها را داشتند و موضوع اصلی آنها سردار سلیمانی و برخی از مهم‌ترین دستاوردهایش بود. آثاری همچون «ژنرال» و «امان‌نامه» که اولی مربوط می‌شد به یکی از عملیات‌های مهم حاج قاسم در خارج از مرزهای ایران (کمک کردستان عراق در مبارزه با داعش) و دومی در رابطه با عملکرد حاج قاسم در تسلیم کردن اشرار جنوب شرق ایران و گفت‌وگو با این افراد بعد از چند دهه بود. اما به جز این دو اثر که به طور مستقیم به سردار سلیمانی می‌پرداخت، مستندی هم بود که از زاویه‌ای متفاوت منش و رفتار این شهید را بررسی می‌کرد، مستند «چند قدم آن طرف‌تر» که در رابطه با محافظان سردار بود.



قصه سخت محافظ بودن


اصولا از لحاظ امنیتی و نظامی پرداختن به زندگی افرادی که به‌عنوان محافظ در کنار سیاسیون و چهره‌های ارشد نظام حضور دارند، کاری به‌شدت سخت و نشدنی است و این سختی زمانی که قرار است در رابطه با محافظان کسی مثل حاج قاسم سلیمانی باشد، چند برابر می‌شود. با این وجود اما محمد صالحی کارگردان این مستند و گروه همراهش با رعایت تمام نکات امنیتی این مستند را ساخت، اثری که در زمان اکرانش در جشنواره نیز مورد توجه قرار گرفت و چند روز پیش از تلویزیون نیز به نمایش درآمد.


مسئله محافظت از اشخاص مهم، مسئله‌ای نیست که بتوان به‌سادگی از کنار آن گذشت. کشور ما در سال‌های ابتدایی انقلاب ضربات زیادی از این ناحیه خورد و بسیاری از چهره‌های تاثیرگذار انقلاب اسلامی، از سال ۵۸ تا اواسط دهه شصت مورد سوءقصد قرار گرفتند. همین مسئله باعث شد گروه‌های محافظ و تیم‌های حرفه‌ای برای حفظ امنیت اشخاص و چهره‌های مهم کشور تشکیل شوند و از زمان شکل‌گیری این گروه‌ها، تعداد ترورهای سردمداران ایرانی بسیار کاهش یافت و از آن پس مقرر شد گروه‌های مختلف محافظت، در کنار چهره‌های تاثیرگذار و دست‌اندرکاران کشور قرار بگیرند.


سردار سلیمانی با وجود اینکه به‌عنوان چهره‌ای نظامی در جهان شناخته شده بود، اما وجهه‌ای کاملا مردمی داشت و همین مسئله کار را برای تیم حفاظت او بسیار دشوار می‌کرد. فرمانده‌ای نظامی که به واسطه جایگاه شغلی‌اش باید توسط بهترین افراد محافظت می‌شد اما به دلیل ارتباط خوبی که با مردم داشت و حضور مداومش در مکان‌های عمومی خودش به هیچ عنوان علاقه‌ای به داشتن محافظ نداشت. این چالش خیلی خوب در مستند «چند قدم آن طرف‌تر» به تصویر کشیده است. زمانی که مسئول گروه محافظان از سرسختی سردار برای پذیرش حضور محافظان در کنارش صحبت می‌کند این شرط مهم را قرار می‌دهد که این افراد باید همیشه «چند قدم آن طرف‌تر» بایستند و مزاحمتی برای مردم ایجاد نکنند.




بیشتر بخوانید:


«کمیته» موفق در سوژه‌یابی، ناکام در رفع ابهام از یک ابهام
«شورش علیه سازندگی»؛ روایتی یکدست از زمان از دست‌رفته
عاشقانه‌ای برای زادگاه جنگ‌زده در ارتفاع ۱۸هزارپایی
رمزگشایی از انتقام سخت در مستند «اخراج»
نقد بی‌توجهی ساختاری به فرودستان در «بیجه»
«انیمیشن ایرانی» تاریخ پویای ۷۰ سال پویانمایی در ایران
«عابدان کُهنز»؛ یک سند تصویری تربیتی و الگویی برای کار تشکیلاتی با عطر شهادت

اراده «چشم‌ها و دست‌ها» برای ادامه امیدوارانه زندگی
واکاوی جدای بحرین از ایران در مستند «آسوده بخواب کوروش»
مستند «۱۹۱۹»؛ روایتی از یک قرارداد ننگین که اجرایی نشد





چالش‌های محافظ سردار بودن


آنچه همه ما در مراسم‌ مختلف یا فیلم‌های داخلی و خارجی از رفتارهای محافظان و اصطلاحاً بادیگاردها دیدیم، این است که آنها تمام تلاش‌شان را می‌کنند که هیچ کسی مطلقا به شخصی که از آن محافظت می‌کنند، نزدیک نشود. در بسیاری از موارد هم کسی که نزدیک شده با برخورد سنگین محافظان روبه‌رو شده و عاقبت خوشی نداشته است. اما در این مستند می‌بینیم که محافظت از فردی تا این حد مردمی، شبیه به هیچکس دیگری نیست. گروه محافظ حاج قاسم اگر قرار بود طبق قاعده، اصول و استاندارد کاری خود رفتار کند، باید روزانه با افراد مختلفی درگیر می‌شد و افراد زیادی را به واسطه نزدیک شدن بیش از اندازه به سردار، دستگیر می‌کرد، اما از آنجا که شهید سلیمانی شخصیتی منحصر به فرد داشت، محافظانش را نیز مجبور کرده بود همیشه فاصله خود با ایشان را حفظ کنند و هرگز سدی بین حاج قاسم و مردم ایجاد نکنند.


نکته جالب دیگری که در این مستند به چشم می‌خورد شرط عجیب سردار سلیمانی برای پذیرفتن همراهی گروه محافظان بود. سردار به سرتیمِ محافظان شرط می‌کند که نه من و نه هیچکدام از مردم نباید گروه محافظان را ببینیم! دلیل این ماجرا هم این بوده که مردمی که برای عرض ارادت یا درخواست به سراغ سردار می‌آیند، بدون ترس و واهمه هرآنچه را می‌خواهند با او در میان بگذارند. این شرط عجیب سختیِ اوضاع را چند برابر می‌کند و گروه محافظان را مجبور می‌کند جدا از اینکه به طور دائم باید شرایط محیطی و فضایی که در آن گرفتند را رصد کنند، به این نکته هم توجه داشته باشند که توسط چشمان تیز حاج قاسم شکار نشوند.


با وجود این چالش‌ها اما تیم محافظتی سردار، خود را با این شرایط سخت وقف داد و در تمام این سال‌ها به‌خوبی از او که شخصی مورد علاقه مردم و جبهه مقاومت بود محافظت و مراقبت کردند. شکی در این نیست که همین محافظت حرفه‌ای و گروه فوق‌العاده‌ای که در کنار حاج قاسم حضور داشت، باعث شد نیروهای امریکایی، برای ترور سردار سلیمانی، دیگر از روش‌های مرسوم خود استفاده نکنند و با استفاده از تکنولوژی و عملیات‌های انفجاری، حاج قاسم و همراهانش را به شهادت برسانند.




بیشتر بخوانید:


«بچه‌های زمین خاکی» همراه با امید در اوج ناامیدی
«سمفونی حمید»؛ سایه سنگین مرد سربه‌زیر
بررسی فاجعه مرگ پرندگان میانکاله در «پرواز بی‌بازگشت»

بازخوانی «حماسه ملبورن» از زبان حماسه‌سرا
داستان مردی که «هوای» کارگران را دارد
تلخی‌های جنگ ۴ ساله بوسنی در مستند «داماد بوسنی»
زندگی و زمانه روح‌الله از چشم «بانو قدس ایران»
«زمستان است» روایتی تاریخی از خیابان لاله‌زار تهران
نقش جاسوس انگلیسی در کودتای ۲۸ مرداد به روایت «کودتای ۵۳»





تفاوت محافظان با بادیگاردهای بادکنکی


این روزها «بادیگارد» و محافظ داشتن، به یکی از جنبه‌های فخرفروشی برخی هنرمندنماها و چهره‌های فعال در فضای مجازی تبدیل شده است. هرکدام از این بادیگاردها هم با مبلغی پول، برای یک رویداد یا روزی خاص در کنار سلبریتی‌ها قرار می‌گیرند و هر روز در انتظار یک مشتری جدید هستند. نکته‌ای که در مستند «چند قدم آن طرف‌تر» مستتر است و نباید آن را فراموش کرد این است که حتی برای لحظه‌ای هم نباید فکر کنیم محافظان کسی مثل حاج قاسم سلیمانی، چیزی شبیه به بادیگاردهای امروزی سلبریتی‌ها هستند. بادیگاردهایی که بیشتر شبیه به کاریکاتورهایی از محافظ بودن هستند و به درد فیلم‌های گیشه‌ای می‌خورند. محافظان کسی مثل حاج قاسم آدم‌های بزرگی بودند و این بزرگی صرفا در اندازه سایز دوربازو یا توانایی‌های رزمی و نظامی نبود، آنها روح بزرگی داشتند و در نهایت هم به واسطه همین ویژگی، همراه با بزرگمردی همچون حاج قاسم سلیمانی، به شهادت رسیدند.


برای تبدیل شدن به انسانی در سایز و اندازه بادیگاردهای امروزی، می‌توانید چند سال به طور مداوم تمرین کنید، وزنه بزنید و هیکل خود را رشد دهید، اما برای اینکه شبیه محافظان حاج قاسم شوید، باید قبل از توانایی‌های جسمی، روح خود را تعلیم دهید، چون بزرگ شدنِ درونی، بسیار سخت‌تر از بزرگ شدن بیرونی است.


انتهای پیام/۴۱۷۳/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر