صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
قریبی در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا مطرح کرد؛

حرکت به سمت شهر هوشمند الزام است نه یک انتخاب/ هوشمندسازی شهرها باید مطابق با استانداردهای بین‌المللی باشد

معاون مرکز تحقیقات شهر هوشمند گفت: در جهان کنونی هوشمندسازی شهرها الزامی است و باید ضمن تعامل با کشورهای مختلف و بومی‌سازی الگوها روند توسعه شهر هوشمند در ایران را ادامه دهیم.
کد خبر : 623421

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا- علیرضا باجلان، همزمان با گسترش دسترسی عموم به فناوری‌های پیشرفته و استفاده اقشار مختلف جامعه از ابزارهای ارتباطی جدید موضوع ایجاد شهرهای هوشمند در سراسر جهان مطرح گردید و اکنون کشورهای مختلفی در این حوزه برنامه‌ریزی و به دستاوردهای ارزشمندی دست پیدا کرده‌اند. بدون شک مهم‌ترین هدف از توسعه فناوری‌های هوشمند تسهیل فعالیت‌های روزانه و شیوه زندگی برای همه مردم است و از همین رو دست‌اندرکاران شهر هوشمند به این موضوع توجه ویژه‌ای دارند.


در ایران از چند سال پیش تاکنون فعالیت‌هایی در زمینه شهر هوشمند آغاز شده و تا این لحظه اقدامات گسترده‌ای برای هوشمندسازی تعدادی از شهرهای کشور صورت گرفته است. در همین راستا از سال ۱۳۹۸ مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران با همکاری دانشگاه تهران تأسیس و به عنوان متولی جمع‌آوری مستندات و ارائه راهکارهای عملی در این حوزه معرفی گردید. قطعاً توسعه و تکمیل شهرهای هوشمند در ایران کمک شایانی به ارتقای جایگاه اقتصاد دیجیتال در کشور می‌کند و زمینه گسترش رفاه عمومی را فراهم می‌سازد.




بیشتر بخوانید:


تک‌روی در فناوری اطلاعات معنی ندارد/ از فناوری بومی غفلت نکنیم


همه چیز درباره اینترنت اشیاء/ فناوری چه خوابی برای آیندگان دیده‌ است؟




برای اطلاع از جزئیات نخستین بزرگداشت روز ملی شهر هوشمند با امین قریبی معاون مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران گفت‌وگو کردیم. در ادامه مشروح این گفت‌وگو را مشاهده می‌کنیم:



لزوم هوشمندسازی شهرهای کشور


آنا: لطفاً کمی در مورد همایش بزرگداشت شهر هوشمند توضیح دهید.


قریبی: امروز ۴ آذر ماه اولین بزرگداشت شهر هوشمند در کشور برگزار می‌شود. دلیل انتخاب این روز برای برگزاری همایش شهر هوشمند همزمانی با روز بزرگداشت فارابی، دانشمند بزرگی ایرانی و بیان‌کننده نظریه آرمان‌شهر است. یکی از اهداف اصلی شهر هوشمند ایجاد منطقه‌ای برای زندگی آسان و راحت مردم است. مرکز تحقیقات شهر هوشمند زمینه لازم برای ثبت چهارم آذر ماه به‌عنوان روز ملی شهر هوشمند را در تقویم رسمی کشور با همکاری دانشگاه تهران فراهم کرده و درخواست لازم نیز به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال شده است. البته فرایند ثبت این روز در تقویم زمان‌بر است و امیدواریم به زودی این مأموریت به پایان برسد.


با توجه به روند جهان و تحولاتی که در حوزه فناوری رخ می‌دهد اکنون حرکت به سمت شهر هوشمند از انتخاب به الزام تبدیل شده است.


هوشمندسازی مطابق با الگوهای بومی


آنا: چه برنامه‌هایی در این همایش اجرا می‌شود و از چه کسانی برای سخنرانی دعوت کرده‌اید؟


قریبی: این رویداد از چند بخش اصلی تشکیل شده است و تعدادی از مسئولان دستگاه‌های مختلف دولتی و خصوصی در مراسم افتتاحیه سخنرانی و نظرات و راهکارهای خود را برای توسعه شهر هوشمند در کشور بیان می‌کنند. در این مراسم امین فرجی، رئیس مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران، امین قریبی، معاون مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران، مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران، مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، سیروس وطن‌خواه، ریاست مرکز همکاری‌های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری، محمد فرجود، رئیس سازمان فناوری اطلاعات و اطلاعات شهرداری تهران، حسین اسلامی، رئیس سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران و در نهایت افشین کلاهی، رئیس مجمع تشکل‌های دانش‌بنیان ایران سخنرانی می‌کنند.


بعد از سخنرانی‌های افتتاحیه مراسم رونمایی از دستاوردهای مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران انجام می‌شود. در این مراسم دستاوردهای سه پروژه‌ای که از سال‌های گذشته آغاز شده و اکنون به نتیجه رسیده‌اند معرفی می‌شوند. یکی از این دستاوردها سامانه رتبه‌بندی شهرهای هوشمند ایران است. با توجه به مطالعات گسترده‌ای که از سال گذشته بر روی استانداردهای مختلف شهرهای کشور انجام دادیم به سمت رتبه‌بندی شهرهای هوشمند رفتیم. بدون شک برای رسیدن به جایگاه مطلوب در حوزه شهر هوشمند باید استانداردهای مشخصی وجود داشته تا اقداماتی که دستگاه‌های مختلف انجام می‌دهند در مسیر درست و مطابق با اصول بین‌المللی باشد.


در حقیقت مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران کوشیده‌ایم شهرهای کشور را بر اساس الگوهای ایرانی-اسلامی رتبه‌بندی کنیم و در آینده اقدامات انجام‌شده در حوزه هوشمندسازی شهرهای کشور را در سطح بین‌المللی معرفی می‌کنیم. در ادامه برنامه نقشه اکوسیستم شهرهای هوشمند ایران رونمایی می‌شود.


لزوم توجه به لایه‌های مختلف شهر هوشمند


آنا: نقشه اکوسیستم شهر هوشمند چیست و چه کاربردی در فرایند هوشمندسازی شهرها دارد؟


قریبی: تمام بازیگران شهر هوشمند چه از بعد حاکمیتی و رگولاتوری و چه بخش‌های خصوصی نظیر شرکت‌های دانش‌بنیان و خلاق، شتاب‌دهنده‌ها و سرمایه‌گذاران در نقشه اکوسیستم شهر هوشمند ایران مشخص شده‌اند. این نقشه در مراسم امروز رونمایی می‌شود و نسخه‌های چاپی و دیجیتال آن در اختیار دستگاه‌های مختلف قرار می‌گیرد. البته نقشه اکوسیستم شهر هوشمند ایران در مراسم امروز به طور کامل منتشر نمی‌شود و نسخه‌های جامع‌تری از آن به صورت فصلی و سالانه در اختیار همه بازیگران این حوزه قرار می‌گیرد.


بخش دیگری که در همایش امروز اجرا می‌شود رونمایی از دستور کار شهر هوشمند ایران است. برای تهیه این دستور کار کوشیدیم از ظرفیت‌های تمامی بازیگران حوزه شهر هوشمند در لایه‌های متفاوت بهره ببریم. مرکز تحقیقات شهر هوشمند در آبان ماه پیش‌نشست‌هایی را برگزار کرد و در هر کدام از این پیش‌نشست‌ها موضوعات اختصاصی شهر هوشمند همانند حمل‌ونقل، انرژی و کشاورزی در شهرهای مختلف بررسی شد. اطلاعات مربوط به این نشست‌ها در تارنمای مرکز تحقیقات شهر هوشمند وجود دارد و برای اطلاع‌رسانی نیز با رسانه‌ها همکاری لازم انجام گرفته است. از ماحصل این پیش‌نشست‌ها دستورکاری تهیه شد که به عنوان نقشه راه توسعه شهر هوشمند در کشور به‌کارگیری می‌شود.




بیشتر بخوانید:


آینده حمل‌ونقل در دستان فناوری/ با ۵ فناوری متحول‌کننده آشنا شوید


هوشمندسازی اتوبوس‌های شهری با بهره‌گیری از فناوری ایرانی/ مشکلات اقتصادی مانعی بزرگ برای توسعه صنعت خودروسازی




در بخش دوم این مراسم مهمانانی از کشورهای اسپانیا و آمریکا سخنرانی می‌کنند و پس از آن پنلی با موضوع «حکمرانی هوشمند» برگزار و در انتها پنل دیگری با موضوع «تحول هوشمند» اجرا می‌شود. مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران از زمان تأسیس نگاهی جمعی به موضوعات شهر هوشمند داشته است. اهداف شهر هوشمند نه فقط از بعد فناوری اطلاعات و شهرسازی بلکه با در نظر گرفتن همه ارکان و بازیگران و بخش‌های فنی و غیرفنی محقق می‌شود. یعنی لایه‌های مختلف فنی، اجتماعی، سیاسی باید در کنار هم قرار بگیرند تا شهر هوشمند شود.


تعامل با کشورهای مختلف برای توسعه شهر هوشمند در ایران


آنا: در فرایند هوشمندسازی شهرهای کشور از تجربه کشورهای توسعه یافته استفاده می‌شود؟


قریبی: مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران بررسی جامعی از پروژه‌های مشابه در کشورهای امارات و کره جنوبی انجام داده است و بعد از آن سراغ کشورهای اروپایی و آمریکایی رفتیم. ارتباطات خوبی در این حوزه با کشورهای مختلف برقرار و ساختارهای لازم نیز در نظر گرفته شده است. بررسی‌ها نشان داده است همان ساختارهایی را که در کشورهای صاحب‌نام در حوزه شهر هوشمند اجرای می‌شود، می‌توان با اصلاح تعدادی از الگوها اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در ایران نیز اجرا کرد. این اصلاح الگو پس از بررسی تمامی جوانب و تعامل با همه بازیگران حوزه شهر هوشمند صورت می‌گیرد.


انتهای پیام/۴۱۴۴/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر