زمین تب کرد!
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، افزایش دمای کره زمین معضلی جهانی محسوب شده و زمینه تغییرات اقلیمی وسیعی را فراهم کرده است. بیشتر شدن گرمای هوا نه تنها باعث کاهش منابع آب آشامیدنی و ذوب یخچالهای قطبی شده بلکه زندگی گونههای مختلف جانوران را نیز در خطر قرار داده است. بررسی نقشههای ماهوارهای حاکی از آن است که کشورهای واقع در نیمکره شمالی کره زمین در تابستان سال ۲۰۲۱ با موج شدید گرمای هوا مواجه شدند.
کارشناسان هواشناسی موج گرمای شدید هوا را «گنبد گرما» نامیدند. در واقع گنبد گرما زمانی رخ میدهد که منطقه پرفشار در لایه میانی جو تا لایه بالایی همانند یک کلاهک عمل کرده، گرما را به دام انداخته و به سمت لایههای نزدیکتر به سطح زمین هدایت میکند. دمای هوا در سال جاری تقریباً در تمامی کشورهای جهان بیشتر شده البته بیشترین میزان افزایش دما در خاورمیانه رخ داده است. کشورهای ایران، کویت، عمان و امارات در تابستان سال ۲۰۲۱ افزایش شدید دمای هوا را تجربه کرده و حداقل دمای ثبت شده در این بازه زمانی برابر با ۵۰ درجه سانتیگراد بوده است.
یکی از مهمترین تبعات افزایش دمای هوا وقوع سیلهای ناگهانی است. به عنوان مثال از دهه ۱۹۸۰ تا کنون دمای میانگین در سراسر کشور عربستان سعودی ۲ درصد، و دمای حداکثر ۲/۵ درصد افزایش یافته و همین موجود شرایط لازم برای وقوع سیلهای ناگهانی در مناطقی مانند مکه و جده فراهم کرده است. در تیرماه سال ۱۴۰۰ دمای ۱۴ شهر استان خوزستان از جمله شهر اهواز به بالای ۵۰ درجه رسید و شهر بصره در جنوب عراق نیز گرمای ۵۰ درجهای داشته است. الگوهای هواشناسی حاکی از آن است که افزایش دما و افزایش سطح آبها بهویژه در غرب آسیا ادامه خواهد داشت و ممکن است بسیاری از مناطق ساحلی خلیج فارس به زیر آب برود. انتظار میرود دولتها هرچه سریعتر برنامهای جامع برای مبارزه با رشد فزاینده دمای هوا ارائه داده و از انرژیهای پاک نظیر نور خورشید، باد و امواج دریا بهجای سوختهای فسیلی استفاده کنند. در ادامه نقشه موج گرما در تابستان سال ۲۰۲۱ را مشاهده میکنید:
انتهای پیام/۴۱۴۴/
انتهای پیام/