صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۱۵ - ۱۸ آبان ۱۴۰۰
آنا بررسی می‌کند؛

قیمت دلار چشم‌انتظار مذاکرات یا تحولات بازار هرات؟

نرخ دلار به رغم مشخص شدن زمانِ ازسرگیری مذاکرات وین با قرارگیری در روند صعودی وارد کانال ۲۸ هزار تومانی شده است.
کد خبر : 619963

به گزارش خبرنگار بورس، بانک و بیمه گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، در حالی از ابتدای هفته جاری دلار بر مدار صعود قرار گرفته است که طی ۸۰ روز گذشته بازارساز با عرضه ارز در بازار، اسکناس آمریکایی را در کانال ۲۷ هزارتومانی نگه‌ داشته بود.


روز دوشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۰، دلار با رشد ۲۱۰ تومانی وارد کانال ۲۸ هزارتومانی شد و کارشناسان بر این باورند که در صورت شکست مرز حساس ۲۸ هزار و ۳۰۰ تومانی امکان افزایش قیمت دلار و رشد تقاضا وجود دارد.


در شرایطی شاهد ورود تقاضا به بازار ارز و افزایش قیمت دلار هستیم که زمان ازسرگیری مذاکرات وین بین دولت رئیسی و کشورهای اروپایی در ۸ آذر ۱۴۰۰ مشخص‌شده است و بر اساس تجربه پیش‌آمده در نیمه نخست سال که به دلیل کاهش ریسک‌های غیراقتصادی و انتظارات تورمی مبنی بر احیای برجام، بسیاری از فعالان و خریداران از بازار ارز خارج‌شده بودند پیش‌بینی می‌شد اکنون نیز شاهد کاهش یا ثبات قیمت‌ها در بازار ارز یا سایر بازارها همانند سکه و طلا باشیم درحالی‌که این بار برخلاف روند گذشته نرخ‌ها رو به افزایش است.


حال این سؤال مطرح می‌شود که دلیل قرارگیری بازار ارز در مدار صعود چیست؟


واکنش‌های محتاطانه ایران و اظهارات دوپهلوی آمریکا


بدعهدی‌های طرف آمریکایی و خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام در سال ۹۷ توسط دولت ترامپ، دولتمردان تازه‌نفس کشورمان را ملزم کرده است تا این بار به‌منظور پیشگیری و جلوگیری از احتمال خروج مجدد دولت آمریکا کاملاً محتاطانه قدم بردارند و در آستانه مذاکرات وین که کمتر از ۳ هفته دیگر بین ۴+۱ برگزار می‌شود خواهان بازگشت دولت آمریکا از مسیر غلط، رفع تحریم‌های ظالمانه، غیرقانونی و فراسرزمینی علیه مردم ایران و ارائه تضمین مبنی بر عدم تکرار رفتار دولت ترامپ در قبال برجام باشند.


به طوری که سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز گذشته (دوشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۰) در نشست خبری با اصحاب رسانه گفته است «دولت آمریکا باید تضمین دهد که هیچ دولتی در آمریکا مجدد جهان و حقوق بین‌الملل را به سخره نخواهد گرفت و این شرایط را تکرار نخواهد کرد. آمریکا باید بداند که عضو برجام نیست و به اعضای دیگر برجام نمی‌تواند اظهاراتی را منتسب کرده و یا درخواست‌هایی را داشته باشد. بهتر است اول‌ازهمه برادری خودش را ثابت کند. مطمئناً آمریکا تا آن روز در کمیسیون مشترک برجام نمی‌تواند حاضر شود.»


تد کروز، یکی از نمایندگان جمهوری‌خواه در نشست جمهوری‌خواهان یهودی عنوان کرده است «حتی اگر بایدن با ایران به توافق برسد، به محض پس گرفتن کنگره در انتخابات پیشِ رو از آن خارج می‌شویم.»


کروز قبل‌تر نیز عنوان کرده بود «بایدن اختیار قانونی درباره دادن تضمین به ایران برای خارج نشدن آمریکا از توافق هسته‌ای در آینده را ندارد، مگر اینکه چنین توافقی به تأیید سنا برسد و به معاهده تبدیل شود.»


البته نامه ۱۷ نماینده جمهوری‌خواه مبنی بر توقف مذاکرات هسته‌ای با ایران از دیگر شرایط روانی اثرگذار بر بازار ارز و رفتار بازیگران ارزی طی روزهای گذشته بوده است که معامله گران جدیدی را از وارد صف‌های خرید کرده است.




بیشتر بخوانید:





دراین‌بین جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا نیز در پاسخ به سؤالی درباره آینده برجام و نتیجه مذاکرات وین گفته است که در حال حاضر درباره ایران اظهارنظری ندارم.


مواضع طرف‌های اصلی توافق هسته‌ای، فعالان بازار ارز را نسبت به احیای برجام بدبین و نگران کرده است و همین عامل زمینه‌ساز ورود تقاضای خاموش به بازار و افزایش صف‌های خرید دلار شده است.


از رشد تقاضا در آستانه ژانویه تا اثر ارز دولتی


هر ساله بازار ارز در آستانه ژانویه که موعد تسویه‌حساب‌های بین‌المللی است با افزایش تقاضای دلار مواجه می‌شود که امسال این موضوع به دلیل تقارن و هم‌افزایی با نگرش بدبینانه نسبت به بازگشت آمریکا به برجام موجب فشار بر بازار و رشد قیمت اسعار شده است.


سید کمال سیدعلی، معاون سابق ارزی بانک مرکزی معتقد است «مواضع سرسختانه ایران و آمریکا نسبت به احیای توافق هسته‌ای و تداوم تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی در شرایطی که هیچ تغییری در فروش نفت حاصل نگشته و همچنان در بازگشت ارز حاصل از صادرات طلای سیاه با چالش مواجهیم موجب شده است که هرگونه افزایش تقاضا حتی به مقداری اندک (رشد تقاضا در آستانه ژانویه) نرخ اسکناس آمریکایی را در مسیر صعود قرار دهد.»


رشد دلار در هرات افغانستان


برخی از فعالان بازار ارز، روند رشد قیمتی دلار در هرات افغانستان را مزید بر علتی در شرایط فعلی می‌دانند که بر نوسان مثبت نرخ دلار تاثیرگذار بوده است.


ازآنجایی‌که ارزش دلار در بازار ارز همیشه بالاتر از ارزش این اسکناس در هرات است، بنابراین معامله‌گران در معاملات پشت خطی با رصد روند بازار ارز افغانستان، رفتار خود را برای حضور در بازار تعیین می‌کنند.


نرخ دلار هرات در اولین و دومین روز از هفته کاری (شنبه ۱۵ آبان و یکشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۰) به ترتیب به ۲۷ هزار و ۷۰۰ و ۲۷ هزار و ۹۰۰ تومان رسید و روند رشد این ارز در افغانستان، احتمال رشد قیمت در بازار داخلی را بالابرده و موجب ورود تقاضا به بازار شد.


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر