صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۲۱ - ۳۱ شهريور ۱۴۰۰
خانعلی‌زاده در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا:

«رئیسی» نگاه واقعی و عقلانی به روابط بین‌الملل و فضای جهانی دارد/ کارآموزی «روحانی» در قامت ریاست‌جمهوری!

تحلیلگر مسائل سیاسی گفت: آنچه در سخنرانی حجت‌الاسلام رئیسی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد مشخص شد، نگاه واقعی و عقلانی وی و مجموعه دولت سیزدهم به روابط بین‌الملل و فضای جهانی است.
کد خبر : 609511

گروه سیاست خبرگزاری آنا، حجت‌الاسلام سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور روز گذشته (۳۰ شهریورماه) به صورت ویدئوکنفرانس در هفتاد و ششمین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد سخنرانی کرد. سخنرانی رئیس‌جمهور حدود ۱۵ دقیقه به طول انجامید و شاکله اصلی آن، بیان موضع جمهوری اسلامی ایران علیه جنایت‌های ایالت متحده آمریکا و رژیم صهیونیستی بود؛ این درحالی است که حسن روحانی در سخنرانی‌هایی که به‌عنوان رئیس‌جمهور ایران در سازمان ملل انجام داد، غالبا نتوانست با صراحت مواضع کشور را بیان کند و سعی داشت آمریکایی‌ها را نیز راضی نگه دارد.


بر همین اساس و پیرامون سخنرانی روز گذشته رئیس‌جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، گفت‌وگویی با مهدی خانعلی‌زاده، تحلیلگر مسائل سیاسی انجام داده‌ایم که در زیر می‌خوانید:


آنا: سخنرانی روز گذشته رئیس‌جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد را چطور ارزیابی می‌کنید؟


خانعلی‌زاده: به نظر من سخنرانی حجت‌الاسلام رئیسی خیلی مختصر و مفید و به نسبت آن چیزی که به نظر می‌رسید، کوتاه‌تر بود. این سخنرانی یک ستون محوری داشت که رئیس‌جمهور خیلی خوب و دقیق به آن پرداخت و آن مسئله، مشروعیت‌زدایی از اعتبار بین‌المللی آمریکا بود؛ یعنی در همان ابتدای سخنرانی، رئیس‌جمهور اشاره کرد که ما دو اتفاق را داشتیم، یکی ماجرای ششم ژانویه در کنگره آمریکا و آن حوادثی که اتفاق افتاد و بعد هم ماجرای جنایتی که اخیراً آمریکایی‌ها علیه مردم افغانستان انجام دادند و حجت‌الاسلام رئیسی خیلی هوشمندانه و دقیق اشاره کرد که این نشان می‌دهد مشروعیت هژمونی آمریکا و مشروعیت سلطه‌طلبی آمریکا بر جهان هم در داخل و خارج این کشور و در فضای بین‌المللی از بین رفته است. این نکته بیان‌ شده توسط رئیس‌جمهور خیلی مهم بود.


محور اصلی سخنرانی رئیس‌جمهور، مشروعیت‌زدایی از اعتبار بین‌المللی آمریکا بود


علت اینکه می‌شود گفت این انتخاب برای استخوان‌بندی اصلی سخنرانی هوشمندانه بود این است که روز قبل وقتی «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا صحبت کرد، تمام تلاش‌ وی این بود که طوری جلوه دهد که آمریکا احیا شده، همچنان اولین قدرت و هژمون مطلق دنیا است و بر آن سلطه دارد و همچنان متحدان آمریکا می‌توانند بر آن اتکا داشته باشند و از حمایتش مطمئن باشند؛ همه این‌ها باعث شد که رئیس‌جمهور اشاره‌ای دقیق و فنی به حوادث داخلی این کشور و از طرف دیگر به حوادث بین‌المللی داشته باشد و از مشروعیت سلطه آمریکا بر جهان اعتبارزدایی کند؛ این یک محور اصلی سخنرانی بود.




بیشتر بخوانید:


سیاست جمهوری اسلامی ایران حفظ ثبات و تمامیت ارضی همه کشورهای منطقه است


بحران داخلی در حزب کارگزاران / سرنوشت حزب حامی «روحانی» چه می‌شود؟


فرار رو به جلو!




مسئله بعد هم که من فکر می‌کنم کل سخنرانی می‌تواند در این جمله خلاصه شود، این است که جمهوری اسلامی ایران گفت‌وگویی را مفید می‌داند که نتیجه‌اش لغو تحریم‌های ظالمانه باشد؛ یعنی سخنرانی رئیس‌جمهور با بیان اینکه آمریکا دیگر نمی‌تواند برای جهان تصمیم بگیرد، آغاز می‌شود و نهایتاً به حوادث اخیری که در مذاکرات وین و جاهای مختلف پیش رو خواهیم داشت، تأکید می‌کند که ایران تبعیت از آمریکای هژمون ندارد و آمریکا هم در جایگاهی نیست که بخواهد حرف خودش را دیکته کند و باید بپذیرد، اگر می‌خواهد مذاکرات ادامه پیدا کند، لغو تحریم‌ها اتفاق بیفتد.


به نظر می‌رسد با توجه به اخباری که از وین داشتیم که آمریکایی‌ها تأکید کرده بودند دیگر از این جلوتر نمی‌آیند، بیشتر از این حاضر نیستند مذاکره کنند و امتیاز دهند و تحریم‌های بیشتری از ایران را لغو کنند، این سخنرانی حجت‌الاسلام رئیسی نشان داد که معتقد است آمریکا اصلاً در جایگاهی نیست که روی موضع خودش پافشاری کند و باید حقوق مردم ایران را به رسمیت بشناسد.



آنا: حجت‌الاسلام رئیسی در خصوص فلسطین و رژیم صهیونیستی خیلی روشن و قاطع موضع جمهوری اسلامی ایران را بیان کرد که باید همه‌پرسی در فلسطین با حضور تمام مردم فلسطین از هر دینی انجام شود. نظر شما در این خصوص چیست؟


خانعلی‌زاده: این سیاست رسمی جمهوری اسلامی ایران از ابتدا بوده که تعیین تکلیف سرزمین‌های اشغالی باید توسط فلسطینی‌ها اتفاق بیافتد؛ جمهوری اسلامی همواره گفته است که از برگزاری رفراندوم و همه‌پرسی در فلسطین استقبال می‌کنیم. علت اینکه صهیونیست‌ها از این ماجرا می‌ترسند این است که خیلی از فلسطینی‌هایی که از سرزمین خودشان رانده شده‌اند و به کشورهای دیگر مانند مصر، اردن، سوریه و برخی از کشورهای منطقه مهاجرت کرده و در اردوگاه‌ها مشغول زندگی هستند، به‌ عنوان کسانی که اصالت و شناسنامه فلسطینی دارند، باید برگردند و در همه‌ پرسی شرکت کنند.


صهیونیست‌ها از برگزاری همه‌پرسی در فلسطین می‌ترسند


در صورت برگزاری همه‌پرسی، صهیونیست‌هایی که به‌زور، با تطمیع یا تهدید از نقاط مختلف جهان به سرزمین‌های اشغالی فراخوانده شده‌اند، قطعاً نسبت به مردم فلسطین در اقلیت قرار می‌گیرند. راهبرد طلایی این می‌شود که برگزاری همه‌پرسی و رویکرد دموکراتیک در سرزمین‌های اشغالی منجر به از بین رفتن رژیم صهیونیستی می‌شود؛ یعنی اساساً اگر بخواهند به استناد رویکردهای دموکراسی و اسناد سازمان ملل در سرزمین‌های اشغالی برخورد و رفتار شود، ‌اسرائیل از بین می‌رود. این منطقی‌ترین و عقلانی‌ترین راهبردی است که جمهوری اسلامی ایران اتخاذ کرده و دیشب هم رئیس‌جمهور خیلی صریح و شفاف و با ادبیات درست نسبت به سایر شرکت‌کنندگان در مجمع عمومی سازمان ملل، آن را مطرح‌ کرد.


آنا: روحانی در سخنرانی‌هایش در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، این قاطعیت حجت‌الاسلام رئیسی را نداشت. این تغییر موضع را بین رؤسای جمهوری فعلی و سابق چگونه ارزیابی می‌کنید؟


خانعلی‌زاده: لفظی که من دوست دارم برای سخنرانی حجت‌الاسلام رئیسی استفاده کنم، ‌عقلانیت است؛ اگر قاطعیتی هم وجود دارد به دلیل آن عقلانیتی است که پشت‌ آن وجود دارد، همان‌ طور که رهبر انقلاب گفتند، ما دنبال این عقلانیت انقلابی هستیم.


دولت قبل و شخص «روحانی» نگاه فانتزی نسبت به روابط بین‌الملل داشتند


متأسفانه نگاه دولت قبل و شخص حسن روحانی به مسئله روابط بین‌الملل، یک نگاه فانتزی و غیرواقعی بود. این نگاه مبتنی بر خوش‌بینی بود، تقلیل دادن مناسبات بین‌المللی که مناسبات قدرت است، به برداشت‌ها و سوءبرداشت‌های مختلف، به سوءتفاهم‌هایی که پیش می‌آید و خیلی ساده‌انگارانه با این ماجرا برخورد می‌کردند که در نهایت منجر به از دست رفتن منافع ملی ایران شد و این نکته‌ای بود که در سخنرانی حجت‌الاسلام رئیسی نیز وجود داشت و امیدواریم ان‌شاءالله بتواند در عمل هم اجرایی کند و در حد حرف باقی نماند، نکته دیگر نگاه واقعی و عقلانی به روابط بین‌الملل و فضای جهانی بود که رئیس‌جمهور در سخنرانی سازمان ملل متحد به آن اشاره کرد. آقای رئیسی ضمن تأکید و همراهی بر ادامه مذاکره و گفت‌وگو و همراهی با سایر کشورها و ملت‌های جهان، اعلام کرد این گفت‌وگو برای جلب رضایت طرف مقابل نیست، بلکه برای تأمین منافع ملی ایران است. این نگاه مبتنی بر عقلانیت و خردگرایی است و کمک می‌کند که هم آرمان‌های انقلاب اسلامی مطرح شود و به نتیجه برسد، هم منافع ملی ایران تأمین شود؛ موضوعی که متأسفانه به دلیل نگاه‌های غیرواقعی دولت قبل اتفاق نیفتاد.


اگر سخنرانی سال ۹۲ روحانی را با آخرین سخنرانی که در مجمع عمومی به‌ صورت اینترنتی ارائه کرد، یا آخرین سفری که به آنجا داشت و سخنرانی خودش را انجام داد، مقایسه کنید، می‌بینید که ادبیات وی تغییر کرده است، زیرا مجموعه دولت تدبیر و امید در این هشت سال به یک فهم جدیدی رسیدند؛ در واقع روحانی و شخص «محمدجواد ظریف»، کارآموزی‌شان را هشت سال در قامت ریاست‌جمهوری و وزارت امور خارجه ایران انجام دادند و تازه متوجه شدند که در دنیا چه خبر است! خوشبختانه فعلاً این رویکرد کارآموزانه در دولت حجت‌الاسلام رئیسی در حوزه سیاست خارجی دیده نمی‌شود و امیدواریم در عمل نیز همین‌طور باشد.


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر