صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
دیپلماسی فناوری/۶؛ کرم‌زاده در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا:

دیپلماسی فناوری زمینه توسعه صنعت فناوری اطلاعات را فراهم می‌کند/ بی‌اثر کردن تحریم‌ها با تحقق شبکه ملی اطلاعات

عضو هیئت مدیره سازمان نظام صنفی رایانه‌ای گفت: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با توجه به دیپلماسی فناوری زمینه توسعه صنعت فناوری اطلاعات را فراهم ساخته و فرصت حضور شرکت‌های ایرانی در بازار جهانی را فراهم می‌کند.
کد خبر : 609316

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا- علیرضا باجلان؛ نهادهای حاکمیتی در سراسر دنیا با تصویب و ابلاغ قوانین به دستگاه‌های اجرایی شرایط فعالیت مداوم و بدون نقص در بخش‌های دولتی و خصوصی را فراهم می‌کنند. صنعت فناوری اطلاعات با توجه به ایفای نقش کلیدی در حوزه اقتصاد دیجیتال نیازمند قوانین دقیق و به‌روز است. بدون شک فقدان چارچوب استوار و بدون پشتوانه حقوقی در حوزه فناوری اطلاعات روند توسعه اقتصاد دیجیتال و دستیابی به فناوری‌های برتر جهانی را دچار اختلال کرده و مسیر پیشرفت را برای کشور ناهموار می‌سازد.


به اعتقاد کارشناسان دخالت بیش از اندازه دولت در جزئیات فعالیت شرکت‌های شاغل در صنعت فناوری اطلاعات فرصت رشد سرمایه‌های انسانی را از بین می‌برد؛ لذا مسئولان باید با برنامه‌ریزی دقیق تسهیلات و امکانات لازم را به‌جای دخالت مستقیم در اختیار شرکت‌های دانش‌بنیان قرار دهند. از طرف دیگر عدم حمایت مالی و تبلیغاتی نیز بازار محصولات فناوری اطلاعات را دچار رکود کرده و شرایطی را ایجاد می‌کند که مردم به‌جای توجه و حمایت از محصولات داخلی تنها اجناس خارجی را خریداری کرده و پس از مدتی نه‌چندان طولانی زمینه نابودی شرکت‌های داخلی فراهم می‌شود.




بیشتر بخوانید:


وزارت ارتباطات طرح‌های آغاز شده را نیمه‌کاره رها نکند/ هشدار درباره استفاده ابزاری از شبکه ملی اطلاعات


دستگاه دیپلماسی توجه کافی به صنعت فناوری اطلاعات ندارد/ ارتقای بهره‌وری صنایع با به‌کارگیری ابزارهای فناوری اطلاعات




اکنون سامانه‌های برخط به طور لحظه‌ای عملکرد فعالان حوزه فناوری اطلاعات را بررسی می‌کنند و در بازه‌های زمانی مشخص ارزیابی دقیقی از کیفیت فعالیت‌های انجام‌شده در این حوزه را ارائه می‌دهند. مدیران و تصمیم‌گیران مجموعه‌های بزرگ صنعتی می‌توانند با بررسی این گزارش‌ها نیروهای انسانی شاغل در صنعت فناوری را در مسیر دستیابی به موفقیت راهنمایی کنند. با توجه به اهمیت ارتباطات بین‌المللی در حوزه فناوری و تأثیر دیپلماسی فناوری بر صنعت فناوری اطلاعات با فرهاد کرم‌‍‌زاده عضو هیئت مدیره سازمان نظام صنفی رایانه گفت‌وگو کردیم. در ادامه مشروح این گفت‌وگو را مشاهده می‌کنید:



آنا: با توجه به صحبت‌هایی که برخی از کارشناسان در مورد شبکه ملی اطلاعات مطرح می‌کنند نگرانی‌هایی برای تکمیل این پروژه کلان در کشور به وجود آمده است. چگونه می‌توان دغدغه‌های مردم را در این خصوص برطرف ساخت؟


کرم‌زاده: عدم درک صحیح از شبکه ملی اطلاعات تنها منحصر به عامه مردم نیست و در برخی از موارد نخبگان کشور نیز اطلاعات درستی از این پروژه ارائه نمی‌دهند. می‌توان گفت بخش زیادی از نگرش منفی که نسبت به شبکه ملی اطلاعات در جامعه وجود دارد به خاطر آدرس اشتباهی است که خبرگان به مردم می‌دهند. هیچ وقت نمی‌توان اینترنت را محدود کرد و قطعاً همه مردم به‌دنبال دسترسی آزاد به اطلاعات جهانی هستند. یعنی اینترنت چارچوب مشخصی دارد و نمی‌توان آن را تغییر داد و امکان محافظت از داده‌های داخلی نیز با روش‌هایی خاص وجود دارد.



برقراری ارتباط حسنه با نهادهای جهانی فناوری و همکاری مستمر با آن‌ها نقش کلیدی در شکوفایی صنعت فناوری اطلاعات داخل کشور دارد.



بدون شک عموم مردم از شبکه‌ای ایمن و باکیفیت استقبال می‌کنند و در صورتی که شبکه ملی اطلاعات نیز این ویژگی‌ها را داشته باشد می‌تواند شبکه ارتباطی و فناوری اطلاعات کشور را متحول سازد.


بهره‌گیری از تجربه کشورهای صاحب‌نام در حوزه فناوری برای ارتقای جایگاه صنعت فناوری اطلاعات داخلی


آنا: دیپلماسی فناوری و ارتباطات بین‌المللی چه تأثیری بر صنعت فناوری اطلاعات دارد و ارتباطات مستمر با کشورهای صاحب‌نام در حوزه فناوری چگونه شرایط افزایش بازدهی این صنعت را فراهم می‌کند؟


کرم‌زاده: قطعاً در صنعت فناوری اطلاعات به ارتباطات بین‌المللی نیاز است. تأثیر دیپلماسی فناوری در تمامی حوزه‌ها قابل مشاهده است و از همین رو همه مسئولان باید به اصول این نوع دیپلماسی پایبند باشند. حقیقت این است که ایران در اکثر حوزه‌های فناوری دارنده دانش نیست و صنایع پیشگام این حوزه در خارج از کشور قرار دارند. به عبارت دیگر قسمت‌های مختلف صنعت فناوری اطلاعات در ایران هنوز مصرف‌کننده فناوری‌های پیشرفته هستند و تنها در مواردی محدود به توان تولید رسیده‌ایم. بی‌تردید در چند سال اخیر پیشرفت‌های بزرگ و مهمی در صنعت فناوری اطلاعات داشتیم و نباید دستاوردهای داخلی را نادیده گرفت ولی در هر حال تا حد زیاد هنوز مصرف‌کننده فناوری هستیم.



شاغلان این صنعت از وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت سیزدهم توقع دارند به موضوع دیپلماسی فناوری و ارتباطات بین‌المللی توجه ویژه‌ای داشته باشد.



تمامی استانداردهای معتبر فناوری در خارج از مرزهای ایران تعیین شده و سازمان‌های بزرگ و کلیدی صنعت فناوری اطلاعات نیز معمولاً در کشورهای اروپایی و آمریکایی قرار دارند. در چنین شرایطی تولیدکننده ایرانی اگر می‌خواهد سهمی برای محصول خود در بازارهای جهانی به‌دست بیاورد باید از استانداردهای بین‌المللی تبعیت کند. لذا برقراری ارتباط حسنه با نهادهای جهانی فناوری و همکاری مستمر با آن‌ها نقشی کلیدی در شکوفایی صنعت فناوری اطلاعات داخل کشور دارد. هم‌اکنون کشورهای مختلفی در حوزه فناوری فعالیت می‌کنند و ارتباط با هرکدام از آن‌ها می‌تواند فرصت‌هایی را برای شاغلان صنعت فناوری اطلاعات فراهم کند و مطمئناً استفاده از تجربه کشورهای پیشرو مسیر توسعه فناوری ملی را هموار می‌سازد.


عدم ارتباط بین‌المللی مانع توسعه صنعت فناوری اطلاعات می‌شود


آنا: لطفا کمی بیشتر در خصوص لزوم ارتباط بین‌المللی در صنعت فناوری اطلاعات توضیح دهید.


کرم‌زاده: فناوری به هیچ وجه موضوعی سیاسی نیست و ساختاری فناورانه و از جنس مهارت دارد. همانطور که در حوزه سلامت وزارت بهداشت نیاز دارد که با سازمان بهداشت جهانی ارتباط داشته باشد صنعت فناوری اطلاعات نیز به چنین ارتباطی احتیاج دارد و باید مهندسان ایرانی به طور دائم اطلاعات خود را به‌روزرسانی کنند. این ارتباط می‌تواند در قالب حضور شرکت‌ها و کارشناسان ایرانی در نمایشگاه‌ها و کنفرانس‌های بین‌المللی باشد. معمولاً در جریان نمایشگاه‌های بین‌المللی کارگاه‌های آموزشی نیز برگزار می‌شود که می‌تواند به افزایش دانش فناوری شرکت‌کنندگان کمک کند.


دیپلماسی فناوری فرصتی را مهیا می‌سازد که مهندسان ایرانی دستاوردهای خود را به نمایش گذاشته و در زمینه‌هایی که کشور دارای جایگاه منطقه‌ای و بین‌المللی است با سایر شاغلان صنعت فناوری اطلاعات از سراسر جهان بحث و گفت‌وگو کنند. قطعاً کشور با سیاست درهای بسته در صنعت فناوری اطلاعات به جایی نخواهد رسید. شاغلان این صنعت از وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت سیزدهم توقع دارند به موضوع دیپلماسی فناوری و ارتباطات بین‌المللی توجه ویژه‌ای داشته باشد.


دولت در صنعت فناوری اطلاعات نقش ناظر را بر عهده گیرد


آنا: باتوجه به سند معماری شبکه ملی اطلاعات در آینده‌ای نزدیک ایران باید به هاب ارتباطی منطقه تبدیل شود. آیا دستیابی به چنین هدفی صرفاً با اتکا به توان داخلی در صنعت فناوری اطلاعات امکان‌پذیر است؟


کرم‌زاده: به طور کلی صنعت فناوری اطلاعات ایران در حال حاضر توانایی دستیابی به بسیاری از اهداف سند معماری شبکه ملی اطلاعات را دارد ولی پیشگامی در این صنعت تنها با خواستن و توانستن امکان‌پذیر نیست و معیارهای زیادی در این زمینه دخیل هستند. اینکه ایران می‌خواهد در منطقه از لحاظ فناوری بهترین باشد و به هاب ارتباطی تبدیل شود شدنی است. اگر ایران به هاب ارتباطی منطقه تبدیل شود تحریم‌ها بر صنعت فناوری اطلاعات بی‌اثر خواهد شد و فرصت‌های زیادی را برای توسعه این صنعت فراهم می‌شود.




بیشتر بخوانید:


زیرساخت‌ کاربردی برای پیام‌رسان‌های داخلی نداریم/ ناکامی دولت‌های قبل در حل چالش‌های فناوری اطلاعات


بدون توسعه فناوری اطلاعات، ارائه مطلوب خدمات آموزشی امکان‌پذیر نیست/ ارتباط تنگاتنگ فضای مجازی با اقتصاد مردم




آنچه اهمیت دارد نوع فعالیت‌ها و برنامه‌هایی است که کشور برای رسیدن به این هدف در نظر می‌گیرد. آیا صرفاً به ارتباط با کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای توجه و استاندارهای لازم را رعایت می‌کنیم یا به طور همزمان از ظرفیت‌های داخلی استفاده کرده و به دیپلماسی فناوری نیز توجه می‌کنیم؟ بنده به توان و ظرفیت صنعت فناوری اطلاعات بومی شک ندارم و مهم است که چگونه از این ظرفیت‌ها استفاده و نخبگان فناوری اطلاعات را در مسیر درست هدایت کنیم. صنعت فناوری ارتباطات نه به طور کلی دستوری و تکلیفی است و نه کاملاً دولتی.


در اکثر نقاط جهان نیز دولت برای کاهش هزینه‌های خود قسمت عمده‌ای از فعالیت‌ها را به بخش خصوصی سپرده و تنها به عنوان ناظر نوع فعالیت شرکت‌های فناوری را مدیریت می‌کند.


انتهای پیام/۴۱۴۴/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر