صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۰ - ۲۴ مرداد ۱۴۰۰
در مسیر نخبه‌پروری/۸۵ در گفت‌وگو با آنا عنوان شد؛

ورود پژوهشگران جوان به ۶ پردیس در نقاط محروم | قرارداد همکاری با نهادهای حامی علم منعقد شود

رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار گفت: متناسب با موقعیت و ظرفیت ۶ پردیس زیرمجموعه این دانشگاه برنامه‌های باشگاه در پردیس‌ها اجرا می‌شود.
کد خبر : 599558

گروه استان‌های خبرگزاری آنا- حسین عقابی؛ باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی در راستای اجرای سیاست‌های جمهوری اسلامی و منویات مقام معظم رهبری در زمینه برنامه‌ریزی برای جذب نخبگان و پرورش و هدایت دانشجویان و دانش‌آموزان مستعد به‌عنوان نخستین مرکز شناسایی، جذب، پرورش، هدایت و حمایت پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاهی سال ۱۳۷۷ راه‌اندازی شد.


اکنون دفاتر باشگاه در بیش از ۳۰۰ واحد دانشگاهی و ۱۰۰ آموزشکده سما در سراسر کشور در حال انجام مأموریت شناسایی، هدایت و فعال‌سازی فعالیت‌های خودجوش دانش‌آموزی و دانشجویی و ایجاد روحیه مسئولیت‌پذیری پژوهشی و پرورش دانشجویان و دانش‌آموزان مستعد دانشگاه آزاد اسلامی هستند.


این باشگاه از سال ۱۳۷۷ تاکنون با جذب بیش از ۹۵ هزار عضو از میان دانش‌آموزان و دانشجویان که ۲۳ هزار و ۸۸۳ نفر آنان فعال هستند از اعضای خود حمایت‌های معنوی و مادی انجام داده و در برنامه جدید باشگاه، رویکرد فعالیت‌محوری جایگزین تسهیلات‌محوری شده است.




بیشتر بخوانید:


شمارش معکوس راه‌اندازی ۴ انجمن علمی


تولید محتوای مجازی و نرم‌افزاری، اتفاق خوب دوره کرونا


پیشگامی پژوهشگران جوان در انجام طرح‌های پژوهشی




باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی قصد دارد با ایجاد رقابت علمی و سایر فعالیت‌های پژوهشی، زمینه رشد و پرورش بهتر اعضای مستعد خود را ایجاد کند.


در این شماره از پرونده «در مسیر نخبه‌پروری» خبرنگار خبرگزاری آنا برای آشنایی بیشتر با فعالیت‌ها، دستاوردها و برنامه‌های باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار با مهدی لقمان‌نیا رئیس این باشگاه گفت‌وگو کرده است که در ادامه می‌خوانیم.


آنا: خلاصه‌ای از روند راه‌اندازی باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار بیان کنید.


لقمان‌نیا: باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار از مرداد ۱۳۹۵ فعالیت خود را آغاز کرده و از ابتدای راه‌اندازی تاکنون مسئول پیگیری امور این باشگاه بوده‌ام. شناسایی، جذب، پرورش، حمایت و هدایت و اعتلای سطح علمی دانش‌آموزان، دانشجویان و جوانان بااستعداد کشور از مأموریت‌های اصلی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی بوده که تلاش همکاران حرکت در این مسیر است.


آنا: فعالیت‌های شاخص و موفقیت‌های اثرگذار باشگاه پژوهشگران جوان واحد چابهار در گذشته و حال حاضر چه بوده است؟


لقمان‌نیا: برگزاری سمینارها، کارگاه‌ها و سلسله سخنرانی‌های علمی مورد تقاضای استادان و دانشجویان، برگزاری اردوهای علمی، نشست‌های علمی، برگزاری مسابقات علمی و حمایت از ایده‌های دانشجویان و استادان از فعالیت‌های باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار بوده و زمینه برای جذب حداکثری اعضا در همه برنامه‌ها و حضور و مشارکت افرادی که عضو باشگاه نبوده‌اند نیز فراهم شده تا از نزدیک با فعالیت‌ها آشنا شوند و این موضوع زمینه‌ساز رغبت بیشتر دانشجویان و استادان به فعالیت در باشگاه پژوهشگران شده است.


توجه به مسائل زیست‌محیطی، حفاظت از منابع طبیعی و تالاب‌ها از مسائل مهم در حوزه محیط‌زیست بوده که می‌توان با برگزاری دوره‌های آموزشی آسیب‌ها و چالش‌های این حوزه را رفع کرد.


در میان برنامه‌های مختلف علمی برگزارشده، به نظر نمی‌رسید مسابقه «سخنرانی‌های جذاب ۵ دقیقه‌ای» مورد توجه خاص دانشجویان قرار گیرد و زمینه‌ساز رقابتی سالم در فضایی شاد و علمی باشد. یکی از ویژگی‌های این مسابقه به چالش کشیدن اعتمادبه‌نفس افراد و سنجش میزان خودباوری برای دانشجویان بود که مورد توجه خاص قرار گرفت.


این موضوع نشان‌دهنده این است که رؤسای باشگاه حتماً نباید به دنبال فعالیت‌های خیلی خاص و پرهزینه باشند؛ بلکه با چاشنی خلاقیت در کارها می‌توان با هزینه اندک برنامه‌های جالب، مورد علاقه و هدفمند برای اعضای باشگاه برگزار کرد.


با توجه به زیرساخت‌های دانشگاه و شهرستان و اینکه بیش از ۵۰ درصد دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار در رشته‌های آموزش معلمان هستند؛ تولیدات علمی خاصی نداشتیم.


آنا: مهم‌ترین فعالیت‌های حال حاضر باشگاه چیست و چه سیاست‌گذاری‌هایی را در پیش گرفته‌اید؟


لقمان‌نیا: اکنون که تقریباً همه فعالیت‌های دانشگاه به‌صورت مجازی برگزار می‌شود، فعالیت‌های باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان نیز مجازی است. ویژگی استان سیستان و بلوچستان به دلیل وسعت و پراکندگی بالا و فاصله زیاد شهرهای آن به‌گونه‌ای که فاصله چابهار تا مرکز استان ۷۵۰ کیلومتر و ۴۰ دقیقه طول پرواز آن است، باعث شده تا مسئولان استانی برای اکثر واحدهای استان پردیس‌هایی را در نظر بگیرند.


دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار دارای ۶ پردیس بوده که فعالیت‌های باشگاه به علت تازه تأسیس بودن این پردیس‌ها کمتر در آنها اجرایی شده و یکی از سیاست‌های جدید آشناکردن دانشجویان با فعالیت‌های باشگاه و برگزاری برنامه‌های خاص در هر پردیس است. از طرف دیگر با وجود دانشجویان علاقه‌مند و محرومیت مناطقی که پردیس‌ها در آن واقع شده، می‌طلبد برنامه‌ها متناسب با نیازهای همان مناطق با آموزش مهارت‌های خاص و در زمینه توانمندسازی افراد باشد. برای نمونه توجه به مسائل زیست‌محیطی، حفاظت از منابع طبیعی و تالاب‌ها از مسائل مهم در حوزه محیط‌زیست بوده که می‌توان از طریق برگزاری دوره‌هایی نه تنها برای دانشجویان حتی ساکنان و فعالان این حوزه‌ها، آسیب‌ها و چالش‌ها را مرتفع و در راستای صیانت از منابع ملی گام برداشت.


برنامه‌های واحد چابهار برای افزایش فعالیت باشگاه پژوهشگران


بنابراین متناسب با موقعیت و ظرفیت هر پردیس برنامه‌هایی در نظر گرفته شده که در حال اجرا است. از سیاست‌های دیگر گسترده کردن فعالیت‌های باشگاه و مشارکت با مجموعه‌های در حال فعالیت در دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار بوده که برای نمونه همکاری با مرکز رشد، مرکز مدیریت مهارت‌آموزی و مشاوره شغلی، شرکت‌های فناور، مدارس عالی مهارت و سایر مجموعه‌ها مانند مؤسسات مردم‌نهاد و انجمن‌های خارج از دانشگاه و ... در حال انجام است که می‌توان با کارایی بالاتر به اهداف از پیش تعیین‌شده دست یافت.


آنا: چه پیشنهادها و خواسته‌هایی برای ارتقا و توانمندسازی باشگاه برای همکاران ستادی دارید تا باشگاه بتواند بهتر از گذشته به فعالیت خود ادامه دهد.


لقمان‌نیا: سال‌های اخیر گام‌های مثبتی در راستای اهمیت باشگاه برداشته شده و روند رشد باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی مطلوب است. حمایت‌های مالی از پژوهشگران می‌تواند به شکل بهتری انجام شود. اکنون بسیاری از واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی با مشکل کسری بودجه مواجه هستند و بسیاری از بودجه‌های پژوهشی در واحدها به‌صورت کامل هزینه نمی‌شود؛ بنابراین انعقاد قرارداد و تفاهم‌نامه‌های مشترک با بخش‌های خصوصی و نهادهایی که در راستای حمایت از ایده‌ها و تبدیل ایده به ثروت فعالیت دارند، می‌تواند مثمر باشد. این تفاهم‌نامه‌ها نه‌تنها باعث کاهش هزینه‌کرد مالی برای واحدهای دانشگاهی خواهند شد؛ بلکه زمینه را برای تبدیل ایده‌های نخبگان به ثروت فراهم خواهند کرد؛ البته اقداماتی در این زمینه انجام شده که نیازمند فراگیرترشدن آن است.


در سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ باشگاه باید کارآفرین و فعال در تربیت و تعلیم جوانان مستعد، پژوهشگر و نخبه کشور؛ فراهم‌ساز زمینه‌های رشد و بالندگی اعضا باشد


آنا: باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار در دوره کرونا چه عملکردی داشته است.


لقمان‌نیا: در دوران کرونا برنامه‌های باشگاه به‌صورت مجازی دنبال می‌شود و بیشتر سخنرانی‌های علمی، کارگاه‌های تخصصی و مسابقات علمی برگزار شد.


از اعضای هیئت علمی نیز درخواست شده که علاوه بر کارگاه‌ها و سمینارهای تخصصی، سمینارهایی را برگزار کنند که قابلیت استفاده برای اکثر افرادی که حتی تخصصی در آن زمینه ندارند، داشته باشد.


برای نمونه در رشته تربیت‌بدنی کارگاه‌هایی با عنوان «کمردرد»، «علم تمرین»؛ در رشته کامپیوتر «دنیای دیجیتال و ترفندهای آن»؛ رشته علوم تربیتی «آموزش شهروندی»؛ رشته محیط‌زیست «الزامات زیست‌محیطی»؛ رشته زبان انگلیسی «طنین شعر شرق در ادبیات غرب» و موردهای مشابه برگزار شد.




بیشتر بخوانید:


از ساخت روبات مین‌یاب تا دستبند نجات‌غریق هوشمند


این جوانان خستگی نمی‌شناسند


از ثبت ۲ اختراع تا ساخت فرمولاسیون ماهی فرآوری‌شده




آنا: در راستای آخرین سیاست‌ها و برنامه‌های ابلاغی از ستاد مرکزی چه برنامه‌هایی پیش‌رو دارید و دستور کارها چیست؟


لقمان‌نیا: در سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ باشگاه باید کارآفرین و فعال در تربیت و تعلیم جوانان مستعد، پژوهشگر و نخبه کشور، فراهم‌ساز زمینه‌های رشد و بالندگی اعضا، برخوردار از مجموعه کاملی از برنامه‌های مدون، جامع و هماهنگ در زمینه‌های آموزشی، فرهنگی، پژوهشی، کارآفرینی و حمایتی باشد.


با توجه به این موارد رسالت باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین‌الملل چابهار استفاده از توان مدیران و همکاران برای شناسایی، جذب، حمایت، هدایت و ارتقای همه‌جانبه جوانان دانش‌پژوه و نخبه بوده و سعی شده در زمینه مدیریت منابع انسانی، فیزیکی، اطلاعاتی و تجهیزاتی، حمایت از طرح‌های پژوهشی اعضا، آموزش اعضا در راستای ارتقای توانمندی و فراهم‌سازی زمینه‌های کارآفرینی و تولید فناوری، تقویت باورهای دینی و تحکیم پایه‌های فرهنگ ملی و بومی اعضا و افزایش تعداد اعضای باشگاه فعالیت شود.


آنا: با توجه به قرارگرفتن انجمن‌های علمی زیر نظر باشگاه از چه تعداد انجمن علمی و در چه زمینه و گروه‌هایی برخوردارید؟


لقمان‌نیا: اکنون دو انجمن علمی در حال راه‌اندازی داریم و اقدامات خوبی تاکنون انجام شده و در تلاش هستیم تعداد انجمن‌ها را متناسب با رشته‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار افزایش دهیم.


آنا: و سخن آخر ...


لقمان‌نیا: از خبرگزاری آنا که در راستای شناسایی، معرفی و انتشار فعالیت‌های باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی که محلی پویا، بانشاط و دارای دغدغه برای دانشجویان و استادان است، تلاش می‌کند، قدردانی می‌کنیم.


انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر