بحرانی که تغییر لیست داروهای اماس در سازمان غذا و دارو به وجود آورد/ تصمیماتی که داروهای بیماران اماس را کمیاب کرد
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان گروه جامعه خبرگزاری آنا، اگرچه در سالهای اخیر تلاشهای متعددی شده است تا داروهای بیماران اماس در دسترس آنها قرار بگیرد،اما تصمیمات برخی نهادهای مرتبط نظیر سازمان غذا و دارو منجر به تشویش در بین بیماران اماس شده است.
بنا به نظر کارشناسان بهداشتی و اعضای انجمن اماس ایران تشویشها و نگرانیها در میان بیماران اماس از آنجایی آغاز میشود که سازمان غذا و دارو در نظر دارد در وضعیت برخی از اقلام دارویی مربوط به بیماران اماس تغییر ایجاد کند. ضمن این تغییرات، اختصاص ارز به داروهای وارداتی اماس محدود خواهد شد و سازمان غذا و دارو برای تهیه داروهای این بیماران، بیشتر به تولیدات داخل تکیه خواهد کرد.
این اتفاق قطعاً موجب نگرانی برخی از بیماران اماس میشود چراکه بسیاری از این بیماران مدتها از داروهای وارداتی استفاده میکردهاند اما اکنون باید با استفاده از نسخههای تولید داخل با بیماری خود مبارزه کنند.
تغییر برند داروهای اماس و معضلات این بیماران
در حالی که بسیاری از پزشکان و مسئولان تفاوتی بین مصرف داروهای داخلی و خارجی قائل نیستند، اما بسیاری از بیماران مبتلا به اماس این تصمیمات سازمان غذا و دارو را مورد انتقاد قرار میدهند و میگویند که بدن آنها به داروهای داخلی واکنش نامطلوب نشان میدهد.
از طرف دیگر اجرای تصمیم سازمان غذا و دارو مبنی بر تغییر وضعیت اقلام دارویی بیماران اماس سبب شده که در برخی از اقلام دارویی کمبود حاصل شود. به عنوان مثال داروهایی مانند دیفوزل و تایسبری کم شده است و این موجب اضطراب بیماران اماس میشود. برخی از بیماران اظهار میکنند که تمام داروخانههای تهران را برای تهیه نسخ خود میچرخند و با ناکامی به خانه بازمیگردند.
گرانی داروهای اماس
به هم خوردن چرخه توزیع داروهای اماس نه تنها به خاطر کمبودهایی که ایجاد کرده، بلکه به لحاظ تغییراتی که در قیمت اقلام دارویی به وجود آورده، موجب نگرانی بیماران اماس شده است.
در این میان برخی از مبتلایان اماس اظهار کردهاند که همزمان با تصمیمات سازمان غذا و دارو درباره داروهای بیماران اماس قیمت برخی از داروها تا ۱۰ برابر افزایش پیدا کرده است. البته قیمت داروهای اماس همیشه معضل این گروه از بیماران بوده است اما با تغییراتی که سازمان غذا و دارو در خصوص داروهای اماس اعمال کرده است، این معضلات تشدید پیدا کرده است.
بیشتر بخوانید؛
پشت پرده گرایش جوانان به همنشینی با حیوانات چیست؟
ساماندهی مراکز غیرمجاز پسماند در شمال شرق پایتخت
امیدوارم آخرین داروهای تولید شده برای بیماران اماس به سبد سازمان غذا و دارو اضافه شود
عبدالحسین هوشمند، مدیرعامل انجمن اماس ایران در این زمینه با خبرنگار اجتماعی آنا گفتوگو کرد. وی اظهاراتی را که بیماران در خصوص کمبود یا گرانی داروهای اماس میکنند غیرواقعی میداند و میگوید «ما با کمبود دارو مواجه نیستیم بلکه در حال حاضر داروهای جدیدی به سبد سازمان غذا و دارو اضافه میشود که موجب تغییر مبلغ فرانشیز برخی از اقلام دارویی شده است که بیماران اماس استفاده میکردند».
هوشمند ضمن تاکید بر این موضوع که اعمال تغییرات سازمان غذا و دارو در خصوص لیست داروهای اماس، منجر به تغییر قیمت داروهای اماس خواهد شد، بیان میکند که « البته هیچ کدام از این تغییرات قطعی نشده است و ما تنها شاهد تصمیماتی در خصوص فرانشیز داروهای اماس بودیم. امیدوارم آخرین داروهای تولید شده برای بیماران اماس به سبد سازمان غذا و دارو اضافه شود که این خبر بسیار خوبی برای بیماران خواهد بود».
تغییرات در لیست داروهای اماس با چه ترتیب و نظمی اعمال میشود؟
محدودیت در تخصیص ارز از جمله مواردی است که مدیر عامل انجمن بیماران اماس، آن را به عنوان علت افزایش قیمت داروهای ساخت خارج، بیماران اماس قلمداد میکند و میگوید « تعدادی از داروهای خارجی وجود دارند که معادل ایرانی آنها تولید شده است، بنابراین این داروها را جایگزین انواع خارجی آن خواهند کرد؛ متعاقبا تخصیص ارز به انواع خارجی آن محدود خواهد شد که سبب گرانی این داروها خواهد شد. »
اگرچه هوشمند معتقد است که تغییرات در لیست داروهای اماس آنقدر نگران کننده نیست، اما برخی از بیماران اماس از ۱۰ برابر شدن قیمت داروهایی صحبت میکنند که به طور متداول استفاده میکردند. این بیماران میگویند که طی یک ماه گذشته وضعیت داروهای اماس به همین منوال بوده است. این سوال مطرح است که تغییرات در لیست داروهای اماس با چه ترتیب و نظمی اعمال می شود که بیمار اماس یک ماه در تهیه داروهای خود ناتوان میماند؟
هوشمند در پاسخ به این پرسش میگوید « عمده داروهای بیماران اماس ایرانی بوده است و این داروها هماکنون در دسترس بیماران اماس قرار دارد، بنابراین کمبود دارویی وجود ندارد.» او همچنین معتقد است تنها آن داروهایی که معادل خارجی داشتند اما تصمیم گرفته شده است که از این پس از معادل ایرانی آن استفاده شود، برای بیماران مشکلساز شده است.
شیب ملایمی که بحران داروئی خلق میکند
مدیر عامل انجمن اماس این نکته را هم اضافه میکند که « سازمان غذا و دارو با یک شیب ملایم داروهای خارجی را حذف میکند تا داروهای داخلی را جایگزین کند چراکه همواره تغییرات ارز مشکلات خاص خود را به وجود میآورد. لذا در حال حاضر داروهای داخلی در دسترس بیماران قرار دارد.»
در نهایت هر چند این اظهارنظر مدیرعامل انجمن اماس میتواند بازتابی از واقعیت باشد اما سخت است که آن را پاسخی به معضلاتی دانست که برای بیماران اماس با آن دست و پنجه نرم میکنند. اگرچه سازمان غذا و دارو سعی کرده است این تغییرات را با ملایمت اعمال کند، اما بیماران اماس، یک ماه از داروهایی محروم بودند که باید متناوب مصرف میکردند و این تاثیر منفی تصمیمات نسنجیده بر جامعه به حساب میآید. اگر هم مسئله مربوط به عدم اعتماد ایرانیها به داروهای تولید کشورشان است، باید اعتمادسازی در دستور کار وزارت بهداشت قرار بگیرد. اگر وزارت بهداشت نسبت به این بیاعتمادی بیتفاوت باشد با تغییر هر کدام از لیستهای دارویی بیماران خاص در این سازمان غذا و دارو این بحران آفریده میشود. بیماران بسیاری از دریافت داروهای داخلی ابا میکنند اما تصمیمات دولتی بر محور دیگری میچرخد. به عبارت دیگر وزارت بهداشت و سازمانهای مربوطه باید به این پرسش پاسخ دهند که چرا شمار بالایی از پزشکان ایرانی از تجویز داروهای ایرانی سرباز میزنند؟
انتهای پیام/۴۱۶۱
انتهای پیام/