صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۷ - ۰۹ مرداد ۱۴۰۰
گزارش آنا به بهانه روز ملی اهدای خون؛

نیاز بیشتر کادر درمان به گروه خونی O+/ اهدای خون خطر سرطان را کاهش می‌دهد

تلاش محققان برای تولید خون مصنوعیِ ۱۰۰ درصد ایمن هنوز عمومی‌سازی نشده است و اهدای خون همچنان حیاتی است.
کد خبر : 596944

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، در دنیایی که تقریباً همه چیز قابل تولید، بازسازی و طراحی مجدد است دانشمندان هنوز به طور ایمن قادر به ساختن خون مصنوعی نشده‌اند و بنابراین همچنان نیاز به خون از طریق اهدای خون مردم عادی تأمین می‌شود. متأسفانه در سطح جهانی اهدای خون هنوز با نیاز فوق‌العاده‌ای که به آن حس می‌شود همگام نشده است.


در این گزارش نگاهی به برخی از حقایق جالب توجه در مورد اهدای خون خواهیم داشت که ممکن است شما را ترغیب به اهدای خون کند!


اهدای خون برای قلبتان مفید است


جریان و حجم خون برای حفظ ضربان قلب ضروری است. بنابراین در ظاهر هر چه خون بیشتر باشد قلب نیز دستش بازتر است، با این حال اگرچه ممکن است عجیب به نظر برسد اما اهدای خون به طور منظم می‌تواند سلامت قلب را بهبود بخشد.




بیشتر بخوانید:


نجات میلیون‌ها انسان با اهدای خون


مایکروسافت کاربران را برای اهدای خون راهنمایی می‌کند




اهدای مرتب خون(و به اندازه منطقی) به کاهش غلظت و لزج بودن خون کمک می‌کند که همین امر موجب می‌شود خون به راحتی در رگ‌ها جریان یابد و سریع‌تر به قلب انتقال پیدا کند.


اهدای خون خطر بروز سرطان را کاهش می‌دهد!


اهدای خون می‌تواند خطر ابتلا به سرطان در اهداکننده را کاهش دهد. آهن به عنوان یکی از اصلی‌ترین مواد معدنی موجود در خون شناخته می‌شود که میزان آسیب رادیکال‌های آزاد در بدن را افزایش می‌دهد. یک مطالعه در سال ۲۰۰۸ نشان داد که اهدای خون به کاهش ذخایر آهن کمک می‌کند، بنابراین خطر کلی سرطان نیز کاهش می‌یابد.


یک روز در هفته فعالیت ورزشی‌تان سبک‌تر می‌شود!


اگر نجات جان دیگران و بهبود سلامت خودتان کافی نیست تا ترغیب شوید خون اهدا کنید، شاید در مورد مزایای احتمالی کاهش وزن حساس باشید؟ شما در هر فرایند اهدای یک پیمانه خون، حدود ۶۵۰ کالری می‌سوزانید(معادل ۳۰ دقیقه دویدن!).


یک انسان به دلیل خونی نادر باعث نجات ۲ میلیون نوزاد شد


تخمین زده می‌شود که یک فرد به طور میانگین ‌می تواند از طریق اهدای خون در طول زندگی، جان حدود ۱۰۰۰ نفر را نجات دهد. جیمز هریسون(James Harrison) به دلیل گروه خونی نادر خود توانست جان حدود ۲ میلیون نفر را نجات دهد. خون هریسون حاوی مقادیر بالایی از آنتی بادی مهمی به نام ایمونوگلوبولین آنتی-دی بود که به طور خاص برای کمک به نوزادان مبتلا به بیماری رزوس استفاده می‌شود.




بیشتر بخوانید:


اهدای سلول‌های بنیادی، اهدای سلامتی/ اهمیت ترویج فرهنگ اهدای سلول‌ بنیادی در کشور




در این بیماری سیستم ایمنی بدن مادرانی که نوزادانشان مبتلا به بیماری رزوس هستند، به جنین حمله می‌کند. با این حال تزریق خون هریسون به مادر می‌توانست از چنین حمله‌ای جلوگیری کند و بدین طریق او ناجی جان بسیاری شد.


از آب نارگیل می‌توان در موارد اضطراری به عنوان جایگزین خون استفاده کرد


پزشکان متخصص در موارد اضطراری می‌توانند آب نارگیل را جایگزین پلاسما کنند! اگرچه این دو با هم فرق زیادی دارند، اما آب نارگیل حدود ۱/۴۰ سطح سدیم پلاسما را داراست(در حالی که سطح پتاسیم آن حدود ۱۰-۱۵ برابر بیشتر است). در مواردی که خون برای بیمار کم خون در دسترس نباشد نوشیدن آب نارگیل جواب می‌دهد!


بیشتر میزان خون دریافتی به بیماران سرطانی می‌رسد


ممکن است پیش خود تصور کنیم اهدای خون بیش از همه برای کسانی استفاده می‌شود که در جاده تصادف کردند و بر اثر آن خون زیادی را از دست دادند اما در حقیقت فقط حدود ۲ درصد از خون‌های اهداشده به این دسته از بیماران اختصاص می‌یابد و این بیماران سرطانی هستند که بیشترین خون را دریافت می‌کنند.



در سراسر جهان بیشترین میزان کسری خون در ایام تعطیلات اتفاق می‌افتد


کمبود خون بیشتر در تعطیلات اتفاق می‌افتد


روند اهدای خون نشان می‌دهد همه در طول تعطیلات کمی سرشان شلوغ است و درگیر مسائل مرتبط با خودشان هستند. معمولاً کمبود خون بیشتر در تعطیلات تابستان و نوروز اتفاق می‌افتد. البته در زمان‌های خاص نیز ممکن است ناگهان اهدای خون کم شود که پیش از به ته کشیدن آن، توسط مسئولان امر اطلاع‌رسانی می‌شود و خوشبختانه همیشه مردم شریف کشورمان به موقع وارد عمل شده‌اند.


در هر ۲ ثانیه یک نفر به خون نیاز دارد


تصور اینکه اهدای خون چقدر مهم است دشوار است اما طبق آمار سازمان صلیب سرخ ایالات متحده، در هر ۲ ثانیه یک انسان به خون نیاز دارد. به غیر از بیماران مبتلا به سرطان و تروما، از خون اهدایی در جراحی‌ها، زنان و زایمان و بیماران با اختلالات خونی خاص نیز استفاده می‌شود.



افرادی با گروه خونی AB، «گیرنده عمومی» هستند و مواقع ضروری با خیالی آسوده می‌توانند از همه گروه‌های خونی دیگر خون دریافت کنند!



خون نوع O مثبت معمولاً مورد نیاز است


اگرچه انواع خون‌ها همیشه مورد نیاز است و پذیرفته می‌شود اما نوع O مثبت معمولا بیشترین تقاضا را دارد. این گروه خونی شایع‌ترین گروه است.




بیشتر بخوانید:


خون مصنوعی می‌تواند به رفع مشکل کمبود خون کمک کند؟




به طور کلی گروه خونی O به هر گروه خونی دیگری قابل تزریق است و این گروه خونی را «دهنده عمومی» می‌نامند. به طور مثال اگر یک سانحه جاده‌ای منجر به خونریزی شدید شود زمان اینجا حیاتی است. از آنجا که نمی‌توان منتظر یافتن خون هم‌گروه ماند، در این موارد خون گروه O استفاده می‌شود. در مقابل گروه خونی AB «گیرنده عمومی» هستند و مواقع ضروری با خیالی آسوده می‌توانند از همه گروه‌های خونی دیگر خون دریافت کنند!


فقط ۱۰ درصد جمعیت واجد شرایط ایالات متحده خون اهدا می‌کند


طبق آمار مرکز خون نیویورک، هر فرد ۱۷ سال به بالا با وزن حداقل ۵۰ کیلوگرم از نظر سلامتی واجد شرایط اهدای خون است اما کمتر از ۱۰ درصد جمعیت آمریکا این کار را انجام می‌دهند. براساس آمار سال ۱۳۹۹ در کشور ما میزان اهدای خون در افراد ۱۸ تا ۲۵ ساله ۱۷ درصد، ۲۶ تا ۳۵ ساله ۳۸ درصد، ۳۶ تا ۴۵ ساله ۲۷ درصد، ۴۶ تا ۵۵ ساله ۱۵ درصد و ۵۶ تا ۶۰ سال ۳ درصد است.


انتهای پیام/۴۱۶۰


انتهای پیام/

برچسب ها: خون اهدای خون
ارسال نظر