صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

چرا واکسیناسیون برای ریشه‌کنی «کرونای دلتا» اهمیت دارد؟

جدال سیستم ایمنی بدن با این ویروس چموشمحققان معتقدند واکسن‌های کرونا راهی ایمن و قابل اطمینان برای ایمنی در برابر سویه‌های قدیمی ویروس کرونا و نیز در برابر سویه‌های در حال ظهور (به‌ویژه نوع دلتا) ارائه می‌دهند.
کد خبر : 594993

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، درحالی‌که روند واکسیناسیون در سراسر جهان ادامه دارد و مردم به کنترل و مهار کرونا امیدوار شده‌اند، اما شیوع سویه‌های مختلف کرونا ازجمله «گاما» (برزیلی)، «بتا» (آفریقایی)، «آلفا» (انگلیسی)، «لامبدا» (پرو) و «دلتا» (هندی) باعث شده مجدداً نگرانی‌ها درباره کرونا افزایش یابد. اکنون سویه دلتا در بیش از ۱۰۰ کشور جهان شناسایی و موجب شده محدودیت‌های کرونایی در اکثر کشورها مجدداً اعمال شود.


در این میان سؤالی که پیش می‌آید این است که آیا واکسیناسیون یا ابتلای قبلی به کرونا در برابر سویه‌های جدید به‌ویژه نوع دلتا (که بسیار مسری است) می‌تواند محافظت و ایمنی ایجاد کند یا خیر.


فرد می‌تواند از دو طریق به ایمنی (توانایی مقاومت در برابر عفونت) دست یابد: بعد از آلوده شدن به ویروس یا واکسیناسیون. بااین‌حال، ایمنی ایجادشده همیشه برابر نیست. ایمنی ایجادشده از طریق واکسن یا ایمنی طبیعی برای ویروس کرونا می‌تواند ازنظر قدرت پاسخ ایمنی یا مدت‌زمان محافظت متفاوت باشند. به‌علاوه، همه از سطح ایمنی یکسانی برخوردار نیستند، درحالی‌که واکنش‌های ایمنی به واکسن‌ها بسیار مقاوم است. به نظر می‌رسد تفاوت در واکنش ایمنی بدن بین واکسیناسیون و عفونت هنگام برخورد با انواع جدید کرونا حتی بیشتر باشد.





بیشتر بخوانید:


از سویه «لامبدا»ی ویروس کرونا چه می‌دانید؟


سرماخوردگی‌ای که ممکن است کرونا باشد/ گونه دلتا را بیشتر بشناسید


گونه «دلتا پلاس» کرونا چیست؟





در اوایل ماه جولای، دو مطالعه جدید منتشر شد که نشان می‌دهد واکسن کرونا (اگرچه نسبت به سویه‌های قدیمی، روی گونه‌های جدید تأثیر کم‌تری دارند)، اما درمجموع به نظر می‌رسد پاسخ ایمنی بسیار خوبی در برابر انواع جدید ارائه می‌دهند. محققان نحوه اتصال آنتی‌بادی‌ها به انواع جدید ویروس کرونا را بررسی کردند و دریافتند افرادی که قبلاً به ویروس کرونا آلوده شده بودند، ممکن است به سویه‌های جدید حساس باشند، درحالی‌که افرادی که واکسینه شده‌اند بیشتر محافظت می‌شوند. درواقع محققان معتقدند واکسن‌های کرونا راهی ایمن و قابل‌اطمینان برای ایمنی در برابر سویه‌های قدیمی ویروس کرونا و نیز در برابر سویه‌های در حال ظهور (به‌ویژه نوع دلتا) ارائه می‌دهند.


ایمنی پس از ابتلا به کرونا پیش‌بینی‌پذیر نیست


مقاومت در برابر بیماری از توانایی سیستم ایمنی بدن برای به یادآوردن یک عفونت است. با استفاده از این حافظه ایمنی، بدن در صورت مواجهه مجدد با پاتوژن (عامل ایجاد بیماری)، می‌داند چگونه با عفونت مبارزه کند. «آنتی‌بادی‌ها» پروتئین‌هایی هستند که می‌توانند به یک ویروس متصل شده و از عفونت جلوگیری کنند. «سلول‌های T» باعث از بین بردن سلول‌های آلوده و ویروس‌هایی می‌شوند که قبلاً توسط آنتی‌بادی‌ها متصل شده‌اند. این دو مورد از بازیگران اصلی هستند که به ایمنی و مقاومت در برابر بیماری کمک می‌کنند.


پس از ابتلا به ویروس کرونا، پاسخ‌های آنتی‌بادی و سلول‌های T فرد می‌تواند از بدن در برابر عفونت مجدد محافظت کند. تقریباً ۸۴ تا ۹۱ درصد افرادی که آنتی‌بادی علیه سویه‌های اصلی ویروس کرونا تشکیل داده‌اند، بعید است که حتی برای مدت شش ماه (حتی پس از یک عفونت خفیف) دوباره به کرونا آلوده شوند. افرادی که در طول عفونت هیچ علائمی نداشته‌اند نیز احتمالاً به ایمنی دست پیدا می‌کنند؛ اگرچه نسبت به افرادی که علائم شدیدتری را تجربه کرده‌اند آنتی‌بادی کمتری تولید می‌کنند. بنابراین برای برخی از افراد، ایمنی طبیعی ممکن است قوی و طولانی‌مدت باشد.



مشکل بزرگ این است که همه بعد از ابتلا به کرونا ایمنی پیدا نمی‌کنند. حدود ۹ درصد افرادی که به کرونا مبتلا شده‌اند فاقد آنتی‌بادی قابل‌تشخیص هستند و تا ۷ درصد نیز سلول‌های T ندارند که ویروس را ۳۰ روز پس از آلودگی تشخیص دهد.


برای افرادی که پس از ابتلا به کرونا، ایمنی ایجاد می‌شود، قدرت و مدت‌زمان آن می‌تواند بسیار متفاوت باشد. برای مثال حداکثر ۵ درصد افراد ممکن است در طی چند ماه محافظت ایمنی خود را از دست دهند. بدون یک سیستم ایمنی قوی، این افراد مستعد ابتلا به عفونت مجدد هستند. برخی از آنها ابتلای مجدد به کرونا را به‌محض یک‌ماه پس از اولین عفونت خود تجربه کرده‌اند. و اگرچه به‌ندرت اتفاق می‌افتد، اما بعضی از این افراد در بیمارستان بستری شده‌اند یا حتی فوت کرده‌اند.


یک مشکل فزاینده این است که افرادی که قبلاً توسط سویه‌های موجود در اوایل بیماری همه‌گیر آلوده شده‌اند، ممکن است در معرض آلودگی مجدد از نوع دلتا باشند. یک مطالعه اخیر نشان داد که ۱۲ ماه پس از ابتلا، ۸۸ درصد از افراد هنوز آنتی‌بادی‌هایی دارند که می‌توانند در برابر سویه‌های اصلی کرونا مقاومت کنند. همچنین کمتر از ۵۰ درصد آنتی‌بادی‌هایی دارند که قادرند در برابر نوع دلتا مقاومت کنند. علاوه بر این ممکن است فردی که آلوده است (حتی بدون اینکه احساس بیماری کند) ویروس کرونا را انتقال دهد. انواع جدید کرونا به‌ویژه در این مورد مشکل‌ساز هستند، زیرا بسیار مسری بوده و به‌راحتی منتقل می‌شوند.


واکسیناسیون منجر به ایجاد ایمنی قابل‌اطمینان می‌شود


واکسن‌های کرونا هم واکنش آنتی‌بادی و هم سلول T ایجاد می‌کنند. این واکنش‌ها نسبت به ایمنی‌ای که پس از ابتلای طبیعی به کرونا ایجاد می‌شود، بسیار قوی‌تر و مقاوم‌تر هستند. یک مطالعه نشان داد که شش ماه پس از دریافت اولین دُز واکسن مُدرنا، ۱۰۰ درصد افراد مورد آزمایش، دارای آنتی‌بادی علیه ویروس کرونا بودند. این طولانی‌ترین دوره‌ای است که تاکنون در مطالعات منتشرشده، گزارش شده است.



در مطالعه‌ای که روی واکسن‌های فایزر و مُدرنا انجام شد، میزان آنتی‌بادی در افراد واکسینه‌شده بسیار بیشتر از افرادی بود که از ابتلا به کرونا بهبود یافته بودند.


برای کسانی که قبلاً به ویروس کرونا آلوده شده‌اند، همچنان واکسیناسیون مزیت بزرگی است. درواقع یک مطالعه روی سویه اصلی کرونا نشان داد که واکسیناسیون افراد پس از ابتلا به کرونا، تقریباً ۱۰۰ برابر بیشتر آنتی‌بادی تولید می‌کند و نیز ۱۰۰ درصد این افراد آنتی‌بادی محافظ در برابر نوع دلتا دارند.


واکسن‌های کرونا کامل نیستند و ممکن است در برابر سویه‌های جدید و درحال ظهور اثر کمتری داشته باشند، اما درعین‌حال واکنش‌های آنتی‌بادی و سلول‌های T قوی ایجاد می‌کنند که ایمنی مطمئن‌تر و قابل‌اطمینان‌تری را ارائه می‌دهند.


انتهای پیام/۴۱۱۲/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر